Doslo vreme da se reinstaliram. Clean reinstaliram.
Imam instaliran Leopard na iMac-u.
Krcat software-ima koji mi pola i ne trebaju.
Imam original Snow Leopard kojim hocu da upgrade-ujem, sadashnji Leo.
Kapiram da bi najbolje bilo da uradim clean install Leo-a pa onda snow. Naravno.
Nameravam da pazarim WD Studio II na 2TB za inicijalni back-up i posle za Time Machine + Storage, ali me interesuje par stvari…
Koji je najlakshi nachin da back-up-ujem (Time Machine?); i da posle clean instalacije vratim mailove, address book, iCal itd.
Da li se to radi sa Migration Assistant?
Sada imam dve particije na iMac HDD-u. Hoce li se one pretvoriti u jednu posle clean install-a? (sto bih iskreno zeleo)
1. DVD Snow Leoparda koji imaš je retail verzija OS-a, što znač da ne zahteva prethodnu instalaciju neko sistema. Odmah sa njega instaliraš sistem sa nule.
2. Time Machine može odraditi inicijalni bekap. Nema potrebe raditi nešto drugačje.
3. Sam sistem će te po svojoj završenoj instalaciji pitati da li želiš vratiti svoje podatke sa Time Machinea, tako da je to to.
4. Ovo sa dve particije… Bilo bi dobro da ti se ne bekapuje ništa na TM sa particije koja će nestati, jer ne znam kako će TM rešiti posle automatsko vraćanje inicijalnog bekapa na particiju koja ne postoji. Sa te neke druge particije možeš bekapovati podatke ručno, a sa one sistemske, gde ti je i korisnik, preko TM-a.
Moj savet ti je da ostaviš dve particije, jednu za sistem i aplikacije, drugu radnu (vrlo jednostavno se čtav home folder ‘prebaci’ na drugu particiju, tj. pokežeš sistemu gde ti je home folder, s tim da to uradiš PRE nego što vratiš bekap).
Moj savet ti je da ostaviš dve particije, jednu za sistem i aplikacije, drugu radnu (vrlo jednostavno se čtav home folder ‘prebaci’ na drugu particiju, tj. pokežeš sistemu gde ti je home folder, s tim da to uradiš PRE nego što vratiš bekap).
Ajde i ja da priupitam nešto…
Kako se prebacuje home folder na drugu particiju? Kreiranjem symlink-a ili nekako drugačje?
1. DVD Snow Leoparda je onaj od 30 baksa. Znachi u pitanju je upgrade te moram prvo instalirati fresh Leo. Greshim li?
2. Ok
3. Vracanje podataka je znachi automatski. Vratice kapiram sve na svoje mesto (Mail, Address Book, iTunes, itd.) osim aplikacija koje su instalirane?
4. Na drugoj particiji nemam nishta. Prazno. Hteo bih da je upucam pa da posle natenane uradim novu particiju za ovu nesrecu od Windows-a.
@Madamov
Kazi mi koliko je pametno da dokumenta sa kojim radim drzim na eksternom disku koji je vezan na FW800? Ili ipak da delim sistemski disk na 3 particije:1. Sistem, 2. Dokumenti, 3. Windows ?
Kako se prebacuje home folder na drugu particiju? Kreiranjem symlink-a ili nekako drugačje?
Prvo uradiš sledeće:
[code:1]sudo ditto -rsrc -V /Users/tvoj_stari_home_folder /Volumes/Druga_Particija/Neki_Folder_a_moze_i_bez_njega/tvoj_novi_home_folder[/code:1]
Onda odeš u System Preferences, pa accounts, pa desni klik na željeni account i onda klik na Advanced. Otvara se novi dijalog iz kojeg se može klikom na dugme Choose izabrati novi home folder.
Posle promene, obavezno odmah logout i ponovni login ili još bolje restart. Ponavljam, OBAVEZNO ODMAH POSLE PROMENE!
1. DVD Snow Leoparda je onaj od 30 baksa. Znachi u pitanju je upgrade te moram prvo instalirati fresh Leo. Greshim li?
Grešiš jer nema upgrade DVD-a Snow Leoparda, svi su ‘full’, tj. možeš odmah da instaliraš Snow Leoparda bez prethodne instalacije Leoparda.
3. Vracanje podataka je znachi automatski. Vratice kapiram sve na svoje mesto (Mail, Address Book, iTunes, itd.) osim aplikacija koje su instalirane?
Ako si bekapovao aplikacije, vratiće i njih, tj. ako si bekapovao sistemski disk, vratiće sve sa njega osim sistemskih fajlova koji su noviji u Snow Leopardu.
Kazi mi koliko je pametno da dokumenta sa kojim radim drzim na eksternom disku koji je vezan na FW800? Ili ipak da delim sistemski disk na 3 particije:1. Sistem, 2. Dokumenti, 3. Windows ?
Nije pametno pomerati home folder na njega, mada je izvodljivo i ne bi predstavljalo problem ukoliko disk može da izdrži (tj. kućište) da radi sve dok radi i mašina. Samo dokumenta možeš da drži na njemu, nije problem. Ipak, savetujem za treći scenario, s tim da ćeš onda ručno morati da instaliraš Windows bez pomoći BootCampa, tj. sam ćeš morati iz Disk Utilitija da praviš particiju za Windows, pa da se butuješ sa Windowsovog CD-a i instaliraš ga kao što bi ga instalirao ne bilo koji PC.
Nego, ako nemaš neke potrebe da se restartuješ u Windows, zašto ne bi koristio VMWare ili Parallels, pa time i uštedeo jednu particiju, tj. tada ti nije potrebna posebna particija za Windows?
Grešiš jer nema upgrade DVD-a Snow Leoparda, svi su ‘full’, tj. možeš odmah da instaliraš Snow Leoparda bez prethodne instalacije Leoparda.
Zajeeeee****sh?! Pa koja je onda poenta da kupujes Retail?! Ha ha, ne mogu da verujem!!!
Ako si bekapovao aplikacije, vratiće i njih, tj. ako si bekapovao sistemski disk, vratiće sve sa njega osim sistemskih fajlova koji su noviji u Snow Leopardu.
Chek chek, to mi je vec malo chudno. Hoce li onda raditi i full CS4 bez ponovne instalacije?! To znachi da ce mi Mac izgledati potpuno isto samo sa Snow-om?
Nije pametno pomerati home folder na njega, mada je izvodljivo i ne bi predstavljalo problem ukoliko disk može da izdrži (tj. kućište) da radi sve dok radi i mašina. Samo dokumenta možeš da drži na njemu, nije problem. Ipak, savetujem za treći scenario, s tim da ćeš onda ručno morati da instaliraš Windows bez pomoći BootCampa, tj. sam ćeš morati iz Disk Utilitija da praviš particiju za Windows, pa da se butuješ sa Windowsovog CD-a i instaliraš ga kao što bi ga instalirao ne bilo koji PC.
Nego, ako nemaš neke potrebe da se restartuješ u Windows, zašto ne bi koristio VMWare ili Parallels, pa time i uštedeo jednu particiju, tj. tada ti nije potrebna posebna particija za Windows?
Ok mislim da cu uraditi sledece:
Uradicu prvo sve na jednu particiju. Projekte koje trenutno radim cu drzati na sistemskom disku. Kada zavrshim, sve ih arhiviram na eksterni disk gde cu drzati sve ostale projekte i ‘mirna Bachka’.
Probao sam VMWare i to nije to. Necu se bash ozbiljno naigrati kako valja na virtuelnoj mashini (mislim generalno na iMac-u se necu naigrati ali ajde). Treba mi ipak normalna instalacija. Greshim li i ovde? Postoji li mogucnost da VMWare radi sa full driverima za grafichku? Za igre mi naravno treba sva raspoloziva mashinerija.
Ili da ipak ja batalim celu prichu sa windows-om na particiji, odshljakam neku tezgu i pazarim gaming PC mashinu, a dnevne gluposti, tipa placanje racuna, radim ipak iz virtuale?
Zajeeeee****sh?! Pa koja je onda poenta da kupujes Retail?! Ha ha, ne mogu da verujem!!!
Pa ista je cena, nema razlike, svi kupujemo retail, tj. taj od $30 i jeste retail.
Chek chek, to mi je vec malo chudno. Hoce li onda raditi i full CS4 bez ponovne instalacije?! To znachi da ce mi Mac izgledati potpuno isto samo sa Snow-om?
Trebalo bi, mada je Adobe čudan igrač, ja bih ipak, čak i ako ga prebaci, to ponovo instalirao.
Postoji li mogucnost da VMWare radi sa full driverima za grafichku? Za igre mi naravno treba sva raspoloziva mashinerija.
Ja nisam za promenu putanje Home foldera. Sa tim scenariom sam imao problem, jer je u jednom trenutku sistem insistirao da je moj Home folder na prvoj particiji, pa kad god bih se ulogovao sa svojim korisničkim i šifrom, dobio bih blanko-default desktop. Rešio sam problem na kraju, ali je trebalo i vremena i živaca 😊
OS X barem ima ‘archive & install’ foru, pa je onda u najmanju ruku svejedno na kojoj je particiji home, jer isti neće stradati kad se bude (re)instalirao (novi) sistem 😊
Probao sam VMWare i to nije to. Necu se bash ozbiljno naigrati kako valja na virtuelnoj mashini (mislim generalno na iMac-u se necu naigrati ali ajde). Treba mi ipak normalna instalacija. Greshim li i ovde? Postoji li mogucnost da VMWare radi sa full driverima za grafichku? Za igre mi naravno treba sva raspoloziva mashinerija.
Čini mi se da Sun-ov Virtual Box može da radi direktno sa drajverima za grafičku, ali nisam siguran. Ako se dobro sjećam bilo je priče da je VirtualBox brži u igricama od Fusion-a… Ali nemoj baš da me držiš za riječ.
Ckeda wrote:
Ili da ipak ja batalim celu prichu sa windows-om na particiji, odshljakam neku tezgu i pazarim gaming PC mashinu, a dnevne gluposti, tipa placanje racuna, radim ipak iz virtuale?