Potreban Math editor
Posted: 06 September 2009 04:29 PM
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ne znam da li je neko imao potrebu za ovim, ali me zanima kojim probramom je najbolje pisati matematicke formule(jednacine). Konkretno me zanima sa cime da sastavim ispit iz matematike (dif. jednacine, izvodi, integrali, itd..)
Probao LaTextIt i mathtype. Ima li cega boljeg?

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 06 September 2009 06:07 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Imam ja potrebe, svaki dan po čtav dan :whistle:

MathType lepo radi sa Word-om, u smislu da možeš dva puta da klikneš na izraz i otvoriće se editor. Izmeniš, save, close i izraz je apdejtovan. To je onako prilično komforno. Radi i sa poslednjom verzijom Pages.

TeX derivate sam poslednji put koristio na faksu, zna to sve lepo da ispadne ali iziskuje mnogo vremena da se nauč formatiranje ako kucaš čtav dokument. Ako hoćeš samo da ubaciš izraz u tekst, svi koje sam video nude konverziju u pdf a što se mene tiče, u tom slučaju je mnogo brže, lakše i lepše da se koristi Grapher, skriveni dragulj Utilities direktorijuma 😛

Iz Graphera, na kraju krajeva, možeš da kopiraš TeX kod na desni klik.

Zezanje sa TeX ili Grapher varijantom je što nema editovanja jednom unetog izraza, nego mora brisanje i ponovo unošenje, tu je MT mnogo lakši za korišćenje.

Post edited by: DS_Store, at: 2009/09/06 18:07

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 06 September 2009 10:37 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

http://reference.wolfram.com/mathematica/guide/Mathematica.html

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 06 September 2009 10:44 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Ja za pisanje formula koristim Microsoft Word. U njemu otvoriš Insert / Object i na prozoru Object odabereš Microsoft Equation.
Otvoriće ti se prozor Equation i u njemu radiš. Kad napišeš formulu klikneš na crveni x i prozor ti se zatvori, a u dokumentu ti se pojavi napisana formula. Formula je objekat i ne radi matematičke operacije. Služi samo za pisanje formula.
Ako je potrebna izmena u formuli samo je obeležiš i dvaput klikneš na nju i pojaviće ti se prozor Equation izvršiš izmenu i izađeš iz njega i to je to.

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 07 September 2009 12:11 AM   [ # 4 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

I ja se lepo navikoh na Pages+MathType, ovo mi radi posao bas fino.
Wolfram Mathematica mi je prilicno glomazna stvar za ovo sto ja hocu, a i treba mi da mesam sa text-om. Inace, kod Word-a i equationa mi ne odgovara to sto nemam velicinu fonta, nego po izlasku iz equation, jednacina je slika koja se resajzuje kao slika, a ne kao font (zadam velicinu, i to je to); pa ako hocu da promenim velicinu fonta, onda bude zjbancije. U MathType-u mogu da zadam velicinu, i jednacine ispadnu lepe. Hvala na brzim odgovorima 😊

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 07 September 2009 10:00 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

cika_kosta wrote:

I ja se lepo navikoh na Pages+MathType, ovo mi radi posao bas fino.
Wolfram Mathematica mi je prilicno glomazna stvar za ovo sto ja hocu, a i treba mi da mesam sa text-om. Inace, kod Word-a i equationa mi ne odgovara to sto nemam velicinu fonta, nego po izlasku iz equation, jednacina je slika koja se resajzuje kao slika, a ne kao font (zadam velicinu, i to je to); pa ako hocu da promenim velicinu fonta, onda bude zjbancije. U MathType-u mogu da zadam velicinu, i jednacine ispadnu lepe. Hvala na brzim odgovorima 😊

Equation editor ima definisanje velične fonta, samo treba da se nađe… 😛

Equation editor - Style > Define i Size > Define… 😉

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 07 September 2009 10:43 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

hvala druze. karmica.

Profile

Posted: 07 September 2009 01:22 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Cvrcak wrote:

hvala druze. karmica.

Moljam, moljam. I drugi put.

Fala za sarmicu… :laugh: :laugh:

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 07 September 2009 02:59 PM   [ # 8 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Bas hvala, mozda mi zatreba kad kucam nesto sto cu menjati sa pisijevcima 😊
Ovako mi je puno brze nego sa word-om 😊
Hvala enivej 😊

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 13 September 2009 06:02 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

LaTeXiT + Pages (Keynote) ili čst LaTeX. Ni u čemu drugom ne može tako lepo da izgleda. Jeste malo smaranje što prva varijanta ne dozvoljava naknadno editovanje, ali vredi proveriti formulu par puta pre prevlačenja kad se vidi koliko to lepo izgleda. 😊

Profile

‹‹ Front Row???      corel 11 ››