Inače, jedini features za koji znam da je ukraden sa Windows-a je upravo Shortcut tj Alias.
Ne znam da li je ukraden ili ne, ali ne mogu se porediti po funkcionalnosti: Macov alias pamti username i password mrežnog diska, shortcut ne pamti, Macov alias zna gde je fajl čak i ako se isti pomeri iz foldera gde je bio… Shortcuti na XP-u to ne umeju, ne znam da li je nešto poboljšano na Windows 7.
Miki, ovo sa mestom i pamćenjem nema veze sa OS-om nego sa file systemom koliko se ja razumem u tu problematiku, jer ovo nije samo sa alias-om stvar na mac-u već sa bilo kojim fajlom. Konkretno se može pesma dok radi u iTunesu vozati po particiji bilo gde i u bilo koji folder, ona će nastaviti da radi, dok to na win-u neće dide zbog nemogućnosti file systema da isprati takav zahtev.
Miki, ovo sa mestom i pamćenjem nema veze sa OS-om nego sa file systemom koliko se ja razumem u tu problematiku, jer ovo nije samo sa alias-om stvar na mac-u već sa bilo kojim fajlom. Konkretno se može pesma dok radi u iTunesu vozati po particiji bilo gde i u bilo koji folder, ona će nastaviti da radi, dok to na win-u neće dide zbog nemogućnosti file systema da isprati takav zahtev.
Ovo nije slučaj sa fotkama u iPhoto biblioteci. Kod mene iPhoto ne kopira fajlove, već samo kapira gde su. Nedavno sam reorganizovao hardove i rešio da sa sistemske particije pomerim iPhoto Library sa svoje podrazumevane pozicije na drugu particiju. Reinstalacija OS-a, iPhoto nadograđen da bude isti ko što je i bio, skontao je gde je biblioteka i privjui su bili tu, ali full screen na fotku ja odavao malu tajnu - iPhoto nije znao gde je fotka. Naravno, pokazao sam mu (jer je lepo pitao) ali nije skontao da potraži i ostale na istom mestu (što recimo InDesign radi); te sam ponovo pravio biblioteku…
Nisam se lepo ‘odrazio’ pa da me ne ukapirate pogrešno, ono što sam napisao, odnosi se isključvo na jednu PARTICIJU, dakle, ako si reorganizovao particije, ili promenio imena, ni jedan program neće znati gde su podaci. Sve dok pomeraš fajlove po istoj particiji, samo različte foldere, programi će znati gde su vam podaci 😊
Mada mislim da je Andrej u pravu kad kaže da iPhoto (a onda i Aperture) ne bi znali gde su neki fajovi ako ih ispremeštaš van baze (a van baze su čm baza nije na staroj adresi); jer prave neku XML listu fajlova, pa nju koriste kao referentnu tačku. Ako promeniš putnaju mimo programa, pitaće te da li želiš da apdejtuješ putanju (ako je reč o celoj bazi) ili će samo konstatovati da nema neke slike. Ko ima živaca može da se poigra i vidi da li mi je pretpostavka tačna 😊