‹ First  < 5 6 7 8 9 >  Last ›
7 of 12
iPhone Dev Program
Posted: 22 December 2010 01:56 PM   [ # 91 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  101
Joined  2009-12-13

Pravno lice - firama ili preduzetnik

Od banke ce dobiti obavestenje o pristiglom novcu iz inostranstva, na koje mora odgovoriti dali isti prihvata ili ne.

Za pristiglu uplatu od firme iz insotranstva pravno lice je duzno da izda racun ili ga je izdalo pre uplate, pa su joj platili po istom.
Racun mora sadrzati sve elemente propisane zakonom, makar ga nikad fizicki ne dostavilo uplatiocu u inostranstvu.

Izdati racun je duzno da prijavi Deviznom inspektoratu Ministarstva finansija u roku od 30 dana od dana izdavanja racna, bilo postom bilo elektronski (putem e-maila).

Takodje navedeni racun je duzno da proknjizi u svojim knjigama po srednjem kursu dinara u odnosu na navedenu valutu na dan izdavanja racuna.
- firme i preduzetnici koji vode knjige po dvojnom knjigovodstvu, predaju svom racunovodji pa to on uradi za njih
- preduzetnici koji vode firme po prostom knjigovodstvu i preduzetnici koji pausalno placaju porez, uknjize/zavedu isti u svoju knjigu prihoda za datu fiskalnu godinu

Navedeni racun povecava aktivu za datu fiskalnu godinu tako da uvecava osnvicu za obracun poreza na dobit od 10% za datu fiskalnu godinu.

Novac isplacujete sebi preko plate / autorskog honorara / ugovora o delu / troskova poslaovanja firme / podizanja medjudividende / podizanja dividende u slucaju firme sa pripadajucim porezima i doprinosima u zavisnosti od vrste isplate.

U slucaju preduzetnika, kao podizanja zarade osnivaca ili troskova poslovanja / licnih troskova osnivaca.

PS: Procedura se takodje jos dodatno komplikuje, ako prihod potice iz neke od drzava sa kojom Republika Srbija imama potpisane sporazum/sporazume o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

PSS: Ovo je takodje 100% legalna prica, posto ima mali milijon mesta za sivu ekonomiju, zahvaljujuci administrativnoj azurnosti nase drzave.

Pozdrav Boris

Profile

Posted: 22 December 2010 02:34 PM   [ # 92 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Borise, puno hvala na informacijama, rešio si nam sve nedoumice.

Nego, na koji email mogu da šaljem fakture deviznom inspektoratu? Koji ima je sajt, ako znaš?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 December 2010 02:45 PM   [ # 93 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Dachaz wrote:

Ali sad je u suprotnosti ovo što je Miki napisao sa onim što Nele meni savetuje - dakle, neću staž, penziono i ostalo - Nele reče da ‘samo teram’ sa direktnim i ‘neopravdanim’ primanjem para na moj lični devizni; a Miki opet spominje instituisanje kao obavezno.

Ne pominjem kao obavezno, ali za par godina će ti biti svejedno, svi ćemo dobiti PIB kao firme (dakle ti kao fizičko lice ćeš imati PIB kao i moja firma); moći ćeš da nažvrljaš račun na papiru i potpišeš ga, bez pečata, i on je validan, a ti si dužan PDV, imao ili nemao radnju ili agenciju.

Bojan nam je sada razjasnio situaciju sa fizičkim licima, ja se ne bih zezao kao što Dušan reče, u procesu približavanj EU i ovo će doći na dnevni red, ipak je najjeftinije da imaš agenciju iz radnog odnosa, ako imaš redovne prilive iz inostranstva.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 December 2010 02:51 PM   [ # 94 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Znaci da sam ja 100% bio u krivu sto se tice fizickih lica i mojim drugarima ce poreska zakucati na vrata, pre ili kasnije. Sreca pa nam je administracija izuzetno azurna 😊

Jasno je onda da je najefikasniji i najlaksi nacin za poslovanje sa inostranstvom da se otvori radnja iz poslovnog odnosa!

Jedino mi nije jasno u slucaju Apple-a da li ja pravim fakturu bez obzira sto je Apple nece nikada dobiti?!

Ili recimo otvorim online prodavnicu i prodajem templejte?! Pravim fakturu za svaki prodati template na ime i prezime kupca?!

Profile

Posted: 22 December 2010 03:05 PM   [ # 95 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-12-13

madamov wrote:

Borise, puno hvala na informacijama, rešio si nam sve nedoumice.

Nego, na koji email mogu da šaljem fakture deviznom inspektoratu? Koji ima je sajt, ako znaš?

http://www.devizni.gov.rs/

Mora se prvo popuniti i overiti obrazac, pa im se to predati kovertirano na pisarnicu Vlade (Nemanjina 22-26 glavni ulaz).

Onda ti oni na e-mail adresu koju si naveo u obrascu, posalju podatke za pristup sa objasnjenjem.

Pozdrav Boris

Profile

Posted: 22 December 2010 03:09 PM   [ # 96 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-12-13

madamov wrote:

Dachaz wrote:

Ali sad je u suprotnosti ovo što je Miki napisao sa onim što Nele meni savetuje - dakle, neću staž, penziono i ostalo - Nele reče da ‘samo teram’ sa direktnim i ‘neopravdanim’ primanjem para na moj lični devizni; a Miki opet spominje instituisanje kao obavezno.

Ne pominjem kao obavezno, ali za par godina će ti biti svejedno, svi ćemo dobiti PIB kao firme (dakle ti kao fizičko lice ćeš imati PIB kao i moja firma); moći ćeš da nažvrljaš račun na papiru i potpišeš ga, bez pečata, i on je validan, a ti si dužan PDV, imao ili nemao radnju ili agenciju.

Bojan nam je sada razjasnio situaciju sa fizičkim licima, ja se ne bih zezao kao što Dušan reče, u procesu približavanj EU i ovo će doći na dnevni red, ipak je najjeftinije da imaš agenciju iz radnog odnosa, ako imaš redovne prilive iz inostranstva.

Ovo vec postoji.
Po zakonodavstvu kod fizickih lica JMBG ima ulogu PIB-a kod firmi.
Shodno tome i fizicko lice moze izdavati racun sa svim njegovim elementima, samo ga ono ne moze overiti pecatom nego samo potpisom.

Fizicko lice mora registrovati preduzetnicku radnju ako ostvari prihod veci od 3.000.000,00 RSD u jednoj fiskalnoj godini.

Pozdrav Boris

Profile

Posted: 22 December 2010 04:21 PM   [ # 97 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

drNele wrote:

Jedino mi nije jasno u slucaju Apple-a da li ja pravim fakturu bez obzira sto je Apple nece nikada dobiti?!

Da, ukoliko želiš da se zezaš sa izvoznom papirologijom za proizvod, barem se meni tako čni.

Signature 

Profile

Posted: 22 December 2010 04:50 PM   [ # 98 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Pa to su Borise sjajne vesti 😊

Kako planiram da pokrenem online radnju bio sam u zabludi i planirao sam da to uradim na svoj licni racun, bash kao sto sam savetovao i Dachu da i dalje tako radi. Mislio sam da ne mogu da izdajem fakturu fizickom licu.

Za svaki kupljeni templejt izdam racun koji posaljem klijentu mejlom a sebi zadrzim original sa sve pecatom i potpisom i super sam legalan 😊

Kako mi bude rastao prihod tako cu prijavljivati vecu poresku osnovicu za platu i nema problema.

Znaci Dacho, sorry za moje dezinformacije u vezi privatnog racuna, ipak ti se onda najvise isplati da otvoris radnju iz radnog odnosa.

Profile

Posted: 22 December 2010 04:59 PM   [ # 99 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Setite me se kad se bude pravilo to neko kafenisanje u vezi teme. Al ono uzak krug ljudi i bez kibicera.

Profile

Posted: 22 December 2010 05:05 PM   [ # 100 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

A što bez ‘kibicera’?
Oni koji sada samo ‘gledaju’ sutra ti mogu biti kolege i i njih bi se ovakvi razgovori ticali.

Profile

Posted: 22 December 2010 05:15 PM   [ # 101 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Mario wrote:

A što bez ‘kibicera’?
Oni koji sada samo ‘gledaju’ sutra ti mogu biti kolege i i njih bi se ovakvi razgovori ticali.

Haha Mario, ne verujem da se ti smatras kibicerom? Ne bih voleo da bude in the open poslovni forum jer opet priroda informacija i mozda iskustva koje neko ima da podeli nisu za javnost. Ja sam sto se toga tice tabula rasa te sam miran jer nemam nista pametno da kazem al opet mozda neko od ucesnika ima pa da mu ne bude neprijatno… Bolje manje ljudi a otvoreniji razgovor i razmena iskustava.

Profile

Posted: 22 December 2010 05:19 PM   [ # 102 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ne, nisam mislio na sebe, ali ne vidim potrebu da pravimo kružok u kružoku. Ko hoće da dođe te neke subote na sastanak, neka dođe.

Onaj ko ima iskustva koja nisu za poresku, ne mora ni da ih deli, niko ga na to ne tera. Bitno je da tu bude čovek koji zna kako treba, da pa se svi koji rade taj posao riktaju ubuduće prema tome. A savet stručnjaka će svakako dobro doći. Da me ne mrzi, preneo bih ovaj tekst i na Elitesecurity, budući da su se i tamo ljudi doticali freelancinga u temi posvećenoj tome i nisam do sada pročtao ovako jezgrovit opis i soluciju problema poslovanja sa inostranstvom.

Profile

Posted: 22 December 2010 05:28 PM   [ # 103 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

To jeste, bar smo nesto izgurali na cistac. Garantujem da ovakve informacije ne postoje na bilo kom domacem forumu, radio sam visednevno istrazivanje skoro i sve je bilo potpuno nejasno (i zavisno od toga kako ko tumaci). Cak ako nekog ne mrzi da copy/pastuje vazne postove u novi thread pa ga stickuje… ovaj ce verovatno preci u caskanje uskoro 😉

Sve kapiram sta hoces da kazes al ja imam strah od otvorenog prostora i nepoznatih ljudi. Samo dobro ispijam kafu pa kad se pomenulo kafenisanje ja se ponudih…

Inace sve moze kako se dogovorite.

Profile

Posted: 07 January 2011 08:59 PM   [ # 104 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  207
Joined  2005-09-15

Oh, zashto je sve tako komplikovano… :/

ja sam tek doshao do uspeshne registracije u iOS dev program (na kraju sam isto slao overenu kopiju pasosha); to sam radio kao fizichko lice, sad josh trebam da regulishem taj paid contract ili shta vecj da mogu da radim sa parama i onda dolazim do problema shto nemam registrovanu radnju ili bilo shta slichno…

Ja sam nekako mislio da malo para moze bez problema da mi legne na devizni rachun bez da se bavim time… E, poshto cju ja da se bavim ovime iz hobija za sada, jel realno da ne razmishljam o ovim problemima/registraciji radnje dok se ne pojave neke znachajnije pare u igri?

Mislim nelogichno mi je da registrujem radnju itd ako cju od ovoga imati neznatne ili nikakve prihode, a o5 necju biti zreo za zatvor ako dobijem neku sicju…

U svakom sluchaju hvala svima (posebno Bojanu) za korisne informacije u ovoj temi i naravno Aleku za onaj davni chlanak u PC Press-u na ovu temu, koji i dalje chuvam negde… 😊

Profile

Posted: 07 January 2011 11:07 PM   [ # 105 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Znam koliko ne volite Svet Kompjutera, ali u aktuelnom broju su objavili dodatak koji se bavi ni manje ni vise nego internet placanjem u kojem je medju ostalom posebno izvdojen isecak u kojem se tumaci nas zakon gde nedvosmisleno kaze da FIZICKO LICE nema nikakve obaveze prema drzavi dokle god suma koja mu leze na racun ne predje odredjen iznos.

Znam, da oni i nisu bash neko merilo… ali ili je to zastarela informacija ili nemam pojma sta je… ali mi je logicno da to tako i bude 😊 Bar bih tako voleo… 😊

Profile

‹ First  < 5 6 7 8 9 >  Last ›
7 of 12