MacBee wrote:
madamov wrote:
1-***Ako se bekap pravi na eksterni disk, onda se na tom disku napravi folder Backups.backupdb i u njemu podfolder sa imenom mašine, pa u njemu razni folderi.
2-Ako sam dobro shvatio, ti bi da instaliraš operativni sistem i onda uradiš Time Machine bekap sistemskog diska? Koliko ja znam, kada uradiš restore svega iz takvog Time Machine bekapa, dobićeš ponovo butabilni sistem.
3-Međutim, ako to hoćeš da uradiš na pravi načn, napravi disk imidž sistemske particije Disk Utilityjem.
E ovako za pocetak ,samo da prijavim da sam sinoc odradio T.M. i da je mapa (tj. vise njih1-***)(tacnije 5 mapa se nalazi:latest,i 4 mape po 2 datuma) kao sto si rekao teska 137.46GB.
A sam hdd od lapa je zauzet 37.67Gb (Cap.319.73gb ; Avail.282.05).
Vrlo interesantno rekao bih?!?!?! Pitam se kako je ovolika cifra moguca,ako ima nacina da utvrdimo…reci!
Ne znam i nije bitno, zaista. Ono što znam je da se bekapaju samo menjani fajlovi, a da svaki od tih foldera predstavlja sve fajlove koji si bekapovao. Ne, ne duplira fajlove, već se koriste UNIX linkovi (nešto kao aliasi) da bi taj folder kao da je u njega bekapovan ceo disk. Verovatno Get info sabira sve velične, tj. ne uzima u obzir da su to duplikati.
2-Naime mislio sam ,da li po boot up-u mogu da se oslonim na tipku ’ C ili ALT’ i direktno iskopiram/vratim (T.Machine) fajlove sa externog na laptop?
Ne može tako, ne možeš da se butuješ iz Time Machinea. Preptostavimo da si imao samo jedan disk/particiju i sve bekapovao Time Machineom. Nešto se desilo sa diskom, ili si ga zamenio većim, butuješ se sa instalacionog DVD-a i radiš restore iz Time Machine bekapa.
Takodje da pitam posto mi je to takodje palo na um…(dakle jednom je uradjeno sa TimeM.)ukoliko obrisem neki fajl i ponovo odradim sa TimeM. backup. Da li taj obrisani fajl ostaje u B.up-u (tj. back up moze samo da raste po tezini) ili nestaje?
Ostaje inače se to ne bi moglo zvati bekap, zar ne?
3-Probao sam ,ali ima par opcija pa nisam znao sta da odaberem:
Read only ,compressed,dvd-cd master,encryption.
...nisam bas upucen u to. (-:
Svejedno je koji, ali dvd-cd master pravi byte-2-byte kopiju kao da kopiraš DVD tako da on nije najpogodniji za to, dovoljno je da klonira na fajl nivou. U svakom slučaju je najbrže sa ‘none’.