< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 11
Mac OSX i e-banking
Posted: 06 October 2009 05:07 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

ASP i ActiveX nisu nužno povezani, tj. to što sajt radi sa ASP-om ne znač da koristi ActiveX, mada, koliko je meni poznato, obrnuto važi: ne može ActiveX ako nije ASP, neka me neko ispravi.

Ne menjam ja banku samo zbog eBanking softvera i, priznaćeš, malo je drugačje kada to koritiš kao privatno lice, a malo drugačje kao firma.

Kod Komercijalne ja moram da imam:

- USB SmartCard čtač,
- Njihov softver (u mom slučaju HALCOM);
- Windows;

Poludeo sam pre neki dan kada mi je trebalo pola sata zbog celog tog zezanja sa čtačem i Windowsom da pošaljem par već spremljenih virmana zato što Halcom ponekad ne vidi karticu u čtaču, pa često ni restart Windowsa ne pomaže, već moram da čupam čtač iz USB-a i da ga ponovo vraćam, ponekad tako da moram i port na računaru (tj. USB habu) da promenim.

Pri tome, naplaćuju mu produženje sertifikata za karticu, tj. produženje važenja same kartice,  koji je potpuno bespotreban u smislu bezbednosti, to košta oko 40 evra za period od tri godine. Naplatili su mi SmartCard reader skoro 100 evra pre 5 godina. Koštali su me još 100 evra zato što sam kupio Windows (kazna za firme za posedovanje nelegalnog softvera je višemilionska). O potrošenom vremenu u podizanju Windowsa, pa zezanja sa karticom, da ne govorim.

Kap koja je prelila čašu je bila juče kada sam u nekoj ekspozituri podizao gotovinu, pa mi je gospođica tražila papir koji do sada niko nije tražio, a na moje pitanje od kada to traže sledi uobičajen odgovor: ‘Oduvek.’ E tu sam popi**eo i pocepao virmane pred njom i izvikao se. To mi se dešava jedno stoti put od kada imam firmu, uvek te zezaju nekim papirima i slično.

Ovako ne moram da imam Windows (oslabađam sebi 20 GB prostora sa BootCamp particije); ionako mi je browser stalno startovan, skloniću jeb*** USB SmartCard reader, štedim vreme, o istom trošku imam i devizni eBanking (kod Komercijalne bih morao da platim još jedan sertifikat zbog dva ili tri uvoza i dva ili tri izvoza godišnje); koliko su glupi možda bih morao i da svičujem kartice kada hoću dinarski a kada devizni račun, ko zna.

Post edited by: madamov, at: 2009/10/06 17:11

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 October 2009 05:28 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Nije me mrzelo, i na osnovu surfovanja po sajtovima svih banaka koje su danas bile izlistane na:

http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/15/linkovi_banke2.html

ustanovio sam da jedino Erste banka ispunjava sve uslove bez ikakvih predrasuda o operativnom sistemu i softveru koji koristite.

Od banaka sa spiska samo ove dole navedene još možda imaju pristup iz nekog browsera koji nije IE i ne zahtevaju Windows.

DOPUNA: I Unicredit banka (bivša HVB banka) podržava Mac kroz svoj Business Net Professional eBanking softver i upotrebom tokena.

1) Societe Generale pored Halcom rešenja koje ne radi na Macu, tj. zahteva Windows, nudi još dva koje bi trebalo proveriti da li rade na Macu: SOGeBank koji po imenu lič na onaj eBanking za privatna lica za koji znamo da radi i pod Macom (ja ga koristim iz Safarija bez problema) i neki SOGECASH koji takođe radi kroz browser, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi da li radi sa Macom. U svakom slučaju se na sajtu ne pominju SmartCard čtač (osim što za Halcom znamo da ist mora da bude prisutan).

2) Raiffeisen takođe ima Halcom, ali pored njega ima i Web rešenje koje, doduše traži SmartCard čtač, molimo potvrdu da li radi sa Maca ili ne.

3) Pominjana Komercijalna banka navodno ima neki Web e-Bank kod kjeg ne pominju SmartCard čtače, ali meni to nisu nudili kao firmi tako da i ovde tražimo potvrdu da li definitivno ne radi na Macu

4) OTP banka pominje token i Web rešenje, čak pominje da su podržani browseri pored IE i Opera, Netscape i Firefox. Deluje mi kao da bi radilo, jer token se ne povezuje sa računarom koliko sam ja shvatio, a sve ostalo ide kroz browser.

5) Alpha banka isto ima token i Web rešenje, ne pominje browsere, ali pretpostavljam da je reč o istom rešenju koje koristi i OTP banka

Sve ostale banke eksplicitno zahtevaju WIndows i/ili IE, ili kroz Halcom ili PEXIM rešenja, neka sa SmartCard readerom (u slučaju PEXIMA i Hlacoma to je obavezno); neka ne. Tamo gde mora IE čak i izađe da se traži ActiveX.

Napominjem da govorim o eBanking rešenjima za firme, ne za fizička lica!

Post edited by: madamov, at: 2009/10/06 18:16

Post edited by: madamov, at: 2009/10/06 19:48

Post edited by: madamov, at: 2009/10/06 19:49

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 October 2009 05:38 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Kad smo kod tokena, imam od Hypa token koji mogu slobodno da bacim sa mosta. 😠

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 06 October 2009 06:20 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Markooo wrote:

Kad smo kod tokena, imam od Hypa token koji mogu slobodno da bacim sa mosta. 😠

Hypo eksplicitno pominje Halcom i PEXIM, tako da to što pričaš nije token, već SmartCard reader. Osim ako za fizička lica nemaju neku drugu foru.

Signature 

Profile

Posted: 06 October 2009 06:58 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Ja imam token, zapravo dobio sam ga, da li mi, kazu dobar sam klijent ovo ono pa kao paze me, ali mogu da se slikam sa njim koliko ga koristim 😊

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 06 October 2009 07:46 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Moram da se dopunim, Josip Modli mi na ES-u kazao da i Unicredit banka, tj. njen Busness Net Professional, radi na Macu, što se može videti iz ovog uputstva:

http://www.unicreditbank.rs/doc/Pomoc_-_uputstvo.pdf

U kojem piše:

1.2. Tehnički preduslovi za korišćenje
Kako bi korisnik mogao uspešno da koristi aplikaciju moraju biti ispunjeni odredjeni tehnički uslovi. 
Podržani operativni sistemi i pretraživač su:

&#61623; Windows (XP/2000 ili noviji) / IE 6.0 ili noviji  
&#61623; Windows (XP/2000 ili noviji) / Firefox 1.5 ili noviji
&#61623; Linux / Firefox 1.5
&#61623; Mac / Firefox 1.5

Session Cookies: aktiviran
[removed] aktiviran
Applet: po izboru

Ukoliko JavaScript nije aktiviran prijava na sistem neće biti moguća i biće prikazana odgovarajuća poruka.

Malo zavučeno, ali to je to, definitivna potvrda da i njihov eBanking radi na Macu.

Post edited by: madamov, at: 2009/10/06 19:47

Signature 

Profile

Posted: 06 October 2009 08:17 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

zzare wrote:

A šta ćeš da radiš kad budu uveli .asp(x)?

Opet će trebati ActiveX i opet Windows. Ja ne bih birao banku prema on-line software koji imaju.

Zaboravih da dodam, ali mnogi znaju da sam živeo dve godine u EU (Španija i Portugal) i često pominjem da i dan danas imam račune u njihovim bankama kojima sam oduvek mogao da pristupim i da ih koristim sa Maca i iz bilo kog browsera. A sve se to događa tokom 1999., 2000. i 2001. godine. Poenta je u tome da će proces upravo biti obrnut: banke će morati da se prilagode i da omoguće pristup i sa drugih platformi jer će ih na to terati propisi EU kojoj, jel’te, težimo. Nije krajem 2000. godine u Portugalu bilo više Macova nego kod nas sada, pa su sve banke omogućavala pristup iz svih browsera sa svih platformi.

Signature 

Profile

Posted: 06 October 2009 08:44 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

U redu je to sve, ali ako banka svoj sistem zasniva isključvo na Windows platformi i koristi MSSQL kao bazu i ako su već odredili načn sigurnosti odnosno kroz ActiveX teško da bi se vratili samo prostoj user/password autentifikaciji.

Poenta sertifikata na cd-ovima i ActiveX kontroli dozvoljava da se preko AciteveX-a sertifikat pročta direktno sa CD-a prilikom davanja naloga za plaćanje. A prethodno moraš biti ulogovan na svoj račun, ali možeš samo da ga gledaš bez akcija bez sertifikata.

Poenta ovoga je zaštita od krađe user/password-a da iako imaš nečje parametre ne možeš faktički ništa da radiš osim ako nemaš sertifikat.
A sertifikat se izdaje sa Win platforme.

To je isto što si ti pomenuo za banke koje koriste Halcom, one zahtevaju SmartCard čtače umesto CD sertifikata sa PIN kodom gde se prvo loguješ na aplikaciju pa se aplikacija posle povezuje na tvoj račun u banci i iščtava stanje.

I to važi i za fizička i za pravna lica.
Sve zavisi šta banka koristi kao paltformu svog sistema.

Signature 

&#63743; MacBook Pro 17inch Unibody
&#63743; iPhone4

Profile

Posted: 06 October 2009 09:04 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

zzare wrote:

I to važi i za fizička i za pravna lica.
Sve zavisi šta banka koristi kao paltformu svog sistema.

To sve što si naveo nema veze sa sigurnošću, već sa lenjošću naših banka. Sertifikat je najobičniji enkriptovani niz bajtova koji nema veze sa platformom jer i nije zamišljen da zavisi od platforme, inače sa Macom ne bi mogao da ideš ni na jedan URL koji počnje sa https. Uostalom, ja sam u Portugalu sertifikat dobio na flopiju i samo sam ga iskopirao na hard disk i rekao Netscapeu gde isti nalazi. I imao sam istu sigurnost koju i sada imam, samo mi ovi zakomplikuju život dodatno. Firma koji mi je plaćala platu je imala račun i istoj banci i oni su dobili isto, nikakve USB mambo-džambo ‘sa nama ste sigurniji’ fore za uzimanje para.

Nebitno od platforme, banke može i MORA?E PO ZAKONU, nadam se što pre, da napravi softver tako se njenom eBankingu može pristupati bez obzira na platformu, tj. neće smeti da tera svoje korisnike da se bacaju u dodatni trošak kako bi koristili njene usluge.

Signature 

Profile

Posted: 07 October 2009 01:28 AM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Samo da potvrdim ovo shto reche Miki za strane banke..I to najvece..Na ovo dodajem i par banaka sa ‘egzotichnih’ ostrva…Sve radi ko sat na Mac-u i bilo chemu drugom…Inache par EU banaka, chlanice Intesa grupe, takodje imaju sisteme koji rade na Mac-u…ActiveX, windows 7,8,9,10.. i ostala budalesanja su posledica neznanja nashih softverskih kuca koje uvaljuju te budalashtine bankama i imbecilan odnos nashih banaka prema klijentima…

Podrzavam gashenje rachuna u bankama koje ne podrzavaju platformu na kojoj radimo i prelazak u druge..Takodje treba im obavezno napomenuti razlog gashenja rachuna, naraniti ih govnima i oterati u 3 pichke materine…

Post edited by: SERBIAN, at: 2009/10/07 01:31

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 14 October 2009 12:56 AM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  105
Joined  2008-01-04

Mogu da potvrdim da ebanking radi za fizicka i pravna lica na Mac-u kod UniCredit banke. Na Safariju ga koristim bez problema sa tokenom, a to je bio i jedan od razloga sto sam otisao od Meridian-a, jer je kod njih moglo samo na IE. Dobro, bilo je i drugih bitnih razloga, da ne lazem 😉

Profile

Posted: 08 December 2009 01:00 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  164
Joined  2009-12-02

Evo i ja da potvrdim da homebanking kod Banke Poštanska štedionica radi savršeno na meku, to je prvo što sam proverio 😊 a radi i sa Iphone-a 😊

Profile

Posted: 09 January 2010 08:25 PM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1326
Joined  2007-08-13

ERSTE Banka i Privredna banka beograd rade kao sat.
s tim da E banking za pravna lica ne radi sa macom iz razloga sto ti trebaju drajveri za smart citac

Signature 

http://primorskenovine.me/          http://gospostina.in

Profile

Posted: 10 January 2010 12:10 PM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

bu2nin wrote:

ERSTE Banka i Privredna banka beograd rade kao sat.
s tim da E banking za pravna lica ne radi sa macom iz razloga sto ti trebaju drajveri za smart citac

ERSTE banka nudi rešenje bez čtača, ali ga ne zovu eBanking već NetBanking. B) Oni pod eBankingom smatraju rešenje sa Halcomom, a Netbanking je njihovo rešenje koje radi samo sa njihovom bankom.

Eno imaš demo na njihovom sajtu koji radi bez čtača.

Za Privrdnu banku ne znam detalje.

Post edited by: madamov, at: 2010/01/10 12:11

Signature 

Profile

Posted: 10 January 2010 12:13 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Evo ovde:

http://www.pbb-banka.com/pg_ibankPravnaLica.asp?lng=sr

možemo videti da PBB nudi samo Pexim il iHalcom za firme, dakle Windows, Smart Card čtač i Windows only softver.

Signature 

Profile

< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 11