Priključo mu se i Microsoft, verovali ili ne. Doduše, malko su uvili stvar u ukrasni papir, ako se tako može reći, da ne bi baš uvredili Adobe, ali Flash je ovim i zvanično usmrćen:
Evo upravo sam ogdlegao video interview sa CEO-om Shantanu Narayen-om ( http://blogs.wsj.com/digits/2010/04/29/live-blogging-the-journals-interview-with-adobe-ceo/ ). Ocigledno je da se Adobe drzi svoje price a Apple svoje. Donekle razumem Adobe, toliko su ulozili u flash, integrisu ga sve vise i vise sa ostalim programima… dosta video sadrzaja na web-u je Flash iako odavno postoji (Windows media player i QuickTime, da ne spominjemo i Real Video); o WEB igricama i aplikacijama da i ne govorimo itd, itd.
Sa druge strane zaista ne vidim zasto je Apple toliko tvrdoglav. Ocigledno da postaju sve sebicniji i sebicniji u kreiranju sveta po sopstvenom ukusu. Sto moram da priznam ocigledno im se moze… ali pomalo mi se gadi! :(
Apple ima sjajne proizvode, Adobe sjajne alatke, u AppStore-u preko 100 aplikacija je na bazi Flash-a i gomila, gomila drugih koji nisu razvijeni putem iPhone SDK-a (vec recimo Unity 3D-a) i sta sada?
Sa iPhone OS 4.0 sve te aplikacije ce biti zabranjene?!
Pa sta ako svi ti programi crpe bateriju i baguju i nisu tako sjajni kao kad bi se razvijali pomocu xCode-a?!?
Ako je toliko losa aplikacija napisama van iPhone SDK-a ljudi nece da je koriste! Ali neka o tome odluce korisnici a ne Apple ili Adobe.
p.s. Kao da se uz iPhone SDK ne moze napraviti losa aplikacija 😊
Ja ću da potpišem gde god treba da se Flash kao tehnika pravljenja bilo kakvog elektronskog sadržaja potpuno ukine!
Flash je jedno odvratno, nestandardno, prezahtevno, bagovito čudovište i to treba da se saseče u korenu.
Na svim browser-ima mi je ukiut flash i gledam da ga izbegavam kako god znam i umem.
Treba video-e prebaciti u html5 ili bilo kakav integrisan video plejer, a za ostalo ko hoće neka koristi ali da se posebno napominje da će slajdšou od 5 sličca da optereti procesor sa 20%, a čka koji kopa farmu sa 100%!
Loše stvari treba ukidati, i ako Adobe nije našao za shodno da to sredi ja se slažem sa ljudima. Još je ovo i dobro za nas korisnike. Ne moramo mi da se bunimo (što se retko kad čuje dalje od nekih foruma); već će velike firme da urade to umesto nas i na neki načn nas zaštite kao korisnike.
Na mobilnim uređajima tipa telefona vrlo verovatno. Bilo bi super da se to prenese i na desktop. Inače, nemam ama baš ništa protiv flash-a — sve dok imam neki bloker 😉 Kada nema blokera onda imam jako, jako velikih problema s njim.
drNele wrote:
Kao da se uz iPhone SDK ne moze napraviti losa aplikacija
Mislim da si promašio temu. Naravno da se može napraviti loša aplikacija pomoću iPhone SDK isto kao što se može napraviti dobra aplikacija/animacija u flash-u. Čitava poenta je što takvih stvari u praksi ima toliko malo da su potpuno zanemarljive spram problema koje to sra*e nosi sa sobom.
Inače, što se tiče samog pisma, u pitanju je retko artikulisano i razložno obraćanje.
Wow… za trenutak sam se uplasio da Apple ne zna sta radi! Vasi postovi su me totalno ohrabrili. Znaci FLASH jeste totalno sranje bash kao sto kazu.
Moram da budem iskren da ga i ja izbegavam 100% prilikom pravljenja sajtova ali vise zbog toga sto sam nekako znao da ce da dodje do nekog sranja cim ga nema na iPhone-u i da Flash nema buducnost nego sto sam shvatao sta se desava ispod Flash haube!
Sa druge strane zaista ne vidim zasto je Apple toliko tvrdoglav. Ocigledno da postaju sve sebicniji i sebicniji u kreiranju sveta po sopstvenom ukusu. Sto moram da priznam ocigledno im se moze… ali pomalo mi se gadi!
Stvar je vrlo jednostavna: Flash naizgled nudi naizgled primamljivu opciju da se aplikacije pišu jednom a onda izvršavaju na različtim platformama. Problem sa takvim pristupom je što takve aplikacije nisu u prirodnom okruženju ni na jednoj platformi. Apple je neko ko ne prodaje hardver, nego prodaje kompletan proizvod i korisničko iskustvo. Sa Flashom Apple bi izgubio tu mogućnost i postao bi zavistan od Adobe-a: npr. sledeća verzija iPhone-a ubaci neku neviđenu hardversku zvrčku - džabe zvrčka kad mora da se čeka Adobe da je podrži, a Adobe-a sve nešto zabole. Niko normalan, ne bi želeo da sebe dovodi u poziciju da zavisi od nekog drugog.
Druga stvar, Apple sad ima u svom okviru dve firme koje projektuju čpove. Jedna pravi ARM (ona na I kupljena pre neki dan) druga (PA Semi) pravi Power procesore (ne mešati sa PowerPC, mada su srodne tehnologije). Ako natera programere da koriste Xcode i druge Apple alate (a naterao ih je, tom famoznom klauzolom u licenci za iPhone SDK); Apple može u svoje uređaje da ubacuje čpove od obe ove arhitekture, a razvojni alat će se postarati da softver bude kompajliran za odgovarajući procesor. Bukvalno, sledeća generacija iPhone-a može da bude Power, pa ona tamo sledeća opet ARM, LLVM kompajler će obezbediti izvršne verzije i za jednu i za drugu platformu.
U ovakvim uslovima, Apple radi ono što je jedino suvislo. E sad, što su tu i tamo nečja osećanja povređena, sorry život nije torta sa šlagom…
npr. sledeća verzija iPhone-a ubaci neku neviđenu hardversku zvrčku - džabe zvrčka kad mora da se čeka Adobe da je podrži, a Adobe-a sve nešto zabole. Niko normalan, ne bi želeo da sebe dovodi u poziciju da zavisi od nekog drugog.
Ovo mi je skro jasno i slazem se da niko to ne zeli.
Ali recimo ako bi Adobe mnogo kasnio sa podrskom za zvrcku ljudi bi prestajali da koriste njihov alat sto im nikako ne ide u prilog.
Ali izgleda da je po pitanju flash-a Adobe poprilicno LENJ jer kako rece Jobs, MacOSX je skoro 10 godina na sceni a Adobe tek sa CS5 je potpuno usvojio Cocoa. Zasto im je za ime boga toliko trebalo kada je bilo jasno da Apple nedvosmisleno tera u tom smeru…?!
Da li se i Adobe pretvara u dzina koga zanima samo profit?! Izgleda da da!
U svakom slucaju steta je sto ove kompanije ne saradjuju kao nekada!
Zato sto su budjave smradine navikle da trpaju pare u prdaru prodajuci cudoviste od softvera koji je nekad bio zakon…
Kad pitate sta mi treba za obradu fotki svi ce da grakcu Photoshop..Kad pitate a shto svi ce da kazu to je ultimate alat..Kad pitate 3. put a shto od njih 300 mozda ce dvojica da kazu nesto smisleno..
Ista stvar sad i ovde na foumu od skora…Vodi se totalno besmislena, pisijashka, rasprava o brzini video kartica u raznim Macovima, dal je ovaj il onaj procesor itd…Pa jel tolko bitno dal ce PS da se digne za 3 ili 6 sekundi??? Jel ima neki Mac u zadnjih 2 godine recimo da ne moze da otvori 30 lejera u photoshopu? sta je onda problem? Da nece da padne system mozebiti zato sto je unutra ATI a ne nVidia? i sad koji ati koja invidia, jel ima kozu, klimu, lamperiju i jel mora to tolko da kosta ako nema..Mora da kosta jer nije stvar u hardveru vec u operativnom systemu..Isto je s iPhone-om..Ne, nije najbolji hardver al nijedan system ne moze da mu prismrdi, nijedan app store mu nije ni do kolena a aplikacije koje vrede rade ko sat, prelepo izgledaju i milina ih je koristiti, da ne pominjem lakocu upotrebe…Pitajte nekog malo starijeg koji nije geek pa ce vam bidne jasno sta pricam…
Mac je sprava koja se mete u struju i radi…Ajd to jednom da se zapamti..Budzenje i ostale krefeke se rade s onim kantama…Sta me briga dal je u mom Mac-u i5, i7 ili i111 procesor?? i dal ima 19 jezgara, vodeno hladjenje i chuva malu decu…Bitno je da vrti OSX..To je ono shto je Mr. Jobs ‘teo da kaze…
Da, mislim da su te stvari potpuno jasne svakome ko je koristio (dakle — koristio, a ne čuo za) Mac OS. Recimo, nema šanse objasniti nekome zašto sam platio preko soma evra za računar kada sam za možda i duplo manje para mogao da uzmem ‘ekvivalentnu’ konfiguraciju. Ne mogu ljudi da razumeju da to zapravo nije ekvivalentno, uopšte.
Sa druge strane, mislim da nisi skapirao poentu priče oko grafičkih karti. Nije poenta da se ugrađuje baš, baš, potpuno-sasvim, najnoviji model. Vrlo je verovatno da je Apple izabrao i optimizovao karte tako da rade perfektno, pa makar i ne bile najnovije. Poenta je da ljudi koji plaćaju premium pare hoće i premium proizvod i neki put su zabrinuti ako Apple ne ubaci ono što je naj (bolje/brže/novije) jer je Apple imao te loše akcije da se ciganiše i ubacuje svakakvu kršijadu, samo da uštedi. Naravno, pritom je naplaćivao svoju/punu cenu. Ovo možda nije toliko očgledno ako pričamo o baš tim kartama ali je recimo daleko jasnije ako se navede primer onih ekrana koje su pakovali u MacBookPro-ove. Tu je palo em lažno oglašavanje, em su zaista ispušili ljudi koji su kupovali te računare upravo zato da bi imali bolji prikaz boja — a ne lošiji. Mislim da je to primer za koji niko ne može da ospori da je jedna od osnovnih funkcija bila uskraćena upravo kupcima koji su platili premium kintu. Ti ljudi su praktično ispali budale što su platili više novca u odnosu na drugu, ‘ekvivalentnu’ konfiguraciju. Na kraju krajeva, Apple je fasovao i class action suit po kojoj je naravno izgubio, jedino što je uspeo je bilo da svede slučaj na ta dva tipa. Mislim da su zbog ovakvih stvari ljudi malo osetljivi.
Ali recimo ako bi Adobe mnogo kasnio sa podrskom za zvrcku ljudi bi prestajali da koriste njihov alat sto im nikako ne ide u prilog.
Ne bi prestajali jer su developeri najlenja sorta na svetu i neće koristiti ništa novo ako baš baš baš ne moraju. A i zašto bi, ovako jednom napišu aplikaciju i onda je muzu svuda gde Flash postoji. Adobe ih sigurno neće terati da nešto menjaju da bi uterao Apple-u pare u džep.
(ovo je naravno sve totalno hipotetečki jer kao što znamo ne samo što Flash/Crash ne postoji na iPhone-u i iPadu nego ne postoji ni na jednom telefonu, a to što Google najavljuje podršku, to je zato što su skapirali da je u očma njihove ciljne grupe Apple postao bad guy pa oni hoće da ispadnu good guy. To čudo na mobilnom? U to ću da verujem kad budem video.)
Ali izgleda da je po pitanju flash-a Adobe poprilicno LENJ jer kako rece Jobs,
Toliko je lenj da ga nije ni napravio nego ga je samo kupio, i od tada ga praktično nije unapredio ni za milimetar. Ni na Njindonjzu, ko ne zna evo nek čuje: jedino ozbiljno unapređenje Crasha na Njindonjzu otkad je Macromedia prešla u Adobe je u tome što su podržali DirectX Video Acceleration standard. Znač i to jedno poboljšanje nisu uradili sami nego im je uradio M$ za njih. Isto kao i sad ovo sa hardverskom video akceleracijom na SL - čekali da im Apple završi posao.
MacOSX je skoro 10 godina na sceni a Adobe tek sa CS5 je potpuno usvojio Cocoa. Zasto im je za ime boga toliko trebalo kada je bilo jasno da Apple nedvosmisleno tera u tom smeru…?!
Pa prvo, trebalo im je xx godina da uopšte podrže Mac OS X sa Photoshopom. A i ta podrška je bila preko one stvari karbonizovana. I sad kad su shvatili da im 50% kupaca uopšte ne može da tera njihovo govno punom parom pod savremenim OS-om, tek su se onda smilovali da ozbiljno porade na portovanju Photoshopa na OS X.
Najbolje da Apple kupi Adobe i CAO
Najbolje da Apple kupi Adobe i dezintegriše ga 😛
Al nismo mi te sreće.
Пошто сам и ја прочитао два пута саветујем и осталима исто:
SERBIAN wrote:
Ista stvar sad i ovde na foumu od skora…Vodi se totalno besmislena, pisijashka, rasprava o brzini video kartica u raznim Macovima, dal je ovaj il onaj procesor itd…Pa jel tolko bitno dal ce PS da se digne za 3 ili 6 sekundi??? Jel ima neki Mac u zadnjih 2 godine recimo da ne moze da otvori 30 lejera u photoshopu? sta je onda problem? Da nece da padne system mozebiti zato sto je unutra ATI a ne nVidia? i sad koji ati koja invidia, jel ima kozu, klimu, lamperiju i jel mora to tolko da kosta ako nema..Mora da kosta jer nije stvar u hardveru vec u operativnom systemu..Isto je s iPhone-om..Ne, nije najbolji hardver al nijedan system ne moze da mu prismrdi, nijedan app store mu nije ni do kolena a aplikacije koje vrede rade ko sat, prelepo izgledaju i milina ih je koristiti, da ne pominjem lakocu upotrebe…Pitajte nekog malo starijeg koji nije geek pa ce vam bidne jasno sta pricam…
Mac je sprava koja se mete u struju i radi…Ajd to jednom da se zapamti..Budzenje i ostale krefeke se rade s onim kantama…Sta me briga dal je u mom Mac-u i5, i7 ili i111 procesor?? i dal ima 19 jezgara, vodeno hladjenje i chuva malu decu…Bitno je da vrti OSX..To je ono shto je Mr. Jobs ‘teo da kaze…
Preterujete. Jeste najbitnije da li tera OS X ili ne, ali ako se neko bavi video montažom, obradom zvuka (a i ja sa fotkama osetim te blagodeti); tome nije svejedno da li će mu se neki render završiti za 1h ili 4h, a tolike razlike jesu između Nehalema i G5-ica.
Ako ja volim da igram neku igru, a ima jedna koju volim, sa stock grafičkom je ne mogu igrati na Prou, a kad ubacim drugu mogu.
Ne treba povlačti takvu paralelu…PC se moduje, a Mac ne. Onda po takvoj asketskoj logici ne treba dodavati ni RAM-a, ni menjati HDD-ove. Na kraju krajeva, ne treba ni kupiti 27’ iMac, ako 20’ lampa još uvek radi 😊