imovie hell!help
Posted: 11 July 2005 06:46 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  131
Joined  2005-05-05

imam problem od imovie 4 i ocigledno da nece tek tako otici u 5.
imam sony camcoder dc-20 ja mislim da je model koji u svakom slucaju ima native widescreen.e sad kada prebacim u imovie naveo kao dv widescreen ili obican dv posle prebacivanja krece primena letterboxing efekta!!!
problem je jos veci sto na celu kasetu 12.nesto gb primena traje satima.
jednom iili dvaput sam ga naterao da to ne radi i nikad vise.prestao sam da snimam i widescreenu.
bedak help.

Profile

Posted: 12 July 2005 02:08 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  125
Joined  2005-04-30

Na poslednjem sastanku u galeriji bio je čovek koji se ozbiljno bavi radom sa kamerom, mislim da bi on mogao da ti pomogne.
Verovatno još nije posetio forum ali Pop ga poznaje - pa možda preko priv. poruke.

Profile

Posted: 14 July 2005 12:10 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Sad si me podsetio, i ja sam imao isti problem sa iMovie 4 ali iMovie 5 radi OK. 

U principu nije ništa strašno jer inače TV signal sa kamkordera može da bude 16:9 ali razmera pixela nije 1:1 kao na monitoru svakog računara pa neki put pri reprodukciji ‘pobrljavi’... recimo meni se dešavalo da kada exportujem u bilo koji kompresovani format bude 16:9 ali kada exportujem na orginalni DV bude ‘rastegnuto’. Noviji kamkorderi snimaju baš 16:9 sa razmerom pixela 1:1 što znač i da je sam snimak kvalitetniji jer iMovie ne mora da ‘rasteže’. MIslim da kada se to desi sa iMovie fajlom ja sam rešavao tako što otvorim novi file pa ponovo importujem klipove.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 14 July 2005 12:20 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Znam da sam nešto zaboravio… link.
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75079

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 16 July 2005 12:38 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2005-07-09

Moguce je da kolega misli na mene. Medjutim, ja, na zalost, nisam tehnicki ekspert za video vec samo polu-profesionalni korisnik.

Ja takodje imam problem sa koriscenjem iMOVIE HD 5.0 koji ne prihvata signal iz moje Sony Z1U HD kamere iako Apple reklamira upravo tu kameru (ili njenu sestru FX1U) na svom sajtu. Ako se, ponekad, desi da iMovie prihvati da je kamera vezana on ne daje sliku u prozoru niti dozvoljava da se importuje materijal.

Ima li medju nama nekog pravog (tehnickog) poznavaoca video da pomogne i kolegi i meni?

Profile

Posted: 16 July 2005 08:14 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  131
Joined  2005-05-05

pravo da ti kazem ja se pouzdam u diskusione forume na apple sajtu.zaboravio sam svoj username i pass od ranije ponovo sam se prijavio i postavio pitanje na odgovarajucem forumu i za imovie i itunes vezano za podcast i jos neka pitanja.
ima vec dosta interesatnih tema i mislim da je najpotpuniji forum koji sam video do sada naravno nije ni cudo sobzirom da ga drzi sam apple.
na glavnom sajtu idi na support pa ces pronaci putanju.
sigurno da nisi jedini sa tim problemom a problem je golem veci od mog verovatno ces naci resenje.

Profile

Posted: 20 September 2005 09:21 AM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2005-07-09

😊 Dobra vest kolege.
Ono što sam mislio da je složeni problem: iMOVIE HD nije prepoznavao Sony
HDV video kameru Z1U rešio je naš prijatelj Pop (bravo Pope, majstor si!) jer je našao pravu kombinaciju među kontrolnim dugmićima Sony VTR uređaja ono pravo. Sada iMOVIE HD radi sa kamerom, prikazuje HD video i uspešno ga edituje!
Krivac za celu konfuziju je loše (nerazumljivo i konfuzirajuće) Sony uputstvo ali možda i moja glupost!
U svakom slučaju stvar sada radi! Popu veliko hvala!

Profile