Dame i gospodo SMUG-ovci,
Pre nedelju dana sam kupio iMac 2.8 od jednog od clanova SMUG-a. Veoma sam zadovoljan sa mashinom.
Kad sam ga kupio nisam reinstalirao Leopard. Covek je sklonio sve svoje fajlove, ali mi je ostavio instaliran sav software, pa mi je ushtedao dosta vremena. Jedna od aplikacija je rEFIt koji mi (kao sto vecina znate) daje boot menu da izbiram OS koji hocu da startujem. Particiju 100Gb na kojoj je bio instaliram prethodni secondary OS smo formatirali te je sada prazna. Koristio sam je da instaliram Windows 7 preko VMWare-e, sve je lepo radilo ali sam shvatio da virtuelizacija nece biti dovoljno dobro reshenje na duze staze. Ponovo sam formatirao particiju i odlucio da Win instaliram preko BootCamp-a.
Tu sam naisao na prvi problem.
BootCamp Assistant mi je prijavio da ne mogu zapoceti instalaciju dok mi HDD ne bude u jednoj MAC particiji. Ok rekoh, daj da roknem ovu particiju pa da nastavim. Ispostavilo se da to bas i nece moci ili ja ne znam kako.
Izgooglao sam malo i video da (mozda) i nema potrebe za BootCamp-om, ako vec imam instaliran rEFIt. Video sam takodje i neka reshenja kako da uklonim rEFIt brisanjem foldera EFI iz root-a Macintosh HD particije (Mac OS X) i da se doticni boot menu vise ne pojavljuje, ali upozoravaju da moze doci do nekog kurslusa sa Mac OS X-om, pa sam iskreno od toga odustao.
Dakle sta mi je ciniti?
1. Skrkati sve, reinstalirati Leopard od pochetka i sve postaviti na jednu particiju, pa BootCamp polako. (Ne radi mi se ovo, jel sam vec dosta vremena potrosio na setovanje comp-a za svoje potrebe).
2. Brisati taj EFI folder, i nadati se da ce sve biti OK.
3. Ostaviti rEFIt i probati instalaciju Win-a preko njega u tu praznu 100Gb particiju koja sada nema nikakvu valjanu funkciju. I naravno kako se ovo tacno radi uz pomoc rEFIt-a?
Jedna mala napomena. Kada odem u System Preferences>Startup Disk ne pojavljuje mi se ni jedna ikonica za Mac OS X, samo Network Startup. Jel to normalno? Ako nije, jel to ima veze sa rEFIt-om?
Hvala Vam unapred.
Cke.