Iskreno, ne secam se da sam toliku kolichinu krsenja copyright-a video na jednom mestu. 😊
Pazite, ne radi se ovde samo o potkradanju velikih brendova, nego i non-profit organizacija koje svoje majice prodaju kako bi ostale ‘u zivotu’.
Takodje, tragichna je kolichina popularnih artwork-a na koje mozemo naleteti na internetu i koji su FREE (ikonice sa iconfactory naprimer); a neko ko sebe naziva ‘Autorom’ volshebno to postuje kao svoj dizajn!
Nemam sta drugo da kazem nego BANDO POKVARENA!!!:)
Dok pishem ovo, padne mi na pamet da ukucam u njihovu pretragu ‘UNICEF’.
Sta mislite, da li postoji?
Da pojasnim malo kako je došlo do ove glupave situacije.
Zsolt je pitao Mikija da li ima vektor logoa, Miki ga je uputio na Andreja. Andrej je Zsoltu dao vektor (ne znam kako ga je pitao za vektor i ne znam pod kojim uslovima mu je predat vektor); a zatim se Zsolt javio Mikiju voljan da mu pokloni majicu, a kako vidim, i Andreju je obećano isto.
Iako je Zsoltova akcija nesebična prema ljudima koji su mu pomogli (Miki i Andrej); ona nije u interesu SMUG zajednice, jer sama zajednica nema nikakve koristi. Miki nije znao da će uslediti komercijalni momenat inače bi drugačje odreagovao. Sa Andrejom se nismo čuli, tako da ne znam kako je njemu predočena potreba za vektorskim crtežom.
Ono što mislimo da bi bilo ispravno jeste da se provizija od prodaje majica, a to je (ako se dobro sećam politike Visio šopa iz vremena kad se isti otvorio, a ja napravio nalog tamo) oko 120 din od prodate majice, daje SMUG-u na trošenje i upravljanje. Evo recimo, lepo je kad se na sastanku možemo počastiti nečm. Lepo bi bilo da svi dobijemo po SMUG značku, lepo bi bilo da obnovimo licencu za softver za novi forum (uprite poglede ka Mikiju :D ). Lepo je što je pre par dana kupljen softver preko SMUG linka, pa je SMUG postao bogatiji za celih 9 USD. Nije puno, ali polako.
Zsolt, nema veze što se prodaju tamo majice sa nekim brendovima. Prodaju se. Prodaju se i ljudi i droga, pa ne znač da je dozovljeno. Rekao sam već negde, samo čekam kad će neko da klepi Vizio po ušima za valjanje kopirajtovanog materijala. Poenta je da je polo da se prodaje i nešto što je naše, bez prave saglasnosti. Miki je razumeo da ćeš ti recimo kao i Amsterdamxxx odštampati par komada u domaćoj radinosti. I ja bih ti isto rekao da ne možeš da dobiješ pravo na komercijalnu upotrebu našeg znaka. Ne zato što sam ljubomoran što ćeš zaraditi 120 dinara po majici, već zato što ako neko treba da prodaje majice sa SMUG logoom, onda je to sam SMUG.
Auuu, uzas, pa ovo je fazon kao kad bi rezali filmice na dvd i prodavali online. Ja kapiram da je pitanje dana kada ce im doci neko. Mnoooogo je drsko i bezobrazno.
Pre 3 godine u Crnoj Gori, pazi podvlacim CRNOJ GORI su kaznjavali i hapsili one sto po ulici peglaju preslikace na majce. Naravno zbog autorskih prava. Na moje oci.
Recimo ja odem na Mariov sajt, pokupim mu fotografije, odstampam, stavim u svoju galeriju i prodam?!?! I kao pa sta ima veze, to doprinosi njegovoj popularnosti?!!!?!
iMac01 ili zsolt je menjao prvu poruku da bi se promenio naslov teme, a ja mislim da je dobro da ostane. Uklonio je i linkove iz poruke koliko vidim.
TEMA JE POMERENA IZ MALIH OGLASA U OVAJ FORUM
Elem, kao što reče Mario, pitao me čovek za vektorski fajl, ja mu rekao da pita Andreja, onda me pitao koji broj nosim i ja rekao XXL (neki bi rekli suviše optimistički). I tu je bio kraj priče, dok se ovaj oglas nije pojavio u forumu.
Kao što rekoh Mariju i Darku na mail kada raspravljasmo o ovome, mi smo neformalna grupa i jedini koji može da bude pogođen ovim je Andrej kao autor logotipa, a on je na ovaj ili onaj načn dao dozvolu. Pitanje je da li je znao da je daje za komercijalnu upotrebu ili ne, ali je to sada nebitno. Mi nemamo račun, tako da ne možemo da mu kažemo da uplati deo para na nečji (moj ili nečji privatni račun) račun. Ukratko, trebalo bi onda da se registrujemo kao udruženje građana, da napravimo pečat, da otvorimo račun i sve ostalo što je potrebno za to (ono što znam je da mora da ima par deset osnivača, to znač nas deset da ide u sud da overava potpise).
Da sam znao da će ovako da bude, kako bih postupio? Iskreno, ne znam. Recimo, svojevremeno je Darko Wolf na jednom sastanku izneo ideju da bi pravio SMUG značke. Ja mu rekoh neka to slobodno uradi i neka zaradi na tome. Zašto? Zato što će on da utroši vreme, da ‘angažuje’ neka svoja sredstva i slično. Takođe sam mu rekao da onda ako njega to košta 5 evra po znački, mislim da ne bi bilo korektno da ta značka članove SMUG-a košta više od 6 evra.
Tako da je sve ispalo bez veze. Ja stvarno ne želim da ulazimo dublje u ovu priču, jer ideja da pravimo SMUG i sajt nije bila da se zarađuju pare, ma koliko mali iznos bio, već da se sve finansira iz donacija u hardveru, housing, radu, eventualno da sami skupljamo pare za neku akciju kao onda za nabavku EE-a. Ne želim da mi iko kaže kako uzimam(o) novac od ovoga.
S druge strane, intenzivno razmišljam da postavimo i AdSense na sajt, imamo toliko pregleda strana i poseta i ovako i onako, što ne uzeti neki dolar na mesečnom nivou i onda plaćati domen ili EE subscription od toga?
Elem, kako vidim rešenje ovog konkretnog problema? Neka zsolt napravi anketu u forumu koliko nas je spremno da plati majicu, ali da nam spusti malo cenu, s tim da i on zaradi za svoj trud. Recimo nas 10 se javi sa veličnama i on naštampa toliko majici i donese nam ih na sledeći sastanak. Ima sigurnu prodaju, mi ne plaćamo poštarine, imamo majice po nešto manjoj ceni od one na sajtu, ko puši popuši lulu mira sa zsoltom, ili čašicu rakijice i idemo dalje, mislim da ne treba zatezati stvar. Čovek se setio, izveo malo nespretno, ali u suštini imamo majice bez da smo utrošili svoje vreme.
A za ubuduće, ko ima ideju, ode u forum gde pišemo o aktivnostima grupe (u koji ću da preselim ovu temu); iznese predlog, pitamo Andreja za dozvolu i onda neka ide na ovaj načn ili na neki drugi načn koji bi dogovorili.
Slažem se sa gore rečenim. Ali postoji problem, tehničke prirode. Zsolt je Viziju predao nacrt za majicu i Vizio štampa i šalje majice. Nema više to nikakve veze sa Zsoltom 😊 Ne može on da ih štampa, da daje popust i sl. Osim ako ih sam ne poruč 10 kom, pa da popust od one svoje zarade, ali opet pričamo od popustu od 50ak dinara, u kom slučaju njemu ostaje zarada od (samo) 70 din po majici.
A meni se ne sviđa dizajn majice…ja bih stavio veelikog Srbu, a ispod njega da piše SMUG 😊
Evo ovako. Ni ja nisam znao da će Srba biti korišćen u komercijalne svrhe. Ali nisam ni pitao, te stoga ko me jebe. Mislio sam da je u pitanju entuzijazam (jebiga, još uvek sam naivan 😊) tako da poslah čoveku, rekoh mu da bih voleo da dobijem koju majcu i to je to. E sad u ovonastaloj situaciji ne znam šta da mislim, ali se nešto posebno ni ne cimam zbog ovoga, jer ja sam toliko stvari uradio od kojih ljudi i dan danas žive, a ja uzeo/ne uzeo kintu nemam od toga ni ćoravog cvonjka, pa sam već i digao ruke. Nije da ne znam ništa o autorskim pravima - znam i to vrlo dobro, ali je kod nas (južnije još i tužnije) to još uvek borba s vetrenjačama. Ne postoji rešenje koje sam uradio za Tigar (ej, TIGAR! oni bar nisu kućna radinost) a da ga oni nisu, čak ni ne pitavši me, iscedili i iskoristili za još što šta. Recimo uradim plakat, a oni posle od toga naprave kalendar, novinski oglas i slično. Uradim kalendar i tek vidim godinu dana kasnije taj isti kalendarijum na nekom sasvim levom kalendaru u nekoj kancelariji ili slično. Dakle u samoj štampariji ili već studiju za osvetljavanje neko lepo uzme moj .ai fajl i uradi za drugu godinu, koristeći taj isti moj kastom dizajn. Ali, opet kažem, ko me šiša. Niti sam to zaštitio, niti napravio ugovor koji bi eksplicitno naglasio nešto što se, kad je ne navedeno podrazumeva itd.
Tako da što se ovoga tiče, ne znam na kraju šta biva. Opet kažem, jeste bezveze, ali kako odluče senatori SMUG-a 😊 neka tako i bidne. Meni je Srba drag i smatram da je, u našem, Apple/Srbija svetu, izuzetno simpatičan, dopadljiv, veseo i, usuđujem se da kažem, pun pogodak. Ipak, njegov šarm je šarm mister Findera! Ja sam ‘samo’ stavio šajkaču! Ne tražim za to Nobela! Bože moj, setio sam se, odsanjao ga, nebitno, ali eto ga tu je. Da nisam ja, neko bi već drugi došao na sličnu ideju. Izuzetno mi imponuje što se većini sviđa i što je ovde, na našem forumu. Ali ne osećam se povodom ovog znaka kao Mikelanđelo, već prosto kao neko ko je ‘preneo poruku’ da tako kažem. Kao neko ko je spojio što bi se i samo spojilo, jer jeste očgledno, čtljivo i jednostavno!
Ja sam relativno nov na forumu i ne bih da pametujem u vezi ovih majica, zanima me samo nesto u vezi ovog Tigra sto je napisao Andrej. Da li bi taj posao (ili bilo koji naredni) sa Tigrom bio odbijen od strane njih da si ti lepo trazio da sve bude ‘na papiru’ u vidu nekog ugovora? Nije sve bas tako crno kod nas… 😊
Hvala, Vlado 😊
Ne, verovatno ne bi bio odbijen, ali je u pitanju moj specifičan odnos sa njima: retko smo se dogovarali oko jedne stvari - uvek se radilo o više etiketa (za industriju hemijskih proizvoda (nekadašnja Lepila Tigar)) ili više retuša autoguma i slično. To se nagomila, jer se usput sasete još nečeg, a posle se podvuče crta za minuli period i naplati sve odjednom. Bude to veća cifra ali je loše što tamo tim šefovima obično bude prevelika (ne znam, možda je trebalo da nekome ponudim deo? Nisam vičan tome i ne želim to da radim…); pa traže da se smanji i onda kad pogledaš posle cenu po, recimo, etiketi to bude toliko mizerno da je smešno. I sve se to posle završi preko ULUPUDS-a, gde je moj ćale član. Specifičnost situacije se ogleda u tome što je matori radio u Tigru, dao otkaz, pa posle i dalje radio za njih, al ne za platu, već privatno, a ja sam u to vreme već završavao školu i počeo da pomažem, stičući pravo na svojih 10% 😊 Kasnije su ljudi (inače njegovi dugogodišnji prijatelji, poznanici, saradnici, šefovi i ostalo) skontali da ja ustvari završavam ceo posao, pa su počeli direktno mene da zovu, umesto ćalca. Ipak, plaćanje je i dalje išlo preko njega. A kad se desi nešto onako, bez veze mi je da prigovaram, tužim, jer, hoće/neće ti ljudi ipak pozovu da se nešto radi, pa ajde. Ali, bilo je situacija kad nisam mogao da otrpim i pomenuo da to ne ide tako, da to mora da se plati, da ne mogu tek tako da dobiju materijal, pa posle sami da rade i isključe mene, da je jedna cena za katalog ako im prodam prava da rade s njim šta žele mimo mene, a druga ako nije taj slučaj. Pravo kaže da je tada cena 5 do 10 puta veća, u zavisnosti od dogovora, a predviđeno stanje stvari je da se u običnoj izradi rešenja za katalog, recimo, rešenje ustupa na korišćenje jedan tiraž ili do godinu dana. Sve preko toga, doštampavanje i slično - mora da se plati. Da je to izvodljivo kod nas, ja bih sad u dvorištu imao Aston Martin i u garaži Norton ili triumph. Ali pošto nije - ja em nemam dvorište, em umesto onog Nortona imam MZ-a od 500e… Kad god sam pokušao da isteram tu pravdu ili sprečm unapred nepravdu, ti su ljudi počeli da rade s drugim ili odustajali od projekta. Žalosno, ali je tako. Još je žalosnije ako ti kažem da je to tako kad su u pitanju giganti (kao što je Tigar, recimo); ali nije tako kad su mali privrednici. Ti neki ‘sitni’ da tako kažem, su po tom pitanju mnogo veći ljudi 😊 Kolko kažeš - tolko jem, plate ljudi porez, idući put me opet zovnu, zadovoljni i slično. Tako da ne znam šta je naravoučenije 😊
I da pomenem još nešto u vezi MacSrbe - ja ne zarađujem od tog znaka, niti bilo kog proizvoda ili usluge koji nose taj znak, pa me samim tim i ne pogađa korišćenje/zloupotreba kao što bi, recimo, Coca-Colu da sam napravio svoj sok u sodari i dao mu njihovo ime.
Hehe sto sam duze ovde to mi se vise svidja profil ljudi koji posecuju ovaj forum.
Elem, Andrej potpuno te razumem i shvatam o cemu pricas…doduse ja studiram pravo i moji roditelji (i njihovi roditelji) su pravnici pa me zato zanimaju te stvari a pogotovo oblast autorskih prava, intelektualne/industrijske svojine i sl. Jasno je da kod nas treba jos odredjeno vreme da prodje i da stvari dodju na svoje mesto. Problem je po meni bas u nemastini i tome da se ljudi radije opredeljuju za ‘tezge’ koje ce im biti da tako kazem ‘sigurica’ nego za pravi posao sa jasno definisanim uslovima i svim ostalim bitnim elementima (koji naravno sa sobom povlaci vecu cenu i obavezu izvrsenja pa makar i preko suda). Jer kao sto kazes : ‘Kad god sam pokušao da isteram tu pravdu ili sprečm unapred nepravdu, ti su ljudi počeli da rade s drugim ili odustajali od projekta.’
U poslovnim odnosima smatram da ne treba da bude puno drugarskih varijanti - Kako cemo,lako cemo 😊 Posao je posao…mada i dalje verujem da dolazi bolje vreme za obicne ljude u Srbiji.
Sto se tice ‘sitnih privrednika’ ostala mi je u secanju prica mog caleta kad mu je dosao neki covek (stranka) da plati advokatske usluge kriznih ‘90ih, platio covek posteno sve i onda pitao : ‘Doktore, aj mi uzajmi za pivo’ 😊