macbook adsl pc
Posted: 18 November 2008 11:12 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  20
Joined  2007-05-04

pitanje glasi:

kako da se konektujem sa macbookpro racunara ako imam sledece: pc racunar koji ima adsl neobee preko nekakvog sagem modema povezanog usb kablom i linksys wireless router WRT54G v3.1?
Mac ga vidi (linksys)i navodno uspostavi konekciju preko airporta, ali nista od interneta.
Da ne pricam o tome da ne mogu da napravim ni mrezu.
Na poslu imam telekom adsl i normalno koristim mrezu i internet ali preko mreznog kabla i drugaciji je modem,ali zato nikad nisam mogla da stampam preko mreze.
Ovo su sad vec dva pitanja. Prvo mi je vaznije. Hvala unapred.

Profile

Posted: 19 November 2008 01:41 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Kako su konfigurisani PC i ruter? jel su fiksne IP adrese ili dinamicke?
Ako su fiksne, kao sto verovatno jesu posto automastski nije sam MB resio konekciju, trebas da na MB podesis sledecu slobodnu IP adresu i da stavis da ti adresa rutera bude DNS server ako je i ta opcija na ruteru stavljena na rucno.
Predpostavljam da je to u pitanju iako nikad nisam imao taj ruter prilike da vidim.
Sad opet procitaj pitanje i videh da se on uspesno konektuje samo nema izlaz na net sto znaci da samo trebas da za DNS server na Mac-u stavis adresu rutera (uglavnom je to 192.168.1.1 mada ne mora da znaci). Inace DNS server ti pretvara karakternu adresu u brojnu kojoj pristupa, DomainNameServer, a koliko vidim oni funkcoinisu unutar lokala a samo izlaz van lokala zeza.

Post edited by: LaMar, at: 2008/11/19 01:44

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 19 November 2008 11:57 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

kako da se konektujem sa macbookpro racunara ako imam sledece: pc racunar koji ima adsl neobee preko nekakvog sagem modema povezanog usb kablom i linksys wireless router WRT54G v3.1?

Iz ovoga zaključujem da linksys radi samo kao access point, a da je PC ruter za mrežu? jel ima još neki računar koji reko wirelessa pristupa internetu?

Toplo preporučujem zamenu i modema i rutera jednim Wireless ADSL ruterom. Jeste malo skuplje, ali nećeš imati nikada problema, plus ne mora i PC da bude uključen da bi surfovala sa Maca. Kakve su cene struje i koliko PC troši struje, vratićeš razliku u ceni za par meseci. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

‹‹ Mikrofon na MacPro      Mac Pro i eSATA ››