< 1 2
2 of 2
Par osnovnih pitanja…
Posted: 18 June 2007 05:50 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

ja sam studirao u NS. Probacu da dam svoj doprinos tako sto mogu pitati drugara programera, ili jos bolje da ga ti pitas - on garant zna nekog koga bi preporucio…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 19 June 2007 01:38 AM   [ # 17 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  9
Joined  2007-06-17

@Serbian, @Andrej,
hvala sto zelite da pomognete.
Andrej, ako budes uspeo da nadjes drugara, molim te daj mu moj mail ili meni posalji njegov.

Proverili su danas sa beogradskom berzom. Sistem belexa se iskljucivo moze koristiti sa windowsom xp ili 2000. Momak iz podrske je doslovce rekao mom kolegi koji ga je pitao ‘Ovo nije amerika, ovde nema macintosha’ . Sa Centralnim registrom i njihovom aplikacijom je identicno.
:blink:
Toliko o tome..

Posto imam power point test drive, istice mi za trideset dana pravo koriscenja, da li ima u majcici Srbiji neka varijanta za ‘jeftiniju’ nabavku softwera:) ?

Inace @Serbian vezano za ono utakni ethernet kabal i vozi od kako su mi klinci namestili mac da radi na poslu vise ne mogu da koristim kucni adsl. Ovo pishem sa stonog pc-a umesto sa novog ljubimca. Sta treba uraditi da mogu da koristim i kuci i na poslu.
Sa drugim pc lapom sam imao isti problem, resila ga je tehnicka podrska euneta tako sto su usli u sistemski servis rutera i neshto (pojma nemam shta, podesili).
Znam momke iz novosadskog euneta posto sa njihovom firmom svakako saradjujem, culi smo se danas, nisu mogli na blic da nadju resenje. Sutra idem do njih, pijemo kafu, imate neki predlog? Inace, router je zyxel.

Profile

Posted: 19 June 2007 05:23 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Proverili su danas sa beogradskom berzom. Sistem belexa se iskljucivo moze koristiti sa windowsom xp ili 2000. Momak iz podrske je doslovce rekao mom kolegi koji ga je pitao ‘Ovo nije amerika, ovde nema macintosha’ . Sa Centralnim registrom i njihovom aplikacijom je identicno.

Zovi opet to nepismeno govedo iz podrshke i reci mu da ti obrazlozi zashto ‘iskljuchivo’ XP i win 2000, stavku po stavku, a ne da lupeta ovakve gluposti sa amerikom i macintoshima, i da bude malo pristojniji sa klijentima…Meni se to stalno deshavalo kad sam recimo trazio FireWire kucishte za hard ili USB hub pre nekoliko godina…Odgovor je bio ‘pa gospodine to ne postoji, hub je za mreze’ a za FireWire nisu ni znali shta je…itd…A ja cu da zovem direktora razvoja u Spinneker-u /mog odlichnog prijatelja/ da mi kaze shta ti treba da bi radio…Vrlo je moguce da ti treba iskljuchivo IE 7 ili neki drugi only microsoft djavo, jer nashe vajne software-ske kuce koriste iskljuchivo microsoft alate i kad naprave web aplikaciju to radi samo sa IE 7…Inache to je takodje obichaj u svetu, tako da se ne zalimo previshe na ove nashe…Blame it on micro$oft..😊

Inace @Serbian vezano za ono utakni ethernet kabal i vozi od kako su mi klinci namestili mac da radi na poslu vise ne mogu da koristim kucni adsl. Ovo pishem sa stonog pc-a umesto sa novog ljubimca. Sta treba uraditi da mogu da koristim i kuci i na poslu.

Sa Jabuka /Apple/ menija izaberi ‘System Preferences…’...Pojavice se novi prozor sa panelima…Klikni na ‘Network’ panel…Pod ‘Location’ izaberi ‘New location…’...Daj ime toj lokaciji, na primer EunetKuca ili sl.

E sad tu treba da podesish parametre za ADSL konekciju, a takodje i u ruteru da podesih Eunet settingse…Nema nikakve potrebe da opet menjash router settings kad ih jednom namestish da radi kod kuce…Kad dodjesh na posao samo promeni lokaciju /kao shto sam ti objasnio gore/ za posao i to je to…Tih Location settingsa mozesh da imash kolko ocesh u zavisnosti na koliko mesta se kachish na net…

Inache imash i ‘Assist me…’ dugme na Network prefs. panelu ako neshto zapne…

Post edited by: SERBIAN, at: 2007/06/19 05:31

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 19 June 2007 08:50 AM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

Izgleda da ce ipak morati da koristi VPC :pinch:
Parallels je meni resio neke slicne probleme sa bankom i tu nema vajde da trljas nos ljudima. Njima to neko kupi oni stave pa bele kosuljice, crne cipelice i olovka sa MS pa da vidis srece.

:laugh:

a ti hipik sa Mac i ostalim ‘open’ komplikacijama kupi lepo Lenovo 😉 (to misle verovatno)

Profile

Posted: 19 June 2007 04:59 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Pitao sam prijatelja u Spinneker-u i na zalost nisu oni radili tu aplikaciju za berzu tako da ne mogu da ti dam vishe podataka o koriscenju iste…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 19 June 2007 05:40 PM   [ # 21 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-06-17

Pozdrav,

hvala svima na na odgovorima.

Inache Belex aplikaciju je napravila Atinska berza a mi smo je u sklopu donacije dobili 2003, godinu dana je trajalo prilagodjavanje a operativna je od kreaja 2004 godine. Spinaker,pincomputers,mv i slicni imaju aplikacije koje daju ili feedback sa trzista, razne analize i slicno ali ne mozes kucati naloge za kupovinu i prodaju, tj. ne mozes trgovati na berzi ili programe za backoffice brokerske kuce ili banke.
Beogradska berza je napravila tipski sistem i mozes da se slikash.

Adsl je proradio!

By the way, strani sistemi koji daju mogucnost trgovine na Forex-u (uslovno receno, svetska berza valuta); opushteno rade i na Mac-osu i Linuxu. Tako da cu verovatno za Forex da zemnem jedan desktop Mac (poshto je web servis + mac mnooogo jeftinija solucija od specijalizovanih sistema tipa Routers ili Blumberg). Koliko sam iscitao Forum ako se izuzme onaj bezbednosni propust na Safariju, tehnicki nemam sta da brinem oko virusa, trojanaca i slicnog smeca.

Profile

Posted: 19 June 2007 05:43 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Haha, hipik

Moram da primetim da je PC + web servis još jeftiniji, a proveren, kada je elektronsko poslovanje u pitanju..pa što ne to? 😊

Profile

Posted: 19 June 2007 09:22 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

sve je ovo visam matematika za mene o cemu sada pricate, ali opet moj skromni doprinos (mozda beskoristan, mozda glup, al moram):
nedavno sam od ptt-a uzeo adsl i nisam umeo da ga nemestim. zena iz poste koja mi ga je dala i kao se nesto razumela, naravno, pojma nije imala sta je Mac, ali je nasla nekog lika iz teh. podrske koje je imao pojma, al nije imao vremena da dodje da namesti, telefonom me uputio na pdfi ne znam koju stranu gde pise kako se instalira na Macu, ali je to samo ako se kaci preko usb-a, a tako nikad nije proradio. Pa sam zvao onaj broj teh. podrsek sa ugovora i javio se neko cova koji pojma nije imao ali je bio siguran da su mi dali modem/ruter i da bio morao da radi. Kasno popodne zovem ponovo servis i dobijem lika koji mo je nervirao stavom: ‘linuksoidi i ostalo, al moze i to’ ali ipak u prste znao kako da to podesim iz s. pref. ili, ako hocu preko terminala! a radilo se o tome da mora da se ukljuci DHCP i napise adresa i iskljuci using PPPoE I to je to, istog trenutka je proradilo!
E sad, za vikend sam reinstalirao OS X i nista od ovoga nisam morao da podesavam - sve se samo namestilo 😊

Andrej

ps. moj drugar se zove Daniel Mauritz i ovo je njegov emil: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 19 June 2007 09:53 PM   [ # 24 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-06-17

voyager wrote:

Haha, hipik

Moram da primetim da je PC + web servis još jeftiniji, a proveren, kada je elektronsko poslovanje u pitanju..pa što ne to? 😊

Sto Hipik, bogte?
Mozda jedino hipik in the soul poshto sam celav
tr:)
Razmisljam o mac-u iz najmanje tri razloga.
Prvi, objektivan. Svi sistemi na kojima ce se raditi u trgovanju na Beogradskoj i okolnim berzama ce biti na windows 2000 platformi jer (juce i danas provereno)nema alternative.
Ovo gde vidim ulogu apple racunara i mac os-a je potpuno odvojen sistem gde se putem web aplikacije i pay pall klijenta omogucava trgovanje valutama na forexu. Mac je tek malo skuplji od fancy brandova tipa hp ili dell a po meni solidnije napravljen sa boljim os-om.
Drugi subjektivan. Nakon mesec dana upoznavanja sa macom, sve shto mogu da kazem je da mi je zao sto ga ranije nisam uzeo.
Treci Srbija. Poshto mac objektivno dobro izgleda a nas narod voli siroko i sareno bice to i dobar marketinski potez tipa ‘Jedinstvena platforma u Srbiji’ i sl.😊 Zvuci glupo ali je na zalost istinito, te stvari pale kod nashe Srbadije.

@Andrej, fala za mail, kontaktiram ga sutra.

Profile

Posted: 26 June 2007 08:52 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Hehe, ne, ne Sim.a je sebe/nas nazvao hipicima citirajući nekoga 😊

Profile

Posted: 07 November 2007 03:04 AM   [ # 26 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  51
Joined  2007-01-17

Hm, pardon.Kasnim samo 5-6 meseci, al’ sto rece Andrej moram pa neka zvuci kako bilo.
Problem sa Microsoft Office istice trial mozes ako vec nisi : serial box da skines pa ce to biti od koristi. Demonoid.com i uz program koji se zove Azereus a sluzi za download torrenta. Pokusaj

Pozdrav svima

Profile

< 1 2
2 of 2
‹‹ Dial-up problem      Savetujte ! ››