BackUp(Time machine) & Install Burning
Posted: 25 November 2009 06:17 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

1.Naime postoji li nacin da se backupuje odredjeni program ili preference?
Koliko sam skuzio Time machine sluzi samo za kompletni ‘image’ kompjutera(+treba imati hdd iste ili vece velicine)?!
Mene vise zanima snimanje na DvD+R????

2a. Jos jedno pod pitanje dali ce mi biti lakse da programe (sa neta) prvo sprzim na dvd+r pa onda instaliram ili direktno sa hdd?
Vidio sam da moze i sa hdd ali se dosta spominje ‘mount-ing’ i jos kojesta preko ’ terminala’ - cega se doslovno plasim(fobija od linux-a) ?

2b.Dali se moze sprziti nekoliko programa na CD/DVD pa sa njih instalirati manuelno ILI svaki program ponaosobno na CD/DVD??

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 25 November 2009 06:31 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  689
Joined  2006-09-28

Sa Time Machine-om mozesh da bekapujesh samo odredjene segmente diska. Ja npr. koristim Time Machine da bekapujem samo folder sa poslom. Idi u TimeMachine settings u System Preferences i tamo mozesh da dodash foldere koje ne zelish da ti se bekapuju.

CD/DVD bekap ti ne bi preporuchio osim ako nije neshto preterano bitno ali bi voleo da ti je na sigurnom. Milion puta mi se desilo da neshto shto narezem ispari sa diskova.

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 25 November 2009 07:30 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

jeeStyle wrote:

Milion puta mi se desilo da neshto shto narezem ispari sa diskova.

Misliš narežeš na CD/DVD pa ti ti fajlovi ispare sa hdd-a?

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 25 November 2009 11:19 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  689
Joined  2006-09-28

Ne mislim da su fajlovi odshetali sa diska vec je disk bez ikakvog korishcenja postao unreadable.

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 03 November 2010 06:22 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Da li T.Machine vrshi back up u obliku jednog fajla ili vise njih?

I da li je moguce ukoliko nastane ‘havarija’ ,odma po ‘friskoj’ instalaciji da se vrati taj image/imidz(bez da se prvo instalira S.L.)?

Pitam jer namjeravam da to uradim na ext. sa 1nom particijom.
U help-u je pisalo ako tako uradim ,on automatski nece backup-ovati fajlove koji se vec tu nalaze. Sto zapravo meni i odgovara.
A ni ne namjeravam poput ostalih/nekih(clanova foruma) da mi T.M. bude non-stop ukljucen.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 03 November 2010 07:17 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

MacBee wrote:

Da li T.Machine vrshi back up u obliku jednog fajla ili vise njih?

I da li je moguce ukoliko nastane ‘havarija’ ,odma po ‘friskoj’ instalaciji da se vrati taj image/imidz(bez da se prvo instalira S.L.)?

Pitam jer namjeravam da to uradim na ext. sa 1nom particijom.
U help-u je pisalo ako tako uradim ,on automatski nece backup-ovati fajlove koji se vec tu nalaze. Sto zapravo meni i odgovara.
A ni ne namjeravam poput ostalih/nekih(clanova foruma) da mi T.M. bude non-stop ukljucen.

Zavisi. Ako se bekap radi na mrežni volume (Time Capsule, disk nakačen na Airport Extreme, sharepoint proglašen da može da bude Time Machine destination na Mac OS X Serveru, a postoji hint da se omogući bekap i na bilo koji sharepoint); onda se u rootu tog volumea napravi sparseimage koji ima naziv kao ime mašine koja se bekapuje.

Ako se bekap pravi na eksterni disk, onda se na tom disku napravi folder Backups.backupdb i u njemu podfolder sa imenom mašine, pa u njemu razni folderi.

Ako sam dobro shvatio, ti bi da instaliraš operativni sistem i onda uradiš Time Machine bekap sistemskog diska? Koliko ja znam, kada uradiš restore svega iz takvog Time Machine bekapa, dobićeš ponovo butabilni sistem.

Međutim, ako to hoćeš da uradiš na pravi načn, napravi disk imidž sistemske particije Disk Utilityjem.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 04 November 2010 11:07 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

madamov wrote:

1-***Ako se bekap pravi na eksterni disk, onda se na tom disku napravi folder Backups.backupdb i u njemu podfolder sa imenom mašine, pa u njemu razni folderi.

2-Ako sam dobro shvatio, ti bi da instaliraš operativni sistem i onda uradiš Time Machine bekap sistemskog diska? Koliko ja znam, kada uradiš restore svega iz takvog Time Machine bekapa, dobićeš ponovo butabilni sistem.

3-Međutim, ako to hoćeš da uradiš na pravi načn, napravi disk imidž sistemske particije Disk Utilityjem.

E ovako za pocetak ,samo da prijavim da sam sinoc odradio T.M. i da je mapa (tj. vise njih1-***)(tacnije 5 mapa se nalazi:latest,i 4 mape po 2 datuma) kao sto si rekao teska 137.46GB.
A sam hdd od lapa je zauzet 37.67Gb (Cap.319.73gb ; Avail.282.05).
Vrlo interesantno
rekao bih?!?!?!  Pitam se kako je ovolika cifra moguca,ako ima nacina da utvrdimo…reci!

2-Naime mislio sam ,da li po boot up-u mogu da se oslonim na tipku ’ C ili ALT’ i   direktno iskopiram/vratim (T.Machine) fajlove sa externog na laptop?

Takodje da pitam posto mi je to takodje palo na um…(dakle jednom je uradjeno sa TimeM.)ukoliko obrisem neki fajl i ponovo odradim sa TimeM. backup. Da li taj obrisani fajl ostaje u B.up-u (tj. back up moze samo da raste po tezini) ili nestaje?

3-Probao sam ,ali ima par opcija pa nisam znao sta da odaberem:
Read only ,compressed,dvd-cd master,encryption.
...nisam bas upucen u to. (-:

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 07 November 2010 06:44 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

MacBee wrote:

madamov wrote:

1-***Ako se bekap pravi na eksterni disk, onda se na tom disku napravi folder Backups.backupdb i u njemu podfolder sa imenom mašine, pa u njemu razni folderi.

2-Ako sam dobro shvatio, ti bi da instaliraš operativni sistem i onda uradiš Time Machine bekap sistemskog diska? Koliko ja znam, kada uradiš restore svega iz takvog Time Machine bekapa, dobićeš ponovo butabilni sistem.

3-Međutim, ako to hoćeš da uradiš na pravi načn, napravi disk imidž sistemske particije Disk Utilityjem.

E ovako za pocetak ,samo da prijavim da sam sinoc odradio T.M. i da je mapa (tj. vise njih1-***)(tacnije 5 mapa se nalazi:latest,i 4 mape po 2 datuma) kao sto si rekao teska 137.46GB.
A sam hdd od lapa je zauzet 37.67Gb (Cap.319.73gb ; Avail.282.05).
Vrlo interesantno
rekao bih?!?!?!  Pitam se kako je ovolika cifra moguca,ako ima nacina da utvrdimo…reci!

Ne znam i nije bitno, zaista. Ono što znam je da se bekapaju samo menjani fajlovi, a da svaki od tih foldera predstavlja sve fajlove koji si bekapovao. Ne, ne duplira fajlove, već se koriste UNIX linkovi (nešto kao aliasi) da bi taj folder kao da je u njega bekapovan ceo disk. Verovatno Get info sabira sve velične, tj. ne uzima u obzir da su to duplikati.

2-Naime mislio sam ,da li po boot up-u mogu da se oslonim na tipku ’ C ili ALT’ i   direktno iskopiram/vratim (T.Machine) fajlove sa externog na laptop?

Ne može tako, ne možeš da se butuješ iz Time Machinea. Preptostavimo da si imao samo jedan disk/particiju i sve bekapovao Time Machineom. Nešto se desilo sa diskom, ili si ga zamenio većim, butuješ se sa instalacionog DVD-a i radiš restore iz Time Machine bekapa.

Takodje da pitam posto mi je to takodje palo na um…(dakle jednom je uradjeno sa TimeM.)ukoliko obrisem neki fajl i ponovo odradim sa TimeM. backup. Da li taj obrisani fajl ostaje u B.up-u (tj. back up moze samo da raste po tezini) ili nestaje?

Ostaje inače se to ne bi moglo zvati bekap, zar ne?

3-Probao sam ,ali ima par opcija pa nisam znao sta da odaberem:
Read only ,compressed,dvd-cd master,encryption.
...nisam bas upucen u to. (-:

Svejedno je koji, ali dvd-cd master pravi byte-2-byte kopiju kao da kopiraš DVD tako da on nije najpogodniji za to, dovoljno je da klonira na fajl nivou. U svakom slučaju je najbrže sa ‘none’.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 November 2010 07:48 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Hvala na jasnom objasnjenju!
TNX Miki!!

Signature 

MacBookPro5

Profile