OS X skinut sa interneta
Posted: 03 May 2009 12:54 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  14
Joined  2009-05-03

Imam power book G4 ali nemam instalcioni disk.

Trenutno je updatovan software do poslednjeg moguceg.

Pa me zanima, posto mi malo sporije radi jel moguce instalirati mac os x koji je skinut sa interneta i retail je verzija.? Posto sam nasao na torentu. Tj da uradim reinstalaciju kao npr sa windowsom.

Profile

Posted: 03 May 2009 02:05 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Da moguce je. Kada ubacis disk drzi C taster pri paljenu racunara ili ALT kako bi boot-vao disk.

Inace dobrodosao na forum 😊

Post edited by: Markooo, at: 2009/05/03 02:06

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 03 May 2009 11:49 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-03

Hvala. To verovatno nije originalna verzija, hoce li mi praviti neki problem?

Profile

Posted: 04 May 2009 03:57 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Bolje mu dodaj malo rama, pa će brže da radi. Reinstalacija nije rešenje ako se baš ne mora.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 04 May 2009 05:22 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Dobro dr zbori, ako je ta kopija dobra nece pravit problem.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 05 May 2009 06:16 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-03

imam dva po 512 gde mogu da to zamenim i koliko bi me to kostalo da dodam jos rama?

Profile

Posted: 05 May 2009 06:55 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

1GB bi trebalo da je dosta. Zavisi koji G4 imas, ako je titanium to je maksimum. Ako je aluminium, on moze do 2GB, ali se malo teze nalaze sim-ovi od 1GB.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 05 May 2009 07:49 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

i pitanje je da li imash Tigar 10.4.X ili Leopard 10.5.x

ako je Titanijum drzi se Tigra 😊

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 05 May 2009 08:53 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

meni fino radi na 867ici

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 06 May 2009 11:40 AM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-03

imam Leopard 10.5.x tj updatovan je do poslednjeg tako pise. Inace model je aluminijumski. I memorija nikad nije puna uvek ima prazno, ali meni nekako radi sporije, mozda mi se cini jer mi win na pc radi brze a mozda i nije, zato sam mislio da reinstall.

Profile

Posted: 07 May 2009 01:39 AM   [ # 10 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

jednom je jedan pametan chovek napisao ovde neshto o toj ‘sporosti’...evo uradicu copy-paste jer me mrzi da trazim temu 😊

‘’‘Evo ja malo da se ubacim…Ne koristim ni GC ni ACDsee, pa necu o tome nego o problemu sa brzinom grafichkog prikaza koji te zbunjuje…

Elem, ko shto svi znamo, nash voljeni Microsoft koristi ‘chuvenu’ DirectX tech. za iscrtavanje po ekranu, da pojednostavim, a Apple ima svoju /Quartz/...E, sad, tu ima josh jedna VEOMA bitna stvar…

Znate kako kad na PC-iju kliknete da otvorite prozor a on se pojavi momentalno?..A kod Mac-a /i najbrzeg i najsporijeg/ to otvaranje prozora malo traje?...E tu je problem sledeci…Apple koristi tzv. ‘Apple Human Interface Guidelines’ pri dizajniranju software-a i samog OS-a koja je ustanovljena josh u dalekim osamdesitim od strane software inzenjera, dizajnera i, mozda najvaznije, psihologa!...Ta mala ali odabrana grupa ljudi zakljuchila je da je mnogo bolje da u radu sa kompom bude sve ‘prirodno’ i blisko choveku jer tako produktivnost raste…S tim u vezi je i odgovor na pitanje oko pregleda slika ili otvaranja prozora i sl. Znachi nije problem u machini, nije ni u grafichkoj karti a nije ni u operativnom sistemu…Stvar je u tome da je sve mnogo ‘prirodnije’ i ‘humanije’ na Mac-u nego na PC-iju…I ne verujem da ce to ikad da se promeni…

Recimo, da li ste se ikad zapitali zashto je Apple menu /jabuka - po logici stvari prvi menu koji novi korsnik stiska/ u gornjem levom uglu ekrana?...Pa zato shto western world chita i pishe od kad je sveta i veka odozgo, s leva na desno…E za razliku od toga, Bill Gates je smislio da ‘pochetno’ dugme mete dole levo???...Tako mu logichno…Pa mozda njemu…I sad ceo svet treba da se navikava na tu budalashtinu??...

Da samo napomenem i rad sa virtuelnom memorijom…Recimo, ako svaki dan radite na PC-iju neke heavy duty poslove i, nedaj boze, ne restartujete Windows svaki drugi dan, virtual mem. buffer ima da se napuni do vrha i da Win. jednostavno prsne ko dinja…Za neverovati je da to nisy reshili ni pod novim im chedom - Vistom…Za razliku od toga Mac ne mora da gasite nikad shta god radili…

E, sad, shta je bolje i ‘prirodnije’?...Da otvorish prozor, startujesh app i uchitash 300 fotki za milisekundu, i onda recimo krenesh neshto da petljash u Photoshop-u pa ti sve to lepo grune posle nekog vremena, pa onda restart, defragment etc. i ode ono vreme koje si planirao za druge aktivnosti, ili da otvorish prozor, startujesh app, uchitash fotke, polako ih pregledavash, dignesh Photoshop, uchitash 5000 fotki, stavish ih u batch konverziju, dignesh iMovie, izmontirash snimak sa letovanja, bacish ga u iDVD, metesh na rezanje a u pauzi dok chekash DVD, dignesh iTunes, pustish neku muziku, kresnesh zenu uz prijatne taktove i naruchish pizzu za uz gledanje tek ‘sprzenog’ DVD-a i slideshow gotovih fotki, ne ustajuci iz kreveta, jer si napochetku digao Front Row a daljinski od shiny 24’ iMac-a iskusno zaden’o za charapu?....

‘Shto je brzo to je i kuso’...Preko preche, naokolo blize’...hehehehehe   ‘’‘

Ovi stariji na forumu, znace da je to Milke 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 07 May 2009 04:37 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

heheheheh…de si ovo izbunario,ochiju ti?..Nije Milke, ja sam tupio, zar mi ne prepoznajesh stil?

Post edited by: SERBIAN, at: 2009/05/07 04:43

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 07 May 2009 07:26 AM   [ # 12 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Izvini tosho, meni ostalo u secanju da je milke, dakle, TOSHA JE :D
Eto, imam naviku da chuvam nesto sto nisam znao, a korisno je za buduce ‘narastaje’ 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 07 May 2009 11:25 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Koji ste vi bre aparatčci sunce li vam žareno, c c c!
I kad je spor, to je zato što je do jaja? IJAOOOOOOBREEEEE 😊 😊 😊

Eluzivni, ako je spor spor, onda mozda treba videti u čemu je štos… ili ga vratiti na Tiger OS, on lakše radi na starijim masinama, nisi rekao koji je procesor tu kod tebe. A možda je stvarno ta humana sporost… 😊

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 13 May 2009 06:24 PM   [ # 14 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-03

Evo mene tek sada. Procesor je 1.25 ghz. Skinuo sam neku retail verziju pa cu da pokusam da instaliram.

Profile