Zdravo,
kupio sam 2 macbook-a od nekog gastarbajtera i oba traze sifru prilikom instalacije novih programa.
Nisam dobio disk, da li moze da se promeni sifra ili postoji neki drugi nacin.
Hvala unapred.
:blink:
cek dal’ to znaci da u bilo koji mek mozes tako da udjes ako ne znas sifru i koristis account-e koji vec postoje na njemu (s obzirom da je ta sifra koju trazi za instaliranje programa root sifra?
il’ sam pobrkao loncice?
Ali to jedino radi ako je uključen auto login koliko sam ja razumeo. Tako da je bezbednost sistema na mestu, jer ako si namestio auto login, znač da znaš šifru sistema, pa sa tim u vezi možeš i da je promeniš...
Naravno, možda se i varam :blink:
Situacija nije ništa bolja ni sa Windows-ima. Ubaciš Hiren’s BootCD, pokreneš Active Password Recovery, on ti ponudi da sam nađe SAM bazu sa user accounts podacima, a tvoje je samo:
1. da selektuješ naloge kojima želiš da resetuješ password;
2. upišeš Y kao potvrdu;
3. restartuješ mašinu i radiš šta hoćeš.
Nažalost, nije mi jasno zašto je ovo ostalo kao OGROMNA rupa u sistemu koji već decenijama slovi za najbezbedniji zbog svoje arhitekture (UNIX)... Ali, ako ništa drugo, barem nema virusa i trojanaca…
Nažalost, nije mi jasno zašto je ovo ostalo kao OGROMNA rupa u sistemu koji već decenijama slovi za najbezbedniji zbog svoje arhitekture (UNIX)... Ali, ako ništa drugo, barem nema virusa i trojanaca…
Ovo nije uopste rupa, zamisli da zaboravis sifru i da moras da reinstaliras ceo komp a na njemu imas gomilu vaznih podataka?!
Nija Apple duzan da brine da li ce nekom nestati racunar ili biti ukraden ili da li ce tvoj sef/brat/muz/zena/sestra da ti provale sifru!
Oni te zastite od hakera i virusa a to sto ti npr. zena ne veruje i hoce da ti provali u racunar ne bi li ti nasla slike kakve druge zene to nije problem Apple
Ovo nije uopste rupa, razmisli da zaboravis sifru i da moras da reinstaliras ceo komp a na njemu imas gomilu vaznih podataka?!
Ovo dvoje podvučeno ne ide u istoj rečenici - ako su ti važni podaci, nećeš zaboraviti šifru, već ćeš se truditi da je samo ti znaš, odnosno da bude što bolja/jača/sigurnija, tj. ako ti podaci nisu bitni, onda ti nije bitna ni šifra. 😛 😛 😛
To stoji ali kad imas kao ja jedno 20 koje kakvih akaunta i naloga, od email, fb, ovog onog i kada ti je svaka sifra preko 20 karaktera (slova, brojevi, specijalni znakovi) zaboli te glava kad trebas da se setis sifre, a plus sve su slicne 💋
Ali to jedino radi ako je uključen auto login koliko sam ja razumeo. Tako da je bezbednost sistema na mestu, jer ako si namestio auto login, znač da znaš šifru sistema, pa sa tim u vezi možeš i da je promeniš...
Naravno, možda se i varam :blink:
Ne, ne, ovo radi uvek, i kada je uključen i kada je isključen autologin. Problem je u tome što mac os ipak nije pravljen da bude serverski, nego pre korisnički sistem, tako da se ovo na kraju krajeva može uzeti kao feature pre nego kao rupa. A da se ne lažemo, svaki se sistem može razbiti, samo je pitanje vremena. Kod wina i mac os-a su u pitanju minuti, kod linuxa i unixa možda i celih 10 minuta, ali nema neosvojivog sistema.
A da se ne lažemo, svaki se sistem može razbiti, samo je pitanje vremena. Kod wina i mac os-a su u pitanju minuti, kod linuxa i unixa možda i celih 10 minuta, ali nema neosvojivog sistema.