1 2 3 >  Last ›
1 of 9
SaneDesk
Posted: 27 August 2009 04:06 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

http://www.greatholywars.com/SaneDesk.0.05.dmg

Edit: popravljen URL, mlados ludos :(

Early beta ali je dosta testirana—beta zbog toga sto sve opcije jos nisu implementirane. Prilicno bezbedno za testiranje. Cenim svaki feedback.

Nemam jos ni pravu sales zvaku, sajt, forum ili banere, sve ce doci za par nedelja.

SaneDesk uvodi virtuelne desktope ZA DESKTOP ikone i foldere. Mozete da imate haos na desktopu ali da ga organizujete po projektima ili primenama pa da ipak sve bude pod konac 😊 (ovo ce morati da se doradi, jel da?)

Strpljenja kad svicuje desktope i bez panike, svi fajlovi su tu!

Mozda ce trebati web guy ako budem mogao da priustim tako nesto u prvo vreme, ne volim da radim web previse.

Pitanja? Komentari? Karma? (nemojte jos da trosite karmu, bice popusta kad krene shareware)

Post edited by: dusanx, at: 2009/08/27 16:13

Post edited by: dusanx, at: 2009/08/27 16:14

Profile

Posted: 27 August 2009 04:43 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Opa! Svaka čast!
Nabo si upravo nešto o čemu sam razmišljao, a možda i pisao negde na forumu, po meni bi ovakva mogućnost trebala da bude ugradjena u Spaces.
Ali, pošto nije, eto tebi prostora za odličnu aplikaciju. Super!

Šta planiraš dalje? Kaži kud si krenuo, pa da onda izletimo sa nekim komentarima i idejama. Funkcija je tu, radi bez frke na snow-u, još malo kozmetike i eto ga 😊

Pozdrav, samo rokaj!

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 27 August 2009 05:09 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Bravo za aplikaciju, dosta je dobra i zanimljiva ali upotrebnu vrednost ce tek steci ako napravis da stoji u meni baru ovako tesko.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 27 August 2009 06:07 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

@drdra:

Ideja je da od ovoga nastane neki laki shareware—nag screen, puna funkcionalnost pa ko hoce da plati nek plati.

Za ovu betu mi je bilo najvaznije da funkcije rade kako treba. Neka sminka ce biti obavezna pre finalnog pakovanja. Ono sto pokusavam je da aplikacija ostane sto jednostavnija i da radi posao. Lako mi je da zakomplikujem ali mislim da to nije pametno kod ovakvih utilitija.

Grub plan je da izbacim sajt i prodaju za nedelju-dve.

@Markooo:

Bice i meni bar menija ali verovatno u sledecoj reviziji. Moram polako, imam maca skoro tri meseca pa ucim 😛

@forum:

Ako ima neko da je dobar sa:
-dizajnom aplikacije
-dizajnom sajta (statickog) sa forumom (nekim) i banerima
-reklamnim savetima ili vodjenjem kampanje
-itd

Ukoliko ste nezni prema startapu mozemo da se dopisujemo dpx3001 na gmailu. Dobra vest je da ko se zainteresuje verovatno ima stalnog posla.

Profile

Posted: 27 August 2009 08:45 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pre svega drugog, svaka čast na pisanju programa za našu platformu. Imaš karmu na keca 😉

Probao sam SaneDesk, isprva treba par sekundi privikavanja na interfejs različt od onoga na koji smo navikli ali jako brzo se mogu pohvatati konci.

Ono što ja vidim kao problematično je sledeće: SaneDesk mi stoji na Desktopu, odakle sam ga prebacio sa image-a. Napravio sam novi desktop u SaneDesk-u, aktiviram ga i nemam ništa na njemu izuzev ikonice hd-a. Gasim SaneDesk i više ne mogu da pristupim fajlovima koji su mi bili na prethodnom desktopu? Ulazim u hd i naravno ~/Desktop folder je prazan.

Helpa nema pa ne znam kako si ti zamislio da se ovakve situacije rešavaju? Ako neko napravi npr. 4 različta desktopa i razbaca raznorazne fajlove po njima, kako bi pristupio fajlovima sa neaktivnih desktopa jednom kada se izađe iz SaneDeska? Jedino rešenje koje sam našao je da pokrenem SaneDesk iz Recent Items i da sve vratim na staro ali šta je sa ljudima koji imaju broj Recent Items-a setovan na None?

Eto, to je ono što sam primetio ovako na prvu loptu, možda ti znač kao korisnički feedback, možda ne ali u svakom slučaju samo napred, držim(o) ti palčeve!

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 27 August 2009 10:11 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

@DS_Store:

Hvala 😊

Sto se logike tice, potpuno tacno, to moram da resim. Ima tu jos zackoljica tipa sta se desava kada hocu ‘merge and delete’ a ima duplih fajlova. To isto nije reseno a u najgorem slucaju ce korisnik imati dva fajla sa istim imenom i oba menjana. Ne sme da se merdzuje, ne sme da se bira samo jedan. Brrr.

Feedback je dragocen, samo udrite 😊

Profile

Posted: 28 August 2009 01:48 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Slazem se da je najbolja varijanta menu bar.
Kliknes - izadje lista desktopa, pa biras.

A mozda bi moglo da recimo klik na neki od desktopa zapravo otvori njegov folder, u kojem se pokazu fajlovi koji su na njemu. A?

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 28 August 2009 02:20 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Ovako, ja ću uglavnom samo da kritikujem, ali nemoj to pogrešno da shvatiš, naprotiv.

Odmah da kažem moje mišljenje u vezi budućih planova… Sve zavisi od toga šta hoćeš sa ovime, ali ako planiraš išta ozbiljnije, nemoj ni da pokušavaš da sve odradiš (program, sajt, forum i ostalo) u nedelju - dve, jer jednostavno NEMA ŠANSE. Razumem da ti je stalo da što pre objaviš svoje delo, ali ako juriš tako brzo, samo ćeš se razočarati. Kada sam počnjao sa Springijem, imao sam istu ideju, da u dva - tri meseca sklepam sve i zaista sam u tom vremenu imao funkcionalan program, koji se tada, pre četiri godine, spolja ništa nije razlikovao od sadašnje verzije, ali je bilo puno posla na doradi, kako bi to bilo zaista nešto što će ljudi koristiti i čak biti spremni da plate. A da ne pričam o infrastrukturi (sajt, procesor naručvanja i plaćanja…).

Tako, pa sada ako imaš nameru da uvažiš moje sugestije - čtaj dalje, ako ne - onda u nastavku nema ništa što bi te zanimalo.

Prvo malo o programu…

Ideja je odlična (lično, teško da ću da koristim jer uvek desktop držim čstim, nikada više od par ikona, ali ko zna, možda me tvoj programčć natera da promenim navike); realizacija je jako slaba.

1. Ako želiš da zaista napraviš kvalitetan program za Mek, zaboravi na FreePascal (koji si, čni mi se, koristio); RealBasic i ostale slične frejmvorkove i API-je. Samo native Epl frejmvorkove i nema bežanja od toga. Naravno, uvek možeš da koristiš nešto-ko-zna-šta da odradiš određenu stvar u programu (meni recimo ZIP arhive obrađuje čsta C++ biblioteka); ali za samo jezgro programa i posebno UI, samo Cocoa (a može i Carbon ako ćeš i dalje da ideš samo na 32 bita, što ti ne preporučujem).

Znam da ćeš sada da pomisliš ‘ko će sada sve to iznova da uč’, ali tako je. Opet kažem, zavisi šta hoćeš da napraviš sa ovim.

2. Korisnički interfejs uopšte ne prati filozofiju UI-ja na Meku. Ovo što sada postoji je jednostavno ‘no go’. Nestandardne kontrole (nikako, ali nikako ona dugmad sa zelenim čekiranjem i crvenim X, ‘OK’ i ‘Cancel’ na standardnim dugmadima su sasvin dovoljni); nestandardni interfejs (ako ćelija u tabeli ima mogućnost editovanja, to se MORA obaviti klikom na polje/ćeliju ili pritiskom na Enter, nakako nekim posebnim dugmetom ‘rename’...); nestandardni izgled… Svestan sam da je sve ovo uglavnom posledica koriščenja ne-native frejmvorka, vrati se da pročtaš ovo pod 1.

3. Velična od 16MB za program ovakve namene, pa čak i da je Universal Binary, je nedopustiva, a tek ovako samo za Intel verziju… Opet, znam da je to posledica povlačenja celog FreePascala sa sobom. Opet se vrati na 1, vidiš da se razlozi za izbgavanje nestandardnih frejmvorkova brzo gomilaju.

4. Ovo nije iPhone program, ikona programa mora da bude znatno drugačja, ima na Internetu mnogo toga da se nađe na ovu temu.

5. Konačno najvažnije… S obzirom na funkcionalnost koju pruža, ovaj program se nikako ne bi mogao koristiti kao normalna aplikacija. Dakle, kao što ti je već sugerisano, retko ko će da se prebacuje u program da bi promenio trenutni desktop space. Ovo mora da bude ili meni komanda, ili još bolje neki rezidentni program koji će da se startuje prilikom logina i da reaguje da odgovarajuću kombinaciju tastera (koja se odabere u podešavanjima); a onda da prikaže onaj ‘prozirni’ HUD prozor, u kome se ponudi koji desktop da odabereš (mogu tu da se ubace razne kerefeke, quick preview desktopa u smanjenom obliku pre nego što se odabere itd…). Zaboravi ‘to ću u sledećoj verziji’, retko ko će se vratiti kada vidi prvi put da mu nikako ne odgovara, pa ma šta ti uradio u sledećim verzijama (lično iskustvo, ja sam hteo da izbacim prvu verziju i bez podrške za resource forkove, Finder flegove, ma svašta, pa mi je Mladen lepo rekao ‘Čekaj bre, zar ti misliš da će to neko da koristi?!’).

Tek kada rešiš ove stvari (1 - 5) možeš da se prebaciš na detalje i začkoljice (šta ako uradim ‘Merge and Delete’,...) Dakle još jednom, lično sam jakog mišljenja da ovo gore MORAŠ da uradiš, ako planiraš išta ozbiljnije. Opet ponavljam, znam da bi hteo da ga što pre obnaroduješ i da se možda i plašiš da će nego drugi da ti uzme ideju (nisam proveravao ima li ovakvih aplikacija). Ako je čak i to u pitanju, znaj da će neko, čm vidi ovo tvoje, ovako urađeno, vrlo brzo pokupiti ideju, uraditi sve ovako kako sam gore napisao, eventualno dodati još nešto i potpuno te oduvati, da više niko neće ni da pogleda u tvoj program, bez obzira koliko ga kasnije unapredio. Da ne pominjem da su Mek korisnici prilično ‘razmaženi’ po pitanju izgleda programa i standardnog UI-ja, tako de će program, ovakav kakav je sada, samo odbiti ogromnu većinu njih.

Toliko o programu, moglo bi o dosta stvari da se diskutuje u pogledu same funkcije i opcija programa, ali dok/ako se ne urade ove fundamentalne stvari, uzdržaću se od toga.

Dosta je za večeras, moram da spavam, u sledećem nastavku nešto više oko samog razvoja i šta ti tu može pomoći (a i da ti ponovo pokaže da će teško ići za nedelju - dve). Pre toga, kaži mi da li uopšte razmatraš nešto od ovoga gore. Jer ako ne, nema ni razloga da se raspisujem dalje.

Post edited by: milke, at: 2009/08/28 02:23

Profile

Posted: 28 August 2009 03:05 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

@drdra:

Bas to mi je ideja posto je menu bar icon jednostavniji nego sto izgleda 😊 Bice za dan-dva.

@milke:

Samo nastavi! Odlicno za citanje a moze da koristi jos nekom.

Ja vec 20ak godina zivim od programiranja pa sam verovatno ent medju programerima 😉 Ako kazem da je sve gotovo za dve nedelje ima da bude za dve! Oops, dve _programerske_ nedelje, verovatno znas sta to tacno znaci 😊

Seriously, interface nema pojma, svestan sam toga. Interface je lako srediti ako osnovna ideja valja tako da me to ne brine. Xcode je zanimljiv i cackam po njemu ali ce program za sada ostati u Lazarusu. Ja aktivno razvijam Win/Lin/Mac projekte (zilion na cekanju) i nema sanse da sad ucim sva cocoa crevca pre nego sto pocnem da razvijam nesto. Shvatam razloge ali dok moram da skacem sa platforme na platformu Xcode je na cekanju. Ostatak si u pravu sto posto. Cekam nastavak, raspisi se 😊

Profile

Posted: 28 August 2009 09:00 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Prvo da pohvalim ideju i da ti kažem da ne odustaješ.

Ali poslušaj Milketa, jer ono što želiš da uradiš je SISTEMSKA stvar, nije neki poslovni ili general purpose program i ako Apple ikada (a evo ti Milketovog iskustva sa Springyjem, pročtaj priču o Finder CM-ovima u Snow Leoapardu) ) promeni nešto, primoran si da čekaš dok se Lazarus ne prilagodi novim uslovima. Imam slična iskustva jer programiram isključvo, nazovimo ih tako, poslovne aplikacije u 4D-u poslednjih 17 godina, pa kada Apple izbaci neku novu džidžabidžu mi čekamo po par meseci (u nekim slučajevima i par godina) da 4D to ugradi ili podržava (srećom imamo ljude kao što su Rob Levaux iz Holandije i par Amera i Francuza koji razvijaju pluginove za 4D pa oni to brže urade, ali to je druga priča).

A ako naučš Objective-C ili ako već znaš C++, kreni da koristiš Xcode i ako Apple nešto promeni sam se prilagodiš novim frejmvorcima i ne moraš nikoga da čekaš.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 28 August 2009 10:16 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Ovo što je Miki napisao je još jedan od razloga da ideš na ‘native’ programsko okruženje.

dusanx wrote:

Seriously, interface nema pojma, svestan sam toga. Interface je lako srediti ako osnovna ideja valja tako da me to ne brine.

Uz dužno poštovanje, mislim da grešiš. Nećeš da ga središ ako ne koristiš sistemske frejmvorkove, bar nikada u potpunosti i, što je najvažnije, onako kako ogromna većina Mek korisnika želi. Uostalom, pogledaj recimo ove komentare:

_Komentari_

Možda je ovaj Groxx bio previše oštar i ja to ne bih tako saopštio, ali se u potpunosti slažem sa njim. Potraži malo na [url=http://www.macupdate.com]http://www.macupdate.com[/url] programe koji ne koriste standardne frejmorkove i čji UI odskače od standarda (pa izgledaju kao da se izvršavaju u Linuksu ili tako nešto, pa pogledaj komentare… Nije ovo program koji će trčati u nekom poslovnom okruženju, pa da mora da bude cross platform, a i da nemaš izbora (kada ti, recimo, menadžment uvali da Lotus Notes, pa kukaju i Mekovci i PCjaši i svi ostali).

dusanx wrote:

...program za sada ostati u Lazarusu. Ja aktivno razvijam Win/Lin/Mac projekte (zilion na cekanju) i nema sanse da sad ucim sva cocoa crevca pre nego sto pocnem da razvijam nesto.

Shvatam ja tvoje razloge da ideš na cross platform, ali gledaš stvari sa pogrešne strane. Ne praviš ti program da bi ga napravio i pokazao da ti to možeš (osim ako ti nije to namera, u šta sumnjam ako si već 20 godina u tome); već za ljude koji će ga koristiti i treba ih privući da ga koriste, naročto ako nameravaš da ga naplaćuješ. Njih je baš briga što ti moraš da skačeš sa platforme na platformu, interesujie i njihov ‘user experience’.

A sve ovo naročto uz čnjenicu da, kada pohvataš osnovne stvari, a uz tvoje iskustvo za to ti neće trebati mnogo vremena, UI kakav trenutno ima tvoj program (u stvari, još lepši i standardniji) možeš da napraviš u dva sata, bukvalno!

No, krajnja odluka je ipak na tebi. Moje mišljenje, u stvari uverenje čak, je da ćeš pogrešiti i samo se razočarati odzivom, ako nastaviš putem koji si zacrtao. No, ne mora da znač da sam ja u pravu.

Post edited by: milke, at: 2009/08/28 10:19

Profile

Posted: 28 August 2009 07:10 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

@madamov:
@milke:

Cenim sugestije 😊 Samo malo strpljenja, eksperimentisem sa nekoliko stvari istovremeno, nova verzija za dan-dva.

Framework prica je uvek jako zanimljiva. Sta mislite da otvorimo novi thread negde pa da se bavimo razvojem i okruzenjima? Ili Lazarusom? Ja jos uvek citam Apple dizajn preporuke pa je izgled programa pre rezultat ‘nabacaj interfejs’ pristupa nego ogranicenja Lazarusa. Sa druge strane mislim da mozda niste upoznati sta i kako Lazarus radi pa odbacujete sve sto nije Xcode i C, mozda malo prebrzo. Novi thread, sta mislite? Svakako bih voleo da se malo upoznate sa Lazarusom.

BTW aplikacija je dobila menu bar ikonu i menije, radi kao zmaj. Par dana testa pa izbacujem ovde na seciranje 😉

Profile

Posted: 28 August 2009 07:54 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

dusanx wrote:

Framework prica je uvek jako zanimljiva. Sta mislite da otvorimo novi thread negde pa da se bavimo razvojem i okruzenjima? Ili Lazarusom?

Otvori novi thread o Lazarusu ovde: http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=showcat&catid=20

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 02 September 2009 11:35 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Skoro 1.0 😊

http://ubersane.weebly.com/sanedesk.html

Ovo ce vam se svideti kako radi. Uvazene sugestije. I dalje Lazarus naravno. Mali executable, cuci u menu baru. Najvise je u stvari trajala growl integracija.

Sajt fali dok prorade domeni. Kagi ce biti integrisan u 1.0.

Tema o Lazarusu cim se malo naspavam 😊

Probajte obavezno, mnogo se lako navuci al ce clanovi imati reg free.

Da vas cujem!

Profile

Posted: 03 September 2009 12:38 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Ovo je već nešto!

Kada sam se prvi put prebacio na alternativni set, zaglupio mi je Finder. Pojavila se divna šarena lopta, i to je trajalo dok nisam forcequitnuo finder.

Sad prebacuje normalno, s tim što ne radi ‘open in finder’.

Što se mene tiče, sve je strava, nemam zamerki ovako na prvi pogled. Samo bih još pojednostavio stvar (ponavljam se) tako što open in finder ne bi bio još jedan meni, već bi se otvarao option clickom (ili cmd clickom kako god) na desktop koji se bira.

Svaka čast, još jedna karma od mene, ako ti to nešto znač... 😊

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 03 September 2009 12:42 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Kako da ne znaci 😊

To za finder je glavna fora, omogucuje lako prebacivanje i organizovanje izmedju desktopa. Greota ako ne radi al sredicemo.

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 9