LM, da li je moguće na neki načn da se prikaže na sajtu statistika za karmu? Pokušaću da objasnim na šta tačno mislim…
Otkako sam zatvorio oglas za iMac-a i 3G[S]-ove, u nekoliko dana mi je karma svakodnevno skidana za po jedan. Obzirom da vodim računa da se ne zamjeram ljudima bez baš prijeke potrebe, već kad baš ne ide dalje normalno, onda pucam, pa se i pozdravim sa nekim. Koliko se sjećam, tih dana nisam nikome ni imao komentar, niti sam bio bezobrazan, niti ne znam ni ja šta, ali je karma skidana svakodnevno za po jedan. Da li je to bio neko ko se namjerio da kupia iMac ili možda neko od kupaca za iPhone, ne znam. Ali bi volio da znam ko je skida. I ko je daje, naravno.
Evo, najsvježiji primjer od večeras - postavio vijesti, pregledao forum, potražio oglas, jer mi je trebala slika od iMac-a (a znam da je tu, pa da ne lovim okolo); vidim karma 50. Sad dođem, pregledam nove postove, karma 49. Dakle, neko se ne slaže samnom.
Nije mi bitna karma, ali mi je bitan odnos. Ako neko nije bio zadovoljan samnom, odnosno sa bilo čme što je vezano za mene, mogao je da kaže. Da, karma je jedan od načna, ali ja jednostavno volim da ‘znam protivnika’. Volim da kažem jasno i glasno to nešto što imam da kažem, jer imam pravo na to, kao i na svoje mišljenje. Kao i svako od nas. I na stav i na mišljenje. Ne tvrdim da sam u pravu, osim za stvari koje sam iskusio na svojoj koži, ali čak i sa time ne mora svako da se složi, jer smo svi različti.
Pitanje je: da li je moguće da korisnik (svaki za sebe) vidi istoriju/statistiku svoje karme, pa da zna ko mu je šta dao/oduzeo i ako smatra da je taj neko u krivu ili ako osjeća potrebu/želju da stvari ispravi da može da vidi i da riješi ‘problem’ preko PM-a. Dakle, nešto kao što se sad prikazuje svakom od nas mail adresa koja je prijavljena na forumu za notifikacije.
Opet da ponovim, nije mi bitna karma, već odnos između nas. Lakše je kad ti neko kaže to nešto što ti zamjera, nego kad ovako čtaš i pitaš se: ‘Ko li me sad kava, da mi je znati? Zašto?’. Smatram da postoji mnogo toga što se na prvi pogled ne može shvatiti i pročtati između redova baš svaki put, što je i normalno. Zato može doći i do nesporazuma, a karma tu može da posluži kao ventil.
Ja svoje nesporazume volim da riješim, jer volim mirno da spavam, pa kako god oni sitni bili i nebitno djelovali. Takav sam. Jbga…
Ajd’ sad.
Laku noć...
Djole
PS: Razmišljao sam da ovo postavim još onda kada je počelo da se dešava primjetno (3-4 dana = -3-4 karme); ali sam odustao tada. Sada mi opet ne da mira, jer jednostavno imam osjećaj da sam se za nešto nekome zamjerio ili nekoga možda i uvrijedio, a to mi nije niti želja niti namjera.