‹ First  < 4 5 6 7 8 >  Last ›
6 of 12
iPhone Dev Program
Posted: 21 December 2010 07:17 PM   [ # 76 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

madamov wrote:

Da ne mešamo babe i žabe. Postoji porez na prihod građana (odredi se limit, sve preko toga se oporezuje, to je svih ovih godina koliko ja pratim bilo u rangu da ako neko ima platu do 1000 evra mesečno, ne prelazi limit).

Limit od 2 miliona dinara postoji za STR. SZR i agencije (možda su i njega digli zajedno sa limitom za postajanje PDV obveznika) i u suštini znač: ako ti kao radnja imaš promet preko 2 miliona dinara, moraš da je preregistruješ u privredno društvo (iliti preduzeće kako se to nekad zvalo).

Limit od 2 miliona dinara postoji za svako pravno lice u vezi sa alženjem u sistem PDV-a:

[li]ako imaš promet manji od 2 miliona dinara, ne možeš u PDV (ne ‘ne moraš’, već ‘ne možeš’)
[/li]
[li]ako imaš promet između 2 i 4 miliona dinara, možeš u sistem PDV-a, a ne moraš
[/li]
[li]ako je promet preko 4 miliona dinara, moraš u sistem PDV-a
[/li]

Ukratko, fizičko lice je dužno samo da plati porez na prihod ako istom podleže. Nikakvi limiti i šta ti ja znam ne postoje. Jedino što postoji je jasna informacija šta ako te banka pita, a ti ne možeš da kažeš da ti je Apple poslao humanitarnu pomoć?

Izgleda da nisam bio jasan.
Ja kao vlasnik PRAVNOG LICA (ranje) sam FIZICKO LICE koje dobija platu i od te bruto plate mi se oduzima porez (u mom slucaju 10%). Ali to sam ja zaposlen u mojoj firmi. Ja kao takav, ne placam nista (pored doprinosa i ostalih gluposti) dokle god su mi primanja manja od 2 miliona dinara. Ako premasim tu sumu dodatno platim porez. E sada… kako cu da premasim sumu?

Pa ima nekoliko nacina, jedan je da povecam sebi platu sto naravno da nisam blesav jer ce da se povecaju i doprinosi (prema vec pomenutoj racunici koja kaze oko 60%, ali ima ljudi koji imaju tu srecu da imaju 1000 eura platu i da budu na tu svotu i prijavljeni). Imam pravo da radim dodatne poslove, ugovore o delu itd. ide neka vrsta poreza (socijalno, bla bla… pa otuda idu i procenti od 30-35 pa do 70% za autorske i razne druge ugovore).

Naravno, na moj licni racun moze da mi uplati i baba, deda, tetka ko koliko hoce, nema ogranicenja (banka moze da pita onog ko uplacuje odakle mu novac, tebe bash briga jer ga legalno dobijas o izvora koje ima ime i prezime - napomena: na ovaj nacin mogu samo fizicka lica da uplacuju jedni drugima, firme to ne mogu da rade).

I nama najinteresantniji nacin je priliv iz inostranstva. Firme iz inostranstva imaju pravo da nama uplacuju na racun bash kao sto i nase firme mogu da uplate nekom strancu na racun za pruzanje neke usluge. I kao sto kada mi placamo nekoga spolja nasu drzavu za to bash briga (sto se tice poreza itd.). A drzava ciji drzavljanin dobija pare naravno da nece da ga dodatno oporezuje jer svaka normalna drzava treba da se raduje ULASKU para. 😊

E ako svi ti prilivi premase 2.000.000 godisnje onda platim dodatni porez.

Kao RADNJA dakle PRAVNO LICE, ja licno placam porez pausalno i jedina mi je briga da ne udjem u sistem PDV-a jer bi mi to komplikovalo poslovanje u smislu da moram da imam racunovodju itd. A taj limit je 4.000.000 dinara. Provereno 100%! 😊

Inace, banka ima pravo da pita ‘okle ti pare bre?!’ a ti imas pravo da pokazes Agreement koji imas sa Apple-om i kazes ODAVDE 😊 100% legalno! 😊

Profile

Posted: 21 December 2010 08:25 PM   [ # 77 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

madamov wrote:

dusanx wrote:

madamov wrote:

dusanx wrote:

drNele wrote:

Sto se tice naplate za usluge iz inostranstva kao fizicko lice ako se ne varam nema nikakvih ogranicenja. Jedino je bitno da ako na licnom racunu premasite odredjenu svotu (mislim da je rec o 2 miliona dinara) onda morate da prijavite za oporezivanje do te svote vozi misko.

Ovo ako mozemo da dokazemo menja citavu pricu iz osnova. Da li imas dokument (zakon) koji definise ili bar ideju gde da gledam/koga da pitam.

Naravno da se nema ograničenja, neće tebi banka zaračunavati porez.

Ok, ajde da pojednostavimo pricu posto pricamo istu stvar a zvuci razlicito.

- Nezaposlen programer resi da radi odavde, otvori appledev nalog
- Otvori racun u domacoj banci na koji bi apple placao
- Novci krenu da stizu
- Da li ovo moze legalno a da nije registrovana radnja/firma?
- Sta se od dazbina/troskova placa drzavi pre dva miliona il kolko god limita?
- Sta se placa kada se predje limit?

Po onome sto ja znam to izadje do 70%, bilo bi odlicno da moze manje ali me zanima na osnovu cega.

Ne plaćaš ništa, pitanje je samo da li će banka da te zeza i šta se tada događa kada kažeš da to nije humanitarna pomoć. Ne postoje nikakve dažbine za fizička lica, tih 70% si verovatno pokupio negde kao podatak koliko neku firmu košta tvoja neto plata preko same plate, računicu sam pravio u onoj dugačkoj poruci. Postoji naravno i porez na prihod građana, ali to nema nikakve direktne veze sa naplatama na devizni račun, u obzir se uzimaju svi tvoji prihodi.

Za ovo, najbolje je pitati banku.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2010/12/21 15:25

Bilo bi dobro da sam pokupio podatak koji nije tacan posto je ovakav kakav je deprimirajuci. 70% se odnosi na lice koje nije zaposleno i nema radnju/firmu. U tom slucaju se od svake uplate naplacuje (u smislu duguje, ne bavi se banka time) i socijalno i penziono i sve dazbine kao da je zaposleni primio platu. Zato je i procenat priblizan sa procentom koji se uzima na platu.
Prica je drugacija ukoliko je lice zaposleno, tada se smatra da je socijalno/penziono vec placeno pa to ne duguje od honorara.
Sve ovo sam siguran ali nisam proveravao poslednjih par godina. Znaci potpuno sigurno je tako bilo, malo sam procesljao domace forume i na nekoliko mesta nasao istu ovu pricu koju znam od ranije.

Profile

Posted: 21 December 2010 08:34 PM   [ # 78 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Onda otvoriš radnju, plaćaš doprinos za minimalac, a ovamo drmaš onda do 4 miliona? 😊

Profile

Posted: 21 December 2010 08:41 PM   [ # 79 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Mario wrote:

Onda otvoriš radnju, plaćaš doprinos za minimalac, a ovamo drmaš onda do 4 miliona? 😊

Ili ne otvoris radnju i drmas koliko hoces 😊

Znaci 4 miliona je granica da sa pausalnog placanja poreza udjes u PDV i zakomplikujes sebi zivot sa jedne strane dok sa druge uzivas jer ti promet raste. Sve zavisi sta ti je cilj 😊 Ali to vazi samo ako imas firmu!!!

Ako ne zelis firmu onda te bash briga 😊
A firmu je dobro imati ako nista drugo zbog socijalnog i penzionog ali iskren da budem od mojih 10.000 koje mesecno placam (od kojih je 2.000 porez sto je OK) nemam ama bas nikakve koristi osim ako se u to ne racuna stalno overene knjizica! Jer ko zna sta ce biti sa nasim penzionim fondom a za nase zdravstvo bolje da i ne komentarisem… najsrecniji bih bio da mogu sam da biram kome cu da uplacujem tih 8000 i koliko cu da ostavim za zdravstveno osiguranje a koliko za penziono! Kao na zapadu… to jest americi. Tamo dobijes bruto platu pa ti sam placaj sta zelis 😊

Profile

Posted: 21 December 2010 10:40 PM   [ # 80 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

drNele wrote:

Nele. Nista lose ne mislim ali dajes opasne savete. Upravo probamo svi da shvatimo sta nam je raditi a bojim se da nije tako prosto kako mislis. Najvise bih voleo da si u pravu, to bi bilo savrseno za poslovanje odavde. Pricam iz nekog iskustva, ne mog licno ali ono pricao mi jedan covek.

Profile

Posted: 21 December 2010 10:54 PM   [ # 81 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

drNele wrote:najsrecniji bih bio da mogu sam da biram kome cu da uplacujem tih 8000 i koliko cu da ostavim za zdravstveno osiguranje a koliko za penziono! Kao na zapadu… to jest americi. Tamo dobijes bruto platu pa ti sam placaj sta zelis 😊

Ma super ako imaš pare, tj. ako zaista dobro zarađuješ. Tada ćeš moći sebi da obezbediš zdravstvenu zaštitu koja sigurno spada među najbolje u svetu. U svakom drugom slučaju je najbolje da jednostavno moliš Boga da se ne razboliš. Ma šta da se ne razboliš, da ti se ne pokvati zub.

Izvinjavam se na off-u.

Post edited by: ivicam, at: 2010/12/21 22:55

Profile

Posted: 22 December 2010 12:24 AM   [ # 82 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Dača je spomenuo kartice, bilo Payoneer, bilo neke druge, izvodivo je to što je rekao. Znam podosta ljudi, freelancera, kojima sajtovi za koje rade otvore virtualni račun u nekoj US banci, koja im pošalje debitne Payoneer kartice (Mastercard); sa kojima ljudi ovde plaćaju sve najnormalnije.

Ne ulazi im novac u zemlju na neki naš račun, tako da nema ni traga o zaradi, niti ih glava boli.

Profile

Posted: 22 December 2010 09:26 AM   [ # 83 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Za pionir cujem da je odlican jer u pitanju nije racun nego samo kartica pa se zakon ne krsi.

Minus je sto ni pionir ni kagi ne mogu da prime wire transfer a apple store ume samo tako da uplati tako da ne mogu da se iskoriste za uplate odatle. Tako su mi pricali neki ljudi koji su proveravali opcije :whistle:

Profile

Posted: 22 December 2010 09:43 AM   [ # 84 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

dusanx wrote:

drNele wrote:

Nele. Nista lose ne mislim ali dajes opasne savete. Upravo probamo svi da shvatimo sta nam je raditi a bojim se da nije tako prosto kako mislis. Najvise bih voleo da si u pravu, to bi bilo savrseno za poslovanje odavde. Pricam iz nekog iskustva, ne mog licno ali ono pricao mi jedan covek.

Nele daje dobar savet: otvori agenciju ili radnju, kao što vidimo iz Neletovog slučaja i one sada mogu da se bave spoljnom trgovinom. Ukoliko je otvaraš ‘iz radnog odnosa’, tj. već si negde prijavljen, odnosno zaposlen, mesečni paušal je još manji od navedenih 12000 (proveriti, ovo pričam iz iskustvaod pre 7 godina kada sam ja razmišljao šta da otvorim, d.o.o. ili radnju, a u to vreme radnja ili agencija nije mogla da se bavi spoljnom trgovinom, danas očgledno može).

Ne zaboravite, razlika između freelancera u inostranstvu, pogotovo u USA, i kod nas je drastična: što se osnovnog poslovanja tiče ne Zapadu se ne pravi razlika između pravnog i fizičkog lica. Tako sam ja svakog meseca kao privatno lice izdavao fakturu mojim gazdama u Španiji, tamo privatno lice može da izdaje fakturu jer ima svoj poreski broj pa je time i on kao lice u sistemu PDV-a.

Ovo napisah da neko ne krene da povlač paralele ‘ja sam freelancer, neću firmu’, jer je na Zapadu svaki freelancer u stvari radnja, takav je sistem. Verovatno postoje neke zakonske cake koje prave razlike, ali za ovo što se nas tiče tamo nema razlike između fizičkog i pravnog lica.

U suštini, sve zavisi od prometa, ako imaš veći promet, pametnije je da otvoriš agenciju, ona se jednostavnije i lakše zatvara od firme. Ako je manji promet i povremeno, onda nešto drugo. Samo što ja nigde nisam čuo za tih 70%, zaista.

Post edited by: madamov, at: 2010/12/22 09:44

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 December 2010 10:00 AM   [ # 85 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ali sad je u suprotnosti ovo što je Miki napisao sa onim što Nele meni savetuje - dakle, neću staž, penziono i ostalo - Nele reče da ‘samo teram’ sa direktnim i ‘neopravdanim’ primanjem para na moj lični devizni; a Miki opet spominje instituisanje kao obavezno.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 22 December 2010 10:18 AM   [ # 86 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

@Madamov:

Pogledaj ponovo sta sam citirao i na to odgovorio. Da li se slazes sa Neletom da ako ne registrujes radnju/agenciju/preduzece mozes da ‘teras’ i ‘bas te briga’?

Profile

Posted: 22 December 2010 11:29 AM   [ # 87 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Dachaz wrote:

Ali sad je u suprotnosti ovo što je Miki napisao sa onim što Nele meni savetuje - dakle, neću staž, penziono i ostalo - Nele reče da ‘samo teram’ sa direktnim i ‘neopravdanim’ primanjem para na moj lični devizni; a Miki opet spominje instituisanje kao obavezno.

Ja mislim da mozes da teras i da te ne bude briga jer se ne bavis nicim nelegalnim. Ipak, nisam strucnjak pa valja proveriti ali sam siguran da ces tesko da nadjes knjigovodju koji ce ti to lepo objasniti jer kod nas nemaju pojma da rade ni ono sta treba a kamoli ovakve slucajeve.

Ako si vec zaposlen onda te nije briga za socijalno i penziono.

Elem, ako otvoris radnju iz radnog odnosa (agenciju kako kod zelite, sada sa to zove preduzetnicka radnja) mesecna obaveza prema drzavi ce ti biti oko 5000-7000 dinara. E sad, ako ti zaradjujes 3-4 puta vise onda ti se to tamo negde isplati kada budes isao u penziju zobg radnog staza sta ti ja znam, moci ces da kupujes u metrou, da se frajerises jer imas firmu hehehe itd. Ali opet ja bih vise voleo da imam sada mojih 10.000 nego da mi se to racuna za ko zna kada… jer ovoj drzavi nista ne verujem! 😊

Sa druge strane, ako i otvoris radnju, to ce samo da ti zakomplikuje proces registracije kod Apple-a. Ja sam hteo kao radnja i onda sam shvatio da mi je mnooooooogo lakse kao fizicko lice (na stranu sto nisam nista uradio ni ovako ni onako, osim sto sam pukao 99$)

A zasto bih vise voleo tih 8.000 dinara?! Pa zato sto kod nas za razliku od amerike odlazak kod zubara kosta 2.000 dinara maksimalno, a odlazak u bolnicu da ti samo pogledaju zub te kosta ceo radni dan + neizmerivo mnogo stresa! Da ne kazem kolika bi mi vrednost tih para bila da ih ulozim u zivotno osiguranje…

Inace, jel neko zna za slucaj da je fizicko lice imalo problema i kakvih sa primanjem deviza na licni racun?!

Evo ja kazem jos jednom, ovde u Vrscu imam drugara nekoliko dizajnera koji rade preko 99design.com i dobijaju mesecno po 200-500$ bez ikakvih problema! Jedan je u banci itesi drugi u volksbanci i sve sljaka kao po loju! 😊

Sa druge strane sta bi moglo da se desi?! Da dodje ko i kaze im daj porez?! Porez bre za sta?! Za 500, 5000$?! Pa na svakom granicnom prelazu lepo pise da sume do 10.000 eura se mogu unositi i izvoziti iz drzave bez ikakvog dokaza o poreklu para, ali se moraju prijaviti!

Mislim da teramo mak na konac za sitan novac 😉

Kada kazem sitan mislim ako uporedimo sa tim sta drzava i njeni predstavnici rade legalno a sta ne, a naravno ima tu i pojedinaca koji otvaraju firmu unapred znajuci da ce da se bave prevarama pa su zarad nih onda svi privatnici prevaranti…

Madamov je 100% u pravu za fizicka lica na zapadu. Nasa drzava je i zadrzala ovaj oblik preduzetnicke radnje koji je nesto izmedju tog zapada i kapitalistickog gledanja i komunizma.. ‘kao mozes da zaradjujes ali moras i da podelis sta si zaradio sa komsijama’ 😊

Recimo, jedan od klijenata se vratio iz italije i slovenije u kojima ti drzava da do 30.000 eura ukoliko imas ideju da startujes svoj biznis. Pa tako recimo bi dacha treba da dobije subcenviju od bar jedno 2000 eura i kupi sebi novog mac-a napravi program, zaradi za jos 2-3 komada, pa onda uzme kredit od drzava sa povoljnim uslovima, i zaposli jos jednog programera i dizajnera pa zaradi za 20-30.000 eura, pa sve tako…

Ali kod nas to ne funkcionise! Zasto? Pa zato sto iz tig fondova dobijaju pare uglavnom oni koji imaju vezu i ne moraju nista da urade a pare se naravno potrose!

Ih… al sam se raspisao… odoh da radim, jer od kukanja i konstatovanja kako je sve lose nema leba!

Dacho, teraj i pij pivo 😊

Profile

Posted: 22 December 2010 12:16 PM   [ # 88 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

drNele wrote:

Ja mislim da mozes da teras i da te ne bude briga jer se ne bavis nicim nelegalnim.

Ako na primljen novac treba da platis porez a ti to ne uradis to je kod nas krivicno delo. Ne pricam da li se to _trenutno_ proverava ili ne ni da li ja mislim da drzava to zasluzuje, to je off topic.

Evo ja kazem jos jednom, ovde u Vrscu imam drugara nekoliko dizajnera koji rade preko 99design.com i dobijaju mesecno po 200-500$ bez ikakvih problema! Jedan je u banci itesi drugi u volksbanci i sve sljaka kao po loju! 😊

Sa druge strane sta bi moglo da se desi?! Da dodje ko i kaze im daj porez?! Porez bre za sta?! Za 500, 5000$?! Pa na svakom granicnom prelazu lepo pise da sume do 10.000 eura se mogu unositi i izvoziti iz drzave bez ikakvog dokaza o poreklu para, ali se moraju prijaviti!

Mislim da teramo mak na konac za sitan novac 😉

Banka nije u obavezi da se bavi tvojim porezom. Ovo ostalo urcevito-dza-bu ko sme mene da pita… facepalm

...
Dacho, teraj i pij pivo 😊

Double facepalm

Profile

Posted: 22 December 2010 01:00 PM   [ # 89 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  101
Joined  2009-12-13

Ovo ce biti moj privi post na ovom forumu, ali posto zivim od bavljenja racunovodstvom osecam se pozvanim da napisem sta nasa drzava predvidja u ovakvim situacijama, posto imam iskustva sa istim, a primecujem da se mnogi frljaju raznoraznim spekulacijama, ne samo u slucaju programiranja i zaradjivanja novca u inostranstvu, nego uopste kad se poslovno prima novac iz inostranstva.

Posto Vam novac uplacuje pravno lice koje nije registrovano u nasoj drzavi obveznik placanja poreza i doprinosa pred nasom drzavom je primalac novcanih sredstava.

U citavoj prici postoje dva slucaja, kada novac iz inostranstva prima fizicko lice (pojedinac) ili pravno lice (firma); s tim sto drugi slucaj ima i pod varijantu kada se radi o preduzetniku.

U sledecim postovima konkretno za svaki moguci slucaj.

Pozdrav Boris

Profile

Posted: 22 December 2010 01:46 PM   [ # 90 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

vboki wrote:

Pozdrav Boris

Pozdrav Borise i hvala ti za trud i strucan glas razuma ovde. Od mene imas pice a verujem i od drugih zainteresovanih drugara 😊

Ostavicu ti moj kontakt mail u privatnim porukama ovde na forumu, meni zatreba ovde-onde poreski consulting pa bih voleo da imam pouzdanog savetnika.

Hvala jos jednom,
Dusan

Profile

‹ First  < 4 5 6 7 8 >  Last ›
6 of 12