Problemi sa kantom! ;)
Posted: 16 March 2010 01:52 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  116
Joined  2006-10-17

Skoro sam uzeo SSD pa i nemam toliko mnogo mesta na hardu zbog toga moram cesto da brisem nepotrebne stvari. Kada sam ubacio SSD, ubacio sam i Snow Leopard sa poslednjim update-om i od tad pocinje da mi se javlja (jedini) problem. Da napomenem, ovaj problem mi se nije nikako javljao ranije dok sam imao ‘obicni’ hard i stari OSX(tiger).
Na starom ‘Tigeru’ jednostavno sam imao ‘Empty trash’ i jednim klikom bih zavrsio posao. Na Snow Leopardu imam novu funkciju koja se zove ‘Secure empty trash’ i koju ne razumem bas najbolje’.
Ovako, dok sam u kanti imao po nekoliko malih fajlova, kad hocu da ih obrisem, za to je potrebna vecnost. Klikom na ‘Secure empty trash’ pocinje proces od nekoliko desetina minuta za brisanje svega nekoliko MB. Sada sam dosao u situaciju da sam napunio punu kantu sa nekih 270 fajlova i ne znam koliko GB i treba mi prostora. Kada kliknem opet na ‘SET’ pocinje opasno da mi brljavi komp. Nekad krene sa brisanjem i onda to brisanje svega 10 foldera (od ukupno 270) traje satima pa odjednom prekine i pukne sa tim. Sledeci put kad hocu da nastavim on jednostavno pocne i odmah izbaci i prekine. I tako u krug, krene nekad pa obrise par MB i pukne pa onda nekoliko dana nece ni da pocne, itd… A prostora sve manje!

Treba mi pomoc kako da resim ovaj problem. Hvala 😉

Profile

Posted: 16 March 2010 02:21 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1211
Joined  2008-11-18

pa chekiraj ‘Empty Trash securely’ u advance tabu u finder pref-u B)

Signature 

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Profile

Posted: 16 March 2010 03:23 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Hahah, eto vidis sta ja nisam znao. Hvala u svakom slucaju 😊)

Profile

Posted: 16 March 2010 09:27 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

‘Secure empty trash’ pored toga što obriše fajl, po nekoliko puta slučajnim vrednostima snimi sve sektore na disku na kojem su se nalazili delovi fajlova koji su obrisani, zato je sporije. Tako da ako je brzina važna, a ne sigurnost da niko ne može da vrati obrisani fajl i rekonstruiše sadržaj, koristi samo ‘Empty trash’ kao i ranije.

Da ne pominjemo što na ovakav načn značajno smanjuješ vek trajanja SSD-a, jer za jedno brisanje fajla, iskoristiš nekoliko pisanja po istoj memorijskoj ćeliji.

Post edited by: madamov, at: 2010/03/16 09:29

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 16 March 2010 11:39 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-11-18

Hahah, eto vidis sta ja nisam znao. Hvala u svakom slucaju

desava se… i u boljim kucama :laugh:

Post edited by: kanacki, at: 2010/03/16 11:40

Signature 

Profile

Posted: 16 March 2010 01:54 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

@madamov

Nije problem u tome sto SET brishe jako sporo. Imam vremena, mogu ostaviti i preko noci da odradi svoj posao, nebitno… Problem je samo sto meni ta radnja uopste nije funkcionisala. Funkcionise mi samo kad u kanti imam par foldera odnosno nekoliko MB. Evo sad mi se poslednji put zadesilo da imam 270 foldera sa gomilom serija, filmova i muzike sa ne znam koliko GB i nece ni da pocne sa brisanjem preko te funkcije. Ponekad krene ali posle nekoliko obirsanih MB pukne, ja opet on odmah izbaci… i tako u krug. Sad sam namestio obican ‘Empty’ i sve je ok.

Hvala 😉

Profile

Posted: 18 March 2010 01:37 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  493
Joined  2009-02-06

Evo i ja da sa pozalim na isto, u kanti imam sada ce se neki smejati oko 80GB stari backup i jos nkoliko stvari ali nikako da mi obrise celu kantu
E sad to nije na HDD od kompa vec na Externom i kako za ukljucim tako mi pokaze da je kanta puna, evo vec 3 put pokusavam da je ispraznim.

Profile

Posted: 18 March 2010 01:43 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  493
Joined  2009-02-06

Evo dok sam ovo pisao zavrsio je praznjenje kante i ovaj put je celu ispraznio 😊
E sad madamov rece da nije bas pametno da se brise sa ‘Secure Empty Trash’ pa bih hteo da pitam jer je bolje da se sto manje koristi ta opcija ili sta…?

Poz!

Profile

Posted: 18 March 2010 01:54 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-11-18

Evo i ja da sa pozalim na isto, u kanti imam sada ce se neki smejati oko 80GB stari backup i jos nkoliko stvari ali nikako da mi obrise celu kantu

@Dzine: nije isto, drugi su problemi, trebao si nov post da otvoris, zarad ljudi koji ce u buducnosti imati slicne probleme.
Da se ne bi mucio iz terminala, upotrebi Tras it
[url=http://www.macupdate.com/info.php/id/8214/trash-it]http://www.macupdate.com/info.php/id/8214/trash-it!
[/url]
@ hookey: edituj naslov prvog posta u opis problema tipa nema empty trash securely na Snow-u pa ispred stavi RESENO ili stagod takodje zarad buducih pokolenja
B)

EDIT: Pretece me Dzine

Post edited by: kanacki, at: 2010/03/18 01:55

Signature 

Profile

Posted: 18 March 2010 02:32 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

dzine wrote:

E sad madamov rece da nije bas pametno da se brise sa ‘Secure Empty Trash’ pa bih hteo da pitam jer je bolje da se sto manje koristi ta opcija ili sta…?

On je to rekao u kontekstu upotrebe SSD diska, jer oni imaju ograničen broj upisa, a ‘Secure empty trash’, kako je već bilo rečeno, pored toga što obriše fajl, po nekoliko puta slučajnim vrednostima snimi sve sektore na disku na kojem su se nalazili delovi fajlova koji su obrisani, što znač da tako smanjuje životni vek SSD-a.

Ukoliko nisi neki dabloseven ili ukoliko nisi paranoičan, nema potrebe za ‘Secure empty trash’.

Profile