Ovako, ja ću uglavnom samo da kritikujem, ali nemoj to pogrešno da shvatiš, naprotiv.
Odmah da kažem moje mišljenje u vezi budućih planova… Sve zavisi od toga šta hoćeš sa ovime, ali ako planiraš išta ozbiljnije, nemoj ni da pokušavaš da sve odradiš (program, sajt, forum i ostalo) u nedelju - dve, jer jednostavno NEMA ŠANSE. Razumem da ti je stalo da što pre objaviš svoje delo, ali ako juriš tako brzo, samo ćeš se razočarati. Kada sam počnjao sa Springijem, imao sam istu ideju, da u dva - tri meseca sklepam sve i zaista sam u tom vremenu imao funkcionalan program, koji se tada, pre četiri godine, spolja ništa nije razlikovao od sadašnje verzije, ali je bilo puno posla na doradi, kako bi to bilo zaista nešto što će ljudi koristiti i čak biti spremni da plate. A da ne pričam o infrastrukturi (sajt, procesor naručvanja i plaćanja…).
Tako, pa sada ako imaš nameru da uvažiš moje sugestije - čtaj dalje, ako ne - onda u nastavku nema ništa što bi te zanimalo.
Prvo malo o programu…
Ideja je odlična (lično, teško da ću da koristim jer uvek desktop držim čstim, nikada više od par ikona, ali ko zna, možda me tvoj programčć natera da promenim navike); realizacija je jako slaba.
1. Ako želiš da zaista napraviš kvalitetan program za Mek, zaboravi na FreePascal (koji si, čni mi se, koristio); RealBasic i ostale slične frejmvorkove i API-je. Samo native Epl frejmvorkove i nema bežanja od toga. Naravno, uvek možeš da koristiš nešto-ko-zna-šta da odradiš određenu stvar u programu (meni recimo ZIP arhive obrađuje čsta C++ biblioteka); ali za samo jezgro programa i posebno UI, samo Cocoa (a može i Carbon ako ćeš i dalje da ideš samo na 32 bita, što ti ne preporučujem).
Znam da ćeš sada da pomisliš ‘ko će sada sve to iznova da uč’, ali tako je. Opet kažem, zavisi šta hoćeš da napraviš sa ovim.
2. Korisnički interfejs uopšte ne prati filozofiju UI-ja na Meku. Ovo što sada postoji je jednostavno ‘no go’. Nestandardne kontrole (nikako, ali nikako ona dugmad sa zelenim čekiranjem i crvenim X, ‘OK’ i ‘Cancel’ na standardnim dugmadima su sasvin dovoljni); nestandardni interfejs (ako ćelija u tabeli ima mogućnost editovanja, to se MORA obaviti klikom na polje/ćeliju ili pritiskom na Enter, nakako nekim posebnim dugmetom ‘rename’...); nestandardni izgled… Svestan sam da je sve ovo uglavnom posledica koriščenja ne-native frejmvorka, vrati se da pročtaš ovo pod 1.
3. Velična od 16MB za program ovakve namene, pa čak i da je Universal Binary, je nedopustiva, a tek ovako samo za Intel verziju… Opet, znam da je to posledica povlačenja celog FreePascala sa sobom. Opet se vrati na 1, vidiš da se razlozi za izbgavanje nestandardnih frejmvorkova brzo gomilaju.
4. Ovo nije iPhone program, ikona programa mora da bude znatno drugačja, ima na Internetu mnogo toga da se nađe na ovu temu.
5. Konačno najvažnije… S obzirom na funkcionalnost koju pruža, ovaj program se nikako ne bi mogao koristiti kao normalna aplikacija. Dakle, kao što ti je već sugerisano, retko ko će da se prebacuje u program da bi promenio trenutni desktop space. Ovo mora da bude ili meni komanda, ili još bolje neki rezidentni program koji će da se startuje prilikom logina i da reaguje da odgovarajuću kombinaciju tastera (koja se odabere u podešavanjima); a onda da prikaže onaj ‘prozirni’ HUD prozor, u kome se ponudi koji desktop da odabereš (mogu tu da se ubace razne kerefeke, quick preview desktopa u smanjenom obliku pre nego što se odabere itd…). Zaboravi ‘to ću u sledećoj verziji’, retko ko će se vratiti kada vidi prvi put da mu nikako ne odgovara, pa ma šta ti uradio u sledećim verzijama (lično iskustvo, ja sam hteo da izbacim prvu verziju i bez podrške za resource forkove, Finder flegove, ma svašta, pa mi je Mladen lepo rekao ‘Čekaj bre, zar ti misliš da će to neko da koristi?!’).
Tek kada rešiš ove stvari (1 - 5) možeš da se prebaciš na detalje i začkoljice (šta ako uradim ‘Merge and Delete’,...) Dakle još jednom, lično sam jakog mišljenja da ovo gore MORAŠ da uradiš, ako planiraš išta ozbiljnije. Opet ponavljam, znam da bi hteo da ga što pre obnaroduješ i da se možda i plašiš da će nego drugi da ti uzme ideju (nisam proveravao ima li ovakvih aplikacija). Ako je čak i to u pitanju, znaj da će neko, čm vidi ovo tvoje, ovako urađeno, vrlo brzo pokupiti ideju, uraditi sve ovako kako sam gore napisao, eventualno dodati još nešto i potpuno te oduvati, da više niko neće ni da pogleda u tvoj program, bez obzira koliko ga kasnije unapredio. Da ne pominjem da su Mek korisnici prilično ‘razmaženi’ po pitanju izgleda programa i standardnog UI-ja, tako de će program, ovakav kakav je sada, samo odbiti ogromnu većinu njih.
Toliko o programu, moglo bi o dosta stvari da se diskutuje u pogledu same funkcije i opcija programa, ali dok/ako se ne urade ove fundamentalne stvari, uzdržaću se od toga.
Dosta je za večeras, moram da spavam, u sledećem nastavku nešto više oko samog razvoja i šta ti tu može pomoći (a i da ti ponovo pokaže da će teško ići za nedelju - dve). Pre toga, kaži mi da li uopšte razmatraš nešto od ovoga gore. Jer ako ne, nema ni razloga da se raspisujem dalje.
Post edited by: milke, at: 2009/08/28 02:23