‹ First  < 8 9 10 11 12 >  Last ›
10 of 14
Pregledanje fotografija na Mac-u
Posted: 22 January 2007 11:05 PM   [ # 136 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

A da..i za ovo rotiranje na osnovu Exifa..pričao sam o tome sa autorom Phoenix Slides-a, koji (Phoenix Slides) takođe rotira fotke tek kada mu se explicitno kaže.

Phoenix Slides doesn’t rotate jpegs unless you specifically ask it to. The reason is that some programs (including previous versions of Phoenix Slides!) might rotate photos without resetting the orientation tag.

Meni ovo i nije bilo neko opravdanje, ali ajde 😊

Profile

Posted: 22 January 2007 11:32 PM   [ # 137 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Je l’ se mozhda GC ubaci u context meni pa da postoji Right-Click, Convert To > (pa sad neka lista osnovnih formata, npr PNG, JPG, GIF)?

Pa nije to zabadava monstrum od 30Mb! (nemoj sad neko da mi pominje neke pisijevske zelje 😊)

Nego, odgovor je AHA! Imas CM opciju Batch convert a u programu namestis koje sve akcije zelis da ti odradi.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 23 January 2007 12:37 AM   [ # 138 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

ljubisha wrote:

Imas CM opciju Batch convert a u programu namestis koje sve akcije zelis da ti odradi.

ovo sam cak i ja znao! hehehe 😊

nego, Ljubisa, znas koliko sam/smo nevoleli komplikovane GC preference…E, pa sad kada je trebalo da GC prilagodim starom racunaru, nazvacu ih pre - kompleksne. Zaista su mi pomogle! Pogasio sam sve sto moze da ga uspori i VEOMA sam srecan. Evo, cak sam i sebi na kompu to isto uradio i jos sam srecniji 😊

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 23 January 2007 12:50 AM   [ # 139 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

voyager wrote:

A da..i za ovo rotiranje na osnovu Exifa..pričao sam o tome sa autorom Phoenix Slides-a, koji (Phoenix Slides) takođe rotira fotke tek kada mu se explicitno kaže.

Phoenix Slides doesn’t rotate jpegs unless you specifically ask it to. The reason is that some programs (including previous versions of Phoenix Slides!) might rotate photos without resetting the orientation tag.

Meni ovo i nije bilo neko opravdanje, ali ajde 😊

BS if you ask me…
Mislim, program bi trebalo da automatski rotira displej a ne sam fajl (tj. fajl se rotira sam ako ti naredish to).
Mozhda ja samo volim da komplikujem stvari, ali ako slika sadrzhi EXIF ja ne vidim razlog da se ona i fizichki rotira.

Uzgred, shto se CS2 context menija tiche… Jednom sam se zeznuo da mu kazhem da konvertuje neshto i htedoh se ubiti jer je to trajalo duzhe nego alternativna opcija (koja je bila ‘iskopiraj fajlove u taj i taj folder i pokreni svoj phpImageConverter ukucavanjem localhost/convert.php u svoj browser’ 😊)

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 23 January 2007 10:33 PM   [ # 140 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

nego, Ljubisa, znas koliko sam/smo nevoleli komplikovane GC preference…E, pa sad kada je trebalo da GC prilagodim starom racunaru, nazvacu ih pre - kompleksne. Zaista su mi pomogle!

Ma to je problem što daleko stanuješ. Da si bliže već bih ti sve lepo objasnio na sastanku. 😊

Nego… Problem!!!

Jel ima neko neki KodakPhoto CD ili neku pcd sliku pa proba da učta u GC (npr. 9.3)? Meni neće da je otvori i kaže da mu je nepoznat fajl! Čim stignem probaću i neke starije i novije verzije al ovo me je dokusurilo. Jeste da ljudi prave dobar program za male pare al generišu mnogo bagova u novim verzijama. :(

A i kad sam već tu da pitam jel ima neko na pozajmicu neki KodakPhoto CD. Interesuje me koji je to format diska i kako bih ja mogao da snimim nešto takvo? Zadnji put sam imao jedan pre neku godinu ali ga nisam kopirao već sam samo presnimio par slika. :(

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 24 January 2007 12:19 AM   [ # 141 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

ja imo pa bacio :(

stiglo mi uz neku knjigu, pregledo, bilo u fijoci dugo i kod zadnjeg formatiranja fijoke otislo…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 26 January 2007 11:49 AM   [ # 142 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  70
Joined  2006-10-16

Andrej wrote:

evo necega sto me zbunilo:
iMac G3 koji sam poklono zeni otvara one iste fotografije od 10.2Mpix, i koje meni zadaju problem, jako lepo! A kombinatorika je sledeca:
kod mene na kompu je Xee odgovoran za sve, osim ako mi treba nesto da brzo skacem iz foldera u folder da bih nasao (odokativnom metodom) neku fotku, tada otvaram iPhoto.
Na G-trojci, pak, dobitna kombinacija je sledeca: Graphic converter (da vidis sta trazis) koji kao munja otvara ceo folder i drag-and-drop na Xee koji je na doku.
Radi super! Mislim, ipak je to 350MHz, u vreme kada je ovo bilo ‘mnogo’ herca, 4Mpix je bio pojam!

i ja imam isti problem, xee sam testirao sa nekim manjim fotkama i oduševio se, al ove od 10mpix otvara puž brzinom. GC mi se ne koristi jer je debela i kompleksna svinjčuga od programa, a ViewIt mi pogrešno renderuje boje na RAW fajlovima (sve fotke su totalno zelene). Ima li nekog leka osim da prišrafimo xee tvorca da sredi malo taj engine i ubaci exif-based rotaciju 😉

Profile

Posted: 26 January 2007 08:07 PM   [ # 143 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

borko wrote:

kompleksna svinjčuga od programa)

ovo ti nije trebalo… 😊

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 27 January 2007 02:26 AM   [ # 144 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

borko wrote:

kompleksna svinjčuga od programa)

ovo ti nije trebalo… 😊

Ma izgleda da je ovde u pitanju mnoooogo spor komp ili razmažen korisnik. Na 1.25 mu treba 2 sekunde da se otvori plus još sekund za shortcut koji ti treba i to je to.

Signature 

Profile

Posted: 27 January 2007 11:07 AM   [ # 145 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

neznam sta od ta dva, na zeninoj Gtrojci samo Xee pokazuje da su fotke vece, inace ih GC (u browser-u) otvara maltene isto kao i na mom Miniju. Izbacio sam iPhoto, pogasio sve sto moze da uspori GC i JAKO sam zadovoljan brzinom i efikasnoscu. Ustvari, u toj kombinaciji, GC/Xee imam ono sto sam hteo: brz i efikasan browser sa brzim fullscreen pogledom na stvari!

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 27 January 2007 03:22 PM   [ # 146 ]
Member
RankRankRank
Joined  2006-10-16

ljubisha wrote:

Ma izgleda da je ovde u pitanju mnoooogo spor komp ili razmažen korisnik. Na 1.25 mu treba 2 sekunde da se otvori plus još sekund za shortcut koji ti treba i to je to.

nije ni jedno ni drugo, nego 12’ 1024x768 ekran… graphic converter ima previše raznih opcija koje mi savršeno ne trebaju, a da ga koristim samo za thumb view i dragujem do docka fajl za otvaranje, to mi ne treba baš. za to mi je mnogo lakše da koristim finder. idealan programčć za ovu namenu bi bilo nešto između ViewIt-a i Xee-ja, znač da mogu u finderu da doubleclickujem neki fajl, vidim ga u full screen i šetam gore-dole po fajlovima iz foldera ili opet doubleclickujem negde na ekranu i dobijem thumbview. jedini program sa peeceea koji mi nedostaje je faststone image viewer…

Profile

Posted: 27 January 2007 07:29 PM   [ # 147 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

lepo je to, ali kako da znam koji folder mi treba ako mi se folderi zovu Contax 001 pa sve do 320 odnosno Sony 0001 pa do 0190? A razvrstavanje fotki po temama mi je komplikovano. Jedino sto planiram da uradim letos na tu temu je upisivanje kljucnih reci za sve fotke.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 27 January 2007 08:55 PM   [ # 148 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Andrej wrote:

Jedino sto planiram da uradim letos

Pa, znaš kako kažu… ‘Život je sranje koje se odvija između dva plana’
😛 😛 😛

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 27 January 2007 10:21 PM   [ # 149 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

😊

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 27 January 2007 10:31 PM   [ # 150 ]
Member
RankRankRank
Joined  2006-10-16

Andrej wrote:

lepo je to, ali kako da znam koji folder mi treba ako mi se folderi zovu Contax 001 pa sve do 320 odnosno Sony 0001 pa do 0190? A razvrstavanje fotki po temama mi je komplikovano. Jedino sto planiram da uradim letos na tu temu je upisivanje kljucnih reci za sve fotke.

hm, jeste da ja malo logičnije razvrstavam foldere, al kako ti gc pomaže da nađeš fotke koje ti trebaju? ja u finderu držim onaj pregled sa ikonicama (tj previewom za fotke); tako da mi je manje-više isto

Profile

‹ First  < 8 9 10 11 12 >  Last ›
10 of 14