1 2 3 > 
1 of 3
Da se predstavim…
Posted: 15 July 2009 09:32 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  25
Joined  2009-07-15

Pozdrav svima prisutnima!

Dodjoh do ovog foruma tako sto sam trazio informacije o Mac-u.
Pre dva dana sam dobio ,od dobrog mi zeta, Power Mac G4.(Taman na vreme jer sam mislio da ‘prepeglam’ svoj PC na Linux).

Fantasticna stvar, jel?

E pa sad ovako..ja pojma nemam o Mac-u i njegovom OS.

Na masini imam instaliran Tiger,mislim da je 10.4:blink:  i gomilu nekih programa koji mi uopste ne trebaju!

Ocekujem da mi stigne i Tiger na CD-u pa da se kompletiram. Problem mi je sto nemam nikakvih drajvera (ako uopste i trebam da ih imam?) i ne znam kako da vidim koji mi je tip procesora,koja je grafika i neko cudno parce isop nje..te vas molim da mi malo pojasnite i/ili date neki link na kom bih moga malo da se poducim.😉

Imam i par potpuno windojz indoktriniranih pitanja:

Postoji li BIOS?

Hoce li na ovom mom G4 raditi neki ‘standardni’ USB hub?
mnogo me nervira sto ima samo dva USB ulaza pozadi…i da imam i na tastaturi jedan slobodan ali nedovoljno.

Sofware vec sam vec progouglovao i ponesto narucio al sad me zanima

kako da to instaliram?

I moze li mi neko reci gde se njemu nalaze sistemski fajlovi/datoteke i folderi? Ne bih da obrisem nesto sto ne bi smelo.

za sada toliko:)

Izvinjavam se adminu ako postoji post sa slicnim pitanjima a mozete ocekivati i po jos koje 😊

Hvala!

Post edited by: Vlajkovitch, at: 2009/07/15 21:34

Profile

Posted: 15 July 2009 09:37 PM   [ # 1 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-15

Umalo da zaboravim!

Hteo bih da ubacim jos jedan HD. Nije mi jasno gde ide drugi? Na,uslovno receno, ovaj koji je vec tu ili na neko od ova dva druga mesta?

Nadam se da ce me neko razumeti…

Profile

Posted: 15 July 2009 09:54 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  318
Joined  2009-03-04

Pogledaj ovde konfiguracije G4-ki.
http://www.everymac.com/systems/apple/powermac_g4/index-powermac-g4.html
Drajveri ti neće trebati, ali vidi dal može leopard na to (zavisi od snage mac-a); al trebalo bi da može.
Na to možeš instalirati samo retail (kupljen posebno) leoparda, ni jedan koji se dobija uz računar neće ti završiti posao.
Usb hab mora da radi, i to bilo koji.
Mac nema bios, jel ti treba?
Kako da instaliraš softver neću ti reći, kad probaš prvi put smejaćeš se sam sebi što si to pitao…
Pozdrav

Signature 

Make a system even a moron can use

Profile

Posted: 15 July 2009 09:59 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pozdrav i dobro dosao!

Mac je fantasticna stvar ali kao i svima koji predju sa PC treba malo vremena da prodje dok se ne naviknu.

Za pocetak drajveri ne postoje. Kada instaliras sistem sve je spakovano i sredjeno.
BIOS takodje ne postoji, kao sto je slucaj za Windowsom tako da bilo kakva petljana nisu moguca sto je i dobro 😊

U gornjem levom uglu imas Jabukicu klikni na nju pa na ‘About this Mac’, tu ces dobiti neke osnovne informacije onda klikni u tom istom prozoru ‘More info’ i dobices kompletan spisak svega sto posedujes 😊

Hub ce ti raditi, probaj da nadjes usb hub koji ima eksterno napajanje, tako je bolje. Naravno uvek se moze nabasati na neki hub tamo nekog proizvodjaca koji je zbudzen i skrljan koji ce da steka ali to je retko.

Sistemski fajlovi kao i fajlovi od aplikacija se nalaze na root-u tj. Macintosh HD, e sad ovo kod tebe moze biti preimenovano ali kad u Docku kiliknesn na prvu ikonicu ‘Finder’ i kada ti otvori prozor sa leve strane pisace ‘Devices’ i prva stavka je tvoh HD.

Instaliranje se vrsi tako sto se program prevuce u folder Applications, ovo vazi za manje i srednje programe, veci se instaliraju po principu next next. U 90% slucajeva ne treba restart kao kod Win-a.

====
EDIT:

Dok sam ja pisao ti odgovorio 😊

Post edited by: Markooo, at: 2009/07/15 22:01

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 15 July 2009 10:01 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Koja verzija OS-a, koji je procesor i ostale informacije o hardveru možeš saznati kad klikneš na jabuku u gornjem levom uglu i na About This Mac. Na tom prozorčetu About this Mac ćeš imati More info dugme. Ostalo će ti biti jasno.

Drajveri ti ne trebaju. Pošto je OS X ograničen na postavljanje na određen tip mašina, tj. na unapred poznate konfiguracije, svi potrebni drajveri su već prisutni na sistemu. Kad reinstaliraš sistem, gotovo 😊

Ne postoji BIOS u onom PC obliku, u koji ti uđeš i tu nešto podešavaš. Ali ima fora sa držanjem C tastera za boot sa CD-a ili T za boot u tzv. ‘target mode’, gde hard disk u mašini podigneš kao externi, pa sa druge mašine možeš pristupiti podacima na njima i mnoge druge.

Programe istaliraš tako što otpakovan program (obično je to ili običan zip ili dmg extenzija) samo prevučeš u Applications folder. Ako je extenzija paketa bila dmg, to je ustvari image, kao iso ili nrg na Windowsu, ona se mountuje, pa je unmountuj kad završiš sa prevlačenjem programa u Applications folder. Samo klikneš eject znak iza imena tog imagea i sistem ćé izbaciti image.

Deinstalacija programa ide po istom principu, njihovim običnim prebacivanjem u Trash, ali to postoje prefinjeniji i temeljniji načni. Skineš AppDelete ili AppZapper program pa taj koji želiš da deinstaliraš prevučeš na jedan od ta dva programa, pa ćeš videti šta će on pokazati da je još za brisanje. Onda mu samo kažeš da on to pobriše i to je to.

Koristeći neki od ta 2, pobriši i ostale programe iz Applications folderea.

Sistemski folderi su npr. u rootu /System, /Library, pa u tvom home folderu /Users/tvojuser/Library. U ovim Libraryjima se čuvaju podaci potrebni za rad samih programa koje imaš instalirane, tako da nekim ‘sređivanjem’ tog foldera, bez mnogo znanja (pogotovo onog u tvom Home folderu); bi završio samo sa nekim programima koji ne bi radili, tj. radili bi, ali kao da si ih upravo instalirao, bez korisničkih podešavanja i neregistrovani. Ima tu još par skirivenih sistemskih foldera koje ne vidiš jer su skriveni.

Svi USB uređaji kojima ne trebaju drajveri i pod Windowsom će raditi bez problema na OS X-u.

===
EDIT: Dok sam JA pisao, ONI odgovorili :D

Post edited by: Mario, at: 2009/07/15 22:02

Profile

Posted: 15 July 2009 10:30 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

P.S.

A onda nama kazu da smo zatvoreni za nove ljude i da ih docekujemo na djon, a gledajte kako smo se lepo nasli coveku

@Vlajkovitch

odgovorio sam ti za one diskove, nije problem da ih dobijes ali trenutno nisam u bg-u, kad se vratim sledece sedmice mozemo se dogovoriti 😊

Post edited by: Markooo, at: 2009/07/15 22:31

Signature 

Profile

Posted: 15 July 2009 10:54 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-15

SVAKA VAM CAST!

Dok sam iscitavao forum stigle i detaljne informacije!

Hvala na znanju, vec koliko sutra cu da isproveravam sta zapravo imam;)

@ Markoo
Hvala ti ! Ja sam u BG tek za par dana takodje tako da cucemo se! 😊

Hvala svima jos jednom,sutra cu da izvestim stanje!:):)

Profile

Posted: 16 July 2009 01:57 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-15

nadjoh ovaj sajt i tu informacije na osnovu seriskog broja masine..

malo sam u downu zbog brzine CPU-a…

aantalip: 1
Serial number:
XXXXXXXXXName: Power Macintosh G4 (AGP Graphics)
Model: M7641 PowerMac G4 400MHz
Group1: PowerMac
Group2: G4
CPU speed: 400MHz
Bus speed: 100MHz
Memory - number of slots: 4
Factory: CK (Cork, Ireland)
URL: Technical specifications by apple-history.com code_to_number: 8UG - 4H62043WU9E

Model introduced: 1999
Production year: 2000
Production week: 10 (March)
Production number: 10216 (within this week)
Uitbreidingen: Uitbreidingsmogelijkheden van dit apparaat

da se drzim ja Tigra?

Profile

Posted: 16 July 2009 02:17 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Pa ne moze vise sve i da hoces.

Signature 

Profile

Posted: 16 July 2009 02:20 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Drz se tigra, drugo i ne moze

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 16 July 2009 03:40 PM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-15

OK. Meni je i to dosta!
a jel iluzorno razmisljati o nekoj nadogradnji?
Memoriju cu da koknem na 1Gb samo dok je nadjem:)

Moze li se zameniti CD drive? Ili da uzmem neki externi bolje?

*note*
ubacio kingston DT u tastaturu i prijavio mi da nema dovoljo struje da pokrene uredjaj.
Nije problem,ubacio ja to pozadi i sve ok.
Cisto javljam prve utiske i desavanja:)

Evo i detaljnije sa about this Mac:

[size=2]Machine Name:

Profile

Posted: 16 July 2009 03:41 PM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-15

ma odlican je meko!

Profile

Posted: 16 July 2009 04:24 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Hard i memorija se uvek mogu nadograditi ali ni to ne ide previse. Leopard ti nece na tome raditi /mozda neki uhakovani da radi ispod 800MHz/ a Tiger ti je sasvim kul.

Uzmi neki usb dvd rezac ili tako neku skalameriju mada moze se i taj zameniti.

Signature 

Profile

Posted: 16 July 2009 05:51 PM   [ # 13 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Sto se usb-a tice, imas PCI USB2.0 varijante, imam i ja neku koja dolazi sa osx driver-om, mada mislim da ti nece ni trebati. DVDrw na usb nemoj nikako, kupi najobicniji interni ATA dvd rw, onaj od 22e :D
sto se memorije tice, moze da se nadje, ali tesko samo tako, tu je sd ram. HDD nece moci veci od 128GB, a sto se usb-a na tastaturi tice, cak i da imas na kompu 2.0 na tastaturi ce biti 1.1, sto znaci 12Mbs umesto 400Mbs koliko je na USB 2.0.
Lea nemoj da skidas hakovanog, jer je gubljenje vremena, i to nece nikako da radi. Sa giga, tigar ce da prede, i to neka ti bude poslednji sistem, nemoj dalje od toga.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 16 July 2009 06:02 PM   [ # 14 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-15

@marko

ma jasno je za memoriju.
Ostajem na tigricu.

Znaci kuim ATA DVDrw i zamenim?

To ne bi trebalo da bude tesko.

Sto se tice memorije,u Parizu 512Mb kosta oko 17-18evrica..sto se nikako ne moze porediti sa 47e ili tako nesto sto sam ovde video…
Iscimacu ove moje ‘odozgo’ da mi salju;)

@ Cika_kosta
a sto nisi za usb DVD?
i sto nece moci veci HDD od 128??
kakve veze ima? to je samo storage..

Post edited by: Vlajkovitch, at: 2009/07/16 18:03

Profile

Posted: 21 July 2009 10:16 PM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-15

😊 nesto sam se zaglupeo..znaci meni treba sd ram ? i nikakva druga oznaka?

opameto se…:)

Post edited by: Vlajkovitch, at: 2009/07/21 22:28

Profile

1 2 3 > 
1 of 3