Kao neko ko je tek kupio svoj prvi Mek najveći problem mi je bio to što na jednom mestu, na srpskom, nisam mogla da nađem neke osnovne stvari za nekoga ko prelazi sa pc-a ili nekoga kome je Mek prvi komp (pa čak i više od osnovnih stvari). Onda sam morala da lutiam bespućima interneta na engleskom, da jurim po našim forumima (što mi je mnogo pomoglo) i slično.
Pošto je ovo jedini srpski sajt posvećen Meku, zaista mi je čudno i pomalo nejasno zašto nema ovu sekciju. Kapiram da su ljudi koji vode sajt prekaljeni korisnici Apple kompjutera i da je vreme uvek ograničavajući faktor, ali postoji i nešto što se zove društvena odgovornost 😛.
Eto, to je moj predlog - negde na sajt turiti sekciju ‘mek školica’, ‘mek za početnike’, ‘tvoj prvi mek’ i slično. Pretpostavljam da bi sami korisnici mogli da vam pomognu time što će vam slati pitanja koja su ih mučla na samom početku pa i nešto kasnije.
Videh ja i onaj sajt, a i te teme i značlo mi je, ali nije to ono na šta sam mislila. Ja sam morala da iščtavam i iščtavam, tražim, lutam itd.
Naprotsto, stvari nisu sređene na neki sistematičan načn. Na primer, prava stvar bi bila raspored kao kod prve teme pod aplikacijama, ali da se ne ide na forumsku diskusiju, već da se odmah dobije odgovor. Ali i tamo su linkovi pod jednom oblašću poređani hronološki, a ne aplikacijama.
Da ne spominjem da bi trebalo da bude uočljivije jer se to nalazi pod aplikacijama, a tema nosi naziv prečce. Kad sam prvi put došla na ovaj forum, tu temu nisam ni pogledala jer me uopšte nije asocirala da tu postoji nešto zanimljivo za nekoga ko se tek susreće sa mekom.
Slazem se da je ime precice malo neodredjeno, ali nesto trenutno nemam inspiracije, ako imas neko prigodnije ime ti reci.
Jednim delom se slazem sa tobom, pod multimedia, internet, chat i os aplikacijama se nalaze problemi koji su vezani za neku od tih oblasti, dok pod pitanja/odgovori/saveti/preporuke se nalaze sva ostala pitanja koja se ne mogu grubo svrstati u neku od prve 4 grupe. Stim u vezi ako imas neki predlog za kategorizaciju pitanja/odgovori/saveti/preporuke tj da se rasparcaju na vise uocljivih celina ti reci.
Već sam dala neke predloge kao ‘mek škola(ica)’, ‘moj prvi mek’ i slično.
Možda bi čak mogao da se napravi poseban podforum, iako bi to za vas verovatno bilo previše pošto i nema previše novih korisnika meka u Srbiji 😊.
Meni bi najlogičnije bilo da postoji poseban link u meniju kako bi se forum i vi rasteretili nekih ‘običnih’ pitanja. Naravno, ako mora na forumu, mora.
Videću da u toku nekoliko narednih dana smislim neku varijantu koja meni izgleda logično (što ne znač da će tako biti i ostalima 😊). Naravno, neću moći sve da obuhvatim, ali bar jedan deo. Uostalom, to uvek može da se nadopunjuje.
Ja i jedan drugar vec neko vreme radimo na tome da napravimo jednostavan, lep, dobar sajt za pocetnike za sve Apple uredjaje. Do sada se zavrsio dizajnerski deo a sada uklapamo PHP u njega da nebi zavisili od Joomla-e ili nekog drugog gotovog resanja sa dosta nedostatka a da ipak imamo komentare, pitanja.. Doduse ja sam za sada napravio nekih 30 step-by-step tutoriala za iPhone a za racunare cu tek kad ovo zavrsim. Takodje, ovom prilikom pozivam svakog ko je zainteresovan za pisanje vesti, pomoci, podrske, ili ko ima nekih svojih ideja da se javne na mejl ili PM.
Da ne bude zabune, sajt nece imati forum te stoga nece biti konkurencija ovom sajtu, vec je vise osmisljen kao learnYourMacFast ali na srpskom. Ukoliko neko ovo shvati kao reklamu (iako nigde nisam naveo ni link ni ime) nek obrise ovaj post.
E, super, ja sam mislio da cu odve dobiti zuti karton kad ono podrska 😊
Ali ideja je stalno ubacivati novosti, cake(hint) i predstavljati programe. Znaci vise bi bio kao vodjenje bloga. Kako se Markooo vec prihvatio menjanja onih video how-to sa Apple sajta na srpski jezik, mogu svi zainteresovani da spremaju takve video/photo/text materijale pa da se posle samo ubace na sajt. Kako radimo sopstveni CMS pristup sajtu ko bude zeleo moze dobiti admin nalog i sam svakodnevno ubacivati nove stvari. Racunam da ce kompletan dizajn, php i flash biti gotovi za dve nedelje pa od tada mozemo krenuti sa radom 😊
Zainteresovani mejlujte me na .(JavaScript must be enabled to view this email address)
ako nemate vremena da odrzavate sajt cesto, a mislim da nemate, po meni, jedan wordpress za vesti i phpbb3/smf forum za diskusije ce uraditi posao.
minimal, odratite skin za ove 2 stvari i da vidis, lep sajt sa lepim forumom, a ne joomle, teske CMS, itd.
sve u svemu, srecno.
p.s. vas logo mi je bas cool, gurajte ga u prvi plan svuda!
Kao neko ko je tek kupio svoj prvi Mek najveći problem mi je bio to što na jednom mestu, na srpskom, nisam mogla da nađem neke osnovne stvari za nekoga ko prelazi sa pc-a ili nekoga kome je Mek prvi komp (pa čak i više od osnovnih stvari). Onda sam morala da lutiam bespućima interneta na engleskom, da jurim po našim forumima (što mi je mnogo pomoglo) i slično.
Pošto je ovo jedini srpski sajt posvećen Meku, zaista mi je čudno i pomalo nejasno zašto nema ovu sekciju. Kapiram da su ljudi koji vode sajt prekaljeni korisnici Apple kompjutera i da je vreme uvek ograničavajući faktor, ali postoji i nešto što se zove društvena odgovornost 😛.
Eto, to je moj predlog - negde na sajt turiti sekciju ‘mek školica’, ‘mek za početnike’, ‘tvoj prvi mek’ i slično. Pretpostavljam da bi sami korisnici mogli da vam pomognu time što će vam slati pitanja koja su ih mučla na samom početku pa i nešto kasnije.