1 2 > 
1 of 2
Savet(i) za najbolji rad Leoparda
Posted: 09 October 2008 10:24 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  117
Joined  2007-03-19

Pozdrav,

Evo juce instalira Leoparda, dadoh citavih 11.690din. + ptt za njega, ali neka 😊

E sad, posto sam relativno pocetnik u svetu Macintosh-a, treba mi par saveta kako bi moj racunar radio sto bolje…

Kao npr. sto na XP-u ima Defregmentacija diska, Disk Clean UP, pa brdo onih programa za ciscenje registara i sl. jel postoji tako nesto i za Mac?

Do sada sam radio ono Verify Disk Permissions i Repair Disk Permissions, mada verujem da ima jos nesto sto bi podstaklo moj komp da bolje radi…

Unapred zahvalan!

Profile

Posted: 09 October 2008 10:38 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Za početak, nema fragmentacije i defragmentacije diska - dakle, zaboravi na to.

Sve ostale stvari su već podešene na sistemskom nivou, tako da automatika se brine da ti sistem bude u optimalnom stanju. Na dnevnom, sedmičnom i mjesečnom nivou.

Imaš Onyx koji ti doušta da tu automatiku pustiš ručno.

I to ti je to…

Pozdrav.

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 09 October 2008 11:08 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Uvek slobodno minimum 5 GB na hardu, i preko 1 GB RAM-a u kompu, i samo ga pusti da radi. Nikakav utility ne pokreci.

Tek ako uocis neke probleme raspitaj se sta da koristis.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 05 February 2009 11:20 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  1
Joined  2009-02-02

gde ste kupili leoparda ,posto i meni treba. hvala

Profile

Posted: 06 February 2009 06:00 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

mozda ovde http://www.applecentar.co.yu/download/Cenovnikacy.pdf

ili ovde http://store.apple.co.yu/IMC-Apple-Store/WebObjects/Asto.woa/1/wo/EvlGdZ1WN8X8VpR9Z64hRw/4.9.1.16.1.0.0.1.13

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 11 February 2009 03:59 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

castor wrote:

Za početak, nema fragmentacije i defragmentacije diska - dakle, zaboravi na to.

Uz sav rizik da budem ovde žestoko popljuvan od strane mnogih, reći ću da ja u ovo gore (više) ne verujem. Da budem kratak: defragmentacija nije neophodna, daleko od toga, ali je jednom u šest meseci - godinu dana krajnje korisna.

Kako sam uopšte počeo misliti ovako? Svi mi znamo da Epl kaže da sam OS brine o defragmentaciji svaki put kada se fajl (pre)snimi i to je delimično istina, ali postoji i druga strana priče. OS to ne radi baš uvek za velike i vrlo velike fajlove, a drugo je što za svako novo (pre)snimavanje koje ne zahteva defragmentaciju traži dovoljno prostora na disku (u kontinuitetu) i to bilo gde na disku. Rezultat svega je da su fajlovi (iako nefragmentisani) razbacani svuda po disku, pa i sam disk mora mnogo više da se muč priliom čtanja, a to naravno usporava rad (disk je inače vrlo često usko grlo, a ovako postaje još uže). Čak sam Epl trvdi da OS koristi rupe nadisku što je manje moguće.

Pre nedelju dana sam morao da reparticionišem disk. Imao particije Leopard (sistemska); Users (korisnici) i Tiger (sa instaliranim Tigrom, za proveru kako mi rede neki programi na tom OS-u, jer ga još uvek podržavaju). Skinem sa Epl dev sajta najnoviju dev verziju Snežnog Lea, da probam kako (i da li) Springi radi na njemu. Tigar particija ima samo 8,5 GB a Sneško traži više. Pade odluka da napravim još jednu particiju, te da ih bude ukupno četiri, za svaku verziju OS-a po jedna + Users. Po prvi put reših da to uradim ‘na živo’, uz prethodni bekap cele Users particije, naravno. Pogledam šta se nudi, vidim da iPartition ima daleko najbolji feature set i ljudi su zadovoljni, pa naručm (jer je demo praktično nefunkcionalan).

Uz njega dođe i iDefrag Lite, osakaćena verzija njihovog drugog alata iDefrag. Pre nego što sam krenuo u preparticionisanje (sve prošlo glatko i brzo, program zaslužuje svaku paru datu za njega); rek’o ‘‘Ajde konačno da vidim šta sviraju sa ovim programima za defragmentaciju’. Ustanovim da na svakoj od tadašnje tri particije ima oko 0,1% (ili manje) fragmentisanih fajova, i to samo veelikih, sa dosta fragmenata. Takođe videh da su fajlovi, iako nefragmentisani, razbacani BUKVALNO SVUDA po disku (tj. particiji). Odaberem prvo algoritam ‘Compact’, koji ne defragmentira stvarno fragmentisane fajlove, već samo popuni sve rupe na disku (koliko je to moguće). Nakon toga ponovim, ali uz algoritam ‘Metadata’, koji se (kao) pobrine o metadata fajlova, B-tree strukturama fajl sistema itd.

Restartujem mašinu i budem ne malo iznenađen ZNAČANJIM ubrzanjem startovanja, kao i dosta bržim pokretanjem programa i otvaranjem fajlova (naročto velikih). Sve je delovalo nekako brže (možda je autosugestija u pitanju). Tu se ja definitivno oduševim i naručm punu verziju iDefraga i uradim totalni ‘Full Defrag’, koji defragmentira fragmantisane fajlove, popuni rupe na disku, postavi fajlove kao nakon instalacije (prvo sistemski, pa keš, pa swap, pa /Appications direktorijum itd…); nakon svega toga sredi metadata… Sve je to potrajalo (zavisno u kakvom vam je stanju disk); ali sam nakon toga primetio još ubrzanja u radu. Možda je utisak o boljem odzivu sistema na razne akcije subjektivan, ali ono što sa sigurnošću mogu reći je da je start vreme (od pritiska prekidača, do kompletnog desktopa) smanjeno sa oko 55s na oko 35s !!

Dakle, nakon ovog iskustva, moj odgovor na pitanje ‘da li raditi defragmentaciju na Meku?’ je: nije neophodno (nakon svega, moje particije su imale manje od 0.1% fragmentisanih fajova nakon skoro dve godine besomučnog krljanja po disku, a evo više od šest godina sam uspešno ziveo bez bilo kakve defragmentacije i nije mi ništa nedostajalo); ali je definitivno korisna uraditi jednom u 6 - 12 meseci. Mislim da će najviše koristi imati oni koji često rade sa baš velikim fajlovima (filmovi, PS i ostalo…).

Profile

Posted: 11 February 2009 05:11 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Apsolutno si u pravu.
Iz mog iskustva takodje proizilazi da komp mnogo bolje radi posle defraga.
Čini mi se da se najvise fragmentiše kad je hard prilično popunjen, i kad se dosta torentiše.

Dodao bih još jednu stvar, o kojoj nisam baš video da iko govori, niti da sam sistem radi išta po tom pitanju, a to je fragmentacija directory-a.
Jedina aplikacija koja se time bavi je Disk Warrior (klik na Graph u prvom prozoru koji se pojavi).
Kod mene je trenutno 16% fragmentisan, a uspevao sam da doteram i preko 30%.
Kada se sredi posle 30%, osećaj je kao da sam seo za duplo bolji komp… sve poleti.
Dakle, DiskWarrior uzme i napiše ponovo isti directory, samo lepo i uredno.

Ima li neko nešto mudro na ovu temu? Znamo li zašto se Apple uopšte ne bavi ovim problemom?

edit- TechTool5 ima VolumeRebuild, a to je upravo to što radi DW

Post edited by: drdra, at: 2009/02/11 17:17

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 03 June 2009 03:05 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Jel moze neko da mi objasni postupak pokretanja ostalih algoritama za defragmentaciju u programu iDefrag? Dakle, sve osim quick(online)... vidim da trazi neki boot cd/dvd a posto sam nov u svemu ovome nista ne razumem :(

hvala

Profile

Posted: 03 June 2009 06:32 PM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2009-05-26

I sam sam početnik na Macu, ali imam dugogodišnje iskustvo sa unixolikim sistemima, uključujući BSD (na kojoj platformi je OSX pravljen).

Ne bih nikoga ništa da učm, ali čsto informativno za one koji do sada nisu znali:

Fajl je u stvari samo link (veza, informacija) ka tome gde se nalaze podaci na disku.

Fragmentacija se dešava kada se jedan fajl upiše na više mesta na disku. To usporava rad sistema, jer ako npr. gledate jedan AVI fajl, sistem mora da traži njegove delove po celom hard disku. Plastično: imate 100 kila jabuka. Jedna gajba drži jedno kilo. Morate da stavite jabuke u 100 gajbi. U magacinu je već dosta prostora popunjeno, pa je deo gajbi na prvom spratu, deo u suterenu, a deo u čošku… Treba vam duže da skupite sve jabuke nego da se gajbe nalaze jedna pored druge…

Svi moderni fajl sistemi, pa tako i Appleovi (ali ne i Windowsowi); se trude da fragmentaciju drže na minimumu tako što delove fajlova pokušavaju da drže što bliže jedne drugima, i zbog toga skoro svi tvrde da i nema fragmentacije (istina je da je ima, ali za prosečnog korisnika u zanemarljivoj granici).

Međutim, ako koristite puno velikih fajlova (filmovi npr.) OS X prosto neće moći da taj minimum fragmentacije drži nisko. Ovome dodajte malo slobodnog prostora na disku, tj. malo izbora gde će se fajl pisati, i dobijate čnjenicu da će vam sistem biti fragmentisan.

Ja na disku koji koristim za svakodnevni rad i posao i nemam velikih fajlova, tako da sam imao sisteme koji su radili bukvalno godinama bez defragmentacije. Međutim, diskovi gde su mi filmovi i sl. su druga priča.

Direktorijumi su takođe linkovi, ali oni gledaju na listu fajlova, pa njihova defragmentacija ne bi trebalo da predstavlja poseban izazov.

Signature 

[url=http://www.devnull.rs]Devnull - Vesti za entuzijaste

Profile

Posted: 04 June 2009 08:33 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

vladans wrote:

Jel moze neko da mi objasni postupak pokretanja ostalih algoritama za defragmentaciju u programu iDefrag? Dakle, sve osim quick(online)... vidim da trazi neki boot cd/dvd a posto sam nov u svemu ovome nista ne razumem :(

hvala

Da bi se pokrenuo Full Defrag metod defragmentacije, potrebno je da sistemski volume (ili onaj volume nad kojim treba da se uradi ova vrste defragmentracije) ne bude mountovan, jer jedino tada program može da izvrši full defrag. Ili jednostavnije rečeno, programu je potrebno da samo on ima pristup fajl sistemu, isključvo, tj. ekskluzivno.

Mrzilo me do sada da se detaljnije informišem na tu temu, ali evo obećavam da ću da napravim taj boot disk sa iDefrag-om i da probam tu metodu, pa da vidimo šta će da kaže jaMacan ondak… 😉 😉 😉

Signature 

Profile

Posted: 04 June 2009 11:01 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Ok, razumeo sam donekle…a kako se pravi boot disk sa iDefragom?

Profile

Posted: 04 June 2009 12:00 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Ne mogu ti reći tačno jer mi je kod kuće na jaMacanu, ali piše u Help-u… 😉

Signature 

Profile

Posted: 04 June 2009 03:52 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Znam, citao sam help ali ne razumem bas ovo:

The simplest way to create a bootable CD/DVD is to use CDMaker which should be available to you from your distributor. CDMaker is a utility developed by Coriolis Systems that will allow you to create bootable CD/DVDs with Coriolis products on them. CDMaker comes with instructions about how to create a bootable CD/DVD. You will need a CD/DVD writer and some blank recordable optical media.

Mislio sam da mi neko ko je to vec probao ukratko objasni 😊

Profile

Posted: 04 June 2009 09:18 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Nisam probao, ali sam odavno skinuo Coriolis-ov CD Maker i nikako da sjednem i odradim to. Nadam se sutra ili za vikenad da ću uspjeti da postignem.

LM, CD Maker ti je potreban da napravi boot-abilan CD/DVD sa iDefrag-om na njemu. Očgledno nije samo napraviti boot-abilan disk pa dodati iDefrag… Uostalom kao što reče ovaj odlomak na savezničkom jeziku - ima uputstvo u CD Maker-u kako napraviti boot-abilan disk sa iDefrag-om… 😉

Signature 

Profile

Posted: 05 June 2009 10:36 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

vladans wrote:

Ok, razumeo sam donekle…a kako se pravi boot disk sa iDefragom?

Najjednostavniji načn je da skineš sa ‘određenih’ mesta Bootable Image Utilities koji sadrži iDefrag, kao i mnoge druge korisne alate. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 05 June 2009 08:10 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

ja mogu samo da potvrdim ovo sto je milke rekao.

@ drdra sta je ‘fragmentacija directory-a’? na sta se odnosi ‘directory’?

btw na mac-bb ima jos sveziji Bootable Utilities Image 2.2.0, velik je oko 2.5GB…
i ja sam se svojevremeno zezao da napravim bootabini disk ali sam odustao.

Post edited by: kovacm, at: 2009/06/05 20:13

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

1 2 > 
1 of 2