dusanx wrote:
Isto me zanima kako privatno lice uopste moze da radi ‘izvoz’, kod nas to cak ni agencije ne mogu nego mora preduzece. Bio bih zahvalan ako mozes ovde da podelis par informacija, ja imam dev nalog ali oklevam da dam nesto na store bas zbog nasih zakona i nejasnoca.
Ne znam za izvoz, ali su mi dve firme iz Amerike plaćale direktno na moj privatni devizni račun. Doduše, to je bilo pre tri i četiri godine i tada me Societe Generale banka nije ni zvala da dam izjavu o poreklu para koje su stigle. Ove godine ili prošle godine mi je Milke slao neku lovu za onog iBooka što je kupovao i to je ispala neviđena komplikacija i zvali su me iz banke, tako da verujem da je nešto pooštreno, jer znam da nisam smeo da pominjem ni iBook ni ništa, nego je ispalo kao da mi je Milke slao humanitarnu pomoć.
Tako da ako ikako možete registrujte bar agenciju prethodno proverivši da li im je u međuvremenu dozvoljena registracija za spoljnu trgovinu. Međutim, osim osnivačkog uloga, trošak za funkcionisanje preduzeća nije mnogo veći od agencije, jedino što se d.o.o. malo teže gasi.
Takođe, ja imam d.o.o. registrovan i za spoljnu trgovinu, vlasnik, direktor i jedini zaposleni sam ja, tako da mogu da ponudim saradnju ako neko baš želi, ali bih onda voleo da zainteresovani bar dođu na neki sastanak da se upoznamo i dogovorimo. Prethodno informacija:
1) Porez na dobit je 10% ako se sa računa ne podigne profit, već se ‘reinvestira’, u suprotnom se zaračunava još 10% na iznos podignut sa računa (moja firma nije gubitaš, tako da bi svaki dodatni priliv bio opterećen porezom na dobit); tako da bi morali da se dogovorimo.
2) Podizanje gotovine (čtaj deviza sa deviznog računa) je moguće samo na dva načna:
[li]obračunom službenog puta u inostranstvo, plus računi za hotel i slično[/li]
[li]prodavanjem deviza u dinare, pa plaćanjem neke robe ili usluge, ili šticovanjem[/li]