Razlika je sto ako recimo imash 10.5.1 na kompu, a poslednji je 10.5.4 koji je izashao, sa kombo update-om mozesh direktno sa 10.5.1 da dignesh na 10.5.4, dok sa klasichnim update-om morash svaki, 10.5.2, 10.5.3 i na kraju 10.5.4. u svakom sluchaju, ja od pre par meseci iskljuchivo stavljam combo, bez obzira sto imam predhodni update. Nekako mi je sigurnije, a i jednom sam morao da reinstaliram sistem zbog toga shto se klasichan update zaglavio u pola. Nema tu nikakve preporuke za odredjenu mashinu, za svaki mac sa osx-om ti je ista stvar, imao mac mini, ili macbook pro 😊.
Sto se kopiranja podataka tiche, neshto si se istrpiovao, nema shanse da radi sporije, jedino ako ne radish sa onim 3gntfs ili paragon shitom za NTFS win particije. Meni radi kopiranje potpuno isto kao i na ekvivalentnoj win mashini.
Cika Kosta,
hvala vam na jasnom objasnjenju za Combo - koje ni na apple.com sajtu nisam mogao da pronadjem (neverovatno).
Sto se tice sporog kopiranja, dobio sam upozorenje od ljudi koji su pokusavali da se upoznaju sa OS X - na hackintos masinama! Pomislio sam da je to zbog njihovog PC, medjutim, evo na MBP sam zaista uocio taj ne mali problem.
Inace, koristim Disk Order 3 - najvise me podseca na Total Commander :(
Da li postoji opcija (posto nema tastera) za Delete, znaci ne Backspace, nego brisanje na desnu stranu?
Kada mi stoji na srpskom rasporedu na tastaturi, kako da dobijem @? Na PC je bila kombinacija desni alt+V. Gde je taj desni alt na Mac-u?
Da li postoji opcija (posto nema tastera) za Delete, znaci ne Backspace, nego brisanje na desnu stranu?
DO3 = TC je samo stvar navike. Svi traže TC zamene kad dođu na OS X, ali ko želi sebi da skrati muke prešalta se pre ili kasnije na Finder, dva prozora (ili više) otvorenih paralelno i stvar rešena..iz sadašnjeg ugla, stvar je čak preglednija od upotrebe TC-alike programa.
Kakvu tastaturu imaš? Obe tastature imaju Delete taster.
Neko je ovo mogao ranije da ti kaže: zaboravi na windows ‘logiku’ sada kada si prešao na Mac OS. Što pre zaboraviš te gluposti koje si naučo (TC itd.) pre ćeš videti koliko je jednostavnije završavati stvari na normalan načn.
Ovde su date dve funkcije zbog kojih je Finder superioran u odnosu na win alternative i bogme kako stvari stoje, ostaće superioran još dugo vremena:
Napomena za pod 2) - Exposé ima tri funkcije (pogledaj Mac Help). Ovde je dat primer za jednu funkciju i jedan tip fajlova ali ovo važi za praktično sve kombinacije. Uostalom, isporbavaj malo.
Takođe, mislim da si se istripovao po pitanju kopiranja. Možda je sporo ako kopiraš preko Disk Ordera? U suprotnom ne znam kako bi se primetila razlika između Mac OS-a i wina, i to još tolika razlika (5x).
Na laptopu imaš Fn taster. Fn i Backspace daju Delete.
i ja se apsolutno slažem sa preporukom da koristiš Exposé, Drag and Drop i uopšte, ako si pazario Apple hardver - prihvati i Apple filozofiju. To bi bilo ko da si uzeo novi auto, al bi nekako voleo da ti unutrašnjost ostane ko kod starog. Ne ide to tako, takve stvari idu u kompletu.
Ipak, ako si već ovisnik o dvoprozorskom win-total-norton-štatijaznam komanderu, probaj ForkLift
Ispod svake tudje poruke imas text/link Reply i Quote. Rad radis obican reply, svejedno je ispod koje ces ga poruke pritisnuti, ali ispod koje poruke pritisnes Quote, tu poruku citiras 😊
i da, nema potrebe da citiraš poruku koja je neposredno pre tvoje, jer je očgledno na šta se tvoj tekst odnosi, već samo ako je poruka na koju se odnosi tvoj tekst dalje u timelineu odgovora…
Pa sto ne reche da kopirash sa tim programom… 😊
U svakom sluchaju, DO bilo koja verzija je tako losh program, pa ne bi uopste troshio vreme da ga pljujem 😊
U svakom sluchaju, ako bash ne mozesh bez 2P fajl menadzera, definitivno je bolji forklift, ali kao sto ‘kolege’ kazu, videcesh da cesh sa Finderom i njegovom filozofijom dosta lakshe i brze da odradjujesh posao… Kod kopiranja je mozda ali podvlachim MOZDA sporiji kad treba da kopira odjednom vishe hiljada fajlova, pa mu je ona kalkulacija za nijansu sporija, ali kad krene kopiranje, nema razlike sigurno…
Pa sto ne reche da kopirash sa tim programom… 😊
U svakom sluchaju, DO bilo koja verzija je tako losh program, pa ne bi uopste troshio vreme da ga pljujem 😊
U svakom sluchaju, ako bash ne mozesh bez 2P fajl menadzera, definitivno je bolji forklift, ali kao sto ‘kolege’ kazu, videcesh da cesh sa Finderom i njegovom filozofijom dosta lakshe i brze da odradjujesh posao… Kod kopiranja je mozda ali podvlachim MOZDA sporiji kad treba da kopira odjednom vishe hiljada fajlova, pa mu je ona kalkulacija za nijansu sporija, ali kad krene kopiranje, nema razlike sigurno…
Da, i od drugih sam cuo da DO pravi problema. Ja nisam primetio nikakve druge anomalije u radu, sem sto mi je spor file transfer.
Da li sam dobro razumeo, da DO ima sve isto kao TC sem MOVE opcije tj. da Mac tu opciju bas i nepodrzava i da moze tom prilikom da obrise isti file!
Sto se tice Forklift, jutros sam ga instalirao. Na brzinu koliko sam uspeo da vidim, nema Tabova, nema iznad oba prozora Devices a prilikom drop-a, ne kopira nego muvuje file. Zaista sam zbunjen da li je dobro ili lose za Mac, Move File?!
Imam jos nekih pitanja za software, a kada sam pokretao pitanja na forumu, nisam odmah primetio da gore na spisku (nije pregledno) ima sekcija za software…
DO3 = TC je samo stvar navike. Svi traže TC zamene kad dođu na OS X, ali ko želi sebi da skrati muke prešalta se pre ili kasnije na Finder, dva prozora (ili više) otvorenih paralelno i stvar rešena..iz sadašnjeg ugla, stvar je čak preglednija od upotrebe TC-alike programa.
Kakvu tastaturu imaš? Obe tastature imaju Delete taster.
Tastatura je na laptop-u. Hvala na trudu tj. slikama!
Da li sam dobro razumeo, da DO ima sve isto kao TC sem MOVE opcije tj. da Mac tu opciju bas i nepodrzava i da moze tom prilikom da obrise isti file!
Sto se tice Forklift, jutros sam ga instalirao. Na brzinu koliko sam uspeo da vidim, nema Tabova, nema iznad oba prozora Devices a prilikom drop-a, ne kopira nego muvuje file. Zaista sam zbunjen da li je dobro ili lose za Mac, Move File?!
ForkLift se ponaša kao i Finder - ako drag and dropuješ na isti HD (ili particiju) onda po defaultu radi Move, a ako ne onda Copy. Međutim, možeš u hodu (dok nosiš fajl) da se igraš sa funkcijskim tasterima i promeniš akciju. Cmd ako hoćeš da kopiraš a inače je Move, tj. Alt ako hoćeš Move a default je Copy.
Na laptop tastaturi pritisneš Fn taster i on ti invertuje Delete u Backspace, odnosno obrnuto 😊
A kad prevlačš neki fajl na drugu ili istu lokaciju:
Drag (+ Cmd) = Move
(ako je na istoj particiji, onda je default Move, a ako je ka drugoj particiji, onda je default Copy, pa se Move dobija uz pomoć Cmd tastera)