1 2 > 
1 of 2
Takodje ne da opciju Cut
Posted: 21 August 2009 03:57 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  493
Joined  2009-02-06

Ne znam zasto ali nijednom do sada nisam uspeo da koristim opciju ‘cut’ vec sve idem preko ‘copy’, koja je fora?

Profile

Posted: 21 August 2009 05:04 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Cut postoji samo u verijanti sa tekstom, cut foldera i drugih fajlova kao na Win-u nije moguce jer OS X ne daju tu opciju.

(ne mogu sada da nadjem clanak gde sam ovo citao ali dosta lepse i bolje napisano)

Ako cut radi sa npr. text editom sve je kul ako ne e to je onda problem.

Post edited by: Markooo, at: 2009/08/21 17:05

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 21 August 2009 07:27 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  318
Joined  2009-03-04

Oni su to objasnili kao stvar korisničke sigurnosti.
Ne postoji Cut file-a jer ako se file cut-uje, ne paste-uje nigde i nakon toga se izloguješ, restartuješ ili ti se sruši sistem iz ko zna kog razloga (tipa nestane struje) može se desiti da jednostavno ostaneš bez njega…
Moja predpostavka je ako je Windows napravljen za glupake, MacOS je napravljen za debile i isključeno ti je sve čme bi ti mogao da dovedeš u pitanje tvoje podatke ili sistem…
Ali možeš koristiti Move ako imaš dva foldera jedan pored drugog otvoreni jednostavnim prevlačenjem, ne moraš da kopiraš pa brišeš...

Signature 

Make a system even a moron can use

Profile

Posted: 21 August 2009 08:18 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Miroslav wrote:

Moja predpostavka je ako je Windows napravljen za glupake, MacOS je napravljen za debile i isključeno ti je sve čme bi ti mogao da dovedeš u pitanje tvoje podatke ili sistem…

Da, što bi rekli braća Strugacki: ‘Teško je biti bog’.

Problem sa ovakvim pristupom je što na kraju izazoveš upravo one posledice koje si želeo da izbegneš. Tako da danas, 2009. g., nemamo komandu Cut u Finderu ali smo zato u prvoj verziji aktuelnog sistema imali brisanje podataka po prekidu komunikacije između računara i eksternog storage-a. Tačno ono od čega nas veliki braca štiti, pošto smo debili.

Tako da bih više voleo da me ne drže za debila, jedino što su postigli je da ne kupujem/ne instaliram ništa što je prva verzija. 

Ovde ima programera, možda bi neko mogao u par reč da objasni koliko je komplikovano napisati nešto što ne bi brisalo/pomeralo fajl sve dok se ne napravi zdrava i prava kopija. Ako se ne varam, to upravo tako radi na windowsu.

Post edited by: DS_Store, at: 2009/08/21 20:19

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 22 August 2009 12:36 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

DS_Store wrote:

Ovde ima programera, možda bi neko mogao u par reč da objasni koliko je komplikovano napisati nešto što ne bi brisalo/pomeralo fajl sve dok se ne napravi zdrava i prava kopija.

Zašto bi ovakav pristup bio komplikovaniji nego neki drugi?
Mislim, ljudi su napravili ceo operativni sistem, a teško im je da naprave rudimentarno kopiranje fajlova…

Sve je stvar filozofije i šta je kome logično.
Cut, koliko ga ja shvatam, znač ‘obriši i baci na clipboard’ - što u radu s fajlovima može da dovede do problema koji su ranije spominjani. Pogotovo zbog onog ‘clipboard’ dela, gde ide mešano meso - pa jedan cut foldera praćen copy-em reda teksta znač ‘briši folder’ - što je ipak zajeb.
Cut je ok staviti svuda gde postoji undo - a da se undo uvede u ovu priču treba je zakomplikovati na nekoliko mesta. Tok misli mi je malo preopširan, pa neću da drvim - ali sve u svemu - sve bi moglo da se izvede, ali se opet vraća na pitanje - da li mi želimo da dovedemo korisnika u takvu situaciju ili ne.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 22 August 2009 09:25 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

A ja ne razumijem što je to toliko komplikovano da ne može da se realizuje normalno? Windows ima cut i bolji move od OS X godinama. Svi znamo da OS X ima problematičan move, a izgleda da su ga popravili u Snow-u.

A i cut može da se riješi tako što će se npr. samo u RAM-u Finder-a napraviti flag da je taj i taj fajl/folder markiran za cut i tek kad se desi paste operacija da se radi copy, pa onda delete… Bez ikakve potrebe za dodatnim komplikovanje stvari uvođenje 43 rutine za provjeru koncentrata kod Mujinih prasića na putu za Mars… :laugh: :laugh: :laugh:

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 22 August 2009 02:20 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  318
Joined  2009-03-04

Nije ovde pitanje dal može, nego dal hoće.
Ljudi koji su napravili najbolji sistem na svetu sigurno mogu da naprave glupavi cut, ali neće iz onih razloga koje su naveli…

Ne znam zašto vam toliko treba? Move je dovoljno, zar ste toliko zavisni od Windows-a? U pitanju je drugi načn razmišljanja, oni ne misle da je to potrebno i kraj…

@Castor Inače kao što znaš kada se mašina ugasi sve iz RAM memorije nestane i nikakv flag ne može da spasi te podatke. Flag-uje se sam file, i ne briše se kad se u clipboard stavi nešto drugo već se vraća gde je i bio…

Post edited by: Miroslav, at: 2009/08/22 14:21

Signature 

Make a system even a moron can use

Profile

Posted: 22 August 2009 04:04 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

castor wrote:

... i bolji move od OS X godinama. Svi znamo da OS X ima problematičan move, a izgleda da su ga popravili u Snow-u.

Bez namere da ulazim u prepirku, može li malo objašnjenje koje su to ‘osobine’ pomeranja fajlova bolje u Win-u? Koliko ja mogu da primetim, sve je manje više isto, čak mi načn promene ponašanja drag&drop uz pritisnute tastere više odgovara na Meku… Možda ne znam šta to sve Win nudi, pa zato pitam.

Profile

Posted: 22 August 2009 07:01 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Čitao sam o tim razlikama između dva OS-a. kada je bilo ono sa 10.5.0 da se krene u move akciju (a to je nešto najbliže cut-u) i originalni fajl je bio brisan ukoliko je transfer bio prekinut npr. tako što je neko izvukao data kabl i sl.

Ako sam dobro razumeo, Win tu stvar radi tako što prvo iskopira fajl pa obriše original i to mi deluje savršeno logično. Tako da i ako se operacija prekine ništa se ne dešava sa fajlom koji je cut-ovan. U to sam se i sam više puta uverio. Ali sa Mac OS-om stvari nisu tako stajale i to se manifestovalo prethodno opisanim bug-om.

Naš dragi Apple po neki put plaća ceh (zapravo, plaćamo ga mi) tome što projektuje stvari za imaginary land u kome nema npr. nema prekida veza i sl. ovozemaljskih stvari pa dolazi i do spomenutih siuacija. Ne znam koji je to razlog zašto ne možemo da imamo cut u Finderu ali mora da je nešto užasno promišljeno i za nas dobro, kao što se ispostavilo i za istu operaciju u iPhone OS-u.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 22 August 2009 10:56 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

milke wrote:

castor wrote:

... i bolji move od OS X godinama. Svi znamo da OS X ima problematičan move, a izgleda da su ga popravili u Snow-u.

Bez namere da ulazim u prepirku, može li malo objašnjenje koje su to ‘osobine’ pomeranja fajlova bolje u Win-u? Koliko ja mogu da primetim, sve je manje više isto, čak mi načn promene ponašanja drag&drop uz pritisnute tastere više odgovara na Meku… Možda ne znam šta to sve Win nudi, pa zato pitam.

hmm ne bih rekao…koliko mene secanje sluzi (uglavnom lose) move je ipak bolji na Mac OSX-u.

Na desktopu imam .mp3 fajl, pustim ga u iTunes-u, on svira i onda se setim da taj .mp3 fajl treba da premestim u neki folder na harddisku, i ja ga lepo prevucem u drugi folder i on se prebaci a iTunes i dalje svira (iTunes podesen da ne importuje fajlove sam tj. da ih ne ubacuje u svoj Music Folder); isto tako i sa filmovima i svim drugim fajlovima. I ova opcija mnogo sluzi jer imam pristup fajlu iako se on izvrsava.

Dok na Win-u kada pokusas nesto gore navedeno Windows kaze ‘Ne moze, fajl je trenutno u upotrebi’

Mozda se ovo promenilo u skorije vreme ali siguran sam da je na XP bilo ovako.

Tako da move fajlova ipak bolje radi na Mac OS X-u bar za mene.

B)

Post edited by: Markooo, at: 2009/08/22 22:56

Signature 

Profile

Posted: 22 August 2009 11:06 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

U redu, ja sam neprecizno postavio pitanje, a i pogrešno sam te razumeo. Tvoje zapažanje da je bolje na Winu sam shvatio čsto sa stanovištva ‘user experience’, a ne implementacije. Jasno je da je implementacija na Meku lošija.

Profile

Posted: 23 August 2009 01:09 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Markooo wrote:

hmm ne bih rekao…koliko mene secanje sluzi (uglavnom lose) move je ipak bolji na Mac OSX-u.

Na desktopu imam .mp3 fajl, pustim ga u iTunes-u, on svira i onda se setim da taj .mp3 fajl treba da premestim u neki folder na harddisku, i ja ga lepo prevucem u drugi folder i on se prebaci a iTunes i dalje svira (iTunes podesen da ne importuje fajlove sam tj. da ih ne ubacuje u svoj Music Folder); isto tako i sa filmovima i svim drugim fajlovima. I ova opcija mnogo sluzi jer imam pristup fajlu iako se on izvrsava.

Dok na Win-u kada pokusas nesto gore navedeno Windows kaze ‘Ne moze, fajl je trenutno u upotrebi’

Mozda se ovo promenilo u skorije vreme ali siguran sam da je na XP bilo ovako.

Tako da move fajlova ipak bolje radi na Mac OS X-u bar za mene.

B)<br><br>Post edited by: Markooo, at: 2009/08/22 22:56

Ovo o čemu ti pričaš nema direktne veze sa move opcijom, već je to više opcija fajl sistema koji neki operativni sistem koristi, a u ovom slučaju Mac OS X. Čini mi se da je Journaling, pored drugih stvari korisnih za korisnika, odgovoran i za ovo. Zato što Windows nema Journaling file system,  nije ni moguće da jedan fajl u istom trenutku otvori više aplikacija. TU je jedna od mnogih prednosti OS X-a na Windows operativnim sistemima.

Post edited by: castor, at: 2009/08/23 01:10

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 23 August 2009 01:41 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Ako se ne varam ako jedan fajl prebacim sa jednog na drugo mesto to spada pod ‘move’.

A sto se tice cut opcije, hvala im sto ne postoji, ovako moram da kopiram fajlove ali kad slucajno izbrisem neki fajl/folder/i sl. i onda ga nadjem u nekom tamo folderu veoma se obradujem. Da je kojim slucajem postojala opcija cut malo sutra bi nasao taj fajl/folder/app/sl.

Ista stvar kao kad pokrenem neku aplikaciju sa mountovanog diska i on mi ne da da unmountujem disk sve dok ne iskljucim app, ili ako pokrecem nesto sa dvd ili cd-a npr. film nece da izbaci disk sve dok ne izgasim applikaciju ili fajl koji se izvrsava. Hvala Apple.

Na WIn dok gledas film slucajno zabodes Eject ili tako nesto i izbaci ti cd, ublokira program, pa ako ga ne uspes izgasiti onda moras da opet stavis disk da on to procita pa da izadjes. Haos.

Poenta ne imanja cut opcije je ta da nam ne treba jer da nam treba ugradili bi je oni. Isto kao famozni cut/copy/paste na iPhonu, hajmo realno koliko to stvarno koristite, evo usudicu se da kazem da ne koristite uopste ili koristite toliko mizerno da je cak i zanemarljivo. Ja ne kazem da ne postoje ljudi kome to stvarno treba ali prosecnom korisniku otprilike ne treba.

Moje misljenje. No h8

Post edited by: Markooo, at: 2009/08/23 01:49

Signature 

Profile

Posted: 23 August 2009 05:56 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

castor wrote:

Čini mi se da je Journaling, pored drugih stvari korisnih za korisnika, odgovoran i za ovo. Zato što Windows nema Journaling file system,  nije ni moguće da jedan fajl u istom trenutku otvori više aplikacija. TU je jedna od mnogih prednosti OS X-a na Windows operativnim sistemima.

Nema to veze sa journalingom, već kako OS kontroliše dozvole pristupu fajlovima. Jednostavno, UNIX dozvoljava da više procesa pristupi i-nodu fajla (tako da možeš da otvoriš iisti fajl iz više programa bez ikakvih problema); a pristup fajlu ide preko deskriptora i pristupa se i-nodu, ne veže se za putanju fajla (putanja je potrebna samo prilikom dobijanja pristupa, posle se može menjati po volji, ali i-nod je tu gde jeste); te zato iTunes lepo svira pesmicu, a ti možeš da je šetaš po direktorijumima do mile volje.

Journaling je nešto sasvim drugo, samo ime kaže, veđenje dnevnika o promenama u fajl sistemu.

Uostalom, sve ovo bi mogao da objasni neko sa mnogo većom pozadinom u UNIXu i fajl sistemima (mipko?)

Profile

Posted: 23 August 2009 06:56 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Markooo wrote:

A sto se tice cut opcije, hvala im sto ne postoji, ovako moram da kopiram fajlove ali kad slucajno izbrisem neki fajl/folder/i sl. i onda ga nadjem u nekom tamo folderu veoma se obradujem. Da je kojim slucajem postojala opcija cut malo sutra bi nasao taj fajl/folder/app/sl.

Ista stvar kao kad pokrenem neku aplikaciju sa mountovanog diska i on mi ne da da unmountujem disk sve dok ne iskljucim app, ili ako pokrecem nesto sa dvd ili cd-a npr. film nece da izbaci disk sve dok ne izgasim applikaciju ili fajl koji se izvrsava. Hvala Apple.

Moram priznati da imaš vrlo kreativne načne manipulacije fajlovima :laugh:

Što se tiče ovog iz prvog pasusa tačno znam šta želim da bacim, šta želim da dupliram a šta da premestim. Čak i da mi nestane nešto (da sad ne uzlazimo u priču Time Machine i sl.) pa radije bih i ostao bez tog fajla nego da me velii braca štiti od mene samog, mislim stvarno, po toj logici čovek treba da pravi po pet kopija svakog fajla a move i cut treba ukinuti totalno.

Ovo što si spomenuo u drugom citiranom pasusu mi je jedna od stvari kojima su se opasno približili njinjdovsu i koja me strašno živcira (drugo je potvrda da se žele pokrenuti programi koji su friško skinuti sa neta).

Tako je bilo mislimi u Jaguaru, pa su to ispeglali i onda se ponovo pojavilo. Probaj npr. da otvoriš Trash u kome se nalaze neki fajlovi. Idi na Empty Trash i šta će se dogoditi? Kanjta se briše a prozor najnormalnije zatvori. Zašto se ne bi moglo uvesti nešto slično za mountovane diskove? Ako je app onda da te lepo pita da li hoćeš da je isključš jer bi disk da izađe malo napolje. Film isto. Jok, ovako dobijem neku generičku poruku da je nešto ‘in use’ pa ako imam otvoren program - ni po jada ali sve češće mi se dešava da nešto ne mogu da izbacim disk niti da obrišem fajl a da ništa nije otvoreno. Onda na kraju kao najgori paćenik idem okolo i gasim jedan po jedan program dok ne uspem. Po ovom pitanju je daleko najgori Preview ali je i Mail u skorije vreme počeo da se ‘ponaša’.

Markooo wrote:

Na WIn dok gledas film slucajno zabodes Eject ili tako nesto i izbaci ti cd, ublokira program, pa ako ga ne uspes izgasiti onda moras da opet stavis disk da on to procita pa da izadjes. Haos.

Kao što sam prethodno napisao, ne znam zašto bi ovo bila jedina alternativa? Zar je to jedini načn implementacije? Ako nas u vezi cut opcije čuvaju od ovakvih stvari onda bi možda neko trebao da im piše i da im predloži da promene pristup problemu i da nađu načna da ne ispadne sve ovako na kraju.

Markooo wrote:

Poenta ne imanja cut opcije je ta da nam ne treba jer da nam treba ugradili bi je oni. Isto kao famozni cut/copy/paste na iPhonu, hajmo realno koliko to stvarno koristite, evo usudicu se da kazem da ne koristite uopste ili koristite toliko mizerno da je cak i zanemarljivo. Ja ne kazem da ne postoje ljudi kome to stvarno treba ali prosecnom korisniku otprilike ne treba.

Moje misljenje. No h8<br><br>Post edited by: Markooo, at: 2009/08/23 01:49

Ovo što si napisao ‘da nam ne treba jer da nam treba ugradili bi je’ - stvarno ne znam šta da ti kažem… windows logika 100%... ajd’ razmisli malo o sledećem - da nam treba opcija da se network sharing sam uključ po restartu - ugradili bi ga? 😉

‘famozni cut/copy/paste na iPhonu’ koristim svaki bogovetni dan, noon-stop, punom parom. Tek sada je jasno zbog čega ga ranije nije bilo - tada se u svojoj punoj slavi prikazuje šta znač nedostatak multi taskinga. Da eksplicitno naglasim - to je još jedna stvar od koje nas Tatica štiti, pošto smo mi debili. Ako još uvek ne postoji baterija koja može da iznese taj multitasking pa zbog tog razloga nema ccp onda lepo recite tako ali stvarno je besmisleno objašnjavati da to ne treba.

Ista situacija je i na Mac OS - cut u Finderu ne postoji, niko nije rekao zašto ali znamo da nam ne treba jer da nam treba oni bi ugradili??? :whistle:

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 23 August 2009 10:18 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Ne kazem ja da je Mac OS X najsavrsenija stvar na svetu, i taj Sharing me opasno nervira jer mi treba al eto ja cut vrlo malo koristim ako na Mac-u tako i na iPhonu, takodje postoje te neke sitnice koje mi znace a to je taj ‘in use’ i da volim da imam po 5 kopija jer sam dosta paranoican po pitanju fajlova koji mi trebaju.

Kao sto rekoh moje misljenje. 😉

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2