dusanx wrote:
Dachaz wrote:
Samo da proverim je l’ mi ispravna računica: da bi se bilo na nuli, potrebno je godišnje prodati ~180 aplikacija po $0.99 (30% apple-u pa još 20% državi ako se dižu devize u dinarima).
Deluje blago zastrašujuće, ali je utešno da je to približno 1 na svakih 500,000 iOS uređaja.
Mislim da ne. Na to ide jos 50-ak posto socijalnog i jos neceg (ako radis kao honorarac i nemas drugo zanimanje); mogu da iskopam sta je ako treba al znam da ima. Ako ti je dodatan honorar a vec si zaposlen mislim da ide do 40%. Tih 20% ti ulazi u onih ‘up to 70%’ koje sam pomenuo. Ako je firma ili agencija onda su i problemi drugi—pravdanje sto si digao pare i veliki porez ako si digao ‘nako’.
Mislim da Dača računa za onih $99 koje godišnje moraš da daš Appleu za registraciju.
Koga ne interesuje komplikovana priča oko funkcionisanja jednog d.o.o. po ovom (i po drugim pitanjima) pitanju, neka preskoč poruku:
1) da biste osnovali d.o.o. dovoljno vam je najviše nekih 500 evra, 250 za osnivački kapital, 50 ili 100 koliko će da vam uzme agencija ili advokat koji vam osniva firmu, oko 20 evra da napravite pečat i ostatak za ostale eventualnosti i takse
2) da biste se bavili spoljnom trgovinom, otvarate devizni račun kod neke od banaka (ne nužno kod iste u kojoj ste otvorili dinarski, ali je zgodno); dinarski ste bili u obavezi da otvorite kod otvaranja firme, štaviše to je prva stvar koju i radite: otvarate račun i uplaćujete osnivački kapital u dinarskoj protivvrednosti, posle te pare možete odmah da podignete, potrošite ... Devizni račun niste dužni da otvorite, ali će vam biti potreban
3) Zaposlite sami sebe u firmi. Minimalac je sada skoro 17000 dinara, tako da ćete doprinose plaćati na taj iznos, ja ću vam ovde davati primer za moju platu od 20000 jer za to imam tačne iznose, pa vi računajte procente.
Doprinose za prethodni mesec treba da platite najkasnije do kraja tekućeg (dakle, na novembarsku paltu do kraja decembra); overene obrasce nosite sledećeg meseca do 05. ili 06.-og u mesecu u svoju upravu prihoda u zavisnosti od opštine na kojoj je firma (dakle, do 06. januara pošto 01.01.2011. pada za vikend, onda časte jedan dan). Doprinose morate da pustite na vreme, bez obzira da li ste radniku isplatili platu ili ne. Dakle, ja sebi na račun u Societeu ne moram da pustim tih 20000, ali moram da platim sve doprinose upravi prihoda Savski venac. Dakle, u mom slučaju to izgleda ovako svakog meseca na osnovu 20000 neto plate, a procenti doprinosa se izračunavaju u odnosu na bruto platu:
[li]Porez na zarade 12% - 2503,00 dinara, imajte u vidu da ovde ide olakšica koja se može promeniti svakog meseca, umanjuje se osnovica a određeni iznos, trenutno je to 6554,00 dinara, tako da se umesto na 27410,00 dinara koliko je meni bruto plata, ovaj porez obračunava na 20856,00 dinara[/li]
[li]11% na teret poslodavca za PIO je 3015,00 dinara - ovo nema olakšice, ide 11% od bruto plate[/li]
[li]11% na teret radnika za PIO je 3015,00 dinara[/li]
[li]6,15% na teret poslodavca za zdravstvo je 1686,00 dinara[/li]
[li]6,15% na teret radnika za zdravstvo je 1686,00 dinara[/li]
[li]0,75% na teret poslodavca za nezaposlenost je 206,00 dinara[/li]
[li]0,75% na teret radnika za nezaposlenost je 206,00 dinara[/li]
Tako da mene da košta svakog meseca 32317,00 dinara da sebi pustim platu od 20000,00 dinara iliti kada ne bih puštao sebi platu, svakog meseca ipak moram da platim 12317,00 dinara, ugrubo nekih 62% od neto plate. Otprilike tu negde bi vas koštalo mesečno i da ste paušalac (agencija, SZR, i slično).
Ako nemate zaposlenog, a pravite ugovor o delu, onda se ne plaćaju jedni od dva doprinosa (plaća se samo na teret radnika, a ne i na teret poslodavca, ili obrnuto) i ne plaćate svakog meseca, već u trenutku kada isplaćujete honorar.
Post edited by: madamov, at: 2010/12/20 15:58