‹ First  < 2 3 4 5 6 >  Last ›
4 of 25
Bad taste..
Posted: 05 February 2007 08:33 PM   [ # 46 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  141
Joined  2005-07-17

Apropo ‘obaveshtenosti’ uchesnika takvih diskusija:

Vecina Srba nije ni videla Mac, a kamoli radila na istom. Rasprave na temu Mac vs. Windows na tipichnom srbijanskom forumu izbegavati u shirokom luku. To da je ‘Linux kul’ je posebna pricha… vecina ga instaliraju zato shto su ‘chuli da je bolji, i da je besplatan’ i blabla… I od njih jedva 10% da zna zashto je ustvari uzelo Linux, zato su i forumi prepuni tema ‘kako da namestim ovaj-ili-onaj codec’.

Anyway, da ne ulazim i ja sada u bespredmetne priche, jednostavno sam iritiran IT pismenoshcu prosechnog posetioca srpskih foruma.

Signature 

> Apple fanboy - a person who bought a Mac before you did.

Profile

Posted: 06 February 2007 01:36 PM   [ # 47 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  42
Joined  2006-08-20

:blink: Posedujem mek skoro godinu dana…pre par nedelja sam se vratio na svoj 4 godine star acer i instalirao Linux (Ubuntu, koji sam najpre instalirao na meku, ali, zbog nedovoljne podrške G4 procesorima i nepostojanja normalnih nvidia drajvera, flash playera itd. ubrzo odustadoh). Takođe, Apple ozbiljno zaostaje sa podrškom novih verzija Java-e, a sudeći po prič Jobs-a na skorašnjem keynote-u i izostavljanju Java-e na iPhone-u, razvoj softvera za mek će se u budućnosti svesti na Objective-C platformu (bez jave i .Net-a nema leba).
Dakle, kao developer, nema šta da tražim na meku, ali da li ću ga prodati? Naravno da ne-nisam video lepši računar od slatkog G4 Powerbook 12’ i, kad se treba izležavati i surfovati, on je tu.
Samo obratite pažnju na šta Apple stavlja akcenat u popularnim reklamama za meka- fun fun fun.
Stoga nemojte se nervirati zbog toga što neko hvali Linux jer ga niste ni videli, a ako vam računar koristi za dizajn i surfovanje, ne treba vam ništa bolje ili bolje rečeno drugačje (pošto je on vrlo dobar) od OS X-a.
Uzgred, može li neko reći ko je proprietary-ji: Mac ili Winblows? (I zašto jedan kablić za Apple košta 2000 dinara?) :sick:

Signature 

Don\"t set your mind to one side!

Profile

Posted: 06 February 2007 01:36 PM   [ # 48 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  42
Joined  2006-08-20

:blink: Posedujem mek skoro godinu dana…pre par nedelja sam se vratio na svoj 4 godine star acer i instalirao Linux (Ubuntu, koji sam najpre instalirao na meku, ali, zbog nedovoljne podrške G4 procesorima i nepostojanja normalnih nvidia drajvera, flash playera itd. ubrzo odustadoh). Takođe, Apple ozbiljno zaostaje sa podrškom novih verzija Java-e, a sudeći po prič Jobs-a na skorašnjem keynote-u i izostavljanju Java-e na iPhone-u, razvoj softvera za mek će se u budućnosti svesti na Objective-C platformu (bez jave i .Net-a nema leba).
Dakle, kao developer, nema šta da tražim na meku, ali da li ću ga prodati? Naravno da ne-nisam video lepši računar od slatkog G4 Powerbook 12’ i, kad se treba izležavati i surfovati, on je tu.
Samo obratite pažnju na šta Apple stavlja akcenat u popularnim reklamama za meka- fun fun fun.
Stoga nemojte se nervirati zbog toga što neko hvali Linux jer ga niste ni videli, a ako vam računar koristi za dizajn i surfovanje, ne treba vam ništa bolje ili bolje rečeno drugačje (pošto je on vrlo dobar) od OS X-a.
Uzgred, može li neko reći ko je proprietary-ji: Mac ili Winblows? (I zašto jedan kablić za Apple košta 2000 dinara?) :sick:

Signature 

Don\"t set your mind to one side!

Profile

Posted: 06 February 2007 04:44 PM   [ # 49 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ni meni nije jasno otkud toliki bes na ljude koji obožavaju svoj novi Windows ili Linux. Ni ja sam dok nisam skupio dovoljno para nisam razmišljao o prelasku na Mac, odnosno, Linux mi je bio platforma za razvoj vijuga (ko je nameštao Winmodem pod njim, zna o čemu pričam); cool platforma na kojoj mogu poterati Fluxbox i uštedeti RAM-a, dobar sistem bez nepotrebnih antivirusa i sl. Win je bio tu za sve ostalo. Onda sam se vratio samo na Windows, zbog fotografije.

Linux je free i verovatno je ljudima feeling, kao uostalom što je bio i meni, da prvi put u životu koriste softver (ili sam OS) koji nije ukraden, koji se na ovaj ili onaj načn razlikuje od prethodnih sistema…you name it.

Ako neko i poželi Maca, treba mu, iskreno, više love nego za približno jaku Win mašinu, a opet, teranje samog OS X-a na PC-ju je za mene više experiment, nego stvar koju bih radio svakog dana (na non-Apple mašini). Preostaje dakle da kupim polovnog Maca za pare za koje bih mogao da kupim dobrog PC-ja…onda se to uglavnom svede na PPC mašinu, pa onda nema Windowsa…ljudi vole da imaju most iza sebe, kojim se mogu vratiti na neko pređašnje stanje stvari.

Malo je ljudi upućeno u mnogo toga što se dešava u ovoj zemlji, tako da je informatička nepismenost u pogledu Appleovih dostignuća u sferi sware/hware zaista poslednja stvar o kojoj bismo se trebali brinuti.

Mene recimo više brine onih 30% na poslednjim izborima. Takve bi npr. valjalo za početak naučti da koriste makar Windows :laugh:

Profile

Posted: 06 February 2007 05:47 PM   [ # 50 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ne zna se koji su gori, oni što su kompjuterski nepismeni pa nedokazani, ili moji sa faksa koji su poprilično pismeni - a opet nedokazani.

U svakom slučaju, Linux je majka mara kao PC operativni sistem.
Sure, ne mogu da se igraju bleeding-edge igrice (i Photoshop mora da se tera preko emulgatora) ali ko zna da održava svoj Linux, znaće i da ga voli i poštuje.
Pogotovu ako neko ima jaku 64bit dual-core mašinu može da uživa u čarima Linuxa daleko bolje nego što bilo koj XP može da ga opsluži. Istina, to najčešće izaskuje kompajliranje programa, ali i na single-core 64bit mašini to ide zverski brzo, ne smem ni da zamislim kako ide na dual-core. A i na takvoj mašini nije greh preterati sa eye-candy-em i time nabijati komplekse prosečnom XP korisniku 😉 (mada sad sa Compiz/Beryl-om može i na slabijim mašinama da radi skroz fino)
Sad to što ima veeeeliki broj imbecila koji ne znaju ni skinuti ISO fajl za SuSE da narežu (primer sa foruma kablovskog operatera kod koga sam) - to je druga priča.

Lično ne podržavam Windows fanboyizam jer (skoro) niko od njih nema brand name mašinu na kojoj bi Windows još i mogao stabilno da radi (ako je tako nešto uopšte moguće, uzimajući u obzir da su i laptopovi čste brand-name mašine pa Windows ‘oće da zabada na njima). A u svojim mnogobrojnim godinama rada na Windowsima nisam sreo jedan koji će da aktivno radi besprekorno od kad ga upališ, pa do kad ga samostalno ne rebutuješ (što je kod mene uglavnom period koji se broji nedeljama - bio bi i duži da stalno ne petljam sa nečm što zahteva restart 😉)

Last but not least, PC ‘približnih’ karakteristika možda jeste jeftiniji od Mac-a, ali je ‘približnih’ rastegljiva velična tako da je i baba približno devojka…
Pre nego što sam se finalno odlučo za kupovinu ovog iMac-a, otišao sam na PCberzu i spojio identičnu konfiguraciju i razlika u ceni je bila oko 250€ u korist PC-a (i to sam uzimao najniže cene svih komponenti, a tih sa najnižim cenama ume i da nema). Sure, sad možemo da uđemo u polemiku da li mi zaista treba 24’ monitor od ‘iljadu eura ili bi mi bio dovoljan i 20’ od 400€ ali to je već faktor nagađanja i neobjektivnog poređenja. For one, rek’o sam sebi da hoću da prvi put u životu imam bleeding-edge mašinu koja će me zadovoljavati narednih 5-6 godina (što bi reklo: dok se ne završi faks, otplati eventualni studentski kredit i počne normalan život). Ne verujem da sam pogrešio.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 06 February 2007 06:33 PM   [ # 51 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Therion wrote:

Takođe, Apple ozbiljno zaostaje sa podrškom novih verzija Java-e, a sudeći po prič Jobs-a na skorašnjem keynote-u i izostavljanju Java-e na iPhone-u, razvoj softvera za mek će se u budućnosti svesti na Objective-C platformu (bez jave i .Net-a nema leba).
Dakle, kao developer, nema šta da tražim na meku…

Kao developer (Iskljuchivo na Mac-u - C++, Objective-C, Apple Script) ne bih se slozio sa tvrdnjama ‘bez jave i .Net-a nema leba’ /ja zivim i izdrzavam 2 porodice sasvim pristojno/ i ‘Dakle, kao developer, nema šta da tražim na meku..’...Mac trzishte je potpuno drugachije od Windows trzishta i ima neke svoje zakonitosti koje morash da isposhtujesh…Ali mogu da se slozim da ‘Kao developer za Javu i .Net’ necesh da se najedesh leba na Mac-u…Medjutim to su samo dve developing platforme…Imam drugare u inostranstvu koji se ubijaju od para radeci u ColdFusion-u iskljuchivo na Mac-u za korporacije tipa Coca Cola, Ford, Nike, itd /kad smo vec kod net aplikacija/...Znachi, kupish alat koji ti odgovara i u kome znash da radish - PC ili Mac ili Linux sve jedno…Ali generalizovanje da kao developer nemash shta da trazish na Mac-u jednostavno ne stoji…

Naravno da ne-nisam video lepši računar od slatkog G4 Powerbook 12’ i, kad se treba izležavati i surfovati, on je tu.

Od skora stavljaju fun-fun-fun jer je ochigledno da jedino tako mogu da ga prodaju prosechnom Windows korisniku, a ne zato shto nichemu drugom ne sluzi…Nekad su insistirali na profi fazon pa se nisu najeli leba /jer je velika vecina korisnika ‘fun-fun-fun’/...Sad probaju neshto drugo, verovatno da pokazu da je i ‘fun-fun-fun’ bolji na Mac-u..Uglavnom, sve je to marketing…Ko shto reche Bill Gates skoro za jedne novine - ‘Security guys break the Mac every single day. Every single day, they come out with a total exploit, your machine can be taken over totally.” i ‘Then Gates goes on to suggest that Microsoft may have been too forthcoming early in Vista’s development, when it was still called Longhorn. He doesn’t say it directly, but Gates intimates that Microsoft showed off features that Apple ended up copying and shipping in its products before Microsoft could, because Microsoft spent so much time working out Vista’s security features.’

Dakle, izgleda da je u promociji svog proizvoda SVE dozvoljeno, pa makar to bile ovakve masne lazi i gluposti…

Stoga nemojte se nervirati zbog toga što neko hvali Linux jer ga niste ni videli

Video, instalirao, probao i ne odgovara mi…Daleko od toga da se nerviram shto ga hvale…Svaki pokushaj stvaranja open source systema je hvale vredan i VEOMA sam zadovoljan shto ga neki Windows korisnici toplo preporuchuju…Ali izjave tipa ‘Apple je zastarela tehnologija’ stvarno vishe ne mogu da svarim…Toliki imbecilizam me nervira, zao mi je ali je tako…

...a ako vam računar koristi za dizajn i surfovanje, ne treba vam ništa bolje ili bolje rečeno drugačje (pošto je on vrlo dobar) od OS X-a.

Za dizajn i surfovanje mozesh da koristish bilo shta i nije u tome poenta…

(I zašto jedan kablić za Apple košta 2000 dinara?) :sick:

Koji? Svi regularni USB, FireWire, IDE i shta ti ja znam koji kablovi rade na Mac-u normalno - od onih od 200 dinara do onih od 2000…Ako mislish na DVi > VGA ili DVi > S-Video ili Apple Video > S - Video onda im je cena sasvim odgovarajuca s obzirom da se radi o konvertorima signala a ne o kablovima…Ako cemo o ‘prenaduvanim’ cenama za Mac machine i komponente, alat uopshte, onda vidi pa pitaj nekog stolara, recimo, zashto Bosch bushilica koshta kolko koshta a neka kineska koshta 20x manje kad i jedna i druga mogu da naprave rupu i zashto onda koristiti Bosch ili Stihl?

Dachaz wrote:

Last but not least, PC ‘približnih’ karakteristika možda jeste jeftiniji od Mac-a, ali je ‘približnih’ rastegljiva velična tako da je i baba približno devojka…

Well said..Agreed 100%

Post edited by: SERBIAN, at: 2007/02/06 18:42

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 09 February 2007 01:52 PM   [ # 52 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 09 February 2007 03:11 PM   [ # 53 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

to se zove prodavac! 😊

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 09 February 2007 04:35 PM   [ # 54 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pa zar ga ne prepoznaješ? Bil Gejts.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 09 February 2007 04:47 PM   [ # 55 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

da znas da ga nisam prepoznao! ovaj nije tolko ruzan i smeten…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 28 March 2009 12:44 AM   [ # 56 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Ovo je dno dna:
http://www.macrumors.com/2009/03/27/new-microsoft-ad-campaign-targets-mac-prices/

Zašto kupiti MacBook-a kad možete za manje para da kupite ovaj tenk od laptop-a :blink:
p.s. posle ću da vam objasnim zašto je ova reklama ‘dno dna’ 😊

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 28 March 2009 05:27 PM   [ # 57 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Nije poenta u tome:
- što reklama treba da bude u fazonu ‘istinita’ :blink:
- kad kaže da traži laptop ispod 1.000$ (i 999$ je ispod 1.000$);
- kad kaže da u Apple Store ima samo jedan laptop od 13 inča,
- kad kaže da nije dovoljno cool da bude mac person,
- što vozi VW 😊
- što dobija pare na kraju (koje ne bi dobila da je kupila Mac)

Poenta je:
Ako bolje primetite lika sa desne strane u momentu kad se ona ulazi u Apple Store, pardon… nalazi se pred vratima (vidi se njen odsjaj u staklenim vratima)

i delić sekunde kasnije kad ona kao izlazi vidimo istog lika 10 metara dalje :woohoo:

Umalo da zaboravim poentu: ova nije ni ušla u Apple Store 😊

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 28 March 2009 08:03 PM   [ # 58 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1211
Joined  2008-11-18

da jbt u pravu si, uzas, nije ni usla…😠

Signature 

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Profile

Posted: 29 March 2009 12:28 PM   [ # 59 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

SERBIAN wrote:

[
AD: A ShitBrickPod.

koji vrh

Signature 

http://www.macintosh.rs