DVD Studio Pro 4 - Početnička pitajna
Posted: 22 March 2010 05:00 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  426
Joined  2005-11-24

Pozdrav,

Počeo sam sa pravljenjem običnog DVDja u DVD Studio Pro 4 (skraćeno DVDSP4); ali se ispostavilo da taj običan DVD nije baš jednostavno napraviti.

Pre par meseci sam napravio DVD sa iDVDjem i rezultat je bio sasvim korektan, međutim sada bih hteo da uradim nešto malo ‘naprednije’, sa sopstvenom temom, dugmićima i još nekim efektom.

Prvi problem na koji sam naišao jeste broj odnosno tip podržanih video fajlova od strane DVDSP4. Pošto sam već imao izrenderovane .m4v fajlove, to mi je bilo najlakše za primeniti. Međutim, format nije podržan.

Zatim sam instalirao VisualHub, prebacio video iz m4v u MPEG2, pošto sam prethodno na Apple sajtu, na stranici koja je posvećena specifikaciji FinalCut paketa, a između otalog i DVDSP4, pročtao da je jedan od podržanih tipova i MPEG2. Ovo je već počelo malo da me buni, jer ne znam šta sada da radim.

Pretpostavljam da bih u FinalCut-u mogao da otvorim m4v i da ga iz njega prebacim u DVDSP4, ali to je samo moja pretpostavka jer još uvek to nisam pokušao.

Ukratko, evo par crtica, šta bih želeo da izvedem.

Kada se ubaci DVD da prikaže kratak video od 5-6 sekundi i onda Dissolve na glavni meni.

Na glavnom meniju (i jedinom) se nalazi 6 (možda 1-2 više ako bude trebalo) koji predstavljaju video fajlove.

Kada se klikne na neki od dugmića, on prikaže film, i na kraju filma povratak na glavni meni.

Eto. Mislim da nisam previše zakomplikovao.

Na kraju, ne znam kakva je kompatibilnost sa DVD plejerima i slično. Pošto sam projekat postavio kao 1080p HD video, ne znam da li je to ok. Da li običan kućni DVD marke ŠLJ može to da pročta bez problema, zbog visokog bitratea HD videa? Prosto rečeno. Da li da video bude 1080p ili SD 16:9?

Signature 

Redmond, start your photocopiers.

Profile

Posted: 22 March 2010 05:46 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  192
Joined  2010-03-05

Ne razumem kako mislish da napravish video DVD disk sa 1080p HD videom, i to josh da pustish u DVD playeru…

Profile

Posted: 22 March 2010 06:23 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-24

Evo, da ti objasnim. DVD Studio Pro > Preferences > Encoding tu postoje dva taba. Jedan je za SD drugi za HD.

Ako ne možeš da nađeš preko menija. Pokreneš DVDSP, pa pritisneš Cmd i zarez na tastaturi i onda će ti se pojaviti prozorčć u kome imaš nekoliko opcija, poslednja je Encoding.

Video se dodaje kroz Asset-e, odnosno import. Pokušao sam drag n drop, ali nije htelo.

A sad… Kako u DVDju pustiti DVD, glupo pitanje.

Post edited by: sirNemanjapro [PTS], at: 2010/03/22 18:24

Post edited by: sirNemanjapro [PTS], at: 2010/03/22 18:26

Signature 

Profile

Posted: 22 March 2010 08:25 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

DVD video ne moze da bude HD, to je DVD, i na njemu je u PALu rezolucija 720x576, takav je format, odnosno standard, ne moze on da ima vecu rezoluciju zato shto ti imash takav izvor. A druga stvar, chak i da to moze, obichan kucni DVD player to nece moci da pusti, on je takodje ogranichen na DVD format, ili divx.

Jedino reshenje ako morash da imash uvodni meni je da napravish neshto shto se zove mini-Bluray gde cesh na DVD ili DVD DL da stavish video u Bluray formatu, i on ce se ponashati potpuno isto kao bluray disk u playeru koji ga podrzava, ali kucni DVD player nishta od toga ne moze da pusti, moracesh za to da reenkodujesh video i spustish rezoluciju na DVD standard..

Profile

Posted: 22 March 2010 08:32 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  689
Joined  2006-09-28

Kao shto reche chovek, DVD je format, ne oznaka za kapacitet diska.
Skini lepo Handbrake i enkodiraj video u neki od formata koji DVD playeri pushtaju.

Post edited by: jeeStyle, at: 2010/03/22 20:35

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 22 March 2010 09:23 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-24

Hvala na odgovorima. Već sam sve iskasapio za standardnu definiciju.
Možda ja nisam dobro objasnio ili čak nisam dobro shvatio. Koliko sam uspeo da shvatim, u DVD Studio Pro 4 postoje podešavanja za enkoding i ta podešavanja omogućavaju da ja napravim ‘sadržaj’ koji će moći da se emituje na DVDu.
To što sam ja napravio radio u HD rezoluciji bi trebalo da znač da će posle zadate opcije za rezanje on da to prepakuje kako bi stalo na DVD. Moguće je da sam tu omašio. Svejedno, sada je sve ok.

Video sam prvo pokušao da provučem kroz Compressor, međutim kako mu je bilo potrebno 6 sati i 12 minuta da pregazi nekoliko video fajlova od po 3-4 minuta, odlučo sam da šansu dam VisualHub-u.

m4v sam prebacio u AVI (oko 4 minuta po fajlu) i bez po muke ubacio u DVDSP4.

Ostaje samo da ovo sada narežem, pa da vidim šta može da bude.

Signature 

Profile

Posted: 23 March 2010 05:18 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

I dalje ne razumesh. DVD video je standard koji ima fiksirana ogranichenja shto se tiche rezolucije i kodeka, tako da ti ako u bilo kom programu koji automatski pravi DVD pokushash da napravish DVD video od HD materijala, on ce sve to da smanji na 720x576 i da prebaci u mpeg2, i to naravno vishe nece biti kvaliteta kao original. Ako hocesh da ti HD materijal bude na DVDu, to ne moze tako, i to nece raditi ni u jednom playeru koji ne pushta mkv/mpeg4/AVCHD, a to ne radi ni jedan ‘jeftin’.

Najjednostavniji nachin je da materijal kompresujesh u AVCHD/h.264 i jednostavno ga snimish na DVD kao jedan fajl, a ako ti trebaju meniji to je mnogo komplikovanije, i to u OS X radi samo Adobe Encore trenutno, Appleovi paketi nazalost ne mogu da rade authoring Blu-raya iz meni nepoznatog razloga, valjda ce se update pojaviti uskoro..

Post edited by: guru, at: 2010/03/23 17:19

Profile

Posted: 01 April 2010 07:29 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-24

Možda si letimice pročtao poruku, ali svejedno potvrdio si ono šta sam ja sumnjao da je fakat.

Eksportovao sam u .avi, DVDSP4 je sve uredno pročtao, pozadinu, menije i dugmiće sam napravio bez većih problema.

Ja sam pogrešno postavio stvar, verujući da će mi HD materijal dati bolji output. Međutim to je sve isto kada ga rekompresuje.

Ovaj put ću materijal montirati u FC-u, tako da neću imati problema oko importovanja u DVDSP.

Signature 

Profile