Igranje sa pravima pristupa i bolan recovery nakon
Posted: 10 April 2009 12:50 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Pokušavajući da namjestim prava pristupa na određenim folderima na mojoj mašini na poslu, naletjeh na jedan vrlo čudan problem.

Poveden mišlju da ‘Sharing only’ korisnici trebaju da budu upravo to što piše - sharing only, dakle samo za pristupanje dijeljenim folderima preko mreže, zanesem se ja i napravim potrebna 4 korisnika sa sharing only ‘privilegijom’.

I onda krenem da dijelim dozvole (permissions) tim korisnicima. Kada sam završio sa time, bacim šišmiša na screen saver i odem da provjerim po windows mašinama da li to radi. Nakon dve minute ustanovim da to neće da radi iz meni nepoznatog razloga (još uvijek sam relativno svjež na Mac OS-u, a možda je trebao restart mašine, mada mi to djeluje veoma nelogično); te se vratim za moju mašinu i… Imam šta da vidim…

Umjesto login screen-a koji je namješten za screen saver i sleep, dešava se slijedeće: na mrdanje šišmiša nestaje screen saver, pojavljuje se na momenat crn ekran umjesto login screen-a i onda opet screen saver. Nije me mrzilo pa sam pokušao sa svime što sam znao od tastera na trastaturi, no međutim, na kraju je ipak pao zabod na restart dugme.

Nakon toga, kreće kosa polako brže da mi raste. Obzirom da sam namjestio da se mašina diže u verbose modu, nakon učtavanja drajvera za grafiku počne da se javlja posix greška, da ne može da se nađe /usr/sbin/mDNSResponder. I tako do besvijesti. U pojedinim momentima, nakon nekoliko restarta, mi povremeno prijavi resetting IOCatalogue i to dva ili tri puta i kraj.

Ne mrzi me, uzmem instaliram Windows na drugi disk, skinem i instaliram trial MacDrive 7.2.6 i odradim verify disk, ali ništa. Obzirom da mi je instalacioni disk ostao kod kuće, a sve ovo se dešava u petak oko pola tri, taman u vrijeme kada se ide kući, odustajem od svega i palim kući. ÄŒitav vikend razmišljam šta se desilo i gdje je problem, te u ponedeljak odem na posao, a naravno - zaboravim instalacioni disk kod kuće. Preblejim cijeli dan sa i na drugim (windows) mašinama i u utorak ujutro (sjetio se magarac da ponese) krećem u akciju.

Startujem instalaciju i prvo idem na Disk Utility, pa na Verify Disk - to prođe bez problema, sve ok. Idem odmah poslije toga na Repair Disk i to prođe bez problema, bez potrebe da se bilo šta popravlja - dakle, svi folderi i fajlovi su OK. Nije problem tu.

Dobro. Idemo dalje. Verify Permissions se pokrene i nakon 3 sekunde izbaci grešku -9970 (koja uopšte ne postoji nigdje na netu kao opisana Apple greška); a prije nje mi izbaci ‘Underlying task reported failure on exit’.

Onda krenem u Terminal da vidim da ručno pokrenem Verify, ne bi li eventualno mogao nekim switch-em da forsiram pokretanje Verify Permissions. Gubim tu nekih dobrih 20-ak minuta, ali bezuspješno.

I onda krenem da rovarim po netu.

Nakon cirka 30-45 minuta traženja, naiđem na članak na Apple Discussions o problemu koji bi mogao da bude i moj. Ne bude mi mrsko, pročtam članak, preskočm nekoliko koraka i odradim chmod nad diskom (pročtajte članak).

Poslije toga, pustim iz Disk Utility-ja Verify Permissions i on nađe probleme. Nakon toga, naravno, puštam Repair Permissions, te nakon završetka rada, restartujem mašinu i ona se startuje normalno.

E, sad. ÄŒitavo ovo pisanije je nastalo zbog toga što je u nekom momentu igranja sa dozvolama pristupa čtav boot/system volume dobio No Access za Everyone. Od te tačke na dalje se sa sistemom ništa nije moglo uraditi, jer se ništa nije moglo zapisati na disk. chmod r+x nad sistemskim diskom je dalo rezultat omogućavanja popravljanja prava pristupa, te samim time i vraćanja mašine u operativno stanje.

Eto, da se neko ne bi zajebao kao ja i doveo mašinu u oplu/inoperabilno stanje, napisah ovaj mali esej na temu igranja sa pravima pristupa na Mac OS-u. Oprezno, jer jedna sitnica može da sjebe sistem… 😉

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 10 April 2009 12:56 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Karma za esej i pouku da se ne cacka mecka 😊

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 10 April 2009 03:22 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-06-06

Ne kaze se mecka, nego macka 😉

Profile

Posted: 10 April 2009 03:41 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Mislis, Mac-ka

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 10 April 2009 05:37 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Karma i od mene. Imaš li neki console log da pošalješ Apple-u ili bar nešto da napišeš kao feedback? Ovo mi deluje kao prilično gadan problem i ne bi bilo loše skrenuti im pažnju na to.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 11 April 2009 03:07 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Ne vjerujem da je bilo koji log preživjeo, a i ne šalje mi se ništa. Iskreno, sam sam zasrao stvar, jer sam se pravio (previše) pametan i kazna koja je usljedila me je i sljedovala, ali me i osvjestila malo. Nisam vjerovao da se ovako nešto može desiti, ali opet - sam sam kriv.

Jedini savjet koji bi možda mogao da izađe iz čtave ove priče, a van onoga da se mečka ne čačka, jeste da se nikada ne treba igrati sa kombinacijom i opcijom Everyone + No Access…

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

‹‹ HELP HELP HELP!!!!!      Koliko smo sigurni? ››