ASP i ActiveX nisu nužno povezani, tj. to što sajt radi sa ASP-om ne znač da koristi ActiveX, mada, koliko je meni poznato, obrnuto važi: ne može ActiveX ako nije ASP, neka me neko ispravi.
Ne menjam ja banku samo zbog eBanking softvera i, priznaćeš, malo je drugačje kada to koritiš kao privatno lice, a malo drugačje kao firma.
Kod Komercijalne ja moram da imam:
- USB SmartCard čtač,
- Njihov softver (u mom slučaju HALCOM);
- Windows;
Poludeo sam pre neki dan kada mi je trebalo pola sata zbog celog tog zezanja sa čtačem i Windowsom da pošaljem par već spremljenih virmana zato što Halcom ponekad ne vidi karticu u čtaču, pa često ni restart Windowsa ne pomaže, već moram da čupam čtač iz USB-a i da ga ponovo vraćam, ponekad tako da moram i port na računaru (tj. USB habu) da promenim.
Pri tome, naplaćuju mu produženje sertifikata za karticu, tj. produženje važenja same kartice, koji je potpuno bespotreban u smislu bezbednosti, to košta oko 40 evra za period od tri godine. Naplatili su mi SmartCard reader skoro 100 evra pre 5 godina. Koštali su me još 100 evra zato što sam kupio Windows (kazna za firme za posedovanje nelegalnog softvera je višemilionska). O potrošenom vremenu u podizanju Windowsa, pa zezanja sa karticom, da ne govorim.
Kap koja je prelila čašu je bila juče kada sam u nekoj ekspozituri podizao gotovinu, pa mi je gospođica tražila papir koji do sada niko nije tražio, a na moje pitanje od kada to traže sledi uobičajen odgovor: ‘Oduvek.’ E tu sam popi**eo i pocepao virmane pred njom i izvikao se. To mi se dešava jedno stoti put od kada imam firmu, uvek te zezaju nekim papirima i slično.
Ovako ne moram da imam Windows (oslabađam sebi 20 GB prostora sa BootCamp particije); ionako mi je browser stalno startovan, skloniću jeb*** USB SmartCard reader, štedim vreme, o istom trošku imam i devizni eBanking (kod Komercijalne bih morao da platim još jedan sertifikat zbog dva ili tri uvoza i dva ili tri izvoza godišnje); koliko su glupi možda bih morao i da svičujem kartice kada hoću dinarski a kada devizni račun, ko zna.
Post edited by: madamov, at: 2009/10/06 17:11