< 1 2 3 > 
2 of 3
TinkerTool
Posted: 17 March 2009 04:13 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

..Druga jos bolja metoda je da fotografise ekran. Ako nekoga interesuje ima fotke mog L220x - texta na benchmark sajtu…

Daj link.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 04:16 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  287
Joined  2009-03-12

OS X nema muljave fontove, izvinjavam se. Ima font rendering koji meni sa ogromnim astigmatizmom i jako velikom miopijom predstavlja muku za koristenje. Nadam se da smo ovime rascistili da nije u pitanju nikakva zelja za flame-om sa moje strane. Kao sto sam rekao u svakom mom postu pre ovoga, ni jedan AA font mi ne odgovara. AA = anti aliased. Ukoliko bi odguglali videli bi da nisam jedini koji ima takvih problema. Sta vise videli bi da je jedan od zahteva da se vrati u OS X stari font rendering sa OS 9 - naravno kao opcija.

http://www.atpm.com/12.01/paradigm.shtml?reload

Moguce da sam elitizam pomesao sa necim drugim - u tom slucaju se izvinjavam svim korisnicima koje sam time uvredio.

Za Darka:

Lenovo L220x je monitor - mislio sam da ne moram to da naglasim posto sam stekao utisak da ste ovde svi prilicno upuceni u HW. Ok, bio sam nedorecen - pa da se ispravim, Lenovo L220x je 22’ S-PVA monitor sa rezolucijom 1920x1200. Koristen je na nV GTX280 grafickoj kartici preko DVI porta. Upotrebljavan je u X-ima i Windowsima u native rezoluciji,uglavnom Visual Studio na Win i SunStudio na Solarisu. Koristim native rezoluciju naravno, brightness na minimumu, sRGBA color profil. L220x ima isti ‘problem’ kao i iMac 24’ - previse svetao display. Razdaljina sa koje koristim racunar je ista u sva tri slucaja L220x, Dell 2407 i iMac 24’ oko 55-60cm. Nadam se da sam ovime pokrio sve parametre koji te interesuju ?
Na zalost nemam oko sokolovo - sta vise imam dosta los vid (-5.? + cilinidri). Valjda zbog nedostataka koje imam mnogo losije reagujem na zamucenje koje pravi AA.

http://s482.photobucket.com/albums/rr190/mipko/

Iskljucivanje font smoothing-a je u mom slucaju pun pogodak. Na zalost smoothing nije moguce potpuno iskljuciti cak i ako se odabere CRT mode.

EDIT: svrha fotografisanja ekrana L220x je bila da se pokaze koliki je ghosting i bleeding na konkretnom primerku - nema veze sa renderingom fontova. U pitanju je Win bez font AA.

Post edited by: mipko, at: 2009/03/17 16:21

Profile

Posted: 17 March 2009 04:26 PM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

...Na zalost nemam oko sokolovo - sta vise imam dosta los vid (-5.? + cilinidri). Valjda zbog nedostataka koje imam mnogo losije reagujem na zamucenje koje pravi AA…

Eto to je u pitanju 😊

Ja isto koristim naočare ali mi je manja dioptrija pa mi odgovara Mac OS X font smoothing a pošto sam kratkovid Mac-a koristim i bez naočara što mi nijedan drugi operativni sistem ne omogućava 😊

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 04:39 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

Ma tu su glavni problem cilindri zbog astigmatizma. ja nemogu da citam novine bez naocara na 15 cm od nosa. Totalno slogirane oci imam.

Poenta je da treba napraviti opciju u OS-u da i mi kilavi mozemo da ga koristimo na nacin na koji zelimo. A ne odgurivati nas od OS-a time sto ne mozemo da navijemo stvari kako mi zelimo.

Ja sebe smatram onim korisnikom kome bells & whistles OS X u vidu dock-a i ostalih eye candy stvari nista ne znace. Mene zanima njegov kernel, tcp stack, asinhroni I/O, thread schedulling…  I mislim da je dobro da se stvari pomeraju i na tu stranu da se razbija fama da je Mac samo za designere, fotografe… etc…
Bas iz tog razloga smatram da je neophodno da ugrade opciju za iskljucivanje font smoothing ili opciono koristenje OS 9 font renderera. To bi bio pravi potez za mene a verujem da nisam usamljen u tom zahtevu. Jos jedna stvar koja bi zaista dobro dosla je mat ekran na iMac-u umesto ovog glossy. Ruku na srce glossy je mnogo dobra strategija da se zakamufliraju sitni nedostaci 😉

Post edited by: mipko, at: 2009/03/17 16:47

Profile

Posted: 17 March 2009 04:43 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Nije Apple kriv sto ti ne vidis, tj. sto postoje ljudi sa slabijim vidom :blink:

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 17 March 2009 04:46 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

^ :D :D pozdravljam tvoju zelju da ucestvujes u diskusiji

Profile

Posted: 17 March 2009 04:49 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

mipko wrote:

Moguce da sam elitizam pomesao sa necim drugim - u tom slucaju se izvinjavam svim korisnicima koje sam time uvredio.

Ma, ne moraš da se izvinjavaš, niti su fontovi moji, niti sebe smatram elitistom, a smatram da tako i drugi ovde. Ne znam da li sam uspeo da ti približim kako se (jako verujem ogromna većina) nas ovde oseća kada i ovde namirišemo makar nešto što nas podseća na te i slične temo ‘MOJ protiv TVOG’. Recimo, isto kao kada neko (a imali smo i takvih iskustava pre nekog vremena) smatra da može podforum ‘Razno’ da upotrebi za rasprave DS/DSS/SPS/LDP/SRS/Voja/Čeda/Ostali i da pri tome još tvrdi ‘ovo je podforum Razno, dakle potpuno prikladan ovome o čemu pišem, prema tome - dabome’.

Da dam doprinos samoj temi, smatram da bi Epl trebao da omogući opciju da se font umekšavanje potpuno isključ, pa ko voli - eto mu.

Profile

Posted: 17 March 2009 04:53 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

milke wrote:

Ma, ne moraš da se izvinjavaš, niti su fontovi moji, niti sebe smatram elitistom, a smatram da tako i drugi ovde.

ne mogu protiv svog karaktera, osecam se lose ako mislim da sam nekoga ‘pocastio’ necime sto ne zasluzuje.

Profile

Posted: 17 March 2009 04:58 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko wrote:

...Ali ono sto mi u stvari najvise smeta u celoj ovoj prici je neracionalni elitizam Mac usera. Nisam sreo ni jedan community koji teze prima misljenja, izjave u kojima postoji makar naznaka neceg negativnog u odnosu na OS X, od ovog srpskog SMUG.

Odvec sam star i vaspitan da bih ucestvovao u raspravama kojima se komunikacija svodi na recenice
‘Ti si za posmatranje’...

Nema ovde elitizma i sl. kao što ćeš primetiti ovde su najače i najveće kritike jer su upućene od mnogih korisnika koji su isključvo korisnici Mac-a i u velikoj većini slučajeva te kritike su opravdane. Ali isto tako nećeš naići na veću pomoć u vezi Mac-a nego što je to ovde 😊

Konstataciju ‘Ti si za posmatranje’ gledaj u pozitivnom smislu… Šta bi rekao za ove slučajeve kad me ljudi pozovu:

Ovde u Čačku ima jedno 4,5 iMac-ova (bar koje ja znam) da se na njima vrti isključvo Windows jer su ljudi došli na genijalnu ideju da daju ‘stručnjacima’ da im instaliraju programe a ti su ‘stručnjaci’ lepo pregazili Mac OS X i instalirali piratski black edition Windows XP BEZ osnovnih drajvera (koji se regularno nalaze na instalacionom disku Mac OS X Leopard) jer nisu mogli da ih nađu na net-u, sve sa gomilom programa sa, meni nepoznatim, antivirusima i ostavili ISKLJUČEN anti-aliasing (font smoothing). Naravno, žale se kako iMac nevalja jer mu ekran ‘brljavi’:

:woohoo:

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 17 March 2009 05:01 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Ma dobro, pusti to, mene zanima, a na osnovu ovoga:

mipko wrote:

Mene zanima njegov kernel, tcp stack, asinhroni I/O, thread schedulling…

čme se ti to baviš (ako nije tajna ili preterano zadiranje u privatnost)?

Profile

Posted: 17 March 2009 05:06 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

^ma nije tajna sto bi bila 😊
pisem Middle-ware software u C++ za Windows i Solaris. (near)Real time servisi, high performance/availability serveri za sinhronizaciju Oracle baza… mozemo na PM da nastavimo ako hoces da ne zavlacimo temu bespotrebno.

Profile

Posted: 17 March 2009 09:38 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Shto se tiche glossy ekrana na iMac-u Apple nema nameru to da menja, kolko sam ja chuo..Preporuchuje se mat film koji ima da se pazari, naravno u USA…Ako imash nekog tamo naruchi, ili nadji negde na netu pa pazari, mozda ti pomogne…Postoji mat film bash za iMac 24’..

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 17 March 2009 10:36 PM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

razmisljao sam da narucim ovu foliju

http://www.photodon.com/lcdprotect-sheet.htm

Profile

Posted: 17 March 2009 10:44 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

E tako neshto..Ono Anti-Glare..to ti treba…Nisam video uzivo kako izgleda, al valjda radi…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 19 May 2009 12:04 AM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mipko, probaj neki od ovih fontova, može da se desi da ti ‘legne’ jer ne poštuju keming™:

http://hivelogic.com/articles/view/top-10-programming-fonts

Post edited by: Darko Selaković, at: 2009/05/19 14:07

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

< 1 2 3 > 
2 of 3
‹‹ OS X dpi      Podizanje sa CD-a ››