Samo malo OT pitanje za Maria- da li si koristio mozda Nikon D80 i sta preporucujes pocetniku u dSLR svetu koji je ‘teorijski potkovan’ a do sada je koristio samo ixus 😊
Nisam D80, poslednji dvocifren je bio D70, pa onda D200 i D300 😊
Bilo koji aparat koji se uklapa u budžet će dati dobre rezultate sa dobrim objektivima 😊 Manje više, koje telo imaš nije toliko bitno, dok god su dobra stakla na njemu 😊
D80 je skroz ok i nema veze da li si početnik ili ne. Poenta je, što kaže Mario, u kvalitetu stakla 😊
Međutim, bu2nine, u svetu digitalnih fotoaparata, nije dovoljno da samo objektiv bude dobar, već i senzor, a to kod Panasonika uglavnom nije slučaj. Jesu se oni spojili sa Nemcima za sočva, kao i Samsung (svi vidli od Sonija, al njima ide, a i Sony je izmislio senzor davne 1980. pa je saradnja sa Zeissom logična i plodonosna); ali senzori su im nikakvi. Vidi se na fotkama da objektivi ‘režu’ i da su dobri, ali se na 100% uvećenja tih fotografija uglavnom vidi gomila nepoželjnosti. Ono što možeš da učniš ako se i odlučš za Panasonic (ili Samsung) je da ne juriš megapixele. Verovao ili ne, fotografije su kudikamo bolje ako na senzoru ima 5MPx nego 8 ili ne daj Bože 10
zaista ne bih da pravim veliki offtopic,pa me slobodno preusmjerite na drugi forum gdje mozemo nastaviti diskusiju
hocu da pazarim uskoro nesto,mislio sam lx3,al ajd da se posavjetujem sa ljudima koji to bolje znaju-naravno i gdje je najbolje da ga kupim
evo do sad sam googlao,citao,
registrovao se na dizajn zonu i ostavio u oglase da kupujem lx3
pa ako se neko javi u sledecih mjesec,vrh
ako ne ne dolazim u bg i pazarim na karticu
eto Andrej ostah ipak uz Panasonic,ali ako imas neku drugu preporuku,obavezno javljaj
Ta Lajkica je ustvari Panasonic, to znaž, tako da im je i senzor isti. Sam aparat je izuzetnog kvaliteta. Fotografije takođe kad su dobri uslovi, dok u lošijim uslovima svetla ne želiš da ih gledaš na zumu od 100%
Imam fotografije u punoj rezoluciji napravljene tom Lajkicom, pa ako hoćeš, poslaću ti na mejl da vidiš o čemu pričam.
E sad, s obzirom da se radi o amaterskoj kamerici, pretpostavljali su da ćeš paliti blic kad ima malo svetla, a onda nema onih problema. Tako da ako od aparata očekuješ zabelešku (i to dobru) onda je to - to. Ali to nije Bresonova Leica…