Isto i kod mene, trenutno čekam da stigne zamena (u garanciji je još). To je najgore parče hardvera u tom laptopu bez dileme.
Počeo je da zajebava nepunih godinu dana nakon kupovine a posle otprilike 1.5 godine nije hteo da čta ni originalni Leopard install disk. Jedno vreme je pomagalo da ga produvam kompresovanim vazduhom, posle ni to.
Ništa nije bolji ni ovaj kod mene u mac miniju, u pitanju je prvi ovogodišnji model sa ddr3 memorijom. Super Drive je jedan običan Krš Drive, definitivno. Evo kod mene nije sastavio ni godinu dana, a već ‘bira’ diskove koje će da čta, ostale jednostavno pljune.
Npr. xterni Samsung koga ustvari sada i koristim, a koji je star više od 2 godine i pri tome je reza kao lud i sada čta sve što se u njega ubaci, original, rezanac, CD, DVD, sve. Nosim se mišlju da otvorim minija i ovaj SD zamenim sa hard diskom (naravno ako može - ne vidim zašto ne bi moglo, isti je priključak, SATA) i bacim ovaj u đubre.
Ništa nije bolji ni ovaj kod mene u mac miniju, u pitanju je prvi ovogodišnji model sa ddr3 memorijom. Super Drive je jedan običan Krš Drive, definitivno. Evo kod mene nije sastavio ni godinu dana, a već ‘bira’ diskove koje će da čta, ostale jednostavno pljune.
Npr. xterni Samsung koga ustvari sada i koristim, a koji je star više od 2 godine i pri tome je reza kao lud i sada čta sve što se u njega ubaci, original, rezanac, CD, DVD, sve. Nosim se mišlju da otvorim minija i ovaj SD zamenim sa hard diskom (naravno ako može - ne vidim zašto ne bi moglo, isti je priključak, SATA) i bacim ovaj u đubre.
Naravno da može, šta misliš kako prodaju onoga sa dva harda i OS X Server?
Trebaš samo da nađeš ili da ti neko napravi nosač za drugi disk… Sve ostalo je jednostavno. Uostalom, to znaš, i sam si otvarao svog starog Mini-ja…
Hvala castor, videću da nađem negde na net-u kako izgleda unutrašnjost novog minija kada se izvadi SD, pa da vidim kako bih mogao da uglavim još jedan hard - iskreno, nosim se mišlju da nabavim 2 SSD-a od po 64 GB i ubacim ih u RAID preko Disk Utillity-a. Kako bi ovo šljakalo, mislim, da li bi imalo brzinu ‘pravog’ hardverskog RAID-a, ili ne vredi zezanja.
Hvala castor, videću da nađem negde na net-u kako izgleda unutrašnjost novog minija kada se izvadi SD, pa da vidim kako bih mogao da uglavim još jedan hard - iskreno, nosim se mišlju da nabavim 2 SSD-a od po 64 GB i ubacim ih u RAID preko Disk Utillity-a. Kako bi ovo šljakalo, mislim, da li bi imalo brzinu ‘pravog’ hardverskog RAID-a, ili ne vredi zezanja.
Zavisi kakve/koje SSD-ove uzimaš i kako će da se ponaša kontroler na ploč. Moguće je da ima ograničenu brzinu, pa umjesto nekih 450MB/s možeš da imaš 300, što je osjetna razlika. Još se nije pojavio HDD koji baca >200MB/s, a velika većina SSD-ova već baca toliko prilikom čtanja. Dva komad = 2x 225MB/s - cca 5-10% (čsto da ti bude draže kada to baci više od cifre koju ćeš da dobiješ) = 450 - 45 = 405 MB/s.
Dalje, SATAII ima 3Gb/s protok, što je da kažemo 300MB/s, a ti ćeš sa dva SSD-a u RAID-u da baciš bukvalno 30% protoka…
Na kraju krajeva, mislim da bi ti jedan SSD završio posao…