promena Ethernet MAC na OS X ??
Posted: 19 October 2006 02:57 AM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  32
Joined  2006-09-30

Posto sam na SBB ISP gde mi je ‘zakucan’ dinamicki IP, da bih ga promenio postoje dva resenja:

1. Iskljuciti cable modem na duze od 12h
2. Promeniti Ethernet MAC

E, ovo drugo me zanima ako je iko uspeo pod OS X, takodje dobrodoslo bi bilo koje trece resenje da bih izbegao primenu onog prvog.

Hvala.

Profile

Posted: 19 October 2006 06:00 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  131
Joined  2005-05-05

pretpostavljam da mislis na promenu mac adrese na kablovskom modemu.
tesko ces to uraditi iz vise razloga.
1. sbb modemi navodno imaju podrsku za macintosh ali nemaju driver. znaci podrska je na nivou posto imaju utp port da mogu sa mocovima da rade kroz mrezu.
2. pitanje je da li na tim modemima moze da se menja mac adresa a to je nesto sto na windowsu ne mozes uraditi iz samog sistema vec preko drivera (koji za mac osx ne postoji barem kada sam ja gledao).
3. sbb tebe vidi i tvoju pretplatu preko mac adrese znaci ako zamenis mac adresu cao ode i pretplata i onda ces uci u zacarani svet balkanske tehnicke podrske.

Profile

Posted: 19 October 2006 09:14 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

A da modem privremeno utakneš u neku drugu mašinu ili ruter, pa onda vratiš na svoju mašinu?

A zašto bi menjao adresu dodeljenu od SBB-a?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 19 October 2006 09:18 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

hulja wrote:

pretpostavljam da mislis na promenu mac adrese na kablovskom modemu.
tesko ces to uraditi iz vise razloga.

Misli na promenu MAC adrese Ethernet karte u Macu. BTW, SBB ne vezuje IP uz MAC adresu modema, već uređaja koji je vezan za njega. Naime, pre jedno mesec dana je firma kojoj održavam server i mašine prelazila na SBB i, kako imaju server kod sebe u firmi, uzeli su postpaid paket. SBB je, zbog toga što im treba fiksna adresa, tražio da im dostavimo MAC adresu rutera koji će biti nakačen na modemu.

A za promenu MAC adrese na Macu, pretražiti MacOSXHints sajt, siguran sam da sam tamo video hint koji objašnjava kako to uraditi.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 19 October 2006 06:00 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-05

ne mogu da se slozim po ovom pitanju a evo i zasto.
od kada sam uzeo sbb modem proslo je 2 godine i do sada sam imao sledece kombinacije:
samo pc spojen preko usb.
pc preko usb i airport preko utp u isto vreme.
i na kraju access point koji ima i hub sa imac preko utp.
a i vrlo je logicno prodajem ti uslugu dajem ti modem ti se vidis i koristis uslugu preko uredjaja a uredjaj ima jedinstvenu mac adresu.
ako bi uzeo svoj modem odneo ga kod drugarice i spojio na njen sbb kabl sigurno bih koristio svoj flat internet.
e sada sto su u tom slucaju trazili mac adresu rutera je diskutabilno ali ipak su uzeli paket sa fiksnom ip adresom.
ako bi sada izvukao utp od modema iz access point-a i spojio ga direktno sa imac-om net bi sigurno radio.

Profile

Posted: 19 October 2006 07:25 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Složio se ili ne, tako je. Naime, IP adresu dobija uređaj nakačen na modem, ta adresa se vezuje uz MAC adresu Ethernet kartice uređaja i to je adresa koju SBB-ov DHCP server kontroliše. Modem ima svoju posebnu adresu kojom SBB pristupa istom kada podešava parametre, tj. sam se modem ‘javlja’ nekom njihovom serveru i taj sistem nema nikakve veze sa dodeljivanjem IP adresa korisnicima. BTW, modem radi u tzv. bridge modu.

A ti modem možeš da odneseš do komšinice i da ga koristiš sa paketom koji je aktiviran za taj modem, dokle god ste na istom SBB-ovom čvorištu, provereno u praksi letos kod moje sestre (pozajmila je modem komšinici koja je došla na desetak dana iz USA, komšinica stanuje u istom ulazu); kao i kod mene u zgradi pre godinu dana, upravo je SBB-ov majstor došao da pozajmi moj modem kako bi proverio da li kod komšije tri sprat iznad ima dobar signal ili je riknuo modem koji je doneo njemu.

Post edited by: madamov, at: 2006/10/19 19:28

Signature 

Profile

Posted: 19 October 2006 08:21 PM   [ # 6 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2006-09-30

Pošto ono sa isključvanjem modema na +12h i promenom na drugi ruter nije proradilo, uvek je ostajala ista IP adresa ‘zakucana’ za Ethernet MAC (mrežne karte, ne na modema naravno); moralo je na, ispostavilo se lakši načn..

Zašto spoofing?
Jednostavno, veća online sigurnost i anonimnost pre svega, što nam je SBB velikodušno uskratio. Više praktično objašnjenje bi bilo kod upotrebe RSS, p2p programa, torrenta i sl., gde se pokazalo da niži broj Q u IP adresi X.Y.Z.Q znač bržu i stabilniju vezu..

Rešenje za OS X:
1. Verzije starije od 10.4 link [ovde]
2. 10.4 i noviji

komandom ifconfig en0 naći trenutni Ethernet MAC (nešto tipa 00:15:ac:3b:20:41 npr)

gde prva 24bita tj tri grupe (npr 00:15:ac) predstavljaju sifru proizvođača a poslednje tri (iz primera 3b:20:41) su serijiski broj koji je moguće promeniti, najbolje poslednjih 8bita uvećati za 1 (41 npr na 42) i to:

komandom sudo ifconfig en0 lladdr [novi MAC]

i to bi bilo to!

Zanimljiva literatura za wireless:
http://home.jwu.edu/jwright/papers/wlan-mac-spoof.pdf

Happy spoofing to all 😊

Post edited by: sequoyah, at: 2006/10/20 18:12

Profile

Posted: 20 October 2006 03:00 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-05

ako se ne varam sbb dhcp dodeljuje ip adresu na mesec dana.
na windows sistemima ipconfig se moze iskoristiti za otpustanje i trazenje nove ip adrese.
probao sam ipconfig pod terminalom i man ali se nisam usudio da nekome dajem savete. izgleda da nema release renew opcije sto se tice ip adrese.
e sada sto se tice promene mac adrese.
spoofing?
spoofing pretstavlja ‘podvaljivanje’ lazne tj. tudje adrese.
ovde nema spoofinga. ti imas pravo da zamenis mac adresu (mada stvarno ne vidim zasto).
ti nisi sada anoniman zbog zamene mac adrese i toga sto si uspeo da dobijes drugu ip adresu.
to je kao da si otisao i zamenio registarske tablice na automobilu i sada kazes idem u pljacku niko ne zna da su ovo moja kola.
ako bi dhcp povezao mac i ip adresu zajedno to se naziva klijent rezervacija u sta ja sumnjam da sbb to primenjuje jer ne vidim sta bi time dobio.
ideja da u x.y.z.q ip adresi nizi q reflektuje bolju stabilniju vezu ne pije vodu.
polagao sam tcp/ip v4 i takve opcije ne postoje.
postoji doduse servis QoS ali na ovu situaciju ne moze da se primeni.

Profile

Posted: 20 October 2006 06:32 PM   [ # 8 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2006-09-30

hvala, uvažavam sugestije 😊
bilo kako bilo, ipak, radi se o ifconfig a ne o ipconfig komandi

ifconfig docs

Termin ‘spoofing’ mislim da stoji jer se ipak lažira serijski broj ehternet adaptera (do sledećeg restarta sistema) i po njemu dodeljuje nova IP adresa od provajdera.
Da, tačno, privremena SBB klijent rezervacija postoji, ne pitaj me zašto, samo mogu da kažem da mi se ni malo nije svidela ta ideja.
Lično sam protiv bilo kakvog tracing-a korisnika na netu i ne idem u nikakvu pljačku :laugh:

Profile

‹‹ Mac Server i primena      Glupi Trash ››