Posle nekoliko nedelja koriscenja Mighty Mouse-a na iMac-u, mogu Vam reci da me je malo smorio. U pitanju je zichni model. Bluetooth verziju sam pre koristio na MacBook-u i situacija sa njim je bila josh gora. Jednostavno ne lezi. Nije dovoljno responsive, chudan je nekako za rad. Za prangijanje neke pucachine u chasovima dokolice da i ne govorim.
Dakle, imam jedan Logitech G9 (http://www.logitech.com/index.cfm/mice_pointers/mice/devices/5092&cl=us,en) koji je bio san snova dok sam ziveo u mraku PC-a. Vrhunski mish. Gaming grade. Ubijao kako je radio dobro. Medjutim posle godinu dana, pocheo je da riknjava levi klik. Drag&Drop je sa njim postao nemoguc. Prekidao je stalno, jedan klik je svaki peti put bio double click. Uzas. Neverovatno mi je da je takav kvalitetan mish tako brzo riknuo i to na takvu glupost kao sto je klik.
Posto na netu nigde nisam nashao kvalitetno reshenje za ovo, da li neko od vas ima iskustva sa ovim problemom na nekom istom ili slichno Logi-u.
Kada bih ga osposobio za rad, imao bih kick-ass zamenu za Mighty-a koji je po meni najgori komad hardvera koji je Apple ikada napravio.
Ako je miš pod garancijom, slobodno ga nosi tamo gde si ga kupio. Logitech daje 3 ili 5 godina garancije na svoje miševe. Meni su lepo zategli ovog drugog Revolutiona 😊
Secam se, negde 2000. ortak copywriter nabavio tog iMac-a i kad sam video mish znao sam da ce lik polomiti zglob u roku od godinu dana. Nije ga polomio ali je polomio taj glupi mish (o zid verovatno). Neopevano sr***e.
Mislim da je neumesno pljuvanje po Mighty mišu. Ili bilo čemu. Uzmi smisli, izdizajniraj, reši sve tehničke inovacije, kvalitetno ga napravi, pa se pohvali. Mnogo lako ljudi osporavaju tuđi trud i rad.
To bi bilo kao kad bih ja rekao da me je gad i da stavim ruku na neku odvratnu plastiku od koje prave sve te ‘zamene’ za Apple periferije koje ljudi koriste uz svoje Macove.
Trebalo bi da se zadržimo na tome da je u pitanju preferenca.
Ali da su mogli bolje da ga naprave, mogli su, bar što se mene tiče. Nit mi leži u ruci, nit mi dobro šeta kurzor po desktop-u, sve nešto kao da šlajfuje. Ali kao za inat, moja supruga ga koristi uz iBook G4 i prezadovoljna je (ionako je to ustvari njen miško, ja koristim beli Logitech Bluetooth).
Mighty nije loš, zaista, retko koji miš mi tako leži u ruci i ergonomski odgovara. Pored onog čšćenja kuglice koje opasno nervira, nervira me da mngo lako reaguju oni tastari sa strane, barem u mom slučaju, pa mi se tamo gde nisam isključo opcije svaki čas podigne Expose.
Ima još jedna mana, nedavno je trebalo drugaru neka retko korišćena opcija u 4D-u (4D ima foru da se držanjem određenih tastera i klikom unutar bilo kog dela prozora može pomeriti taj prozor); a nije znako kako da je dobije na Windowsu. Ona se na Macu dobija držanjam Control+Alt+Klik, dok je Windows pandan Control+Shift+Desni klik+Levi klik. Sa Mightyem je, barem meni, nemoguće pritinuti oba tastera istovremeno. Znam da je retko, ali ipak je mana i ja izgubih sat vremena probajući sve varijante dok mi neko na 4D forumu nije potvrdio da je shortcut u stvari Control+Shift+Desni klik+Levi klik i da ja sa Mightyjem džaba pokušavam sve vreme, jer sve i da sam ubo kombinaciju, ne bih dobio željeni efekat.
Mighty nije loš, zaista, retko koji miš mi tako leži u ruci i ergonomski odgovara. Pored onog čšćenja kuglice koje opasno nervira
Ovo ne da nervira nego satire, ne mogu da verujem da taj miš kod nas košta oko 50 evra. Od svega Apple-ovog što imam jedino me to natera da se osetim kao poslednji idiot što sam im dao pare. Čoveče, nije mi potrajao ni dva meseca dok ga nisam prvi put otvorio, a do danas sam ga otvarao nekoliko puta, čstio, je*avao se… i šta se desi na kraju? Koristim neki Genius od 350 din., star 4 g. koji radi besprekorno. Tuga.
Pa ne znam da li je do podloge, s obzirom da ovaj Logitech prosto leti po ovoj podlozi, a Mighty šlajfuje li šlajfuje. Jednostavno ima neki lag koji me mnogo nervira, probao sam i sa Steer-om, kao i nativno u System Preferences, ali nikako nisam uspeo da ga namestim i odustao sam od pokušavanja, Logy radi kao zmaj i to je to.
Međutim, tastatura (ova nova, alu, wired) je san snova, bolju tastaturu u životu nisam imao, kad sam je kupio navikao sam se za 5 minuta i ne pada mi napamet da se odvikavam, kucanje je pravo uživanje. Ali Mighty… ne znam, meni ne paše i to ti je.
I sto reche neko… Tastatura je najbolja koje pare mogu kupiti, ali je mish stvarno diskutabilan. Andrej, sto se tiche tvog mighty-fanboy stava. Mi ovde ne diskutujemo o stvarima koje su nama poklonjene, pa se poklonu u zube ne gleda. Mi smo svi te Mighty-e platili (i to dobro) i ochekujemo za tu cenu da imamo vrhunski proizvod. Realno, Mighty je fail. Vecina drugih stvari koja izadje iz Apple je vrhunska, ali braniti Mighty (u odnosu na Logi, Razer pa chak i Micro$oft) je bash, onako, znash i ti shta… 😊
Uopšte mi nije jasno, ljudi, o čemu pričate… Znam ovo za kuglicu, al ja ga imam bar dve godine i ni jednom ga nisam otvarao. Ponekad prestane da radi skrol na dole, recimo i onda ga, uz malo jač pritisak, istrljam krpicom koju sam dobio uz Cinemu i to je to - radi opet.
Ovo što Miki kaže jeste grozno. Skviz, čni mi se. Ja sam ga potpuno isključo. Ništa se ne dešava kad se stisne. E sad, jeste, baš može i drugačje da radi, pa da koristim i taj stisak kad sam ga već platio, ali mislim da ne zaslužuje onolike kritike…
A za podlogu, ne znam šta da kažem… Verovatno ima više faktora. Na nekoj podlozi če šlajfovati dok drugi rade, ali opet, daj mu šansu s drugim podlogama. Ja sam se skrasio sa nekom metalik plavom, A3 otprilike, na kojoj piše ‘Golden Gaming’ i radi ko podmazan. Mislim da je koštala oko 350 dinkića…
Andrej, ti si samo jedan Apple fan i nisi relevantan da pricas o najgorem djubretu koje je Apple izbacio. Moja supruga hoce da ga baci kroz prozor koliko je dobar. Znaci, da ti Jobs ponudi drvenog misa ti bi bio najsrecniji covek i sam bi sebi ponavljao u bradu: ‘Pa ovo je nesto najbolje sto sam u zivotu drzao u ruci.’
Kako covek lako pada pod Jobsovu shapu, pa to ti je.
Vecina drugih stvari koja izadje iz Apple je vrhunska, ali braniti Mighty (u odnosu na Logi, Razer pa chak i Micro$oft) je bash, onako, znash i ti shta…
Meni Mighty apsolutno odgovara, može se samo govoriti o tome da je cena previsoka, tj po meni sigurno jeste. Doduše, ja sam ga dobio uz iMaca, sve mi se čni da bih ja iMaca i dalje platio 1100 evra, a ne 1080, da se Mighty kojim slučajem kupuje za 30 umesto za 50 evra. B)
Zašto mi odgovara i pored čestog čšćenja kuglice (ja isto do sada nisam nijednom otvorio Mightyja, sve radim onim fazonom sa čepićima za uši, potapanjem u alkohol, trljanjem kuglice, pa onda prtinem kuglicu na čst papir i pomeram u krst)? Zbog skrola ulevo i desno koji je sam onom veličnom kuglice i rešenjem perfektan.
E sad, ako mi kažeš koji žičani miš (ne volim bežične zbog drkanja sa baterijama) ima kratak USB kabl da ne moram da ga obmotavam nekoliko puta oko iMaca kako bih ga ubacio u tastaturu a da mi ne smeta po stolu, ima kuglicu sa skrolom ulevo i desno koja radi sa Mac OS X-om, da ne izgleda kao da ga je dizajnirao Hu Long Vu ili neki njegov imenjak, a da ne košta više od 3000 dinara, odmah kupujem dva komada. Ukratko, nije baš da sam se ubio od gledanja, ali još nisam našao nešto slično, tako da mi Mighty i pored svih mana odgovara.
Ima i druga strana, ergonimija, ne samo da mi Mighty odlično leži u ruci, nego sam sa starim Logitechima koji mi se motoaju po kući ranije imao problem u zglobu desne šake koji je nestao pošto sam nekoliko nedelja koristio Mighty.
Andrej, ti si samo jedan Apple fan i nisi relevantan da pricas o najgorem djubretu koje je Apple izbacio. Moja supruga hoce da ga baci kroz prozor koliko je dobar. Znaci, da ti Jobs ponudi drvenog misa ti bi bio najsrecniji covek i sam bi sebi ponavljao u bradu: ‘Pa ovo je nesto najbolje sto sam u zivotu drzao u ruci.’
Kako covek lako pada pod Jobsovu shapu, pa to ti je.
Pored paušalne ocene da je neko fanboy, šta tvoja supruga navodi kao razlog za bacanje kroz prozor? Mislim, mogu ja da kažem da si ti Apple hater i bubuljičavi klinac Linuxaš zato što moja supruga kaže je Jobs u stvari Isus koji je ponovo došao na zemlju, a ti loše govoriš o njemu, ali tu nema nijednog argumenta za tu tvrdnju.
Evo i ja sam fanboy, ne bih ga bacio kroz prozor, ali sam bar naveo mane koje me nerviraju.
A da je najgore đubre koje je Apple izbacio, nije, eto ti ga hokej pak miš, ima tu još kandidata.
Ljudi, smirimo strasti, nema potrebe za bilo kakvim prepucavanjem u stilu: ‘Moj je lepši.’
Nekome odgovara, nekome ne, i to je to. Meni definitivno ne, ali eto, moja supruga je oduševljena i ne pada joj na pamet da ga menja, a vidim ovde da neke supruge oće i kroz prozor da ga zavrljače. Sve je stvar ukusa i potreba, bar je miš jedna od najsubjektivnijih stvarčca u IT svetu.
Jedino što mogu i ja da se složim sa gosn. Admin-om je da definitivno ne vredi 50 evrića, a sve ostalo je relativno.
Pozz i NHF.