1 2 > 
1 of 2
Blokada pri instalaciji leoparda
Posted: 28 August 2008 05:37 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  27
Joined  2008-08-28

hteo sam da instaliram leopard na masini PB G4 i uradio sledece: skinuo sa neta image file koji sam potom sprzio preko disk utilitiesa, zatim sam u system preferencu postavio dvd-rom kao startup disk, restartovao racunar i kada je trebao da podigne sistem sa diska blokirao je na beloj pozadini sa sivom jabukom u centru, mislio sam da ce posle nekog vremena krenuti nesto, ali proslo je 8 sati i nista se nije desilo. Disk je inace radio po narezivanju, kao i dvd-rom. Onda sam ugasio racunar i ponovo upalio, ali nista, ponovo ista prica cuje se zujanje dvd-roma, a zatim blokada na belom ekranu i prestanak zujanja diska, nov sam u ovom okruzenju, mislio sam da radim ispravno, jer sam uglavnom pratio upustva sa ovog foruma, ali sam negde ocigledno pogresio, pa se pitam mogu li da nekako zavrsim instalaciju, ili da barem ponovo pokrenem tigera koji je bio na masini pre ovog pokusaja instalacije leoparda

Profile

Posted: 28 August 2008 06:03 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Ne znam sta je al ajde prvo izbaci disk. Ako nece drugacije, upali komp pa klikni na mouse i drzi dok ga ne izbaci ili drzi Alt prilikom startovanja pa izaberi sistem sa harda. Kad se komp digne onda vrati DVD pa odatle kreni u instalaciju (komp ce se resetovati i automatski dignuti sa DVDa). Ako ni to ne uspe, probaj da prekopiras disk, mozda je lose snimljen.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 28 August 2008 07:32 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Leopard ide na double layer DVD. Imaš li poslednje verzije PB-a, jer su samo one imale DL-DVD.

Profile

Posted: 29 August 2008 06:49 AM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-08-28

po ljubisinom uputsvu sam ponovo pokrenuo comp, ali leopard ne mogu da instaliram, imam g4 titanijum 1ghz, ali mi je disk single layer, a velicina leoparda je oko 3.5 gb, prepoznaje ga kako treba kada ubacim disk, mislim da je to uredu, ali kada pokrenem instalaciju i kada se restartuje blokira, milslite li da je ipak do dvd-a?

Profile

Posted: 29 August 2008 08:42 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Sigurno je do DVD-a, ja sam uvek skeptičan prema tim home made skraćenim verzijama. Elem, nabavi full Leopard na Dual layer DVD-u ili imidž istog. Ukoliko neće Titanim da ga čta, onda nabavi Firewire kabl (eno u Logou za 300 dinara su imali kabolve od 3 metra)i idi kod nekog ko ima Maca koji može da čta DL diskove, pa postavi Titaniuma u Firewire mod i instaliraj kao što bi instalirao na eksterni disk.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 August 2008 11:10 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Probaj i ovo - ukljuci komp, i drzi slovo C pritisnuto (ako je disk unutri)
Ako krene instalacija, obavezno ga pusti da proveri DVD (to ide posle biranja svih opcija, nepsredno pre no sto krene da instalira)
Ako ti nisu bitni podaci koji su na njemu trenutno, uradi Erase&install
Ako instaliras sa drugog maca preko firewirea, i taj drugi mora da bude PPC mac.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 29 August 2008 01:08 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

drdra wrote:

Probaj i ovo - ukljuci komp, i drzi slovo C pritisnuto (ako je disk unutri)

Čovek je to i uradio, pa neće da se podigne mašina, čtaj malo bolje. B)

Ako instaliras sa drugog maca preko firewirea, i taj drugi mora da bude PPC mac.

Ne mora ako se instalira Universal System kakav je Leopard, ali za svaki slučaj nije loše ipak da budu koliko toliko slične mašine. Ali je još bolje iskoristiti Superdrajv drugog Maca, pa bio on i Intel, kao eksterni drajv. Dakle, ubaciš instalacioni DVD u mašinu sa Superdrajvm, nju podigneš u Firewire mod, prikačš kabl na Titaniuma pa kada se mountuje DVD pokreneš instalaciju. Naravno da možeš da za ovo da koristiš i eksterno Firewire kućište, ali cenim da ćeš pre naći drugog Maca nego nekog sa butabilnim kućištem (rekom).

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 August 2008 02:33 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Imam ja bootabilni HDD sa Leopardom :D

Profile

Posted: 29 August 2008 04:58 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ne mora ako se instalira Universal System kakav je Leopard, ali za svaki slučaj nije loše ipak da budu koliko toliko slične mašine.

Mora zbog filesystem-a. Probao sam ne ide.
Evo ga i workaround koji izgleda ne radi bas kako treba…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 29 August 2008 05:45 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

kako radi sistem kada se postavi da radi na externom hdd-u a prikacen je preko FW ?

imam brzi i veci disk kao externi a i upustvo kako da stavim Leopard-a na moj komp pa bi malo isprobavao 😉

a mogao bi da stavim image Tigra da imam kada mi zatreba..
jel trebam da napravim posebnu particiju ili mogu samo da prekopiram ceo DVD u folder (sada sam mozda i lupio-debelo):pinch:

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 29 August 2008 07:23 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Ako ga samo prekopiraš, neće biti bootabilan 😊

Najjednostavnije je:

1. Disk Utility - klikneš na disk koji kloniraš (DVD) - New Image

2. Na externom napraviš particiju od x GB (koliko DVD ima kad se raspakuje + još malo).

3. Disk Utility - klikneš na tu novu particiju - Restore tab, pa u Source i Destination prevuci dmg kreiran u 1. koraku, odnosno particiju na koju ide taj dmg raspakovan.

I to je to 😊 Imaćeš bootabilan image diska iz koraka 1 😊

Profile

Posted: 29 August 2008 07:24 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

kako radi sistem kada se postavi da radi na externom hdd-u a prikacen je preko FW?

Verovatno brze nego sto ja trenutno radim na USB WD Passportu a teram Leoparda i igram igru u full rezoluciji i detaljima. :whistle:

Ovo mi je trenutna varijanta zbog problema sa SATA kablom al kako izgleda nece biti nista od popravke pa cu uzeti MyBook Studio 500 sa FW800 (9000ki). Nece biti bas kao sa internim hardom al ipak 800ka ce da odradi posao.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 29 August 2008 08:04 PM   [ # 12 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-08-28

MATSHITA DVD-R   UJ-815:

Firmware Revision:

Profile

Posted: 29 August 2008 09:03 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

drdra wrote:

Mora zbog filesystem-a. Probao sam ne ide.
Evo ga i workaround koji izgleda ne radi bas kako treba…

To je tip particione tabele, fiesystem je isti. Ali poenta je na mestu.

Signature 

Profile

Posted: 29 August 2008 09:11 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

miljcom wrote:

MATSHITA DVD-R   UJ-815:

da li ovaj dvd-rom moze da cita DL diskove?

Prema ovima

http://www.netcomdirect.com/pamaujdvcdsl.html

može. A koliko se sećam, moj bivši Titanium na 867 MHz je mogao da ih čta (dok mu je radio drajv).

Signature 

Profile

Posted: 29 August 2008 09:54 PM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-08-28

Hvala na svim odgovorima, mislim da moj dvd-drive radi jos uvek ok, ali stvarno ne znam gde bih mogao da nadjem full verziju leoparda, da li mi neko moze pomoci po tom pitanju?

Profile

1 2 > 
1 of 2