madamov wrote:
Da ne mešamo babe i žabe. Postoji porez na prihod građana (odredi se limit, sve preko toga se oporezuje, to je svih ovih godina koliko ja pratim bilo u rangu da ako neko ima platu do 1000 evra mesečno, ne prelazi limit).
Limit od 2 miliona dinara postoji za STR. SZR i agencije (možda su i njega digli zajedno sa limitom za postajanje PDV obveznika) i u suštini znač: ako ti kao radnja imaš promet preko 2 miliona dinara, moraš da je preregistruješ u privredno društvo (iliti preduzeće kako se to nekad zvalo).
Limit od 2 miliona dinara postoji za svako pravno lice u vezi sa alženjem u sistem PDV-a:
[li]ako imaš promet manji od 2 miliona dinara, ne možeš u PDV (ne ‘ne moraš’, već ‘ne možeš’)
[/li]
[li]ako imaš promet između 2 i 4 miliona dinara, možeš u sistem PDV-a, a ne moraš
[/li]
[li]ako je promet preko 4 miliona dinara, moraš u sistem PDV-a
[/li]Ukratko, fizičko lice je dužno samo da plati porez na prihod ako istom podleže. Nikakvi limiti i šta ti ja znam ne postoje. Jedino što postoji je jasna informacija šta ako te banka pita, a ti ne možeš da kažeš da ti je Apple poslao humanitarnu pomoć?
Izgleda da nisam bio jasan.
Ja kao vlasnik PRAVNOG LICA (ranje) sam FIZICKO LICE koje dobija platu i od te bruto plate mi se oduzima porez (u mom slucaju 10%). Ali to sam ja zaposlen u mojoj firmi. Ja kao takav, ne placam nista (pored doprinosa i ostalih gluposti) dokle god su mi primanja manja od 2 miliona dinara. Ako premasim tu sumu dodatno platim porez. E sada… kako cu da premasim sumu?
Pa ima nekoliko nacina, jedan je da povecam sebi platu sto naravno da nisam blesav jer ce da se povecaju i doprinosi (prema vec pomenutoj racunici koja kaze oko 60%, ali ima ljudi koji imaju tu srecu da imaju 1000 eura platu i da budu na tu svotu i prijavljeni). Imam pravo da radim dodatne poslove, ugovore o delu itd. ide neka vrsta poreza (socijalno, bla bla… pa otuda idu i procenti od 30-35 pa do 70% za autorske i razne druge ugovore).
Naravno, na moj licni racun moze da mi uplati i baba, deda, tetka ko koliko hoce, nema ogranicenja (banka moze da pita onog ko uplacuje odakle mu novac, tebe bash briga jer ga legalno dobijas o izvora koje ima ime i prezime - napomena: na ovaj nacin mogu samo fizicka lica da uplacuju jedni drugima, firme to ne mogu da rade).
I nama najinteresantniji nacin je priliv iz inostranstva. Firme iz inostranstva imaju pravo da nama uplacuju na racun bash kao sto i nase firme mogu da uplate nekom strancu na racun za pruzanje neke usluge. I kao sto kada mi placamo nekoga spolja nasu drzavu za to bash briga (sto se tice poreza itd.). A drzava ciji drzavljanin dobija pare naravno da nece da ga dodatno oporezuje jer svaka normalna drzava treba da se raduje ULASKU para. 😊
E ako svi ti prilivi premase 2.000.000 godisnje onda platim dodatni porez.
Kao RADNJA dakle PRAVNO LICE, ja licno placam porez pausalno i jedina mi je briga da ne udjem u sistem PDV-a jer bi mi to komplikovalo poslovanje u smislu da moram da imam racunovodju itd. A taj limit je 4.000.000 dinara. Provereno 100%! 😊
Inace, banka ima pravo da pita ‘okle ti pare bre?!’ a ti imas pravo da pokazes Agreement koji imas sa Apple-om i kazes ODAVDE 😊 100% legalno! 😊