Vec duze vreme me interesuje koja je razlika u formatima zapisa na Macu i koji treba da koristim. Kako kad formatiram flash tako i kad brisem Mac OS particiju prilikom instalacije. Dakle,
Mac OS Extended (Journaled)
Mac OS Extended
Mac OS Extended (Case-sensitive, Journaled)
Mac OS Extended (Case-sensitive)
Mac OS Standard
MS-DOS File System
UNIX File System
Za ovo MS-DOS me samo zanima da li ja FAT32 ili sta vec, ali nije mi preterano bitno, cista radoznalost, a ovi Macovi formati me veoma zanimaju. Jer, ne znam sta da namestim kad instaliram sistem, prosto mi sve zvuci ‘dobro’ 😊 Bas kao da to treba da namestim, i na kraju nista ne diram, mislim da ostane ovaj prvi…
MS-DOS jeste FAT32. Što se ostalih tiče, najbolje je da odabereš Mac OS Extended (Journaled). Šta je journaling je malo teže objasniti, recimo da je najjednostavnije reći da čuva strukturu direktorijuma, tj. liste fajlova kada se nepravilno ugasi računar ili puke nešto u sistemu.
Mac OS Extended (Journaled) je u stvari HFS+, dok je Mac OS Standard u stvari HFS. Osnovna razlika je u velični klastera na disku, tj. u broju klastera koji mogu da se adresiraju na disku. Na primer, ako imaš disk od 1 GB i na njemu možeš da imaš klaster od 128 KB pa ti je broj fajlova na disku limitiran na 1024*1024*8 fajlova. Ako se smanji velična klastera na 64 KB možeš da imaš dva puta više itd.
Varijante sa Case-sensitive izbegavaj, pogotovo na sistemskom disku. UNIX File system je NFS i njega takođe izbegavaj.
A ja se izvinjavam na zbunjivanju, NFS je Network File system koji jeste podržan u Mac OS X, ali je ono u šta formatiraš disk Unix File System iliti UFS.
ja iskreno mislim da je ms dos format fat16
a evo i zasto
malo lljudi zna da flash uredjaje treba formatirati na fat16 a ne fat32.
e sada kako je flash otkazao i trebalo ga je formatirati nisam znao da li da izaberem ms dos pod osx jer nisam znao koji je od ova dva.
sobzirom da flash radi pod svim sistemima mogu samo da zakkljucim da je fat 16.
Verovatno je FAT32, osim ako Disk Utility po velični uređaja koji formatira ne određuje da li će da bude FAT16 ili FAT32. Uostalom, znam ljude koji su formatirali diskove od po 300 i ivše GB u MS-DOS format, a mislim da diskovi te velične nema šanse da budu formatirani u FAT16, on to jednostavno ne može da adresira. Ili napravi klaster od 100 Mb. B)
Koliko sam ja razumeo i koliko shvatam mnogo je bolje da journaling bude ukljuchen, nego iskljuchen…Izgleda da je MNOGO lakshe da se uradi HDD recovery u sluchaju pucanja ako je journaling ukljuchen…HVALA Bogu pa se meni nije desilo ‘pevanje’ diska, tako da ne znam u praksi, al ko velim, bolje upali, ne smeta nishta, a ako bude sr*nje videcemo..😊
Nije verovatno vec 100% fat32.skoro sam formatirao iPod jer mi je neko chudo sa nekog pc-a napravilo pored svakog foldera josh jedan ime_foldera.exe fajl pa je chak i one skrivene foldere nanjushilo.iPod je shuffle od 1GB tako da sad videh pod info da je fat32 a naravno formatirao ga disc util. pod msdos formatom.
hehehehehehe…Shto bi rekli ovi PC korisnici - kakvi ste vi jadnici sa Mac-om kad samo po neki ima FAT16 a mi smo to imali pre 15 godina….hehehehehehehe…
😊
Ovo nisam ni ja imao, ni sa nekoliko manjih flesheva, ni sa foto karticama ni sa eksternim Transcendovim citacem kartica od 40giga, ni sa cim, dok veceras nisam ubacio neki noname flash od 2Gb!
Inace, ovih dana je neko doneo virus u skolu (Umetnicka - Nis); svesno, ali ‘nenamerno’ ako to uopste ide zajedno i, naravno, svi su se zarazili, uljucujuci i mog caltae sa svojim pisijem, svi flashevi, i sve sto je doslo u dodir sa skolskim racunarima. Pa evo vec dva dana cistim pc viruse bez antivirusa. Prikacim na Mac, snimim sta mi treba i ostalo je u DiskUtiliju, pa otuda sam se podsetio da treba da vas pitam za ove formate…