Poslednjih nekoliko meseci sam se igrao malo sa programiranjem za iOS i imam neke ideje (i delimične realizacije) za jednu ili više aplikacija za naucne primene. Posle testiranja u simulatoru, dodje trenutak da se testira i na uređjajima, što zahteva kupovinu iOS Developer licence. Prošle nedelje sam započeo prijavljivanje. Bio sam malo zabrinut posle čtanja raznih iskustava sa ove teme i širom interneta, ali za divno čudo, posle samo par dana od registracije, Developer Program mi je aktiviran. Pa rekoh da podelim svoje malo iskustvo, možda će nekome biti od koristi.
Standardno, pošto nema App Store u našoj zemlji, morao sam da popunim formular za narudžbinu i pošaljem ga faksom. Poslao sam u prošli četvrtak. Jutros mi stiže mail kako je faks nepotpun i da treba da pošaljem ponovo. Ja to i učnih odmah, kad ono videh da je već stigao drugi mail (još pre nego što sam završio sa slanjem faksa) sa informacijom da procesiraju narudžbinu. I konačno, stiže i treći mail (sve u roku od nekoliko minuta) sa aktivacionim kodom. Proverim račun u banci, skinuto 99$. Pretpostavljam da je problem bio jer sam prvi put koristio iPhone aplikaciju za skeniranje i slanje faksa (iFax); pa se nešto nije dobro videlo. Uglavnom, poslao sam im mejl da je sada sve u redu i da ne treba da procesiraju formular ponovo.
Malo me iznenadilo da je sve tako glatko prošlo. Kad sam kliknuo na aktivacioni kod, dočekala me ista ona poruka koju su mnogi dobili, da nisu u mogućnosti da provere moj identitet i da ih kontaktiram za pomoć. Malo me začudilo, jer sam dobro pazio da se sva imena i adrese detaljno poklope. Pošaljem im mail i dobijem odgovor posle nekih pola sata kako je moja bezbednost za njih najvažnija (i ostale američke generičke poruke) i kako se moji podaci u banci nisu poklopili sa podacima koje sam naveo pri registraciji (a jesu, problem je negde u njihovom sistemu) i kako su posle dodatne provere skinuli blokadu sa mog naloga, te sad mogu da završim sa aktivacijom. Nisu zahtevali slanje pasoša niti bilo šta drugo. Aktivaciju sam posle toga zaista uspešno dovršio. Eto, bez neke prevelike muke završih sve za praktično 3 ili 4 radna dana.