sherovanje fajlova (dva usera, jedan mac)
Posted: 25 March 2009 10:58 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

Hi,
imam nedoumicu kako treba sherovati foldere ako dva korisnika koriste isti Mac.

Naime, po defaultu niko ne moze da vidi tudje fajlove u default folderima (Desktop, Documents, Music, Pictures…) sto je ok. Ali sta ako hoce npr. da podelim sa drugim korisnikom samo jedan folder koji se nalazi u folderu Pictures (ostali folderi unutar foldera Pictures da ostanu nedostupni)?

po pravilu trebao bih da ga kopiram u ‘Shared’ ali bih voleo da>
1. izbegnem dupliranje foldera
2. da taj folder ipak ostane u mom folderu Pictures

Ovo, koliko vidim moze da se resi samo na jedan nacin - da dozvolim pristup mom folderu Pictures i da explicitno zabranim pristup svim podfolderima osim tog koji hocu da sharujem sa drugim korisnikom.

previse komplikovano.
a kopiranje u Shared je neprakticno.

—-

probao sam da stavim symlink foldera koji hocu da sherujem u Shared (prethodno sam dao prava pristupa i drugom korisniku nad tim folderom) ali opet nece jer se folder nalazi unutar Pictures gde stoji: Everybody - no access.

Da li nekako moze da se izvede sledeca stvar: da ako se napravi link u folderu Shared svi ostali korisnici mogu da pristupe linkovanom folderu iako se on nalazi u nekom default folderu (Desktop, Pictures, Documents…)?

ili neki drugi nacin da se omoguci pristup ostalim korisnicima folderu koji se nalazi u default folderu (Desktop, Pictures, Documents…) a da se sam folder ne kopira u Shared ili da ne mora svim ostalim folderima da se daje ‘no access’?

—-
uh,
ako neko makar razume sta sam hteo da pitam neka se javi 😊

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 26 March 2009 12:22 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Nisam siguran da li može da se izvede, ali jedini načn na koji vidim da je možda moguće je korišćenjem Access Control List (ACL); pod uslovom da ganjaš Tigar ili Lepoard. Za početak, pogledaj malo o ACL-u _ovde_. Nakon čtanja ovoga, biće ti otprilike jasno šta je to, kako radi i kako se ponaša.

E sada, mrzi me da čtam to ponovo, ali ono što znam je da ako fajl ima podešeno neko previlo u ACL, onda ono ima prednost nad standardnim UNIX dozvolama. E sada ono što ne znam, a nikada nisam ni probao, je da li se ta prednost odnosi i na dozvole foldera u kojem se fajl/folder kojem se pristupa nalazi. Evo šta predlažem da probaš:

1. Ostaviš UNIX dozvole na tvom Pictures folderu rwx———(0700); dakle samo ti možeš da mu pristupiš.

2. Folderu Shared u okviru Pictures foldera postaviš ACL pravilo ‘pera allow read’, gde je ‘pera’ drugi korisnik, kojem želiš da daš pristup. E sada, ovo ACL pravilo omogućava peri da čta folder Shared, bez obzira na UNIX dozvole TOG ISTOG FOLDERA (Shared). Ono što ne znam, a što ćeš ti da probaš pa da nam javiš, je da li to ACL pravilo ignoriše i UNIX dozvole OKRUŽUJU?EG FOLDERA Pictures.

Ako ne, onda ti nema jednostavne procedure, već ćeš morati da radiš nešto od onoga što si već pomenuo (omogućiti čtanje za Pictures i Shared, a onemogućiti za sve ostale foldere u Pictures).

Ako da, opet ćeš imati problem da kao pera pristupiš Shared iz Findera, jer je u okviru nedostupnog Pictures. E sada tu u igru opet ulazi symlink ili alias. Probaj da ih napraviš na Shared, pa proveri da li oni ignorišu UNIX dozvole i poštuju ACL.

Nemam pojma koliko sam ovo jasno rekao. U svakom slučaju, poigraj se malo sa ACL, možda ti padne još neka ideja na pamet.

Profile

Posted: 26 March 2009 12:44 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

hehehe, Milane, pa ne možeš i da stisneš i da prdneš 😛 :laugh:
A što ne baciš taj folder na externi FW/USB HD koji vide svi?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 26 March 2009 01:10 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

Kako sam bio znatiželjan, isprobao sam ovo što sam ti opisao i, na žalost, neće da može :-(  Čak i ne znam da li ACL fajla ignoriše UNIX dozvole parent foldera, ne mogu da pristupim ni preko aliasa, ni preko symlinka, jer ova dva poštuju UNIX dozvole i ne haju za ACL :-(

Ponovo, probaj da se igraš sa ACL, možda izmuvaš nešto…

Profile

Posted: 26 March 2009 02:57 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  23
Joined  2009-02-28

Nije toliko teško, samo idi u podešavanja sharinga u System Preferences, uključ file Sharing, dodaj foldere koje želiš deliti i podesi koji nivo pristupa dozvoljavaš. Ovaj nivo pristupa važi i za mrežu kompjutera i za kompjuter. Ovako je urađeno u Leopardu, ne znam kako izgleda na Tigeru, ne sećam se, mislim da je slično.

Pozdrav

Signature 

labs

Profile

Posted: 26 March 2009 06:42 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

kejkz wrote:

Nije toliko teško, samo idi u podešavanja sharinga u System Preferences, uključ file Sharing, dodaj foldere koje želiš deliti i podesi koji nivo pristupa dozvoljavaš. Ovaj nivo pristupa važi i za mrežu kompjutera i za kompjuter. Ovako je urađeno u Leopardu, ne znam kako izgleda na Tigeru, ne sećam se, mislim da je slično.

Kao što rekoh, neće da može. Mislim da nisi razumeo šta kovacm hoće da postigne. Taj nivo podešavanja u File Sharing nije ništa drugo do menjanje UNIX dozvola, s tim što pride još omogućavaš da se folderi vide u mreži. Možeš ti tamo peri da podesiš read/write za neki folder Folder1, ali ako se taj folder nalazi u okviru foldera Folder2 kojem pera nema prava pristupa, džaba mu prava na Folder1. Neće moći da mu pristupi ni lokalno, ni preko mreže.

Profile

Posted: 28 March 2009 01:45 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  23
Joined  2009-02-28

milke wrote:

kejkz wrote:

Kao što rekoh, neće da može. Mislim da nisi razumeo šta kovacm hoće da postigne. Taj nivo podešavanja u File Sharing nije ništa drugo do menjanje UNIX dozvola, s tim što pride još omogućavaš da se folderi vide u mreži. Možeš ti tamo peri da podesiš read/write za neki folder Folder1, ali ako se taj folder nalazi u okviru foldera Folder2 kojem pera nema prava pristupa, džaba mu prava na Folder1. Neće moći da mu pristupi ni lokalno, ni preko mreže.

Da, imaš pravo, stvarno nisam obratio pažnju, i jeste tako. Nisam do sada imao potrebe za nečm takvim (mada ne znač da jednom neću) tako da ću još pogledati da li je nešto tako uopšte moguće.

Signature 

labs

Profile

‹‹ Pomoc !?      Pomagajte, odlepiću!!! ››