Posto sam pocetnik kad je OS X u pitanju, zanimaju me neke stvari i nadam se da cu ovdje pronaci odgovore.
1.Da li ovaj sistem kao Windows, posle odredjenog vremena instaliranja programa i brisanja, usporava rad, pokretanje aplikacija - drugim rijecima treba li mu reinstalacija sistema svakih par mjeseci?
2.Da li bih trebao da koristim neke programe za ciscenje ‘smeca’ i nepotrebnih fajlova , kao sto je recimo Tune Up utilities za Windows, Registry Mechanic i slicno? Ako da, koje bi mi preporucili?
3.Trenutna konfiguracija mog iMaca je:
Mac OS X Version 10.3.9 (Panther)
Processor : 1.8 Ghz PowerPC G5
Memory : 256 MB DDr SDRAMM
Graphic : GeForce FX 5200 AGP
HD : 74.41 GB
namjeravam da uzmem giga rama, i isplati li mi se da predjem na Tiger OS, ili da cekam da izadje Leopard?Da li bih trebao da uzmem bolju graficku karticu jer ce moj brat igrati World of Warcraft, ili ce sa ovom i sa
giga rama ici ok? I primjetio sam da je ova kartica AGP, a znam da za PC racunare su PCIE kartice sad aktuelne, ali da za njih treba i posebna maticna ploca, pa jeli isti slucaj sa iMAcom, ili je drugacije??
Vjerujem da su sva ova pitanja vam jako glupava, ali cete mi mnogo pomoci ako mi odgovorite…
U Appleovoj radnji (zivim u USA) su mi rekli da nije isto 512 rama na PC-u i iMACU, da MAc radi sa 512 rama kao Pc sa giga, jeli to istina? Ovdje su mnogo popularniji Macovi nego PC racunari, pa zato sebi pokusavam da kazem da naucim raditi na macu, jer sam do sada uvijek imao PC.
hvala unaprijed
1.Da li ovaj sistem kao Windows, posle odredjenog vremena instaliranja programa i brisanja, usporava rad, pokretanje aplikacija - drugim rijecima treba li mu reinstalacija sistema svakih par mjeseci?
Ne…zaboravi windows, opusti se i uzivaj u voznji..😊
2.Da li bih trebao da koristim neke programe za ciscenje ‘smeca’ i nepotrebnih fajlova , kao sto je recimo Tune Up utilities za Windows, Registry Mechanic i slicno? Ako da, koje bi mi preporucili?
Ne…Mac OSX /ko i svaki UNIX/ chisti za sobom uz pomoc takozvanih cron scripti koje se automatski startuju svaki dan…Obrihsu stare logove i urade josh poneshto i to je to…
namjeravam da uzmem giga rama, i isplati li mi se da predjem na Tiger OS, ili da cekam da izadje Leopard
Uzmi RAM obavezno jer je 256MB malo…Stavi 1GB i Mac ce da poleti…Shto se tiche Leoparda on nece pre juna, ali mislim da treba da stavish Tiger i to je to…
Da li bih trebao da uzmem bolju graficku karticu jer ce moj brat igrati World of Warcraft, ili ce sa ovom i sa giga rama ici ok? I primjetio sam da je ova kartica AGP, a znam da za PC racunare su PCIE kartice sad aktuelne, ali da za njih treba i posebna maticna ploca, pa jeli isti slucaj sa iMAcom, ili je drugacije??
Nema potrebe da kupujesh novi grafichku karticu /a i ne mozesh da je promenish u iMac-u sve i da ocesh/..Shto se tiche PCIe slotova oni su built-in u sve modele novih Intel Mac-ova /i u nove iMac-ove takodje/...
U Appleovoj radnji (zivim u USA) su mi rekli da nije isto 512 rama na PC-u i iMACU, da MAc radi sa 512 rama kao Pc sa giga, jeli to istina?
Not entirely…Mac radi onako kako PC nece nikada..😊
Lepard nece pre oktobra… na WWDC-u ce mo videti top secret features… i dobiti josh jednu betu (ovog puta sa svim features)... jeeee
odgovor na drugo pitanje je ne.. ali treba imati AppZapper na sistemu… ipak aplikacije ostavljaju smece za sobom.. brisanje *.app fajla ne brishe i setings, plist i druge fajlove..
i da, naravno RAM je jako bitan i bez 1 GB ne treba koristiti Mac-a… naravno svako ima svoje vidjenje shta je dovoljno brzo.. ali eto, 1 GB je ok…
Leopard nece pre oktobra… na WWDC-u ce mo videti top secret features… i dobiti josh jednu betu (ovog puta sa svim features)... jeeee
odgovor na drugo pitanje je ne.. ali treba imati AppZapper na sistemu… ipak aplikacije ostavljaju smece za sobom.. brisanje *.app fajla ne brishe i setings, plist i druge fajlove..
i da, naravno RAM je jako bitan i bez 1 GB ne treba koristiti Mac-a… naravno svako ima svoje vidjenje shta je dovoljno brzo.. ali eto, 1 GB je ok…
‘Ajde bez preterivanja. Godinu i pol dana sam imao 384 MB (na G3 900 MHz) i sasvim je lepo radio i Jaguar, a Panter još bolje. Nakon toga sam proširio na 640 MB, što je maksimum za ovu mašinu i tako već 2.5 godine, sasvim lepo rade i Panter i Tigar. Mislim, jest’ da davi kada počne nešto da kompajlira, da nema ništa od MPEG-4 filmova itd, ali ovako kako ti reče ispada da bez 1 GB ne treba sedati za računar. Pa, novi MacBook-ovi se i iMac 17’ se isporučuju sa 512 MB.
Slažem se. Mislim da bi neki orijentir trebala da ti bude brzina procesora (uz to čme se baviš, naravno. Nije isto rad sa videom ili nešto za web). Ako ti je mašina ispod 1GHz onda i ne moraš po svaku cenu ići na 1GB RAM-a jer se se samo ubrzavanje sistema - usporava, pa se postavlja pitanje isplativosti.
U svakom slučaju što više memorije to bolje! Samo ne mislim da treba postavljati donju granicu tako nisko. Meni je mašina na 700MHz stigla sa 128MB RAM-a (!!!!!!!!!) sa sve OS 10.2.2 i prvo sam to povećao na 256 i kasnije na 768 koliko sada imam. Razlika je nemerljiva i zadovoljan sam kako sve radi ali ne znam koliko bih sve ubrzao da prebacim 1GB, upravo zbog brzine procesora, magistrale i dr.
Pa, novi MacBook-ovi se i iMac 17’ se isporučuju sa 512 MB.
Za Intel Macove je to, realno, malo. počeo sam da održavam tri Intel iMaca i MacBook u jednoj stranoj agenciji, kupili su najjeftinije iMacove sa po 512 MB RAM-a. Klasična office primena, dakle Mail, Word, Excel, PowerPoint, Firefox ili Safari, čm se startuju Word, Excel i Mail u isto vreme, već počnje štucanje. Prvo sam mislio Rosetta, ali onda se otvoriše pa kupiše upgrade i sada mašine imaju 1,2 GB RAM-a, štucanja više nema.
Onako odokativno, Intel Macovi traže bar 30% više RAM-a od PPC mašina za istu namenu.
Nadovezacu se na pitanje korisnika koji je otvorio topic posto mislim da je pricha slicna u smislu da smo obojica pocetnici.
Nedavno sam nabavio macbook i tu se javljaju problemi.
Od 91 nisam promenio platformu koju koristim (pc, pre toga atari st) te fizicka i ‘mentalna’ migracija na novu platformu ne ide lako.
Moja pitanja su:
1. Veliki deo servisa koje koristim (tipa http://www.belex.info, aplikacija centralnog registra i sl.) jednostavno nece da rade valjano na mac-u. Da li postoji resecenje u vidu programa, patcheva…?
2. Momci koji mi odrzavaju mrezu na poslu su uspeli posle par sati (posto nikada nisu radili sa macom) da ga prijave i mogu da koristim net ali ne mogu mrezni stampac i ostalo. Posto uskoro uzimam novu opremu, moje pitanje je kako treba da izgleda sistem i koji software da se koristi da bi mogao da koristim bezbolno mac? Mrezu ce ciniti xeon server,pc internet hub,15 core duo racunara (12 desktop i tri lapa) + mac.
3. Za Kako da dodjem do literature/neophodnih znanja da bih skapirao kako operativni sistem funkcionise. Klikni i vidi sta ce biti + izcitavanje helpa je svakako put ali se nadam da ima i efikasnijih.
1. Veliki deo servisa koje koristim (tipa http://www.belex.info, aplikacija centralnog registra i sl.) jednostavno nece da rade valjano na mac-u. Da li postoji resecenje u vidu programa, patcheva…?
Svi servisi koji su codirani koristeci iskljuchivo microsoft tehnologije su van svakog web standarda, izuzev microsoftovog, i takve sajtove moze uredno da chita jedino M$ IE…Ako to nije sluchaj sa navedenim sajtom /u shta chisto sumnjam/ probaj sa Firefox ili novim Netscape browser-om na Mac-u…Ili sa zadnjim Safari-jem /3.0 beta/..>Dakle stvar nema nikakve veze sa Mac-om ili PC-ijem vec sa microsoft alatima i nashim programerima koji koriste iskljuchivo njih /kao i pola sveta uostalom shto je van svake pameti ali je tako/.
2. Momci koji mi odrzavaju mrezu na poslu su uspeli posle par sati (posto nikada nisu radili sa macom) da ga prijave i mogu da koristim net ali ne mogu mrezni stampac i ostalo. Posto uskoro uzimam novu opremu, moje pitanje je kako treba da izgleda sistem i koji software da se koristi da bi mogao da koristim bezbolno mac? Mrezu ce ciniti xeon server,pc internet hub,15 core duo racunara (12 desktop i tri lapa) + mac.
Reci momcima da nemaju veze sa zhivotom i da malo prochitaju neku knjigu pre nego shto krenu da se shire kako su majstori za mreze…Sve shto ti treba da uradish na Mac-u je da gurnesh ethernet kabl..A gosn network administrator ako ne moze da vidi tvog Mac-a onda je kod njega problem…Shto se tiche shtampacha morash da instalirash drajver za isti na Mac-a..Ako nema native drajvera probaj sa GIMP print drajverima..Mozesh da ih nadjesh na macupdate.com…Zatim podignesh PrinterSetup Utility iz Applications/Utilities/ foldera i nadjesh printer na mrezi…Za celu operaciju treba ti cirka 3 minuta…Nikakav poseban system ne morash da koristish, jednostavno podesi mrezu na PC-jevima, gurni kabl u Mac-a i teraj…Nemoj da te loze priucheni majstori…Ako hocesh da share-ujesh Mac-a na PC mrezi upali Windows sharing u Sharing control panelu u Preferences-ima…
3. Za Kako da dodjem do literature/neophodnih znanja da bih skapirao kako operativni sistem funkcionise. Klikni i vidi sta ce biti + izcitavanje helpa je svakako put ali se nadam da ima i efikasnijih.
S obzirom da radish na kompjuterima dovoljno dugo mislim da ti nije potrebana niakakva literatura..Sve shto ti treba za easy switch mozesh da nadjesh na Apple sajtu:
Ne znam za help na srpskom…Na Macovima radim skoro 20 godina i nikada nisam video help na srpskom..😊
Mozda nashi dileri imaju, nemam pojma…Elem sigurno ce ti biti dovoljan help sa gornjeg linka…To je namenski napravljeno za windows switch-ere i sve je lepo do detalja objashnjeno…
Shto se tiche mrezenja..Ja sam bio u jedno 20 firmi kod nas sa svojim Power Book 17’ i nikada nisam imao problem sa pristupom na mrezu…Nikada…Znachi gurnem ethernet kabl koji mi daju, net. admin. tamo neshto prodzara, i ja na mrezi za 2 minuta…Reci inzenjerima da je MacOSX u osnovi UNIX i da se prijavljuje kao bilo koja druga machina na mrezu…
Jedina literatura na srpskom jeziku vezana za Mac, je kniga Panther OSX.
Mislim da je Mikro knjiga izdavac, ali koliko sam video prelistavajuci je u knizari, a i po rating stickeru na njoj rec je o pocetnickoj literaturi.(upoznavanje sa Finderom,Safari,Mail…itd)
Ono kao Windows XP u 100 lekcija.
Daj bre Marta nismo deca :woohoo:
Nemoj mi reci da ti za to treba neki Manual.Pa cak i za Windows o Mac-u da ne govorim.
Jedina literatura na srpskom jeziku vezana za Mac, je kniga Panther OSX.
Mislim da je Mikro knjiga izdavac, ali koliko sam video prelistavajuci je u knizari, a i po rating stickeru na njoj rec je o pocetnickoj literaturi.(upoznavanje sa Finderom,Safari,Mail…itd)
.Reci inzenjerima da je MacOSX u osnovi UNIX i da se prijavljuje kao bilo koja druga machina na mrezu…[/quote]
@Serbian, nisu inzenjeri vec studentarija a ni mreza nije neka fancy, 4 pc i jedan lap. Jeb.., obim posla je prevazisao kapacitete, tako da i jedan izuzetno troskovno orijentisan menadzer, tj. ja ce morati da se otvori (sa suzom u ocima); zaposli jos ljudi, kupi nove racunare i zaposli osobu koja ce se brinuti o sistemu.
Izcitao sam postove i izgleda mi da je core ekipa na forumu uglavnom sastavljena od ict profesionalaca, te stoga imam pitanje, da li imate preporuku za neku osobu/firmu koja je the dude za umrezavanje i odrzavanje sistema u Novom Sadu? U pitanju je brokerska kuca i apsolutni je imperativ da sistem/mreza radi. Plus sto ce biti egzotike u vidu specijalizovanih sistema za beogradsku berzu, centralni registar, quotestation, blumberg i sl.
Ne znam da li je po bontonu foruma da ostavljam svoj mob. ali u svakom slucaju mi mozete poslati mail ako znate nekog i ako vas ne mrzi.
Sto se tiche literature, nikada nisam radio na unix-u, (ako izuzmem par iskucanih tektsova u open word-u na rad hatu); nece skoditi da pazarim knjigu.
@Serbian, nisu inzenjeri vec studentarija a ni mreza nije neka fancy, 4 pc i jedan lap.
Ako su studenti, sve im je oproshteno…:)..Imao sam pogreshan utisak da se neki ‘inzenjeri’ prave pametni…Izvinjavam se…
bim posla je prevazisao kapacitete, tako da i jedan izuzetno troskovno orijentisan menadzer, tj. ja ce morati da se otvori (sa suzom u ocima); zaposli jos ljudi, kupi nove racunare i zaposli osobu koja ce se brinuti o sistemu.
Chestitam na povecanju obima posla i nadam se da ce josh da raste..😊...Ako imash nameru da shirish mrezu mislim da je najpametnije i najbezbolnije, da ne pominjem najsigurnije, da zaposlish nekog administratora za stalno…Na zalost, ne znam ljude u Novom Sadu pa ne mogu nikog da ti preporuchim..Ono shto znam je da je aplikaciju za berzu verovatno radio Spineker /Comtrade software firma/, pa eventualno, ako se ne snadjesh za nekog, da se njima javnesh pa da se raspitash shta, kako i zbog chega…
Shto se tiche UNIX-a, Mac OSX ‘lezi’ na UNIX-u, i, u principu, kao regular user, nema potrebe nikad ni da ga vidish…Osnovna razlika izmedju MacOS-a i windows-a je u operacijama sa fajlovima i organizaciji a sve ostalo je veoma slichno u svakodnevnom radu…Izuzev shto Mac radi bolje 😊