1 2 > 
1 of 2
Apple remote desktop
Posted: 02 September 2008 11:45 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

Hteo bih da sa udaljene lokacije preko MacBooka pristupim Mac miniju u kancelariji. Instalirao sam Apple remote desktop ver 3.2 i podesio sve potrebne parametre na oba računara. U lokalnoj mreži se bez problema povezujem i preuzimam kontrolu nad Mac minijem.

Problem mi pravi pristup preko interneta. Naime u firmi imam Telekomov ADSL modem Huawei koji je povezan na četvoroportni svič na koji su priključena 2 PC-ja i Airport Express preko koga je bežično povezan Mac mini kao i MacBook po potrebi.

IP adresa koju vide drugi (npr http://whatismyipaddress.com/) je jedna, i ona je pretpostavljam Telekomova. Airport express ima svoju adresu a Mac mini svoju adresu u lokalnoj mreži.

Tu nastaje problem jer ARD mora da zna tačnu adresu da bi pristupio Mac miniju. Kada sve otkačm i povežem ADSL modem direktno na Mac mini stvar funkcioniše jer su tada IP adresa računara i modema identične. E sad, ja ne znam šta da podesim u ADSL modemu a od tehničke pomoći Telekoma nije neka vajda.

Može li neko da pomogne savetom kako da podesim parametre? Svaka pomoć dobrodošla.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 02 September 2008 11:54 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

U ruteru treba podesiš da forwarduješ TCP port 5900 na Mac mini.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 September 2008 12:09 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

madamov wrote:

Možeš li malo određenije, ja ne vidim nigde port forwarding u setapu? Inače model modema je SmartAX MT882 i ima gomilu nekih podešavanja.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 03 September 2008 12:17 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  260
Joined  2007-09-07

arcus wrote:

madamov wrote:

Možeš li malo određenije, ja ne vidim nigde port forwarding u setapu? Inače model modema je SmartAX MT882 i ima gomilu nekih podešavanja.

Uh, usrećio si se kao i ja. Taj modem je toliko drljav, da čak i da uspeš da namestiš port forwarding (što je poduhvat jer je čak i online dokumentacija pogrešna); oće sa vremena na vreme da se samoresetuje i pogubi podešavanja za forwarding.
Moj ti je savet da kupiš neki jeftiniji ruter, namestiš DMZ između modema i njega, pa na njemu forwarduješ port ko čovek.

Signature 

iMac 27-inch

Profile

Posted: 03 September 2008 12:34 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Pravo da ti kažem, to sam dobio od Telekoma uz ADSL a do sada mi nije trebalo nešto bolje jer mi je i ovo vršilo posao. Imaš li neku preporuku koji model da uzmem?

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 03 September 2008 12:34 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

A zar nije mnogo lakše koristiti TeamViewer? Onda čak možeš da pristupiš i sa Win-a (ne daj bože). A konekcija se vezuje za broj koji ti program sam dodeli (povezujući ga za fizičkom adresom kartice) tako da nemaš frku ni za forward ni za dinamički IP! Ja za svoje poslove (doduše ništa zahtevno) njega koristim i prezadovoljan sam.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 03 September 2008 12:50 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

LaMar wrote:

A zar nije mnogo lakše koristiti TeamViewer?

Izgleda interesantno, probaću 😊

Mada ARD radi perfektno i client modul je integrisan u Leoparda 😉

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 03 September 2008 08:04 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  260
Joined  2007-09-07

arcus wrote:

Pravo da ti kažem, to sam dobio od Telekoma uz ADSL a do sada mi nije trebalo nešto bolje jer mi je i ovo vršilo posao. Imaš li neku preporuku koji model da uzmem?

Linksys WRT54GS

Signature 

iMac 27-inch

Profile

Posted: 03 September 2008 08:13 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

LaMar wrote:

A zar nije mnogo lakše koristiti TeamViewer? Onda čak možeš da pristupiš i sa Win-a (ne daj bože).

Može i sa ARD-om: port 5900 je u stvari port koji koristi open-source VNC tako da ti na Windowsu treba samo neki VNC klijent.

A konekcija se vezuje za broj koji ti program sam dodeli (povezujući ga za fizičkom adresom kartice) tako da nemaš frku ni za forward ni za dinamički IP! Ja za svoje poslove (doduše ništa zahtevno) njega koristim i prezadovoljan sam.

OK za dinamički IP, ali opet mora da se buši port u ruteru, otkud će neki softver da zna tek tako koji ruter ja imam, kako se podešava i još gore koju sam lozinku stavio za admnistraciju.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 September 2008 12:38 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

A konekcija se vezuje za broj koji ti program sam dodeli (povezujući ga za fizičkom adresom kartice) tako da nemaš frku ni za forward ni za dinamički IP! Ja za svoje poslove (doduše ništa zahtevno) njega koristim i prezadovoljan sam.

OK za dinamički IP, ali opet mora da se buši port u ruteru, otkud će neki softver da zna tek tako koji ruter ja imam, kako se podešava i još gore koju sam lozinku stavio za admnistraciju.

Ako misliš za TeamViewer, ne treba podešavanja na routeru. Sam pronalazi izlaz na internet a moze dase podesi i da radi pod lokalnom mrežom bez neta naravno. Takođe ima neki plug-in koji meni nije trebao ali koji omogućava i dal-up konekciji da ima dovoljan protok za relativno nesmetan rad zahvaljujući nekoj kompresiji. Takođe može da radi i bez admin privilegija, ja sam na faxu stavio da se uključuje sa win-om bez instaliranja jer ima i izvršna verzija za koju ne treba instalacija.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 03 September 2008 01:34 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ako misliš za TeamViewer, ne treba podešavanja na routeru. Sam pronalazi izlaz na internet a moze dase podesi i da radi pod lokalnom mrežom bez neta naravno.

Ne pronalazi on ništa, samo imaju dobra marketing. B) Sa http://support.teamviewer.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=10&nav=0,13:

Info: Which ports does TeamViewer use?
SUMMARY
By default TeamViewer uses only the outgoing Port 80 (HTTP) - no firewall configuration is necessary. If you like you can open port 5938 for incoming connections. This may result in faster point-to-point connections.

Ovo u prevodu znač da se i jedan i drugi klijent preko porta 80 kače na neki server preko kojeg ide razmena informacija, tj. nema direktne veze između dva računara. A ako hoćeš da ubrzaš stvar i da komuniciraju direktno, onda probuši port 5938 i preusmeri ga u ruteru.

Signature 

Profile

Posted: 03 September 2008 09:08 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

LaMar wrote:

Ako misliš za TeamViewer, ne treba podešavanja na routeru. Sam pronalazi izlaz na internet a moze dase podesi i da radi pod lokalnom mrežom bez neta naravno.

Probao sam, radi, ali prilično sporo na 1MB konekciji na obe strane. Nije mi to rešenje. U svakom slučaju hvala na trudu.

madamov wrote:

Slažem se, ali ne znam kako. Danas sam se čuo sa likom iz Telekoma koji mi je asistirao kod podešavanja modema i navodno je sve podešeno kako treba i trebalo bi da mogu da pristupim i miniju i svim torentima. Ali nigde port forwarding 5900.  Navodno su sada svi portovi otvoreni, što mi se naravno ne sviđa, ali daj bar za probu. Međutim, ARD i dalje ne vidi Mac mini.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 03 September 2008 09:24 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Upravo sam pronašao na netu podešavanje za moj model modema:

http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Huawei/SmartAX-MT882v2/Apple_Remote_Desktop.htm

Javljam rezultate.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 07 September 2008 12:43 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

arcus wrote:

ARD sada radi ali ipak nisam postigao ono što sam hteo. I pored relativno brze internet konekcije ARD radi sa kašnjenjem od 10-tak sekundi!!! Izgleda da je 3-4MB konekcija minimum za normalan rad tako da mislim da je na ovom stepenu razvoja infrastrukture interneta u Srbiji ARD upotrebljiv samo za administriranje u lokalnoj mreži.

Hm, meni vrlo dobro radi na 512 KBit/s koliko je između mene i par servera na SBB-u. Kako pominješ ADSL to znač da ti je maksimalni upload teoretskih 192 KBit/s pa je to izvor problema, mada više zavisi i od druge strane koja ako je isto na ADSL-u imaš sporu brzinu.

morate imati fiksnu IP adresu ili znati koja vam je trenutna IP adresa modema preko koga se konektujete na internet. U slučaju ADSL-a Telekoma bitno je da podesite DNS adrese modema uz pomoć tehničke podrške na broju 0800-100-100 (besplatan poziv).

Ili koristite DynDNS ili slične servise.

na client računaru morate imati instaliran OS X 10.5 ili ARD client modul

Dovoljno je Panther (10.3). Od te verzije sistema je ARD klijent standardni deo instalacije Mac OS X-a. Posle se iz ARD admin programa može remotely napraviti upgrejd verzije klijenta da odgovara verziji admin aplikacije.

Signature 

Profile

Posted: 07 September 2008 01:09 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Znač Miki, misliš da je glavni problem spor Upload koji je praktično 128kB na obe strane? To onda znač da i Time Viewer možda sporo radi iz istog razloga, mada je ARD mnogo napredniji.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 07 September 2008 09:24 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

arcus wrote:

Znač Miki, misliš da je glavni problem spor Upload koji je praktično 128kB na obe strane? To onda znač da i Time Viewer možda sporo radi iz istog razloga, mada je ARD mnogo napredniji.

Da, i to ako ti je paket sa 128 KBit/s uploada na ADSL-u to je realno manje, oko 110 Kbit/s jer sam ADSL uzima nešto od bandwidtha. Probaj da radiš ‘crno-belo’ u ARD-u, može da ubrza stvar. i Problem je u strani koji kontrolišeš, jer ona šalje više podataka, ti šalješ samo zahteve.

ARD nisam, ali Timbuktu jesam koristio još na 14400 modemu i običnoj telefonskoj vezi. Nije da je letelo, ai nije bilo strašno sporo.

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2