imam problem sa macbook-om…
a on je sledeci:
od 147gb moguceg prostora na hdd(aj neka oduzmemo i par giga na OS); ja navodno imam slobodno samo 40 gb,a dve najkrupnije stvari koje imam(muzika i slike) imaju zajedno 30gb?!
josh jedna stvar,rachunar se usporio,svremena na vreme ne reaguje uopshte,chesto mi ‘aplikacije ne reaguju’, a bogme sam se nagledao i onog
okretajceg sharenog tochkica,kruzica pri recimo otvaranju safarija,shto i nije neka zahtevna radnja…
shta mi predazete da uradim, i u chemu je mozda problem…
napomena> ja moj macbook bukvalno ne gasim,jer non stop skidam neshto sa neta(imam kuler za laptop,cooler master,tako da se ne greje TOLIKO)...
Za početak, podigni mašinu sa instalacionog DVD-a i pusti Disk Utility da verifikuje disk (ne disk permissions, to ne služi ničemu, već disk). Ako nađe problem, pusti ga da proba da popravi. Ako ne nađe, preporučujem reinstalaciju sistema.
ok,nije nashao problem i sad bi trebalo da reinstaliram sistem…
pitanje: kako da sachuvam muziku iz itunes-a i slike iz iphoto-a, poshto sam mislio da formatiram hdd…
imam time capsule od 500gb,al mi nije ukljuchen kao time mashine…
imam brdo stvari na njemu(filmovi,muzika) pa ne bi da brishem to i da mi postaje samo time mashine
jedino ako bi mogla da se napravi neka particija na njemu pa da mi ona sluzi kao time mashine(tipa 50-100gb)
Možeš napraviti novu particiju na tom disku.
Pokreneš Disk Utility (/Applications/Utilities) i na tabu Partitions tog Capsulea klikneš na plusić, kako bi dodao novu particiju. Uradiš Apply i sačekaš dok mašina ispomera sve fajlove i napravi ti novu particiju.
Onda kažeš Time Machineu da je ta nova particija njegova, a u TM podešavanjima ubaciš folder iTunes Music (~/Music) i folder sa iPhoto bazom (~/Pictures/ pa koji već folder). Naravno, napravi backup još nekih tebi bitnih stvari.
problem…
disk utility mi ne vidi time capsule, a airport utility ga vidi al tu imam opciju il da obrishem ceo disk,il da ne radim nishta,poshto nema opciju pravljenja particija…
Ukratko, napraviš image na TC disku, u koji ćeš staviti sve što sada imaš na TC-u. Onda ga mountuješ, da se pojavi na desktopu, prekopiraš (move) u njega sve sa TC-a, a onda uperiš TM na TC i kažeš da je to njegov disk. TM će poštovati taj image koji si napravio i u njega neće moći trpati svoje backupe. Faktički, ne praviš particiju, nego samo ogradiš prostor koji ti je potreban. A radi posao 😊
Slazem se, ali je brze za uraditi i posle sve to lepo pobrise. Ja sam prestao koristiti TimeMachine kada sam skapirao da zapravo ne gubim dokumenta i Mac ne pada sam po sebi pa sam sada samo spreman za Archive&Install opciju ako mi NE-DAJ-BOZE zatreba
skapirao da zapravo ne gubim dokumenta i Mac ne pada sam po sebi pa sam sada samo spreman za Archive&Install opciju ako mi NE-DAJ-BOZE zatreba
Samo nemoj da neko drugi bude kriv ako ti NE-DAJ-BOŽE- rikne disk (kao što se meni dogodilo pre par godina, srećom sve bitno je bilo (uglavnom) na bekapu). Tada ti ni Archive&Install neće pomoći.
Naravno sve ima svoje prednosti i mane (u ovom slucaju je to rizik ali boze moj).
Ipak mislim da je za mene najbolja solucija mobile me uz moj internet paket od 4MB ali to je malo za cuvanje vece kolicine podataka (muzike, filmova)
Tvoj internet paket od 4Mbita je za download, za upload, a to radiš kod bekapa, ti je mnogo manja brzina i još kod nas neupotrebljiv za bekap. Moj Time Machine bekap, ako sam tog dana radio u 4D-u, je par stotina MB, pa izračunaj koliko treba da to prođe na 256 Kbit/s upload brzine.
Ljudi, sa tim se nije šaliti, ma koliko vam izgleda blesavo. Ako vas baš nervira Time Machine sa svojom učestalošću, iskoristite onaj hint od drdra da povećate razmak ili ga isključte pa pokrećite barem ručno s vremena na vreme ili kopirajte ceo Home folder na eksterni disk, ali kopirajte i nemojte da vas mrzi.
Posebna je priča na poslu. Ako vam već administrator mreže nije uključo mrežni bekap i ako vas je briga, radite ga sami. I obavezno petkom nosite kući CD ili DVD ili već šta koristite i ostavljajte tamo. Džaba vam uredan bekap koji je ostao na disku u firmi, a ova je upravo bila žrtva požara ili krađe.