Ne znam da li je ovo već bilo, ali mi je jako hitno i moram ovako da pitam, tako da se izvinjavam u startu.
Poznato mi je, i koristio sam, štampanje u PDF fajlova iz bilo kog programa. Međutim imam problem sa Wordom gde mi je dokument uvek, ma šta god ja uradio van margina. ÄŒak i kada popravim margine, PDF koji se odštampa, štrč sa strane. :(
Na PCu sam koristio PrimoPDF i NitroPDF za ove stvari i radili su besprekorno. Cenim svaki hint o tome gde mogu da nađem i kako se zove aplikacija koja to radi, pod uslovom da postoji.
Da, znam, čak sam i napisao u prethodnoj poruci, ne znam da li si video. Znam da postoji štampanje u PDF, i kao što sam rekao koristio sam ga, ali me nije poslužila sreća. :unsure:
Ništa, virtuelisaću XP i instalirati šta mi treba… Šteta. :(
Čak i kada popravim margine, PDF koji se odštampa, štrč sa strane. :(
Gde podešavaš margine? Nisi napisao da li prođeš kroz sve opcije u Print dijalogu. Kao što možeš da podesiš margine u programu u kome pišeš, možeš i u print dijalogu. Probaj da nađeš Page Layout opciju Custom… i definiši to kako tebi odgovara.
Kada File>Print>PDF, pre toga sam otišao na Page Setup, odabrao 3 opciju, za ceo Microsoft Word dokument, i onda podesio margine, levu u desnu, postavio na nulu, i opet je štrčalo sa strane. Radi se o vodoravno postavljenom dokumentu, letterbox.
40tak minuta sam pokušavao da odštampam kako treba, ali nisam uspeo.
Nisam štampao iz Previewa, nisam znao da može. Pokušaću.
Pages nemam instaliran, danas skidam 10.5.6, a trenutno mi je instaliran 10.4.7.
Dopuna, Preview ne može da otvori .doc.
Post edited by: sirNemanjapro [PTS], at: 2009/10/15 12:10
@ Nemanja
Mislim da ti i nije neka fora da stavljas lea na pBook, koliko god da ima rama, radice sporije od 10.4…
Ja sam tako probao na iBooku, prvo imao 512, pa 768, i na kraju 1.25GB. Kao radio leo sve to lepo fino se vuko, i bzvz reshim da stavim 10.4. Mashina je progledala, ali bukvalno, sad komp radi neverovatno brze, ne moze se porediti sa 10.5.
Jedino ako ti iskljucivo zbog posla treba 10.5…:whistle:
Mislim da i dalje ne popravljaju neke greske na Mac verziji (mozda namerno 😊 ); ja imam virtuelni XP za neke sitnice na kome je 2007 verzija. Mozda bi ti i instaliranje office 2007 verzije (za Win) preko CrossOver-a sredilo te probleme?
P.S. Moje je misljenje da je PC verzija 2007 mnogo bolje uradjena nego Mac 2008 verzija
Možda je drdra mislio da odštampaš u PostScript fajl, pa onda taj PS otvoriš u Previewu koji će ga konvertovati u PDF. Čisto sumnjam da će nešto popraviti, ali vredi probati.
Hvala ljudi, ali moram da vidim šta ću sa ovim da radim. Sad preko vikenda ću da instaliram Lea, pa ako stvarno bude bilo sporije, mada ni ovo nije neka brzina, iskreno, onda ću se vratiti na Tigra.
Pogledaj drajver preko koga štampaš... Meni npr. na poslu drajver od HP LaserJet 4000TN radi kako treba, a drajver od Lexmark-a E240n ne radi kako treba (PS su i jedan i drugi, s tim što je HP PS2, a Lexmark PS3).
Pored toga, uvijek koristim opciju File - Print, pa umjesto da idem na PDF, idem na Preview i onda odatle čuvam u PDF…
Ako ništa drugo, instaliraj drajver za HP Color LaserJet 8500, a onda ćeš imati i mogućnost štampe do A3+ formata… Veoma često sa rješavao na ovaj načn probleme sa štampon i na PrCu…
A Mac automatski instalira i odgovarajući PPD, za razliku od usranog Windows-a.