< 1 2
2 of 2
prikaz telefonskih brojeva, neobičan ‘problem’
Posted: 08 January 2010 12:52 AM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Zverko, kad se iPhone uvodio, a kasnije i 3G, lepo je pisalo da su glavni distributeri T-Mobile, Orange i Vodafone. Sve zemlje u kojima se prodaje prodaje se preko jednog od tih operatera (tu su i neki manje poznati, poput Claroa, koji radi po Latinskoj Americi).
U Ugandi i Jordanu je to Orange, u Grčkoj Vodafone i Cosmote, u Singapuru 3 operatera, u Izraelu Orange i još 2, u Češkoj Vodafone, O2 i T-Mobile..

Poenta je da u svakoj zemlju nema iPhonea SAMO u slobodnoj prodaji, već isti mora doći preko nekog operatera, a ukoliko zakon te neke zemlje ima jak antimonopolski zakon, telefon se može naći i u SIM-free varijanti (recimo Italija, Češka i Grčka su 3 za koje znam).

Za ostale zemlje pogledaj http://www.apple.com/iphone/countries/ pa dole u uglu Where can I buy iPhone..

To što se iPhone može kupiti ovako u nekoj zemlji je zato što se i prodaje u toj zemlji preko operatera. Kod nas se više igrom sluajnosti našao u ponudi, jer je neka intalijanska firma kontaktirala Macolu sa predlogom da se preko nje prodaju telefoni.

Takođe, kod nas je bilo realno očekivati samo da Telenor započne priču o iPhoneu, jer su najveći po Evropi, međutim i njima samima (gore na severu) je u startu izmakao 2G iPhone, pa su ga u Norveškoj distribuirali preko Sonere ili Telije, ne sećam se. Tek se sada može kupiti i preko Telenora u Norveškoj i Švedskoj.

Ima veze da li su uveli bolji/jeftiniji net samo zbog iPhonea. Kako nema. Nije ti argument ako kažeš da nema veze. Ja kažem da je net morao postati bolji, da bi imali šta da ponude korisnicima iPhonea, ako već pre njegovog dolaska nije postojala mreža zadovoljavajućeg kvaliteta ili cene. Što znač da očgledno loša infrastruktura ili visoke cene nisu bile prepreke za dolazak iPhonea u neku zemlju.

A ti iPhonei koji se prodaju u radnjama u CG mimo operatera su ili uveženi samoinicijativno iz neke druge EU zemlje gde su SIM-free ili se kupuju od samog T-Mobilea, što znač da su opet zaključani na njihovu mrežu. Znač, ne može da se prodaje u svakoj zemlji MIMO operatera, u smislu da se ne prodaje i preko operatera. Tj. može, ali je nekim nezvaničnim kanalima (mada opet legalnim, naravno); ali to vodi onome što imaš sad kod nas. Neažurnost i nekonkurentnost cenama.

A lepo ti kažem da je u CG skup net 😉 Pre svega, ne mere se paketi koji se daju na kašičcu, jer onaj kome je net zaista potreban uzima flat. Kod SBB-a imaju tih fora sa megabajtima i tamo za 5€ dobiješ 10 up i 2 Mbita downlink, to je…10x bolje nego u CG. To je za 400MB. Cenovnik SBB-a na adresi http://www.sbb.rs/Paketi/328/Tarifni+Prepaid.shtml
Postpaid im je još bolji, a ni ADSL onda nije daleko.

I još ovo za podešavanja parametara za telefone, ne znam koga si i šta pitao, ali ako imaju podešavanja za 3G, ista su ta i za 3GS, a verovatno i za 2G.

A nisam primetio da se Samsung forsira išta više nego Nokia. Ne bih tražio tu neki veliki interes, jednostavno je narod navikao da se kune u Nokiu i Samsung. Da se ne radi o teoriji zavere ti govori i ponuda Android telefona, koja cveta (ne znam doduše da li i kupovina istih cveta). Verujem da bi jedva čekali i iPhone da mogu da ponude, ali ih je Apple iskulirao. Postoje firme koje traže određene standarde, a u Srbiji je recimo problem i sa autorskim pravima…zato nemamo ni AppleStore, a tu Apple ubira ogromne prihode u svetu. E, a ako nema App(le)Storea, nema svrhe nuditi ni iPhone. Eto ti iskistalisanog razloga zašto nema iPhonea. Sam znaš da se kapital razmnožava i ide kud mu je povoljnije. Srbija nije (bila) pogodno tle za umnožavanje takve vrste kapitala, ergo nema iPhonea.

Profile

Posted: 08 January 2010 08:08 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  164
Joined  2009-12-02

Složio bih se sa LaMarom.

@Markoo

Crnogorci nisu ništa emancipovaniji od nas, niti Hrvati. Čak, može se reći da smo od svih njih emancipovaniji, i to poprilično. Uostalom samo pogledati koliko se kod nas koristi Iphone

A to što ja kukam, pa pazi, kukam jer realno mogli su neke stvari da stave ali nisu. Bože moj, i dalje smatram da je iPhone najbolji telefon na svetu. 70% zboh softvera. A ako telefon nema dobar softver ona mu ništa ne vredi.

@Marioo

U pravu si za sim free, sad sam video kod sebe, ima TMobile na kutiji. DAkle, stvar je do operatera 99% onda.

A što se tiče CG interneta pričao sam za telefon. ne za kućnu varijantu. Za kućnu varijantu baš i nisu jeftini. Ali taj od 5 eura imaš isto i za mobilnu mrežu i za adsl kučni. Znam čoveka koji je uzeo od operatera dole (ne znam tačno koji) adsl za kuću i paket za telefon, po 5 eura, ukupno 10 eura mesečno, i sve ide na jedan račun. U tome su sigurno bolji nego mi. Ja ne znam nijednu balkansku zemlju gde je skuplji internet (mobilni) nego kod nas. Ajde, u kućnom fiksnom internetu i nismo toliko loši, jer evo SBB (tek sad) uvodi neke nove pakete i ugovore, ali znaš li koliko su to dugo HRvati imali?

Mi strašno kaskamo za Svetom, ali i za Istočnom Evropom.

Uostalom, kao što rekoh, Telenor i Telekom blokiraju ugovor sa iPhone jer glavni uvoznik za SAmsung i Nokia (alpha copy) direktno to blokira. I to mogu da ti kažem iz prve ruke. I ne samo on. Ni Telenoru ne odgovara da dođe iPhone. Iz više razloga.

I nije tu samo stvar da li će iphone doći ili ne. Briga me. Kao što me briga i za vize što su ukinute. Nije poenta u tome. Poenta je u poštovanju i principu. Ništa se neće mnogo putovati jer su ukinute vize, zar ne? Ali zato naš čovek sad oseća da je više poštovan i da nije stoka kao što je nekad bio. Isto važi i za iphone. Nije bitno da li će biti ili ne, bitno je da je tu, da se osećamo istim kao i ostali. Zamisli sve zemlje Balkana imaju iphone, samo mi nemamo? Zar nije malo glupo?

Ali nije ni bitno. Ako dođe dođe, ako ne ne.

poz

edit: zaboravih. @markoo a što mi ne dovedemo tako neku filmsku ekipu kao što je Crna Gora? Možemo Krištu da dajemo 14.000,00 eura platu a ne možemo da radimo na samopromociji. Isto je velika krivica i na Vladi SRbije, od 1990. godine pa na ovamo, jer nikada nisu ulagali u MArketing (+PR); a imali smo jednu (katastrofalnu!) reklmau na CNN koja je toliko bedna i smešna da je to strašnu. Kad samo pogledam druge reklame nekih levih zemalja bukvalno mi dođe da odem tamo! Muzika koja te dirne u srce, video koji je vrhunski. A onda dođe naša reklama i ... (!?)

E i tu je problem, kao što sam rekao. Kada bismo imali bolje stručnjake u vlasti bilo bi mnogo mnogo bolje. Ovako, uvek ćemo kaskati za svima!

jer smo banana država…

Post edited by: zverko, at: 2010/01/08 08:11

Profile

Posted: 08 January 2010 11:26 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  164
Joined  2009-12-02

zaboravih još ovo

apropo autorskih prava i slično. U hrvatskoj je isto ogroman problem sa naplatom i pravnom odbranom autorskih prava, da ne kažem slično kao i kod nas. Jeste kod njih bolje u tom segmentu, ali ne toliko. A i sam si mogao da se uveriš da je Hrvatski app store zaista smešan.

Pa smešan je i Nemački app store. Imam druga koji ima Nemačko državljanstvo, a koji se prijavio kao amer jer realno, sve osim US stora je đubre. I to ne može niko da spori.

A isto tako možemo i mi da napravimo neki Serbian store, stavimo par gluposti (hrvati najviše imaju neke radio aplikacije, neka s…nja); i eto, problem rešen.

Apple jednsotavno nema volju da dolazi (i tu si u pravu) gde nije sređena situacija i gde nije dobrodošao. Uverili smo se da Apple ide tamo gde nije toliko sređena ekonomsko-pravna situacija, ali zato ako postoji volja, on je tamo. Ne može mi niko reći da je situacija sređena u Crnoj Gori, Bosni ili ne znam gde već. To su sve banana zemlje kao i mi. Ako ne i gori. Ali zato postoji VOLJA. To je ono presudno. Niko ih ne blokira, ne prave se karteli, a time formiraju cene koji oligarsima odgovaraju i sl.

Sama čnjenica da Srbija ima ministra trgovine koji je javno izašao i rekao da Delta nije monopolista, apsolutno sve pada u vodu. A takođe je i ?elić svojevremno govorio (čak i radio analizu na 60 strana (!?) ) da Delta nije monopolista. A svedoci smo postojanja monopola u svakom većem segmentu života u Srbiji. Čak postoji i Bankarski kartel. Ali da sad ne zalazimo dublje u ekonomsku analizu (koja ima velike veze i dodirne tačke sa ovom temom); poetna je da sa celokupnom takvom situacijom, u kojoj se + plus ne pokazuje nijedan znak dobre volje, ne može biti ni Apple. JEr kao što sam više puta napomenuo, Apple nisu cigani pa da se ciganišu kao mi, dok su druge zemlje prepoznale interes da budu prihvaćene kao i sve druge Evropske zemlje, i da budu normalne.

poz

Profile

Posted: 08 January 2010 03:43 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

A dobro, nemoj sad ići toliko u ekonomske vode, jer to baš i nema toliko veze sa temom. Makedonija, Hrvatska i CG imaju iPhone jer imaju T-Mobile za operatera.
Da je Telenor upao u igru u prvom krugu, imala bi i Srbija, hteo to neko ili ne od drugih distributera. Mislim da pri tom Alpha Copy nije glavni uvoznik za Samsung, već samo za Nokiu. Nebitno.

Neka me ispravi neko ko zna ovaj detalj, ali sam mislio da se na lokalnim storeovima mogu naći skoro sve aplikacije kao i na US storeu, ukoliko se ne radi o usko specijalizovanim regionalnim aplikacijama. Hrvati imaju dobrih aplikacija koji rade posao u hrvatskoj (stanje na putu, radari na AP-u i sl.)

Evo Miki kupuje preko Slovenačkog sotrea i kupuje sve programe koje i ja na US storeu.

Da rezimiram, CG ima jeftiniji mobilni internet SADA. Nisu imali jeftin internet PRE dolaska iPhonea. Nije mi jasno kako ne vidiš da su to dva potpuno različte stvari, jer si u početku rekao da u Srbiju nije došao jer imamo loš internet 😊 Loš internet ili skup internet NIJE razlog zbog čega iPhone jeste/nije prisutan na nekom tržištu 😊
Evo ti još jedan plastičan primer..u CG za 13€ dobiješ 750MB interneta za telefon na T-Mobileu (koji prodaje iPhone). Po prekoračenju, MB je 1.8 din. To je cenovnik jedne zemlje po dolasku iPhonea. http://www.t-mobile.me/clanak.aspx?sajt=81&akcija=89&rubrika=123&clanakID=987&tip=1
U Srbiji, kod Telenora dobiješ 300MB za 700din (590+PDV); a svaki naredni MB je 3 dinara 😊 http://www.telenor.rs/?section=private&page=5813&pn=1

Meni se ne čni da je CG sa dobijanjem iPhonea daleko otišla, kao što bi se očekivalo, poredeći situaciju sa Srbijom. Ili jeste daleko otišla (jer ne znam kako je ranije bilo); ali onda i Srbija nije baš toliko loša po tom pitanju :D

A garantujem da je mobilni net skuplji u BiH i u Albaniji. Eto ti 2 Balkanske zemlje, takođe bez iPhonea :D

‘Crnogorci nisu ništa emancipovaniji od nas, niti Hrvati. Čak, može se reći da smo od svih njih emancipovaniji, i to poprilično. Uostalom samo pogledati koliko se kod nas koristi Iphone’
Šta je ovo trebalo da znač? 😊 Za CG ne znam koliko ima i kakav je profil iPhone korisnika, ali je Hrvatska scena jača i korisnici sa kojima sam ja u kontaktu su dobrano napredni korisnici. Na kraju krajeva, sigurno su ispred nas jer ga mogu legalno kupiti 😊

Stoji da je iPhone odličan telefon i zbog samog softvera koji se može kupiti i kojim mu se funkcionalnost značajno proširuje 😊
Upravo sam se setio izraza lica druga kome sam rekao da se neki bend i pesma zovu tako i tako, posle upotrebe Shazama. On je bio u fazonu ‘Pa ukucao si deo texta i tražio tako, je li tako?’ Ne, rekoh, samo sam prineo telefon zvučniku :D

Profile

< 1 2
2 of 2