nece reze
Posted: 02 December 2009 10:39 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  62
Joined  2008-07-01

ubacim cd/dvd (Verbatim); malo ga provrti i ispljune. Obrisem disc opet isto, zovem kuma , kaze i njemu tako. S’a mu je . Imam MBP :blink:

Profile

Posted: 02 December 2009 10:42 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  220
Joined  2006-01-04

Crko ti SD

Signature 

http://www.speedtest.net/result/680532841.png

Profile

Posted: 04 December 2009 12:18 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-07-01

sta je to SD, oce da otvori CD I da reze CD a DVD nece ni da otvori cak ni one original(filmovi) ni one koje je sam narezao pre (DVD)

Profile

Posted: 04 December 2009 12:24 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

ivanyu wrote:

sta je to SD, oce da otvori CD I da reze CD a DVD nece ni da otvori cak ni one original(filmovi) ni one koje je sam narezao pre (DVD)

SD ili ti Super Drive

http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Drive

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 05 December 2009 10:09 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  411
Joined  2006-04-01

Isto i kod mene, trenutno čekam da stigne zamena (u garanciji je još). To je najgore parče hardvera u tom laptopu bez dileme.

Počeo je da zajebava nepunih godinu dana nakon kupovine a posle otprilike 1.5 godine nije hteo da čta ni originalni Leopard install disk. Jedno vreme je pomagalo da ga produvam kompresovanim vazduhom, posle ni to.

Krš.

Profile

Posted: 05 December 2009 10:33 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Ništa nije bolji ni ovaj kod mene u mac miniju, u pitanju je prvi ovogodišnji model sa ddr3 memorijom. Super Drive je jedan običan Krš Drive, definitivno. Evo kod mene nije sastavio ni godinu dana, a već ‘bira’ diskove koje će da čta, ostale jednostavno pljune.
Npr. xterni Samsung koga ustvari sada i koristim, a koji je star više od 2 godine i pri tome je reza kao lud i sada čta sve što se u njega ubaci, original, rezanac, CD, DVD, sve. Nosim se mišlju da otvorim minija i ovaj SD zamenim sa hard diskom (naravno ako može - ne vidim zašto ne bi moglo, isti je priključak, SATA) i bacim ovaj u đubre.

Profile

Posted: 05 December 2009 12:33 PM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-07-01

mozda da ocistim lens, kako da dodjem do lensa 😉

Profile

Posted: 05 December 2009 10:30 PM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Probaj sa diskom za ciscenje sociva, a ako to ne pomogne, bojim se da nista sem drugog drajva nece pomoci.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 06 December 2009 11:00 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

RingeRaja wrote:

Ništa nije bolji ni ovaj kod mene u mac miniju, u pitanju je prvi ovogodišnji model sa ddr3 memorijom. Super Drive je jedan običan Krš Drive, definitivno. Evo kod mene nije sastavio ni godinu dana, a već ‘bira’ diskove koje će da čta, ostale jednostavno pljune.
Npr. xterni Samsung koga ustvari sada i koristim, a koji je star više od 2 godine i pri tome je reza kao lud i sada čta sve što se u njega ubaci, original, rezanac, CD, DVD, sve. Nosim se mišlju da otvorim minija i ovaj SD zamenim sa hard diskom (naravno ako može - ne vidim zašto ne bi moglo, isti je priključak, SATA) i bacim ovaj u đubre.

Naravno da može, šta misliš kako prodaju onoga sa dva harda i OS X Server?

Trebaš samo da nađeš ili da ti neko napravi nosač za drugi disk… Sve ostalo je jednostavno. Uostalom, to znaš, i sam si otvarao svog starog Mini-ja…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 07 December 2009 01:18 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Hvala castor, videću da nađem negde na net-u kako izgleda unutrašnjost novog minija kada se izvadi SD, pa da vidim kako bih mogao da uglavim još jedan hard - iskreno, nosim se mišlju da nabavim 2 SSD-a od po 64 GB i ubacim ih u RAID preko Disk Utillity-a. Kako bi ovo šljakalo, mislim, da li bi imalo brzinu ‘pravog’ hardverskog RAID-a, ili ne vredi zezanja.

edit: evo i linka gde je sve objašnjeno u sitna crevca:
http://www.ifixit.com/Guide/Repair/Mac-mini-A1283-Terabyte-Drive/660/1
Još samo da se okuražim i krenem u poduhvat.:lol:

Post edited by: RingeRaja, at: 2009/12/07 13:41

Profile

Posted: 07 December 2009 06:44 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

RingeRaja wrote:

Hvala castor, videću da nađem negde na net-u kako izgleda unutrašnjost novog minija kada se izvadi SD, pa da vidim kako bih mogao da uglavim još jedan hard - iskreno, nosim se mišlju da nabavim 2 SSD-a od po 64 GB i ubacim ih u RAID preko Disk Utillity-a. Kako bi ovo šljakalo, mislim, da li bi imalo brzinu ‘pravog’ hardverskog RAID-a, ili ne vredi zezanja.

edit: evo i linka gde je sve objašnjeno u sitna crevca:
http://www.ifixit.com/Guide/Repair/Mac-mini-A1283-Terabyte-Drive/660/1
Još samo da se okuražim i krenem u poduhvat.:lol:<br><br>Post edited by: RingeRaja, at: 2009/12/07 13:41

Zavisi kakve/koje SSD-ove uzimaš i kako će da se ponaša kontroler na ploč. Moguće je da ima ograničenu brzinu, pa umjesto nekih 450MB/s možeš da imaš 300, što je osjetna razlika. Još se nije pojavio HDD koji baca >200MB/s, a velika većina SSD-ova već baca toliko prilikom čtanja. Dva komad = 2x 225MB/s - cca 5-10% (čsto da ti bude draže kada to baci više od cifre koju ćeš da dobiješ) = 450 - 45 = 405 MB/s.

Dalje, SATAII ima 3Gb/s protok, što je da kažemo 300MB/s, a ti ćeš sa dva SSD-a u RAID-u da baciš bukvalno 30% protoka…

Na kraju krajeva, mislim da bi ti jedan SSD završio posao…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 07 December 2009 11:41 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  109
Joined  2008-04-05

I ja sam na mom MBP imao dosta problema pre svega sa rezanjem diskova i kupovina običnog CD cleaner-a mi je rešila sve probleme.

Profile

Posted: 08 December 2009 12:42 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

mperovic wrote:

I ja sam na mom MBP imao dosta problema pre svega sa rezanjem diskova i kupovina običnog CD cleaner-a mi je rešila sve probleme.

Koji je to tačno CD cleaner?

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile