Mac OS X i G3 pocetnicka pitanja
Posted: 11 February 2010 08:16 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2010-01-25

Pozdrav svima.
Vidim da je bilo vise slicnih tema, izvinjavam se sto pokrecem jos jednu ali koristio sam pretragu i nisam nasao konkretne odgovore.

Dobio sam iBook G3 14’ na 800Mhz sa 256 RAM-a, na njemu je OS 10.2 (cini mi se).
Iz vise razloga bih hteo da reinstaliram sistem pa bih molio nekoga za malo vremena da mi pojasni neke stvari vezano za Mac OS 😊 .

Koja bi verzija Mac OS X-a najbolje radila na ovoj masinici i gde bih mogao da skinem istu (odgovor moze i na PM ako se ne mogu postavljati linkovi)?
Da li je legalno to skinuti i instalirati (nisam dobio sa njim instalacioni cd :(  ) i da li mogu da ga pustim da skida eventualne update (ako ih uopste ima)?
I ako neko ima neki tip vezano za instalaciju samog sistema posto nemam bas iskustva sa istom, instalirao sam samo jednom Leoparda na neki hackintos po upustvu sa neta.
Unapred hvala…

Profile

Posted: 11 February 2010 08:23 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Dobrodošao,

Tiger je tu max, mada se moze zbudžiti i Leoparad ali se ti drzi Tigera, na takvom istom je 10.4.8 radio vrlo lepo.

Cekiraj torrente naci ces.
Mozes da radis update, nece te smarati kao sto winows radi sa koje kakavim proverama legalnosti.

Instalacije je laka, ubacis disk drziz C ili Alt, disk se bootuje i onda next, next, next.

Pozdrav

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 11 February 2010 08:36 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-01-25

Hvala na dobrodoslici i na ultra-brzom odgovoru! 😉

Jos jedno pitanje imam, da li neko moze da mi preporuci neku dobru knjigu (na engleskom) iz koje mogu da skontam vecinu stvari sto se tice Tiger-a 😊?
Jos jednom hvala.😉

Profile

Posted: 11 February 2010 08:52 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

http://oreilly.com/catalog/9780596009137/

http://oreilly.com/catalog/9780596009410/

mozda ove dve. Elem svake druge subote u galeriji Ozon je okupljane članova SMUG-a pa dodji i dobićeš odgovore na licu mesta, ove subote će biti okupljanje pa eto ti prilike.

Pozdrav

Signature 

Profile

Posted: 11 February 2010 10:10 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-01-25

Veliko hvala. 😉 😉
Pozdrav.

Profile

Posted: 21 February 2010 03:16 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2010-02-11

I ja imam pitanje, kao i svaki pocetnik puna sam glupih pitanja i jos glupljih resenja: jedno od njih je da bez pitanja pametnijih glava, instaliram avast antivirus - proizvod skorasnje traume kada je kuminom hdd na pc-u virus urnisao boot sektor. Eh, strahovi! Sad kapiram da to uopste nije tako ni potrebno, pogotovo ovako glomazna stvar kao avast. Takodje sam svesna da move to trash nije dovoljno - ova grdosija ce sigurno ostaviti nesto u sistemu ili gde vec. A da mi istat prikazuje neverovatnu temepraturu dok je on aktivan, to je uzas, temperatura procesora ode do neba (70stepeni) a kuler radi brzinom od oko 8000 rpm. Testirala sam ga sa cpu-om i svi testovi su ok. Inace, kad avast ne radi temp. cpu-a je oko 50 stepeni, a kuler radi oko 1800 rpm, sto pretpostavljam da je neki average. Pokusala sam da posaljem sliku koju sam previewom slikala iz ISTATA, al mi nesto nece da posalje,(ne znam sta me zeza, postavim tagove i path, al’ nista, smanjila je na oko 170kb, i probala i u png i u jpg formatu, al’ nijedan nece.
Dakle, da cuvam avast i klackam sve znatno sporije, il’ da skidam ovaj avast, al’ kako da bude efikasno?
P.S. Inace, imam macbook core 2 duo, 2.16, 2gb rama, 160gb hdd,13’ white i externi samsung od 500gb (ostatak iz prethodnog PC zivota).

Profile

Posted: 21 February 2010 03:24 PM   [ # 6 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  46
Joined  2010-02-20

1. Skini Avast i resi se problema temperature

2. Ostavi Avast i koristi SmcFanControl programče pa sa igraj sa brzinama fanova.

Savet:

Avast, Norton, Kaspersky…itd ti ne trebaju na Mac-u. Surf je bezbedan.

Profile

Posted: 21 February 2010 08:56 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2010-02-11

hvala na odgovoru, al’ ne znam da l’ samo da ga prevucem u korpu il da za svaki slucaj upotrebim appcleaner da mi ne ostavi djubre kojekude. Ziheras sam, sta cu, al ocu ovu moju jabukicu da ocuvam da mi blista cista 😉 bez ikakvih truncica 😛

Profile

Posted: 21 February 2010 09:02 PM   [ # 8 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Probaj sa appcleanerom, mada, mozes i sa forkliftom, takodje ima tu opciju.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 21 February 2010 09:39 PM   [ # 9 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  46
Joined  2010-02-20

Ili sa AppZapper-om.

Profile

Posted: 21 February 2010 11:55 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Sto se tice brisanja aplikacija imas programce CleanMyMac, ono pored raznih dobrih caka tipa da moze pobrisati nepotrebne jezike iz programa i PPC deo u istima moze i da se podesi da brisanjem aplikacije automatski trazi fajlove zaostale od strane iste aplikacije i njih takodje predlaze za brisanje. Ja do sada nemam nikakvu zamerku na CleanMyMac a mozes ga nabaviti na djavolskim mestima.

Btw, ne treba nikakav antivirus na Mac-u i slobodno zaboravi PC-ovske navike virusa, defragmentacije i registry baze i kreni da radis na racunaru umesto za njega 😊

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 22 February 2010 08:15 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Zanimljivo štivo za čtanje:

FAQ - Najčešća pitanja početnika

Signature 

Profile