Mac os x stabilnost-zabluda ili mit?
Posted: 09 October 2008 07:33 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  60
Joined  2007-09-18

1.trenutno u applications folderu imam 44 programa…ovde su svi podignuti…i sistem nije pukao, samo je zastucao itunes kada je pochela virtuelna memorija…i to u jednom trenutku.
2. radio sam test otvaranja prozora, tekstova u formatima:doc, html, pdf…i unrarovanje istovremeno…tom prilikom je otvoreno blizu 300 prozora/stranica+sto su arhive bile raspakovane…sistem je isto izdrzao

voleo bih da chujem kroz koje ste muke provukli vi vashe mashine…i da…voleo bih da pc-jevci to isto probaju na njihovim mashinama…poz

Post edited by: ex3m, at: 2008/10/09 19:35

Post edited by: ex3m, at: 2008/10/09 19:36

Signature 

be smart just buy mac!

Profile

Posted: 09 October 2008 09:08 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Hahahahhaah.. da da… mogu da sanjaju tako nesto! 😊
Mozda da se 44 puta otvori notepad!

Salim se!

Nije mi nikada palo na pamet da tako testiram masinu ali jedan od razloga zbog cega sam poceo da koristim MacOSX je upravo mnooooooooooooogo bolje snalazenje u multitasking rezimu, bolji rad sa ogromnim fajlovima, zahtevnim aplikacijama itd.
Subjektivan je osecaj da sve radi brze, bolje a vala i stabilnije. Ne secam se kada sam poslednji put video kernel panic.

Naravno da se svremena na vreme pojavi sareni beach ball koji ume da se zavrti i na nekoliko minuta ali tacno znam koliko treba da sacekam pre nego uradim force quit koji nece apsolutno napraviti nikakav haos.

Mozda idealizujem situaciju ali nakon 3-4 godine aktivnog rada ja vise ne ceprkam po registriju, ja vise ne faceliftujem sistem, ja vise ne brinem o patcevima, updajtovima ili sta ti ja znam o cemu. Ja jednostavno koristim svoj racunar. Za rad i zabavu a bogami, i za Windows, koji je, preko Parallelsa i undo diskova jos i bolji 😊 (sta ces bolji antivirus, sistem cleaner, backup, uninstall od undo sistema)

Itd.. itd…

E sada neko ce reci pa sve to moze i Windows!
Moze, ali kako i za koliko? Koji je user experience.

Na kraju krajeva koji to jos kompjuter moze da tera:
MacOSX, Windows, Linux istovremeno… naravno i ostale sisteme ali da spomenem ova tri samo.
I koji to jos kompjuter dolazi iz iste firme koja proizvodi i HARDWARE i SOFTWARE?

Mit?

Neeeeeeeee… to je Apple!

U svoj svojoj slavi u stalnom nastojanju da bude ne jedan vec deset koraka ispred konkurencije!

Jedva cekam 14. da vidimo sta li ce uraditi sa novim macbookovima! Vec sam video neke glasine da ce im cena biti 899$

Nadam se samo da nece napraviti neke idiotske kompromise kao sto ponekada naprave (npr. iMac display).

p.s. Sada samo neka mi neko kaze jos na koju adresu da posaljem fakturu za ove hvalospeve? :D

p.s.s
Kazu da TOC (total cost of ownership) je na period od 5 godina 30% isplativiji u odnosu na bilo koji PC.
Totally true!
O zivcima da i ne pricam… 😊

Profile

Posted: 09 October 2008 09:31 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  117
Joined  2007-03-19

Mac OS X i Win se ne mogu porediti sto se tice stabilnosti u radu…

A sad malo da prokomentarisem ovu tvoju slicicu 😊

Hoce i Mac da zakuca, ali zavisi od tvoje konfiguracije pre svega, i naravno programa koje si pokrenuo 😊

Da li ce recimo Mac normalno da radi ukoliko pokrenes PS, Dreamweaver, Operu sa 40 otvorenih stranica, MSN-om, adiumom, Mail Clientom, FF, YIM, i jos pokrenes parallels 😊)) ... Odgovor je, mozda… Ali jako lose (znam iz iskustva…
Sto znaci da ni Mac nije bas konj na koga moze da se stavlja ogroman teret, ima i on svoju nosivost 😊

Naravno, koliko i kako ce sve to da radi prvenstveno zavisi od konfiguracije Mac-a.

Btw, razlika izmedju Mac OS X i Win-a je u tome sto Apple kada izbaci novi OS, on radi brze, stabilnije, itd. za razliku od Microsofta kod koga je u prvi plan stavljeno da pokradu od ostalih sistema ono najbolje, i da nasminkaju sistem koji ce da izgleda extra na prvi pogled, a posle toga… I oni veoma malo obracaju paznju na performanse i stabilnost u radu…

Profile

Posted: 09 October 2008 09:33 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

evo i mog iživljavanja…

naravno, mašina nije imala ništa protiv 😉

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 10 October 2008 12:36 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

drNele wrote:

Na kraju krajeva koji to jos kompjuter moze da tera:
MacOSX, Windows, Linux istovremeno… naravno i ostale sisteme ali da spomenem ova tri samo.

moze moj PC…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 10 October 2008 10:04 AM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Testirano oko 50 programa odjednom, ukljuchujuci dw, ms office i ps, ali sa nekim manjim fajlovima. Mashina macbook, kad sam dokupio 2GB memorije, a da stvar bude smeshnija, drugar koji je bio na mrezi poshalje mi 100 slika na skype, a u to vreme skype nije za file transfer imao jedan prozor nego jedan prozor za jedan file. bilo je veselo, jer su prozori na expose-u bili mnooogo manji od ikonica na desktopu
:D

Muzika radila normalno, nije se pojavljivala sharena lopta, mislim, nije bilo app not responding.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 10 October 2008 11:27 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

e,kad otvorite 500 prozora,molim vas kliknite expoze i snimite :D
znaci odmah stampam to i lepim iznad kreveta da gledam pred spavanje :D

e,andrej malo sam kasno primetio tvoju sliku ...
ti si moj idol,i ti volis veliki savremeni kuvar!
nemam ja zivaca ovo da radim,sjebacu nesto

Post edited by: nowak, at: 2008/10/10 23:29

Profile

Posted: 11 October 2008 02:07 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Minimalizam je u modi:

[img size=422]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/Desktop.jpg[/img]

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 11 October 2008 03:03 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Minimalizam je u modi:

carski

Post edited by: drdra, at: 2008/10/11 03:04

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 11 October 2008 10:12 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

Darko Selaković wrote:

Minimalizam je u modi:

[img size=422]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/Desktop.jpg[/img]

ahahah svaka cast

+karma

Profile

Posted: 11 October 2008 10:25 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Kakav minimalizam treba i pozadina da bude bela ??? ili to već prelazi u Zen ili neki drugi japanski fazon.

:laugh: :laugh: :laugh:

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 11 October 2008 11:20 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Ne bela, nego jednoobrazna siva kao na Mac OS 8 i 9. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 October 2008 09:59 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

Turelio wrote:Hoce i Mac da zakuca, ali zavisi od tvoje konfiguracije pre svega, i naravno programa koje si pokrenuo 😊

Da li ce recimo Mac normalno da radi ukoliko pokrenes PS, Dreamweaver, Operu sa 40 otvorenih stranica, MSN-om, adiumom, Mail Clientom, FF, YIM, i jos pokrenes parallels 😊)) ... Odgovor je, mozda… Ali jako lose (znam iz iskustva… [/quote]

ja svaki dan na iMac-u, 2.16GHz, 3GB RAMa, 640GB WD teram PS, Coda, Illustrator, Safari (ne bash 40 prozora ali oko 20tak); MAMP, Flash, Cinema 4D, iTunes, Adium, Transmit, i sigurno po jos neki programcic i po mojim kriterijumima radi odlicno! u 90% slucajeva se ne desava da cekam duzem od 2 sekunde na bilo koju operaciju (duze od 2 sekund = spinball cursor!)

e sad, npr. buraz ima isti iMac i PrC konfu (E8xxx sa 4GB) pored njega i sam PhotoShop je nekako agilniji na Windowsu (pomeranje layra, zoom…) dok npr. Windows XP definitivno vise drlja po disku kad se pokrene ona kolicina programa pa otuda odaje utisak da radi sporije, mislim realno mu treba vise vremena da se prebaci iz aplikacije u aplikaciju.

a zasto vise drlja po disku??
zato sto za svaku aplikaciju odvaja npr. max 2GB RAMa + kopira Windows biblioteke u adresni prostor svake aplikacije! imate text na appleinsider, to je jedan od textova iz serije o Snow Leopardu.

evo i linka: http://www.appleinsider.com/articles/08/09/04/road_to_snow_leopard_twice_the_ram_half_the_price_64_bits.html

pozdrav andrej! 😊 sjajan screenshot!

Post edited by: kovacm, at: 2008/10/29 10:06

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 02 November 2008 12:46 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  106
Joined  2006-08-27

zabluda ili mit?
hehe, zar ne bi trebalo da bude miti ili stvarnost… ovako il’ je mit ili je zabluda, sto mu dodje na isto 😉

elem,
ja sam od skoro (3 i po meseca) poceo da radim iskljucivo na meku (posle 8 godina vindouze) i sto se tice stabilnosti, ni jedan jedini put s nije zakucao, a maltretiram ga bez milosti. Tako da je defintivno stabilniji od vindouze. Ima svoje bubice tu i tamo… al’ sta da se radi, svako ih ima…

Profile

Posted: 02 November 2008 07:01 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

djorzgul wrote:

zabluda ili mit?
hehe, zar ne bi trebalo da bude miti ili stvarnost… ovako il’ je mit ili je zabluda, sto mu dodje na isto 😉

Pa stvarno 😊

Trebalo bi da promene taj naslov 😊

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 29 December 2008 02:27 AM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  22
Joined  2008-12-26

Pazi sad ja sam skoro poceo da koristim Mac i ne znam puno o njemu ali znam da je extra stabilan meni ovo moje malo cudo ne zakucava, jos nesto koristim dial up i radi extra na windowsu kod sestre treba godisnji odmor da otvori stranu i onda probamo na istu liniju da stavimo jedan i drugi bar duplo brze radi Mac!!!!!!!!!!!

Profile