iMétro optimizovan za iPhone
Posted: 09 January 2009 05:32 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ne znam koliko vas je upoznato sa postojanjem jednog od meni omiljenih komada softvera za mobilne, koji me je uspešno vozao kroz gradski saobraćaj raznih svetskih država, a koji se odaziva na ime Métro.
Aaanyho’, pre par meseci sam verovatno barem nekoga od ovde prisutnih spamovao na mail da mi pripomogne oko chartovanja Beograda u njihovu bazu, no to na kraju odradih sam, i nakon nekog vremena je autor aplikacije načnio bazu za Beograd javnom i svima dostupnom i s ponosom je nosih na svom Qtek-u.
...onda reših da kupim iPhone i uvideh da em ne postoji nativni port, em da su sve tri web-based opcije loš izbor za iPhone korisnike (‘mobilna’ je previše osakaćena, ‘desktop’ smara sa zumiranjima i reklamama, ‘iPhone optimizovana’ je u okviru nekog imbecilnog portala koji aplikaciju ubaci u frame nedovoljne velične pa mora da se skroluje); pa rekoh - kad već volim da mi džepna naprava sugerira kojim prevozom da se vozim, uzeh da napravim ‘wrapper’ koji dovlač podatke sa ‘desktop’ verzije iMétro-a i prepakuje u nešto zgodno za gledanje na iPhone-u 😊

Pošto je wrapper hakeraj, interfejs možda nije najintuitivniji, ali radi šta treba da radi i staje na ‘male ekrane’ 😊

Ono što inicijalno nije logično je da auto complete ne iskače ispod polja u kojem se ukucava ime stanice, već da se za autocomplete mora stisnuti na minijaturni drop-down (od koga se vidi samo strelica) pored tekućeg boxa.
K’o što već rekoh, ja samo dovlačm podatke sa drugog sajta i prepakujem, za nešto elegantnije bi moralo malo ozbiljnije da se prepakuje 😊

http://iphone.dachaz.net/metro/
http://iphone.dachaz.net/metro/?city=Beograd

Sve u svemu, ovo pravih za sebe - al’ ispade malo kulturnije nego što sam planirao, pa rekoh da podelim s vama.
Wrapper radi normalno sa svim gradovima koji imaju samo izbor stanica a ne i izbor stanica na osnovu unete ulice (knpr London i Pariz). Iskreno sumnjam da ću to da sređujem jer nema mnogo smisla razvijati ovo dalje jer nije baš po TOS :whistle:

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 09 January 2009 11:30 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Karma 😊

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 09 January 2009 12:27 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Svaka cast…
Samo, onaj ko u beogradu ima iPhone, ne vozi se prevozom… 😊

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 09 January 2009 01:33 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  217
Joined  2005-07-09

Nice!

Profile

Posted: 09 January 2009 01:54 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

drdra wrote:

Hmmm… Mora da je švercer zadržao complimentary limuzinu i šofera što stižu uz iPhone 😊

Post edited by: Dachaz, at: 2009/01/09 13:55

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 09 January 2009 04:23 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

drdra wrote:

Svaka cast…

LOL, ova će rečenica izazvati najviše polemike :D
Jeste da sam za te pare mogao kupiti ili nekog polovljaka ili skuter, ali nisam 😛

Dačo, svaka čast 😊 Dobićeš dve karme :D

Na ES-u sam pre nekih godinu i po javio za Metro, ali ga nisam koristio 😊

Ovo bi se trebalo prepakovati za off-line upotrebu 😊

Profile

Posted: 09 January 2009 04:37 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Mada, nkad daje začuđujuće komplikovane putanje 😊

Treba samo sesti na 23 i sići u Takovskoj.

On predlaže..

Profile

Posted: 09 January 2009 05:14 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

23 ne staje na stanici ‘Takovska’. (dokaz 😊)
Problem je što GSP daje očajna imena stanicama, a neretko daju isto ime različtim stanicama, što sam prepravljao gde sam naišao na grešku. Ako izuzmemo što vole dve stanice na različtim krajevima novobeogradskih bulevara da zovu isto, vrhunac mi je bio što su jedna stanica u Zemunu i jedna na Paliluli nosile isto ime, pa je neka random test ruta bila nadasve zanimljiva 😊
Tako da je pitanje koja stanica nosi ime ‘Takovska’ a koja je ta u Takovskoj ulici na koju staje 23 😊
Ako su te dve blizu jedna drugoj, treba javiti Patrice-u da doda ‘connection’  (mada je izbacivao neke linije da bi mogao da doda nove konekcije… ne znam kakav mu je to mikro format baze, al’ verovatno ograničava po najlošijem sistemu na kome Métro radi, što je verovatno neki stari Symbian).

Nego, veliš ‘prepakovati za offline upotrebu’... Kako?
Je l’ to postoji neka aplikacija koja će da otvori svaku kombinaciju departure/arrival/time i snimi u neku bazu?

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 09 January 2009 05:26 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Pretpostavljam da bi najlogičnije bilo sarađivati sa Patrisom i tražiti dump baze koju on ima.

Vidiš i sam kakav je craze za iPhonom, čoveku bi se verovatno isplatilo da napiše ili da da prava da se napravi aplikacija koja će koristiti bazu, a ovamo bi korisnici (ne samo iPhone korisnici) imali bolju bazu koja ne bi bila sputna ograničenjima zastarelog sistema.

Trebalo je da se obratiš GSP-u i skreneš pažnju na nedoslednosti u imenovanju. Meni su iz NS GSP-a lepo odgovorili na mail koji sam im poslao pre par nedelja 😊

Profile

Posted: 09 January 2009 05:29 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

A da li se moglo ići drugom logikom..da se kao početna i krajnja stanica zadaju ulice?

Jer ko što mi Ana sad reče, ko to još kod nas zna kako se zove koja stanica (kad ja prvi ni nova imena ulica nikako ne mogu da zapamtim) :D

Profile

Posted: 09 January 2009 08:08 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Ja sam u fazonu da napravim iPhone-native Métro, koji bi imao sve mogućnosti kao i WinMo verzija, što bih, naravno, odradio u saradnji sa Patrice-om.
Sad, to što sam ‘u fazonu’ nema mnogo vajde dok ne nađem slobodnog vremena da naučm kako se uopšte programira za ovu zvrčku, što verovatno neće biti skoro. Anyho’, on je na svom sajtu napisao da mu trenutno nije zanimljivo da pravi iPhone varijantu.

Što se tiče toga s bazama - bilo bi smisleno da za Web varijantu drži veće baze jer svaki server može da obradi drastično više nego neki prdavi mobilni… Ali, možda mu je i algoritam sjeban pa pršnjava na veliki broj podataka, a mrzi ga da popravi 😊
No, da je Métro mrtav projekat, imalo bi smisla da ga preuzmemo i proširimo, ovako bi samo nastao haos sa apdejtovanjem baza (neko šalje ‘nama’, neko njemu, itd.). Generalno, program je namenjen za rutiranje po metroima, a ne po 130 linija gradskog i prigradskog prevoza bezmetroJne metropole 😊

Ovo sa ulicama bi trebalo da može (kad može za London i Pariz); samo na GSP sajtu nema tačnih podataka koja stanica je u kojoj ulici. Ima kroz koje ulice ide autobus, ali ne i koja stanica je u kojoj. Ako će neko manuelno da skupi i obradi sve te podatke - samo napred - ja znam da sam se epski smorio sve sa parserom koji je skupio sve linije sa GSP sajta i odradio pola formatiranja…
No, i ovde se povlač pitanje da li bi dodavanje ulica značlo da moraju da se obrišu linije prevoza…

Sve u svemu, za sve što bi menjao na samom programu je najbolje da se direkt obratiš Patrice-u.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile