1 2 3 > 
1 of 3
TinkerTool
Posted: 16 March 2009 10:57 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  287
Joined  2009-03-12

Cao,

Ne znam da li je bilo reci o TinkerTool na forumu. Pretraga i sam forum su mi uzasno spori pa zato nisam odradio search. Izvinjavam se ako sam ponovio nesto sto je vec napisano.

Pre Alu iMAC 24’ sam imao Lenovo L220X S-PVA screen, primerak koji nije imao ghosting ni bleefing pri crtanju texta. I sad sve vreme od kako sam uzeo Mac imao sam osecaj da je text uzasan. Ok, kapirao sam da OS X poput Solarisa ili nekih drugih OS-ova lose rendaju fontove, ali ovo je bas bila katastrofa po mojim merilima. Fontovi prepuni plavicastih senki… uzas jedan. A grafika sa druge strane fenomenalna.

E onda sam pokusao da iskljucim font smoothing ali nesto nije davalo efekta. I na kraju sam skinuo TinkerTool koji omogucava masu tweakovanja OS-a - izmedju ostalog postavljanje tresholda za velicinu fonta koji se ne smoothuje. Voila ! Sad je text crisp, kao sto sam navikao 😊 Mogu da uzivam u mom omiljenom fontu u text editoru i da mi ne smetaju plavicaste senke.

Znam da ovo nije neko preterano odusevljenje za vecinu korisnika, ali eto meni je bas znacilo pa sam odlucio da i vas malo smorim mojim odusevljenjem 😊

u zdravlje
M.

Profile

Posted: 16 March 2009 11:27 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Ajd da ti odgovorim i ovde:
Ti si za posmatranje 😊

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 16 March 2009 11:32 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

😊 Moze biti 😊

Profile

Posted: 17 March 2009 02:26 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  689
Joined  2006-09-28

kakve crne plavichaste senke?:blink:

ja josh nisam video OS koji ima bolji font smoothing od OS X-a.

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 17 March 2009 02:39 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Evo link za malo čtanja:
http://www.dougitdesign.com/blogs/blog_3_6_09_Safari-4.0-web-browser-on-Windows-and-the-Differing-font-rendering-philosophies-between-the-Mac-OS-X-and-Microsoft.html

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 09:19 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Mipko, pa to si mogao da uradiš i u System Preferences, prva ikonica, zadnja dva reda…

Nema tebi pomoći, ti si navikao na PrC filozofiju da je sve sakriveno i treba ti 100 alata da to iščačkaš, pa to ti je… Ali polako, imam ja vjere u tebe i Šikija… :laugh: 😛 :evil:

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 17 March 2009 09:27 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

nije mi namera da poredim kako koji OS radi font rendering a jos manje imam nameru da tvrdim koji OS bolje to radi.
Ovde zaista nije u pitanju OS X vs Windows vs X font rendering.
U Windowsu iskljucujem font edges smoothing a u Solarisu iskljucujem font hinting/subpixeling jer je meni tako lepse. Naglasak meni.

Najveci deo vremena provodim u text editoru, tako da je meni jedino merodavna citljivost texta, odnosno njegova ostrina. Meni takodje uopste nije bitno koliko ce prikaz tog texta sa screena da bude slican onome sto se odstampa, posto je u pitanju C++ kod.

Sto se tice senki oko fonta prilikom smoothinga to je neminovno da postoji, tako da nisu potrebne nikakve recenice iscudjavanja. Ako nekome nije jasno o cemu se radi to samo znaci da ne koristi tamni font velicine 12 ili manje na beloj pozadini. Kao proveru postojanja istih slobodno moze da se priblizi ekranu i videce ih, ili ako zeli bolje da ih primeti neka uzme lupu. Za fontove velicine 16 i vece se to ne primecuje toliko. Druga jos bolja metoda je da fotografise ekran. Ako nekoga interesuje ima fotke mog L220x - texta na benchmark sajtu.

Cela poenta mog posta je u tome da nisam video bolji odnosno kvalitetniji prikaz texta od ovoga na iMac-u kada sam iskljucio potpuno font smoothing, a mogu da ga poredim sa dva prilicno solidna monitora: Dell 2407-koristim ga na poslu, L220x-posedovao sam ga.

Ali ono sto mi u stvari najvise smeta u celoj ovoj prici je neracionalni elitizam Mac usera. Nisam sreo ni jedan community koji teze prima misljenja, izjave u kojima postoji makar naznaka neceg negativnog u odnosu na OS X, od ovog srpskog SMUG.

Odvec sam star i vaspitan da bih ucestvovao u raspravama kojima se komunikacija svodi na recenice
‘Ti si za posmatranje’

P.S.
vidi izgubih i karmu 😊 Meni ne znaci mnog, ali dosta govori o sujeti ljudi 😊
srdacan pozdrav
M.

Post edited by: mipko, at: 2009/03/17 09:33

Post edited by: mipko, at: 2009/03/17 09:38

Profile

Posted: 17 March 2009 09:30 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

castor wrote:

Mipko, pa to si mogao da uradiš i u System Preferences, prva ikonica, zadnja dva reda…

Nema tebi pomoći, ti si navikao na PrC filozofiju da je sve sakriveno i treba ti 100 alata da to iščačkaš, pa to ti je… Ali polako, imam ja vjere u tebe i Šikija… :laugh: 😛 :evil:

Probao sam iz System Preferences naravno 😊 ali on ima ogranicenje za velicinu fonta koji se ne ulepsava, a Tinker ako se dobro secam dozvoljava da se iskljuci sve manje od velicine 140. Ja sam zeleo da iskljucim smoothing za sav text - meni to zaista smeta.

Profile

Posted: 17 March 2009 01:29 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

U pravu je chovek, ima senka .. Meni lichno ne smeta, valjda sam navikao, iako blejim u kod svaki dan na svom iMac-u .. Karma za hint ..

Post edited by: SERBIAN, at: 2009/03/17 13:30

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 17 March 2009 01:58 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Jaaaaoooooj breeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zar i ovde o fontovima?! Dajte bre ljudi, dosta više sa time, takvi su kakvi su, neće se premeniti, kraj priče.

EDIT: dodatak

Evo, sada tek obratih pažnju na ovo:

mipko wrote:

Ali ono sto mi u stvari najvise smeta u celoj ovoj prici je neracionalni elitizam Mac usera. Nisam sreo ni jedan community koji teze prima misljenja, izjave u kojima postoji makar naznaka neceg negativnog u odnosu na OS X, od ovog srpskog SMUG.

... i moram da odreagujem. Hajde sada lepo da navedeš primere tog (neracionalnog) elitizma, za koje iznova i iznova bivamo optuženi, sada čak i ovde, gde pokušavamo da pobegnemo od toga.

mipko wrote:

To teško primanje mišljenja

1. nije tačno. Prelistaj malo dosadašnje poruke u forumu, pa ćeš videti i te kako pljuvanje po Eplu glede mnogo stvari: ekstenzije vs OSType, pomeranje na sporedni kolosek i/ili izbacivanje FireWire su prve dve koje mi padaju na pamet, znam da ih ima sigurno više.

2. je vrlo često zamena teza. Jer, kao što sam jednom prilikom napisao u odgovoru drugom korisniku (onaj što ‘ima’ IQ 140); ovde hoćemo da diskutujemo na teme ‘zašto to-i-to radi tako-i-tako i kako se to može promeniti’,ali nam ni na kraj pameti ne pada da diskutujemo ‘tamo-i-tamo to-i-to radi bolje, zašto ovde to radi drugačje’. Ovde ljudi znaju šta im više odgovara (barem većini, zato i koriste Mek, uz sve njegove mane kojih su svesni) i tvoju rečenicu

mipko wrote:

Ok, kapirao sam da OS X poput Solarisa ili nekih drugih OS-ova lose rendaju fontove,...

shvataju kao još jednu ‘blagu provokaciju’ i sto puta ponovljenu priču, u kojoj više ne žele da učestvuju.

Da, da, znam, jesi se ti kasnije ogradio i rekao da je tvoje mišljenje i poštujem to. Možda smo mi ovde malo preosetljivi na slične stvari, niko ne želi da ti ogadi posete ovim stranicama zato što imaš suprotno mišljenje. Ali, ako možeš, probaj da shvatiš i razloge naše preosaetljivosti, Toša je to lepo jednom objasnio:

SERBIAN wrote:

Ma nije problem, ne ljutimo se mi nego…Kad god na internetu na nekom forumu ili blogu krena neka Mac tema ili konferencija ili thread ili shta god, uvek se tu skupi 200.000.000.000 windows usera koji krenu da balave takve gluposti da choveku pripadne muka…I onda se, naravno, Mac useri /koji su, naravno, u manjini, ko shto svi znamo/ sklone i odu da caskaju na drugo mesto…I tako sklonish se jednom pa drugi, treci, peti put pa ti je u jednom momentu dosta svega…I onda lepo napravish Mac user grupu sa iskljuchivo Mac temama nadajuci se da to nece da privuche paznju shirokih narodnih masa koji koriste windows, medjutim eto njih opet…

Evo, recimo, zadnji, najsveziji primer gorenavedenog…Ima jedan sajt koji se zove videohelp /videohelp.com/, i s obzirom na moj posao, ja sam tamo chlan…Godinama posecujem Mac deo foruma /jedan jedini forum po imenu Mac - znachi nekih 2% od celog sajta a verovatno nije ni toliko..ostalo je sve PC/windows/ i s vremena na vreme neki zgubidan postuje neshto na temu Mac/PC i onda se, brate minli, GOOOOMILA windows usera navrzne i krene sa takvim budalashtinama da je to chudo jedno..Znachi malo im shto imaju ceo sajt za sebe, i ceo forum za sebe, nego bre vole da dodju da njachu jedno te isto…

E evo pa baci pogled na zadnja 2 thread-a pa cesh da svatish shta sam teo da ti kazem:

http://forum.videohelp.com/topic349612.html

I onda kada neko dođe i nagovesti raspravu o muljavim(TM) fontovima (koje i pored muljavosti izgleda voli 99.5% Mek korisnika, i to zato što misle svojom glavom, baš kao i ti, a ne zato što im je Stiv rekao kako da misle) , mi poludimo i dočekamo ga na nož. I različto reaguju: neko grubo (da si za posmatranje); neko kao ja (davi); a nekome je najlakše da klikne na karma dole (karme su inače strašna glupost po meni, a još su mi smešniji ljudi koji druge na forumu procenjuju po karmi). Ni u jednom od ta tri slučaja ne vidim sujetu.

Toliko, da ne k***m ni ja više, mora nešto i da se radi.

Post edited by: milke, at: 2009/03/17 15:03

Profile

Posted: 17 March 2009 03:35 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

...Pre Alu iMAC 24’ sam imao Lenovo L220X S-PVA screen, primerak koji nije imao ghosting ni bleefing pri crtanju texta….

Sad ću redno da ti napišem šta mi sve nije jasno 😊

iMac 24 je kompletan kompjuter a Lenovo je monitor, nisi nam naveo nijedan podatak u vezi tvog rada na tom monitoru tako da bilo kakvo poređenje nije ni moguće.

Lično sam se ovde u mom gradu uverio da ljudi nemaju pojma šta je svrha font smoothing-a ali su svi do jednog me ‘ubedili’ da nisam u pravu i da Mac ima muljave fontove™. Onaj koji je bio najglasniji koristi VGA konekciju sa monitorom :blink: i na istom ima ono što ti zoveš ghosting i bleefing i svašta još nešto.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 03:40 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

...Ok, kapirao sam da OS X poput Solarisa ili nekih drugih OS-ova lose rendaju fontove, ali ovo je bas bila katastrofa po mojim merilima. Fontovi prepuni plavicastih senki… uzas jedan….

Još jednom… Mac OS X vrhunski ‘renda’ fontove, poređenje sa Solarisom, Linux-om i sl. ne pije vodu 😛
Ukoliko vidiš plavičaste senke oko fontova ima samo dva odgovora, ili imaš oko sokolovo ili si razdesio (obrnuto od podesio) NATIVNU rezoluciju tvog monitora :blink: ili eventualno gledaš u monitor sa 10cm daljine.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 03:45 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

...Mogu da uzivam u mom omiljenom fontu u text editoru i da mi ne smetaju plavicaste senke…

Koji je to font i koja velična?

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 03:51 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

nije mi namera da poredim kako koji OS radi font rendering a jos manje imam nameru da tvrdim koji OS bolje to radi….

Verovao ili ne ne postoji idealan font ‘rendering’, postoje samo bolji i lošiji načni da se ljudsko oko zavara.
Kad porediš Mac OS X sa nekim drugim operativnim sistemom praviš veliku grešku, jer treba porediti na pr. iMac sa nekim drugim kompjuterom… pa onda uzeti sve parametre u obzir.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 04:05 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

...Najveci deo vremena provodim u text editoru, tako da je meni jedino merodavna citljivost texta, odnosno njegova ostrina…

Čitljivost teksta obrnuto je srazmerna sa njegovom oštrinom 😊 VEROVAO ILI NE!

Ovo je samo primer, nemoguće je na osnovu screen shot-a oceniti kvalitet prikaza ali može poslužiti u ovakvim slučajevima B)

Post edited by: Darko Selaković, at: 2009/03/17 16:07

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 04:11 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

...Kao proveru postojanja istih slobodno moze da se priblizi ekranu i videce ih, ili ako zeli bolje da ih primeti neka uzme lupu….

Font smoothing je podešen tako da uzima u obzir mnogo parametara (i veoma zavisi od istih) a ne da se gleda sa 10cm ili sa lupom :woohoo:

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

1 2 3 > 
1 of 3
‹‹ OS X dpi      Podizanje sa CD-a ››