Molim vas kako da sortiram fajlove ili foldere u nekom folderu koji ja otvorim sama. Na primer imam folder koji se zove fotke i u njemu foldere po datumima , npr.12.02,2008, pa onda 01.01.2009, itd i on ih sam slozi po pocetnoj cifri. Kako da ih slozi po datumu koji pise u folderu?Jel postoji neka opcija gde ja mogu da ih slozim sama ili….......? Takodje mi ih tako sam slaze kad ga ubacim na toust titanium da ih narezem na disk.
Shala, u svakom sluchaju, to sto ti hoces tako, nece da moze, jedino ako u tom folderu gde su ti svi folderi gore na vrhu ne selektujesh da ti ih sortira po datumu kad su napravljeni ili datumu kad su modifikovani. Ako ti to nesto znachi, prvo selektuj u fideru View pod as List ili klikni na jabuku i 2. Onda idi na jabuka i J i stikliraj date created. U finder prozoru cesh na vrhu liste dobiti kolonu date created pa klikni tu, samo ce ti se reci. Druga opcija, i meni jednostavnija da foldere ne kreiram kao 31.12.2009. vec obrnuto 2009.12.31. i to mi prakticno resava stvar bez ikakvog podesavanja bilo u finderu, bilo u programu za pregled fotki, bilo u toastu. Eto, nadam se da sam ti bio od pomoci 😊
baci ga na ‘icon view’ preslozi kako zelis, pa klikni onaj mali zupcanik i izaberi show options i onda klikni arrange to grid. to je to. zapamtice. mozda neko pametniji zna brze, ja znam ovako B)
Pa nece da moze bez da se iscima, tj nece da moze sa njenim nachinom ispisa po datumu, jer ce datum 11.01.1994 uvek da bude posle datuma 01.01.2010. sto je i logicno, ali samo kompu, nama nije 😊
Ako uradi ovako kako sam joj ja predlozio, trajno je resila problem na bilo kom sistemu, prakticno kad nareze disk, bilo gde da ga stavi, prikazivace ga bas onako kako treba, u suprotnom, ono sto ti predlazes, radice samo i samo u tom folderu, i nigde vise, plus sto je icon view jako nepregledan ako imash kao ja npr stotine foldera sa slikama na hdd-u. U svakom slucaju, probajte ovako, ne kazem da je najbolje, ali se meni bar cini najlogicnije ovo sa obrnutim pisanjem datuma. 😊
Prvo jabuka+1 da dobijesh icon view, a onda jabuka+j pa arange by izaberi snap to grid. To ti je za ovo sto Kanacki predlaze. ili jednostavno u menu baru klikni na view, pa ce ti se samo kasti 😊
Pa o tome ti pricham sve vreme. Ako su ti samo datumi u pitanju, tj folderi koje radish po datumima iskljucivo, jedina ti je opcija da promenish sistem pisanja datuma, prvo stavi godinu,pa mesec, pa dan, tako si 100% sigurna i za tost i za drugi komp.
Pa nece da moze bez da se iscima, tj nece da moze sa njenim nachinom ispisa po datumu, jer ce datum 11.01.1994 uvek da bude posle datuma 01.01.2010. sto je i logicno, ali samo kompu, nama nije
Zato što ime fodlera ili fajla nije datum, već string tj. tekst. i tako se sortira. Jedini načn da se to reši je upravo ovako kako si rekao, imenovanje fajlova i foldera mora da se obavlja tako da je mesto najveće težine prvo, a to je godina, pa mesec, pa dan, pa sat pa minut pa sekund.
ok, uradila sam , i opet kad prebacim u toast da narezem, opet mi on poredja kako hoce :(
Sortiranje fajlova u Finderu nema veze sa sortiranjem fajlova u Toastu ili bilo kom drugom programu. Što bi rekao ex-ministar spoljne politike ‘don’t mix grandmothers and frogs’.
Pri tome i kada snimiš taj disk u Toastu taj redosled određuje redosled snimanja fajlova na disk, a ne kojim će se redom oni posle sortirati u FInderu kada snimlejni DVD ili CD ubaciš u kompjuter. Doduše, jedno je sigurno, ako su snimane pesme tim će se redom svirati u plejeru.
Miki, kad sam rekao ‘nama nije’ mislio sam na prostu ljudsku logiku koja ne zna šta znač date i string 😊 mislim, da pojasnim samo 😊
Rekoh već gore, ovako je meni bilo najlogičnije kad sam pre nekih 7,8 godina počeo da režem svoje diskove sa slikama sa digitalca, pa se toga slepo pridžavam još od tad 😊 a sigurno ne znač da to MORA da bude ok i drugima…vanzemljacima 😊