1 2 > 
1 of 2
koji windows?
Posted: 28 April 2009 05:29 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2009-04-28

Pozdrav svima,
novi sam korisnik mac-a, pa me zanima par stvari…za sad 😉

koji windows mi preporucujete da instaliram, da li je bitno da bude licencirani, i da li mogu da imam neke smetnje?

da li mogu da se nadju iwork i ostali programi da se skinu, da su sigurni, i da li ih neko od vas ima?

da li ima nesto sto bi trebalo posebno da znam vezano za imac, i gde to mogu da nadjem?

Hvala!

Profile

Posted: 28 April 2009 06:17 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Dobro ti nama došao!
Prvo, reci ti koji je iMac u pitanju, jer ne ide baš na svaki Windows, bar ne u izvornom obliku.
Drugo, ne preporučujemo ti nijedan Windows da instaliraš.
A što se tiče programa (ili grupa programa) za Mac OS X, to ovde imaju svi i lako ćeš za to.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 28 April 2009 06:18 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

:laugh: :laugh: :laugh:
Našao si u kojoj crkvi da se moliš.
Ovde će ti svako preporučti da ne instaliraš nijedan Windows, s obzirom da je ovo SMUG (Serbian Macintosh User Group).
OK, a sad ozbiljno.
Najpre, dobrodošao na forum i u grupu Apple korisnika.
Što se tiče potencijalnog instaliranja nekog Win-a, ja bih ti stvarno preporučo da uopšte ne instaliraš Windows, s obzirom da na OS X-u možeš sve kao i na Win-u, pa i više. Ovo ti savetuje ex-Win user već oko godinu dana. Ako baš hoćeš Win, instaliraj XP, mislim da je on danas najprihvatljivije rešenje.
Naravno, imaš dve opcije kako da digneš Win, BootCamp ili virtuelna mašina (VMware je moja preporuka).

iWork može da se nađe, što se mene tiče mogu samo da ti preporučm kupovinu kod nekog od ovlašćenih Apple Reseller-a, s obzirom da je warez zabranjen na forumu.
Ako te nešto više interesuje, pm

Za više informacija o iMac-u i svom ostalom hardveru, kao i softveru neka ti polazna tačka bude upravo ovaj forum, ali i oficijelni Apple user forum, kao i još nekoliko mac user foruma - lako se nalaze, otkucaj samo u googlu mac user forum, videćeš koliko toga ima.
Ovde slobodno pitaj šta god hoćeš.
Pozz

Profile

Posted: 28 April 2009 06:50 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Mislim da je decko misli na Mac a ne na Windows. Posto ako je nov korisnik Apple racunara znaci da je do sada koristio Windows platformu stoga ne vidim zasto ne bi znao sta da instalira tj. koji windows da izabere.

Dalje ako ce da instalira Windows na Mac (sto je retardirano uzgred receno!) sta ce mu iWork?

Zato mislim da je mislio na koji verziju Mac OS-a treba da instalira. Bilo bi dobro da nam vise objasnis kakav racunar imas…itd

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 28 April 2009 11:40 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Nije retardirano nista sto je neophodno.

Dakle, ako ti nije neophodno, ne stavljaj dzabe windows - osim ako si 100% siguran da ti je neophodan software koji postoji iskljucivo za win, nema OS X alternativu, i ne radi kroz Crossover. Ako to nije slucaj, udri junacki po meku.

Ako bas bas bas баш баш moras da imas dual boot windows, mogu i dripacke verzije XPa, sve je isto kao na pcu po tom pitanju. Stavi onaj windows koji ti najmanje smeta…

iWork pretpostavljam da imaju svi ovde na forumu, ali niko ne razmenjuje jer moze da se skine trial verzija sa Apple sajta, koja se aktivira serijskim brojem.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 29 April 2009 11:06 AM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2009-04-28

hvala svima na dobrodoslici!!!

imam imac 20-inch hromirani…

posto prvi put koristim mac, i jos se nisam uhodao, hteo sam da imam Win, cisto da olaksam sebi kod nekih stvari koje bi mi trebale, a mnogo bi mi vremena oduzelo na mac-u da ih provalim…
na pitanje koji win da instaliram, mislio sam da li postoje neke razlike izmedju XP, Vista…

u svakom slucaju shvatio sam da ne potrebe za win-om na mac-u, toga sam bio svestan i kada sam ga kupovao, i zato sam ga i kupio, nego cisto zelim da ovom prelaznom periodu ne gubim zivce…

hvala!!!!

Profile

Posted: 29 April 2009 11:09 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Nećeš izgubiti živce i vreme, samo pitaj ako nešto ne bude jasno, a OS X će ti se sam otvarati sve više sa svakim danom korišćenja i samo će te nanovo oduševljavati. Veruj i probaj.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 29 April 2009 11:34 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Stavi 32bitnu verziju ili XP-a ili Viste sa BootCamp-om koji dolazi uz Leopard ili bilo koju verziju preko VMWare ili Parallels-a preporucujem preko VMWare-a. Pokreni samo ako muka natera. Windows je najbolje drzati pod kontrolom u jednom prozoru kao sto mu i samo ime kaze 😊
Ukoliko bas radis nesto zahtevno pa ti treba native a ne virtual machine rad a ti instaliraj prvu varijantu. Pozz i dobro dosao.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 30 April 2009 11:03 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Jedno lično iskustvo.
Pre oko godinu dana sam prešao na Mac i posrećilo mi se kao dobitak na lotou. Kad sam ga kupovao bio sam siguran da ću čm ga upalim prvo instalirati Win, za svaki slučaj. On se još nije desio, a kako stvari stoje neće se ni desiti, a ni Win mi više neće u kuću definitivno. Mac toliko dobro radi. Sve što mi treba postoji i za Mac, a jedini problem je što naše BANKE ne podržavaju Mac sistem i preko X11 sam instalirao IE samo da bih mogao uraditi transakcije koje mi trebaju. Naravno morao sam i prerezati originalni disk, ključ, koji je malog formata i nije prikladan za korišćenje na iMac-u.
:silly:
Ne žuri sa instaliranjem. Ako moraš moraš, ali bolje je bez Win-a. :evil:
Za sve ostalo prati forum i pomoć stiže, u to budi siguran. 😉

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 01 May 2009 01:17 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Ja sam isto pre malo vise od mesec dana presao na mac i tako sam razmisljao- moram imati neki win da bih se lakse snasao u pocetku. Prethodni vlasnik mog mac-a mi je ostavio win xp na boot camp-u i da budem iskren od kada sam uzeo mac, 1 (JEDANPUT) sam upalio win da vidim da li radi. Do sada nisam dosao u situaciju da mi zatreba win iako nikada nisam imao kontakt sa mac racunarima 😊

Profile

Posted: 01 May 2009 12:48 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Upotreba Mac-a je kao sex, sto ga vise koristis sve je lepse i bolje 😉

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 01 May 2009 01:24 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-06-06

A mozda da navedes za koje to stvari nisi siguran da postoje na Macu, pa zelis da instaliras Win, dok se ne uhodas.

Ako utvrdimo da za sve postoje ista ili bolja resenja na Mac OS, zaboravi na Win.

Profile

Posted: 01 May 2009 06:51 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  318
Joined  2009-03-04

Jedine dve stvari koje stvarno vrede na Win-u, i koje su do skora bile samo na Win-u, su Adobe paket i Microsoft Office.

To su vrhunski paketi softvera koji stvarno rade najbolje svoj posao.

Od kad su postali dostupni i za Mac, više ne postoji ni jedno parče softvera za kojim mi je žao na Win-u.

E sad, to što postoje ljudi koji ne umeju da puste sledeću pesmu u listi ako to nije Winamp, onda tu jednostavno nema pomoći (osim možda medicinske… :laugh: )

Dopuna: To je što se mene tiče, možda postoje ljudi koji koriste neki sofisticirani usko stručni softver dostupan samo za Win, za njih ne važi ovo, njima svaka čast…

Post edited by: Miroslav, at: 2009/05/01 18:53

Signature 

Make a system even a moron can use

Profile

Posted: 01 May 2009 06:55 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Najvise se kuka za AutoCad-om i 3D Max-om, koliko ja znam.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 01 May 2009 07:32 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-06-06

Miroslav wrote:

Jedine dve stvari koje stvarno vrede na Win-u, i koje su do skora bile samo na Win-u, su Adobe paket i Microsoft Office.

<br><br>Post edited by: Miroslav, at: 2009/05/01 18:53

Inace…
Microsoft Office se prvo pojavio na Macu. 😉
Isto vazi i za Adobe paket, koji verovatno ne bi postojao da nije bilo Applea, tacnije Steve Jobsa. 😉

Profile

Posted: 01 May 2009 07:32 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Miroslav wrote:

Miroslave, nisi li malo pobrkao lončće? Pa upravo je Adobe paket bio uvek i prvo za Mac i na Macu, pa posle za Win. Od slučaja do slučaja, ali aj daj mi instalaciju Ilustratora 6 za Win? Imaš? Nemaš? Naravno da nemaš...
A što se Ofisa tiče, od kad je Jobs ponovo u Apple-u od tada ima i ovog paketa za Mac, znač od 1997 (a to je 12 godina, pa se ne uklapa u ovo ‘od skora’ što si napisao). Ako se ne varam, čak su izbacivali i Mac verziju pre Win verzije.

No nebitno, poenta je i dalje da čoveku ne treba Win ni za šta, već ga samo strah da će mu trebati a neće imati alternativu. Zato, druže, reci šta ti treba, čme se baviš, pa da vidimo. Što kaže Dragoljub, od ozbiljnih stvari samo AutoCAD-a nema. A biće i to.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

1 2 > 
1 of 2