Pozdrav svima!
Treba mi jedna mala pomoc, naime, imam iMac i na njemu dva sistema OSX i Win koji rade preko bootcamp-a. Moram da uradim reinstalaciju oba sistema, podelim opet particije i instaliram OS i Win.
Posto to nikad nisam radio na mAC-u molio bih vas da mi u par koraka , ako je moguce, date smernice kako to da uradim ?
Bekapuj sve podatke, i prati prvo upustvo, znač ubaci disk OSX i odradi instalaciju, znač zgazi sve, videćeš daće ti opciju da pobrišeš sve i da uradiš clean instal, a posle toga sledi onaj pdf gore za boot camp i to je to.
Vidim da je tema otvorena pa moram da se nadovezem malo 😊
Hteo bih da osvezim malo masinu pa reko ajd da ponovo instaliram OS, e sad imam dve particije, hteo bih da mi ostane netaknuta druga particija, jel to moguce?
Radio sam milion puta na Win racunarima ali nikada nisam na Mac-u pa mi je svaka informacija dobrodosla.
Skinuo sam i one PDF-ove koje je neko postavio al reko opet da pitam jer tamo ima sve i svasta 😊
Imam oreginalni OS koji sam dobio uz Mac-a.
odnos particija menjaš samo ako angažuješ Disk Utility iz same instalacije, kad ista krene. Ako ne odeš u DU, a verovatno da nećeš, nikako ne može da ti se desi da ‘pokvariš’ particiju koju ne želiš. Kad te instalacija ‘pita’ gde da instalira OS, ti klikni na tu gde je već taj koji hoćeš da gaziš i gazi!
Samo napred. I ne brini što se neće pojaviti plavi ekran sa spiskom koji se to drajveri instaliraju i kako je sada sistem bolji nego do sad 😉
Napravio sam ja kopije svega al prvi put cu sada da radim reinstalaciju na Mac-u pa moram sve zivo 100 puta da pitam 😊
Inace sve ovo radim jer je poceo sporije da otvara foldere pojma nemam zasto.
Mnogo stvari je uslo i izaslo iz njega za ovih godinu dana pa nije ni cudo sto je mozda primetno sporiji rad na nekim mestima a i bilo je dosta test programa na njemu dok nisu pronadjeni oni koji stvarno rade 😊
Evo me 😉
instalirao sam Leoparda nego mi malo cudno jer mu opet treba 2sek. da otvori folder (bilo koji) sem onaj koji sam vec otvarao, e sad dal se ja tripujem il sta….? inace sve je ostalo kako treba, al opet me kazem malo buni to potrebno vreme za otvaranje :-(
Mene je jednom takao smarao Win da nisam ni bio svestan. Sve nešto čudno radilo i vuklo se. Kad sam ga obrisao i ponovo instalirao OS X sve je bilo normalno.
Sada samo kad izađe neka dobra igrica vratim imidž sa svežim Winom i brišem kad završim peglanje.
Napravi imidž Wina i obriši ga.
Bila je na forumu neka tema baš sa sličnim problemom, ne mogu sad da nađem ...
Ali ja sam ako sam radio kako treba a trebalo bi da jesam intsalirao novi OS.
Dok je racunar upaljen ubacim CD sa OS-om i kazem instal (kao sto pise) zatim nakon restarta mi ponudi opciju dal svezu verziju i sve da obrise il onu prvu opciju da ostavi podatke, ja sam odabrao drugu da obrise sve i napravi novu kopiju..?